Uusimmat

Testikokoonpano, lämpötila- ja melumittaukset sekä subjektiivinen meluarviointi

18.04.2015 21:09 Muropaketin toimitus

 

Testikokoonpano

Testikokoonpanona toimi Intelin Haswell-E-alusta kuusiytimisellä Hyper-Threading-ominaisuutta tukevalla Core i7-5930K -prosessorilla ja Asus Rampage V Extreme X99 -emolevyllä. Prosessori toimi 3,6 GHz:n vakiokellotaajuudella ja 1,15 voltin käyttöjännitteellä TDP-arvon ollessa vakiona 140 wattia. Kokoonpano varustettiin Corsairin 16 gigatavun Vengeance LPX 16GB DDR4-2800 -muistisetillä, AMD:n Radeon R7 260X -näytönohjaimella ja Corsairin 1000 watin virtalähteellä. 64-bittinen Windows 8.1 -käyttöjärjestelmä asennettiin Samsungin Serial ATA 6 Gb/s -liitännälliselle 256 gigatavun tallennuskapasiteetilliselle 840 Pro -SSD-asemalle.

Kokoonpano kasattiin Corsairin Obsidian 750D -koteloon. Kotelotuulettimet säädettiin toimimaan 800 RPM:n nopeudella. Tuulettimia ohjattiin Scythen Kaze Server -säädinpaneelilla. Koska säädinpaneeli ei tue PWM-ohjausta, ei kaikkien nestejäähyjen tuulettimien osalta päästy aivan miniminopeuksiin. Kaikki nestecoolerit asennettiin kotelon kattoon ja tuulettimet puhalsivat ilmaa kennon läpi ylöspäin.

Prosessorin lämpötila mitattiin Intel Extreme Tuning Utility -ohjelmalla. Kaikkien ytimien rasitus suoritettiin Mersennen alkulukuja etsivällä Prime95 28.5 -ohjelmalla (Small FFTs). Huoneen lämpötila oli testien aikana noin 21 – 22 astetta. Lämpötahnana käytettiin Arcticin MX-4:ää.

Huom! Prime95 hyödyntää Fourier’n muunnoksissa (FFT) Intelin erityisesti liukulukulaskentaa nopeuttavia Advanced Vector Extensions- eli AVX-käskyjä, jotka tunnetaan ”äärimmäisenä” rasituksena prosessoreille. Prime95:n Small FFTs -rasitustesti edustaa todennäköisesti prosessorin lämmöntuotossa worst case- eli pahinta mahdollista skenaariota.

Melumittaukset suoritettiin Standard ST-805 -desibelimittarilla, joka asetettiin 30 senttimetrin päähän avonaiseen koteloon kasatusta kokoonpanosta. Taustameluksi mitattiin noin 34 dBA.

 

Lämpötila- ja melumittaukset ja subjektiivinen meluarviointi

Corsairin H110i GT piti prosessorin lämpötilan 65 – 85 asteessa melutason asettuessa 39 – 58 desibeliin. Melutaso oli subjektiivisesti arvioituna miellyttävän hiljainen tuulettimien pyöriessä alle 1100 RPM:n nopeudella. Lähes poikkeuksetta H110i GT kannattaa asettaa ensitöikseen hiljaiseen Quiet-tilaan niin pumpun kuin tuulettimien osalta käyttäen Corsairin Link-hallintaohjelmaa, sillä suurella kennolla ja tuulettimilla varustettuna se pärjää erinomaisesti hiljaisillakin pyörimisnopeuksilla. Pumpun asettaminen suorituskykyisempään Performance-tilaan nosti melutasoa selvästi, mutta vaikutus lämpötiloihin oli parhaimmillaan vain asteen luokkaa. Maksimiteholla melutaso yltyi järkyttävän kovaksi pörinäksi ja ilmavirran suhinaksi sekä tuulettimien tärinästä johtuvaksi ajoittaiseksi resonanssiksi.

Corsairin H100i GTX piti prosessorin 66 – 74 asteessa melutason asettuessa 42 – 57 desibeliin. H100i GTX:n jäähdytysteho oli H105-mallin tavoin suorastaan yllättävän hyvä myös hitaammilla tuulettimien pyörimisnopeuksilla, mistä voidaan päätellä että 240 mm:n kokoinen kenno tarjoaa jo hyvän kompromissin melutason ja jäähdytystehon suhteen. Melutaso oli subjektiivisesti arvioituna kohtuullisen hiljainen tuulettimien pyöriessä alle 1300 RPM:n nopeudella, mutta äänekkäästi rutiseva pumppu piti huolen, että H100i GTX:ää ei voi suositella erittäin hiljaiseen kokoonpanoon. Maksimiteholla melutaso yltyi järkyttävän kovaksi ulvonnaksi ja ilmavirran suhinaksi.

Corsairin H80i GT piti prosessorin 70 – 86 asteessa melutason asettuessa 41 – 60 desibeliin. Pienellä 120 mm:n kennolla varustetun H80i GT:n jäähdytysteho hitailla tuulettimien pyörimisnopeuksilla jätti paljon toivomisen varaa, vaikka maksimiteholla ei jääty kauas isoveljistä. Melutaso oli subjektiivisesti arvioituna kohtuullisen hiljainen tuulettimien pyöriessä alle 1300 RPM:n nopeudella, mutta äänekkäästi rutiseva pumppu piti huolen, että H80i GT:tä ei voi suositella erittäin hiljaiseen kokoonpanoon. Maksimiteholla melutaso yltyi järkyttävän kovaksi ulvonnaksi ja ilmavirran suhinaksi. Koska paksu kenno ja kaksi tuuletinta eivät mahtuneet Corsair 750D:n kattoon, asennettiin toinen tuulettimista kotelon ulkopuolelle imemään ilmaa kennon läpi.

Corsair H110i GT:n pumppu oli miellyttävän hiljainen ja melutasoksi mitattiin 36 desibeliä melunlaadun ollessa pääasiallisesti sähköistä hurinaa. Performance-asetuksella H110i GT:n pumppu piti selvästi kuultavissa olevaa rutinaa, mutta koska sillä ei ole juurikaan vaikutusta lämpötiloihin kannattaa pumppu pitää Quiet-tilassa. H100i GTX:ssä ja H80i GT:ssä on käytössä sama pumppu, joka oli harmillisen äänekäs 39 desibelin melutasolla ja kuultavissa oli äänekästä rutinaa vaikka pumpun pyörimisnopeutta hidastaisikin.

Minimiteholla H110i GT:llä varustetun kokoonpanon melutasoksi mitattiin miellyttävän hiljainen 39 desibeliä. H80i GT:llä melutasoksi mitattiin selvästi kuultava 41 desibeliä ja H100i GTX:llä 42 dBA. Käytännössä H110i GT on mahdollista saada säädettyä erittäin hiljaiseksi ja miellyttävän kuuloiseksi, mutta H80i GT:n ja H100i GTX:n äänekkäät pumput tekevät niistä ärsyttävän meluisia ja soveltumattomia äärimmäisen hiljaiseen kokoonpanoon.

Maksimiteholla kaikki nestecoolerit olivat järkyttävän meluisia ja melutasoksi mitattiin 57 – 60 desibeliä. Melunlaatu koostui pääasiassa korkeasta pörinästä ja voimakkaasta ilmavirran suhinasta. H80i GT oli samoista tuulettimista ja pumppuyksiköstä huolimatta selvästi H100i GTX -mallia äänekkäämpi, sillä ilman runnominen pienen ja paksun 120 mm:n kennon läpi on selvästi työläämpää. Uudistettujen SP120L-tuulettimien melunlaatu on aavistuksen ärsyttävämpi kuin vanhojen. H110i GT:n SP140L-tuulettimet tärisivät korkeilla pyörimisnopeuksilla todella voimakkaasti, joten tuulettimien, kennon ja kotelon väliin kannattaisi laittaa ylimääräisiä kumipehmusteita.

Maksimiteholla H110i GT pärjäsi parhaiten rasituslämpötilamittauksissa pitäen Core i7-5930K -prosessorin lämpötilan 65 asteessa. Pienemmällä 240 mm:n kennolla varustettu H100i GTX pärjäsi myös erinomaisesti jääden vain asteen isoveljeään huonommaksi. Edellisessä artikkelissa parhaiten pärjännyt H105 ei sekään jäänyt merkittävästi uusia malleja huonommaksi, sillä lämpötilaksi mitattiin 67 astetta. Pienellä 120 mm:n kennolla varustettu H80i GT pärjäsi hyvin venyen maksimiteholla 70 asteen tulokseen.

Hitaammilla tuulettimien nopeuksilla H80i GT:n pieni kenno muodostui ongelmaksi ja lämpötilat karkasivat nopeasti yli 80 asteeseen. H100i GTX pärjäsi yllättävän hyvin myös hitailla tuulettimien nopeuksilla jääden vain marginaalisesti H110i GT -mallia heikommaksi vastaavalla melutasolla (pois lukien H100i GTX:n pumpun äänekäs rutina). H110i GT:n suuremmat 140 mm:n tuulettimet saa säädettyä niin alhaisille pyörimisnopeuksille, että lämpötilat nousevat lopulta reilusti yli 80 asteeseen.

Sisältö

  1. Corsairin nestejäähdytteiset prosessoricoolerit (H110i GT, H100i GTX & H80i GT)
  2. Corsair H110i GT
  3. Corsair H100i GTX
  4. Corsair H80i GT
  5. Testikokoonpano, lämpötila- ja melumittaukset sekä subjektiivinen meluarviointi
  6. Loppuyhteenveto