Uusimmat

Raijintek Triton

27.02.2015 22:47 Muropaketin toimitus

Raijintek on nestejäähdytysmarkkinoilla uusi tulokas. Esitäytetty Triton-nestekierto perustuu yrityksen omaan suunnitteluun ja rakenneratkaisut ovat markkinoilla oleviin malleihin verrattuna omalaatuiset. Ulkonäön lisäksi Raijintek houkuttelee ostajia alhaisella hintatasolla.

Muropaketin Hintavertailun mukaan Raijintek Tritonin hintataso Suomessa on alkaen 84 euroa.

Raijintekin Triton on pakattu tavallista kapeampaan ja leveämpään pääasiassa mustavalkoiseen pakkaukseen, josta löytyy tekniset tiedot ja kuvia. Sisällä on käytetty pakkausmateriaalina perinteistä kartonkia.

Mukana toimitetaan kaksi 120 mm:n tuuletinta, lämpötahnaa, kiinnitysraudat AMD- ja Intel-alustoille, molex-virta-adapterit neljälle tuulettimelle, vihreä, sininen ja punainen nesteen väriaine, pussillinen ruuveja ja muita pientarvikkeita sekä asennusohjeet.

Yhteensopivuus luvataan Intelin LGA 775-, 115x-, 1366- ja 2011-prosessorikannoille sekä AMD:n Socket FM1-, FM2-, AM2- ja AM3-suoritinkannoille.

Raijintekin alumiinikennon ulkomitat ovat 120 x 275 x 32 mm ja siitä löytyy kiinnitysreiät neljälle 120 mm:n tuulettimelle. Keskellä olevien kiinnitysreikien väli on 15 mm.

Triton ei ole suljettu nestejäähdytin, sillä kenno ja pumppuyksikkö on varustettu avattavilla ruuviliittimillä. Nestekiertoa voidaan siis laajentaa lisäämällä osia käyttäjän niin halutessaan. Varsin jäykkien muoviletkujen pituus on noin 40 cm, ulkoläpimitta 12,5 mm ja sisähalkaisija 9,5 mm.

Kennossa on 20 nestekanavaa ja rivaston tiheys on noin 22 lamellia tuumalle, joten Raijintekissa on selvästi testiryhmän tihein kenno. Ohuen kiiltävän mustan maalipinnan alta kuultaa läpi selvä alumiinin sävy.

Tritonin prosessorin kylmälevyn, pumpun ja nestesäiliön yhdistävä suuri ja kulmikas blokkiyksikkö on pääasiassa läpinäkyvää akryylimuovia. Säiliö on valaistu kirkkaan valkoisilla LED-valoilla. Säiliön päälipuoli on varustettu Raijintekin logolla, mustalla pinnoitteella, täyttökorkilla ja letkunlähdöillä. Pumppu saa virtansa vain parin senttimetrin pituisesta kolmepinnisestä tuuletinliittimestä, joten välissä on pakko käyttää jatkopalaa. Uudemmissa versioissa suunnitteluvika on korjattu pidemmällä virtapiuhalla.

Mukana toimitetaan kaksi Raijintekin 120 mm:n tuuletinta, joiden kierrosalueeksi ilmoitetaan 1000 – 2600 RPM. Tuulettimet on varustettu yhteisellä kolmepinnisellä virtajohdolla ja säätövastuksella. Tuulettimien melutaso ja -laatu on alhaisilla nopeuksilla siedettävä, mutta maksinopeudella on kuultavissa järkyttävän kova ilmavirran suhina ja tuulettimien ulina. Raijintek ilmoittaa tuulettimien staattiseksi paineentuotoksi 4,82 mm/H2O, ilmavirraksi 100 CFM ja melutasoksi 41,6 dBA.

Raijintekin asennusohjeet muodostuvat pienistä ja hieman epäselvistä kuvista sekä kuvateksteistä. Siitä huolimatta asennus onnistuu ohjeita seuraamalla ilman suuria ongelmia. Kuten kaikista muistakin testin nestecoolereista, ohjeista puuttuu suomenkieliset tekstit. Ohjeiden mukaan nesteen väriaine lisätään säiliöön vasta blokkiyksikön paikalleen asentamisen jälkeen, mikä kuulostaa harvinaisen huonolta idealta. Väriaine kannattaa lisätä ennen asennusta, sillä erittäin tahraavaa väriainetta ei halua vahingossakaan päästää komponenttien lähelle mahdollisista nestevuodoista puhumattakaan.

Tuulettimet kiinnitetään kennoon kahdeksalla pitkällä ruuvilla. Mukana ei toimiteta kiinnitystarvikkeita lisätuulettimille.

Blokkiyksikön pohjan nikkelöity kylmälevy on täysin peilaava ja sormella kokeiltaessa tasainen.

Emolevyn taakse asennettava takalevy ympäröi koko prosessorikannan ja painautuu kumisella puolellaan tiukasti vasten emolevyä. Korkeat kondensaattorien jalat painautuivat ikävästi takalevyn kumiin, joten mahdollisia yhteensopivuusongelmia saattaa tulla vastaan. Tässä tapauksessa ne eivät osuneet takalevyn metalliosaan vaan upposivat vaarattomasti kumiin.

Emolevyn etupuolelle asennetaan koroketapit, joiden päälle ruuvataan metallikehikko. Ylimääräistä tilaa ei juurikaan jäänyt ja mahdollisia yhteensopivuusongelmia saattaa tulla vastaan esimerkiksi Thermal Armorilla varustettujen Asuksen Sabertooth-emolevyjen kanssa. Prosessorin päälle puristetaan pieni määrä lämpötahnaa ja blokkiyksikkö lasketaan paikoilleen.

Yhteensopivuusongelmat jatkuvat, mikäli prosessorikannan vierellä on kondensaattoreita, kuten esimerkiksi Asuksen Z97-A-emolevyssä. Maximus VII Ranger -emolevyn kondensaattorit ovat juuri riittävän kaukana, että blokkiyksikkö mahtui paikalleen. Blokkiyksikkö ruuvataan kiinni metallikehikkoon kahdella ruuvilla kiristämällä niitä vuorotellen.

Valmiiksi asennettu kokonaisuus erottuu omalla tavallaan edukseen muista valmisnestejäähyistä. Valaistu läpinäkyvä säiliö ja letkut yhdistettynä kiertoon lisättävään väriaineeseen mahdollistavat nestekierron muokkaamisen kokoonpanon värimaailmaan parhaiten soveltuvaksi.

Valitettavasti testikappaletta vaivasi valmistusvirheestä johtuva nestevuoto, jota ei saatu paikattua. Säiliön täyttökorkin juuresta tihkui tasaisen hiljaiseen tahtiin nestettä eikä lämpötilatestejä tästä syystä suoritettu.

Vuoto toimi samalla hyvänä muistutuksena, että nestekierrot kannattaa aina vuototestata ennen kokoonpanon käyttöönottoa. Testin esitäytettyjen nestecoolerien tapauksessa alustava vuototestaus suoritettiin käynnistämällä virtalähde ilman kokoonpanoa, jolloin nestejäähyn pumppu sai käyttövirtansa ilman, että kokoonpano joutui vaaraan.

Sisältö

  1. Esitäytetyt nestejäähdytykset prosessorille (240 mm)
  2. Alphacool Eisberg 240
  3. Cooler Master Nepton 240M
  4. Corsair H105
  5. Fractal Design Kelvin S24
  6. Raijintek Triton
  7. Lämpötila- ja melumittaukset ja subjektiivinen meluarviointi
  8. Loppuyhteenveto