Uusimmat

Lämpötila- ja melumittaukset ja subjektiivinen meluarviointi

27.02.2015 22:47 Muropaketin toimitus

 

Testikokoonpano

Testikokoonpanona toimi Intelin Haswell-E-alusta kuusiytimisellä Hyper-Threading-ominaisuutta tukevalla Core i7-5930K -prosessorilla ja Asus Rampage V Extreme X99 -emolevyllä. Prosessori toimi 3,6 GHz:n vakiokellotaajuudella ja 1,15 voltin käyttöjännitteellä TDP-arvon ollessa vakiona 140 wattia. Kokoonpano varustettiin Corsairin 16 gigatavun Vengeance LPX 16GB DDR4-2800 -muistisetillä, AMD:n Radeon R7 260X -näytönohjaimella ja Super Flowerin 1000 watin virtalähteellä. 64-bittinen Windows 8.1 -käyttöjärjestelmä asennettiin Samsungin Serial ATA 6 Gb/s -liitännälliselle 256 gigatavun tallennuskapasiteetilliselle 840 Pro -SSD-asemalle.

Kokoonpano kasattiin Corsairin Obsidian 750D -koteloon. Kotelotuulettimet säädettiin toimimaan 800 RPM:n nopeudella. Tuulettimia ohjattiin Scythen Kaze Server -säädinpaneelilla. Koska säädinpaneeli ei tue PWM-ohjausta, ei kaikkien nestejäähyjen tuulettimien osalta päästy aivan miniminopeuksiin. Kaikki nestecoolerit asennettiin kotelon kattoon ja tuulettimet puhalsivat ilmaa kennon läpi ylöspäin.

Prosessorin lämpötila mitattiin Intel Extreme Tuning Utility -ohjelmalla. Kaikkien ytimien rasitus suoritettiin Mersennen alkulukuja etsivällä Prime95 28.5 -ohjelmalla (Small FFTs). Huoneen lämpötila oli testien aikana noin 21 – 22 astetta. Lämpötahnana käytettiin Arcticin MX-4:ää.

Huom! Prime95 hyödyntää Fourier’n muunnoksissa (FFT) Intelin erityisesti liukulukulaskentaa nopeuttavia Advanced Vector Extensions- eli AVX-käskyjä, jotka tunnetaan ”äärimmäisenä” rasituksena prosessoreille. Prime95:n Small FFTs -rasitustesti edustaa todennäköisesti prosessorin lämmöntuotossa worst case- eli pahinta mahdollista skenaariota.

Melumittaukset suoritettiin Standard ST-805 -desibelimittarilla, joka asetettiin 30 senttimetrin päähän avonaiseen koteloon kasatusta kokoonpanosta. Taustameluksi mitattiin noin 34 dBA.

 

Lämpötila- ja melumittaukset ja subjektiivinen meluarviointi

Noctuan NH-D15 -ilmajäähdytys piti prosessorin 71 – 79 asteessa melutason asettuessa 37 – 45 desibeliin. Melutaso oli subjektiivisesti arvioituna miellyttävän hiljainen tuulettimien pyöriessä alle 1000 RPM:n nopeudella. Maksimiteholla oli kuultavissa selvää tuulettimien ulinaa ja ilmavirran suhinaa, mutta melunlaatu ei muodostunut mahdottoman häiritseväksi.

Corsairin H100i piti prosessorin 69 – 82 asteessa melutason asettuessa 40 – 56 desibeliin. Melutaso oli subjektiivisesti arvioituna miellyttävän hiljainen tuulettimien pyöriessä alle 1300 RPM:n nopeudella. Maksimiteholla melutaso yltyi järkyttävän kovaksi ulvonnaksi ja ilmavirran suhinaksi.

Alphacoolin Eisberg 240 piti prosessorin 76 – 99 asteessa (prosessori throttlasi kellotaajuutta) melutason asettuessa erittäin häiritsevään 54 desibeliin riippumatta tuulettimista. Tuulettimia ei juurikaan kuullut erittäin meluisan pumpun alta. Melutaso putosi 45 desibeliin, kun pumppu toimi 7 voltilla ilman mitään vaikutusta lämpötilaan, joten kannattaa harkita pumpun käyttöä vielä alhaisemmalla 5 voltilla.

Cooler Masterin Nepton 240M piti prosessorin 69 – 87 asteessa melutason asettuessa 38 – 48 desibeliin. Melutaso oli subjektiivisesti arvioituna miellyttävän hiljainen tuulettimien pyöriessä alle 1600 RPM:n nopeudella. Maksimiteholla melutaso yltyi voimakkaaksi ilmanvirran suhinaksi, mutta melunlaatu oli silti yllättävän miellyttävä.

Corsairin H105 piti prosessorin 67 – 77 asteessa melutason asettuessa 40 – 57 desibeliin. Melutaso oli subjektiivisesti arvioituna miellyttävän hiljainen tuulettimien pyöriessä alle 1300 RPM:n nopeudella. Maksimiteholla melutaso yltyi järkyttävän kovaksi ulvonnaksi ja ilmavirran suhinaksi.

Fractalin Kelvin S24 piti prosessorin 70 – 76 asteessa melutason asettuessa 42 – 50 desibeliin. Äänekkäästä pumpusta johtuen melunlaatu oli aina vähintäänkin ärsyttävä. Tuulettimet muodostuvat melutasoa hallitsevaksi vasta 1500 RPM:n jälkeen. Maksimiteholla melutaso yltyi äänekkääksi ulinaksi ja ilmavirran suhinaksi, mutta pumppu oli silti kuultavissa tuulettimien seasta.

Corsairin H100i:n ja H105:n pumput olivat testiryhmän hiljaisimmat. Molemmilla mitattiin pumpun melutasoksi erittäin hiljainen 35 dBA. H100i:n pumppu piti tasaista korkeampaa hurinaa ja H105:n pumpusta oli kuultavissa ajoittain hiljaista rutinaa ja nesteen pulputusta. H105:n pumpun melunlaatu oli subjektiivisesti arvioituna erittäin hiljainen ja miellyttävä eikä missään vaiheessa muodostu häiritseväksi edes äärimmäisen hiljaisessa testikokoonpanossa.

Raijintekin Tritonin pumppu piti selvästi kuultavaa hurinaa ja melutasoksi mitattiin 40 dBA. Melunlaadultaan pumpun ääni ei ollut kovin häiritsevä, mutta selvästi liian meluisa erittäin hiljaiseen kokoonpanoon. Ajoittain oli kuultavissa selvää nesteen pulputusta.

Fractalin pumpulla melutasoksi mitattiin 41 dBA, mutta melunlaatu oli häiritsevän voimakasta ja korkeataajuista surinaa ja rutinaa. Välillä oli kuultavissa voimakasta nesteen pulputusta.

Cooler Masterin pumppu oli testien alussa miellyttävän hiljainen hurisija ja melutaso oli alle 38 dBA. Muutaman tunnin kuluttua pumpusta alkoi kuulua jatkuvasti kovempaa ja häiritsevämpää rutinaa, surinaa ja tärinää, jonka myötä melutaso nousi pumppujen melumittaukseen mennessä jo 42 dBA tasolle. Todennäköisesti kyseessä oli valmistusvirhe, joka menisi varmasti takuuvaihdon piikkiin.

Testiryhmän äänekkäin pumppu oli Alphacoolissa, jolla melutasoksi mitattiin jopa 49 dBA 12 voltilla ja vielä 7 voltillakin äänekäs 43 dBA. Melunlaatu oli 12 voltilla todella häiritsevää korkeaa ulinaa ja 7 voltilla aavistuksen hiljaisempaa, mutta edelleen ärsyttävän kuuloista surinaa. Ajoittain oli kuultavissa voimakasta nesteen pulputusta.

Minimiteholla Noctua NH-D15 -ilmajäähdytys oli kaikista hiljaisin ja kokoonpanon melutasoksi mitattiin vain 37 desibeliä. Cooler Masterilla mitattiin toiseksi alhaisin 38 dBA:n melutaso. Corsairin H100i:llä, H105:llä ja Raijintekilla mitattiin minimiteholla melutasoksi 40 dBA. Fractal Designilla mitattiin 42 dBA ja perää piti häiritsevän voimakkaalla pumpun ulvonnallaan Alphacoolin Eisberg 240 peräti 54 desibelillä. Raijintek löi maksimiteholla pöytään järkyttävät 60 desibelin lukemat vieden itselleen kyseenalaisen testin äänekkäimmän nestecoolerin tittelin. On huomionarvoista, että Raijintek testattiin ilman muuta kokoonpanoa, sillä vuoto-ongelman vuoksi sitä ei voitu asentaa testikokoonpanoon.

Testiryhmän kaikki nestecoolerit pärjäsivät tasaisesti prosessorin rasituslämpötilamittauksissa tuulettimet maksimiteholla ja prosessorilta mitattiin 67 – 71 asteen lämpötilat pois lukien Alphacool, jolla mitattiin selvästi korkeampi 76 astetta. Parhaaseen jäähdytystehoon ylsi Corsairin H105 67 asteella. Kun tuulettimet asetettiin miniminopeudelle, alkoi testiryhmän välille muodostua suuria eroja. Heikoiten pärjäsi Alphacool, joka ei kyennyt pitämään Core i7-5930K -prosessoria alle sadan asteen throttlausrajan. Myös Nepton 240M:n jäähdytysteho romahti pahasti ja prosessorilta mitattiin 87 asteen lämpötila. H105 onnistui venymään selvästi H100i:tä matalampaan 77 asteeseen päihittäen Noctuan NH-D15:n kahdella asteella. Fractal Design pärjäsi erinomaisesti ja sillä mitattiin tuulettimien miniminopeudella joukon alhaisin 76 asteen lämpötila.

Sisältö

  1. Esitäytetyt nestejäähdytykset prosessorille (240 mm)
  2. Alphacool Eisberg 240
  3. Cooler Master Nepton 240M
  4. Corsair H105
  5. Fractal Design Kelvin S24
  6. Raijintek Triton
  7. Lämpötila- ja melumittaukset ja subjektiivinen meluarviointi
  8. Loppuyhteenveto