Uusimmat

Thermalright True Spirit 120

15.04.2012 14:24 Muropaketin toimitus

 

Thermalright on tunnettu laadukkaista ja suorituskykyisistä coolereistaan, mutta edullinen hinnoittelu ei ole koskaan ollut Thermalrightin tuotteiden tavaramerkki. Viime aikoina asiassa on kuitenkin tapahtunut positiivinen muutos, sillä yrityksen coolerit eivät ole enää aivan markkinoiden kalleimmassa kärjessä ja malliston alapäähän on ilmestynyt uusia houkuttelevasti hinnoiteltuja malleja. Yksi näistä on viime syksynä kauppoihin tullut True Spirit 120, joka perustuu Thermalrightin halpabrändin Cogagen samannimiseen coolerimalliin. Thermalright True Spirit 120:n suositushinta on 28,90 euroa ja esimerkiksi testikappaleen toimittaneen Jimm’s PC-Storen valikoimissa se kustantaa houkuttelevat 27,50 euroa.

True Spirit 120 toimitetaan kompaktissa Kill Bill -tyyliin keltamustaksi väritetyssä pahvipakkauksessa, jonka pinnasta löytyy pari epämääräistä harmaasävykuvaa coolerista sekä tietoa tärkeimmistä teknisistä arvoista ja ominaisuuksista. Pakkauksen sisällä cooleri on suojattu ohuilla vaahtomuovipaloilla ja oheistarvikkeet on pakattu muovipusseissa erilliseen pahvirasiaan.

Myyntipakkauksen toimitussisältöön kuuluu itse coolerin ohella 120 mm tuuletin, neljä ohjevihkosta (englanniksi ja kiinaksi AMD:n ja Intelin suoritinkannoille), osaluettelo, tuulettimen kiinnitysraudat, silikoniset vaimennussuikaleet, kiinnitystarvikkeet eri prosessorikannoille sekä pussillinen lämpötahnaa. Hieman harmillisesti kaikki pikkuosat on pakattu muovisiin pusseihin, jotka eivät ole suljettavissa uudelleen.

Coolerin mukana toimitettava 120 mm tuuletin on varustettu Thermalrightin tarroilla ja on mallimerkinnältään TY-120 PWM. Tuulettimen väritys on massasta poikkeava – runko on kiiltävän mustaa muovia ja roottorin lavat läpikuultavan ruskehtavan keltaiset.

12 voltin jännitteellä tuuletin ottaa virtaa 0,21 ampeeria. Tuulettimen pyörimisnopeusalueeksi ilmoitetaan 1000-1500 RPM, vaikkakin tuulettimen tarrassa lukee hämäävästi 700-1500 RPM. Valmistaja ilmoittaa melutasoksi 19,6 – 37,4 dBA ja ilmavirraksi 35 – 66,5 CFM. Tuuletin on varustettu PWM-ohjauksella, eli sen kierrosnopeutta on mahdollista säätää ohjelmallisesti emolevyn avulla.

Markkinoiden suurimpiin coolereihin tottuneelle True Spirit 120 jättää siron ensivaikutelman. Valmistajan ilmoittamat ulkomitat ovat 133 x 52 x 160 mm ja paino tuulettimen kanssa 570 grammaa. Jäähdytysrivaston kaverina on edellä mainittu yksi 120 mm tuuletin. Yhteensopivuus luvataan AMD:n Socket AM2-, AM3- ja FM1- sekä Intelin LGA 1366-, 1155- ja 775-suoritinkannoille. Tuore LGA 2011 -kanta ei siis ole nykyisellään tuettuna. Valmistaja lupaa tuotteelleen vuoden takuun.

Tornimallinen True Spirit 120:n rakenne koostuu neljästä U:n muotoisesta kuuden millin kuparilämpöputkesta, 48-osaisesta alumiinirivastosta sekä nikkelöidystä kuparipohjasta. Rivaston reunoissa on käytetty ylös- ja alaspäin taivutettua ”bent winglet” -muotoilua, jonka kerrotaan pienentävän ilmanvastusta.

Rivaston pitkät kyljet kovertuvat loivasti keskiosaa kohden. Reunoille on muotoiltu pienet pykälät, joiden väliin tuuletin asettuu. Lämpöputket läpäisevät rivaston pareittain. Rivat on kiinnitetty lämpöputkiin prässäämällä ilman juotoksia.

Lämpöputket kiinnittyvät nikkelöityyn kupariseen pohjaosaan rinnatusten. Kiinnitys on vahvistettu juottamalla. Lämpöputkista joka toinen taittuu jyrkemmässä kulmassa lähemmäs rivaston keskiosaa ja joka toinen loivemmin lähemmäs ulkoreunaa.

True Spiritin pohjan kontaktipinta on viimeistelty peilikiiltäväksi. 40 x 40 mm kokoinen pohja on muotoiltu tarkoituksella hieman kuperaksi, eli keskiosa on hieman reunoja korkeammalla. Thermalrightin kokemuksen mukaan tämä parantaa kontaktia prosessorien heatspreaderien kanssa. Testikokoonpanon prosessorin kanssa True Spiritin kontakti todettiin moitteettomaksi.

120 mm tuuletin kiinnitetään rivastoon kahdella metallilankakiinnittimellä, joiden päät työnnetään rivastoon. Tuulettimen ja rivaston väliin liimataan pienet silikonisuikaleet, joiden tarkoituksena on estää värinän siirtymistä tuulettimesta metalliosiin. Cooleriin olisi mahdollista kiinnittää myös toinen tuuletin, mutta mukana ei toimiteta toisia kiinnitystarpeita.

True Spiritin mukana toimitetaan erilliset asennusohjelappuset AMD:n ja Intelin suoritinkannoille. Kielivaihtoehtoina ovat englanti ja kiina. Ohjeet ovat selkeästi toteutettu ja varustettu selkeillä mustavalkoisilla kuvilla.

Asennustarvikkeet koostuvat vasemmalta oikealle lueteltuna mustasta metallisesta emolevyn taustakappaleesta, emolevyn etupuolelle tulevista kiinnityskappaleista, ruuveista, läpikierteellä varustetuista korokemuttereista, taustalevyyn kiinnitettävistä muovisista suojaprikoista sekä LGA 775 -emolevyjen kanssa taustapuolella käytettävästä muovisesta lisäkehyksestä.

True Spiritin asennus aloitetaan kiinnittämällä mustan taustalevyn ruuvireikiin emolevyä suojaavat muovikorokkeet. Korokkeet toimivat ikään kuin aluslevynä ruuvien kohdalla taustalevyn ja emolevyn välissä. Tämän jälkeen ruuvit pujotetaan emolevyn reikiin ja emolevy käännetään ympäri.

Prosessorikannan ympärillä törröttäviin ruuveihin kierretään runsaan sentin korkuiset korokemutterit. Muttereiden toiseen päähän on integroitu muoviprikka, joka suojaa emolevyä.

Seuraavaksi korokemuttereiden päälle asetetaan metallikehys, joka kiinnitetään ruuveilla joka kulmasta. Kehys mahdollistaa coolerin kiinnittämisen neljään eri asentoon 90 asteen välein.

Lopuksi cooleri lasketaan prosessorin päälle ja pohjaosan päälle pujotetaan metallilevy, joka kiristetään molemmista päistään metallikehykseen.

Kokonaisuudessaan True Spiritin asennus on suoraviivainen ja looginen projekti. Ainut miinus tulee sormiruuvien puutteesta, sillä niiden avulla asennus olisi onnistunut täysin ilman työkaluja. Yhteensopivuuden osalta True Spirit on melko helppo tapaus, sillä rivaston alle jää viitisen senttiä vapaata tilaa.

 

Sisältö

  1. Edulliset tornicoolerit - Thermalright True Spirit 120 & Xigmatek Gaia SD1283
  2. Thermalright True Spirit 120
  3. Xigmatek Gaia SD1283
  4. Testikokoonpano ja -metodit, Melumittausten tulokset ja subjektiivinen meluarviointi & Lämpötilamittausten tulokset
  5. Loppuyhteenveto