Uusimmat

Fractal Design Kelvin S24

27.02.2015 22:47 Muropaketin toimitus

Nestejäähdytysmarkkinoille laajentunut Fractal Design on päätynyt käyttämään esitäytetyssä Kelvin S24 -nestekierrossa Alphacoolin suunnittelemaa kokonaisuutta. Suoria yhtäläisyyksiä Alphacoolin Eisberg 240 -malliin on identtinen kenno ja letkut, mutta muuten Fractal Design on lähtenyt viimeistelyssä omille teilleen.

Muropaketin Hintavertailun mukaan Fractal Design Kelvin S24:n hintataso Suomessa on alkaen 135 euroa.

Fractalin Kelvin S24:n mustan ja sinisen värinen myyntipakkaus on varustettu teknisillä tiedoilla ja esittelykuvilla. Sisältä paljastuu lähes kaikille valmisnestejäähyille tyypillinen pahvikaukalo, johon osat on pakattu tukevasti.

Mukana toimitetaan kaksi 120 mm:n PWM-ohjattua tuuletinta, lämpötahnaa, kiinnitysraudat AMD- ja Intel-alustoille, haaroitinjohto kahdelle PWM-tuulettimelle, kuusiokoloavain, pussillinen ruuveja ja muita pientarvikkeita sekä asennusohjeet.

Yhteensopivuus luvataan Intelin LGA 775-, 115x-, 1366- ja 2011-prosessorikannoille sekä AMD:n Socket FM1-, FM2-, AM2- ja AM3-suoritinkannoille.

Kelvin S24:n kuparikenno on Alphacoolin tuotantoa ja täysin identtinen Alphacool Eisberg 240:n kennon kanssa. Kennon ulkomitat ovat 124 x 275 x 30 mm ja siitä löytyy kiinnitysreiät neljälle 120 mm:n tuulettimelle. Keskellä olevien kiinnitysreikien väli on 15 mm.

Kelvin S24 ei ole suljettu nestejäähdytin, sillä kenno ja pumppuyksikkö on varustettu avattavilla ruuviliittimillä, joissa on G1/4-kierteet. Nestekiertoa voidaan siis laajentaa lisäämällä osia käyttäjän niin halutessaan. PVC-letkujen ympärillä on liiallista taipumista estävät jouset. Letkujen pituus on noin 32 cm, ulkoläpimitta 11 mm ja sisähalkaisija 8 mm.

Kennossa on 14 nestekanavaa ja rivaston tiheys on noin 14 lamellia tuumalle. Ohuen mattamustan maalipinnan alta kuultaa läpi selvä kuparin sävy.

Fractalin pumpun ja prosessorin kylmälevyn yhdistävä kompaktin kokoinen musta blokkiyksikkö rakentuu Alphacoolin DC-LT-pumpusta. Blokkiyksikön yläpuoli on heijastavaa mustaa ja varustettu Fractal Design -tekstillä. Letkunlähdöt ovat kääntyvää mallia. Pumppu saa virtansa kolmepinnisestä tuuletinliittimestä.

Mukana toimitetaan kaksi Fractal Designin 120 mm:n PWM-ohjattua Silent Series HP -tuuletinta, joiden kierrosalueeksi ilmoitetaan 800 – 1700 RPM. Tuulettimien melutaso ja -laatu on alhaisilla nopeuksilla miellyttävä, mutta maksinopeudella on kuultavissa ärsyttävää ulvontaa. Fractal Design ilmoittaa tuulettimien staattiseksi paineentuotoksi 2,33 mm/H2O, ilmavirraksi 62,4 CFM ja melutasoksi 26,9 dBA.

Asennusohjeet on varustettu suurilla kiitettävän selvillä kuvilla ja kuvateksteillä. Suomenkielisiä ohjeita ei kuitenkaan ole mukana.

Tuulettimet kiinnitetään kennoon kahdeksalla pitkällä kuusiokoloruuvilla. Mukana toimitetaan sopivan kokoinen avain, mutta kiinnitystarvikkeita ei ole lisätuulettimia varten.

Blokkiyksikön pohjan kuparinen kylmälevy on osittain peilaava ja sormella kokeiltaessa siinä tuntuu koneistuksen jäljet. Blokkiyksikkö valmistellaan kiinnitettäväksi Intelin prosessorikannoille painamalla kaksiosainen kiinnitysrauta reunan uriin ja kiinnittämällä siihen neljä jousikuormitettua ruuvia.

Emolevyn taakse asennettavassa takalevyssä ei ole mitään ihmeellistä. Asennus ei vaadi osien kasaamista ja rakenne on sellainen, että yhteensopivuusongelmia tuskin tulee vastaan.

Prosessorin päälle puristetaan pieni määrä lämpötahnaa ja blokkiyksikkö lasketaan paikoilleen. Jousikuormitteisia ruuveja kiristetään vastakkaisista kulmista kunnes jouset ottavat tiukasti vastaan. Taipuisat letkut tekevät blokkiyksikön asettelusta helppoa. Pienestä askartelusta huolimatta asennus on helppo ja kiinnikkeet ovat tukevat.

Valmiiksi asennettu kokonaisuus on tyylikkään mustavalkoinen ja erittäin pelkistetty. Letkujen ympärillä oleva jousi lisää ulkonäköön oman vivahteensa. Prosessorikannan ympärille jää paljon tilaa esimerkiksi korkeille muisteille eikä yhteensopivuusongelmia pitäisi olla Intelin suunnitteluohjeita noudattavien emolevyjen kanssa.

Sisältö

  1. Esitäytetyt nestejäähdytykset prosessorille (240 mm)
  2. Alphacool Eisberg 240
  3. Cooler Master Nepton 240M
  4. Corsair H105
  5. Fractal Design Kelvin S24
  6. Raijintek Triton
  7. Lämpötila- ja melumittaukset ja subjektiivinen meluarviointi
  8. Loppuyhteenveto