Uusimmat

be quiet! Dark Rock Pro 3

13.05.2014 03:52 Muropaketin toimitus

Saksalaistaustainen be quiet! (jatkossa kirjoitettuna ilman huutomerkkiä) on toiminut erityisesti virtalähteisiin keskittyneenä oheislaitebrändinä jo kymmenisen vuotta, mutta prosessoricoolereita sen valikoimista on löytynyt vasta tämän vuosikymmenen alusta lähtien. Uusimman sukupolven huippumallinsa be quiet esitteli tämän vuoden tammikuussa ja se ristittiin Dark Rock Pro 3:ksi. Valmistajan mukaan se tarjoaa markkinoiden parhaan melu-suorituskykysuhteen. Suomessa sen saatavuus on kohtalaisen hyvä ja hinta on Muropaketin hintavertailun mukaan edullisimmillaan noin 85 euroa, joka on hieman enemmän kuin valmistajan 79 euron suositushinta.

Dark Rock Pro 3 toimitetaan mustassa pahvirasiassa, joka on fyysisiltä mitoiltaan testijoukon pienin. Pakkauksen kyljestä löytyy pieni värikuva coolerista sekä kattavat listaukset ominaisuuksista.

Pakkauksen sisällä cooleri on suojattu vaahtomuovipehmustein ja oheistarvikkeet on pakattu pahvirasiaan. Tuulettimet ovat valmiiksi cooleriin kiinnitettyinä. Oheistarvikerasiasta löytyy metalliset kiinnitystarvikkeet, metallilankakiinnikkeet lisätuulettimelle, pieni ruiskullinen Corning TC-5121/1-lämpötahnaa, pieni kiintoavain sekä asennusohjeet.

Ulkoasultaan be quietin coolerit ovat olleet alkupäivistä asti hieman massasta poikkeavia tummansävyisine pinnoitteineen. Kyse on mielipideasioista, mutta allekirjoittaneen mielestä Dark Rock Pro 3 näyttää varsin tyylikkäältä coolerilta. Tuulettimien kera koko komeuden fyysiset mitat ovat 150 x 137 x 163 mm (S x L x K) ja paino 1197 grammaa, joten kyse on varsin suurikokoisesta möhkäleestä. Dark Rock Pro 3:n rakenne koostuu kahdesta alumiinisesta jäähdytystornista, seitsemästä kuparisesta lämpöputkesta sekä kuparisesta pohjaosasta. Koko komeus on mustaa päälliskantta lukuun ottamatta pinnoitettu tummalla nikkelikerroksella. Jäähdytyksestä vastaa kaksi SilentWings-tuuletinta, joiden kokonaismelutasoksi ilmoitetaan 13,2 – 26,1 dBA. Valmistaja lupaa coolerin jäähdyttävän jopa 250 watin (TDP) lämpökuorman. Yhteensopivuus luvataan kaikille uusimmille AMD- ja Intel-suoritinkannoille. Valmistajan takuu kattaa kolme vuotta.

Coolerin päällisosa on peitetty pari milliä paksulla mustaksi anodisoidulla harjatulla alumiinilevyllä, jonka päälle on upotettu kiiltävä be quietin logo. Lämpöputkien päät on peitetty kiiltävillä tummaksi nikkelöidyillä korkeilla. Kokonaisuudessaan ratkaisu on tyylikäs ja antaa coolerista hyvin viimeistellyn kuvan. Samalla se tukee rivastotornit toisiinsa ja toimii myös ilmanohjaimena estäen ilmavirran karkaamisen tornien välistä ylöspäin.

Dark Rock Pro 3 perustuu siis nykypäivän high-end-coolereissa varsin tyypilliseen kahden tornimallisen rivaston ratkaisuun, joka mahdollistaa tuulettimen sijoittamisen rivastojen väliin. Kumpikin torni sisältää 45 alumiinilamellia, joiden koko on noin 47 x 133 mm. Tämä tarkoittaa karkeasti laskettuna noin 11 200 neliösenttimetrin jäähdytyspinta-alaa. Ripaväliksi mittasimme noin 2,3 mm ja paksuudeksi 0,4 mm.

Coolerin rivastotornit ovat identtisiä keskenään, mutta niiden pitkät sivut ovat epäsymmetriset. Tuulettimen puhalluspuolella on sahalaitakuviointi ja otsapinta kovertuu kevyesti keskiosaa kohti. Reunoille on kiinnitetty mustat kumisuikaleet, jotka estävät tuulettimen suoran kontaktin metalliosiin. Rivaston vastakkaisella puolella pintaan on puolestaan muotoiltu erikoinen harva aaltokuvio, jonka tarkoituksena on pienentää jättövirtauksen aiheuttamaa melua. Ripoihin on muotoiltu pieniä nyppyjä, joiden tarkoituksena on lisätä pinta-alaa sekä kasvattaa ilman virtausnopeutta rivaston sisällä.

Lämmönsiirto pohjan ja rivastojen välillä tapahtuu seitsemällä kuuden millimetrin vahvuisella kuparilämpöputkella, jotka ovat juotettu keskikohdastaan kiinni pohjaosaan. Putkien asettelu on täysin symmetrinen, eli pohja sijaitsee aivan coolerin keskellä.

Coolerin pohjaosa on nikkelöityä kuparia ja kontaktipinta on kooltaan 40 x 45 mm. Lämpöputket ovat juotettu kontaktipinnan alle aivan rinta rinnan ja pohjaosan yläpuolella sijaitsee pieni passiivinen jäähdytysrivasto. Pohjaosan reunoilta löytyy kiinnityspisteet asennuksessa käytettäville kiinnikkeille. Pohjan kontaktipinta on viimeistelty peilaavaksi ja myöskään sormella siinä ei ole havaittavissa mitään epätasaisuuksia. Totesimme testikappaleen kontaktipinnan olevan pitkän sivun suuntaisesti suora ja lyhyen sivun suuntaisesti hieman kovera, joka melko epätyypillistä.

Dark Rock Pro 3:n mukana toimitetaan kaksi PWM-säätöistä SilentWings-tuuletinta, joissa käytetään dynaamista nestelaakerointia sekä kuusinapaista moottoria hiljaisuuden maksimoimiseksi. Tuulettimien malli on erityisesti be quietin omille coolereille suunniteltu versio, jonka kulmien kiinnityspisteet ovat tavallista pienikokoisemmat.

Tuulettimista ulompi on kooltaan 120 mm ja sen maksimiarvot ovat 1700 RPM ja 57,2 CFM. Rivastojen välissä oleva tuuletin on puolestaan suurempi 135 mm malli, jonka arvot ovat 1400 RPM ja 67,8 CFM. Tuulettimien tuottama yhteismelutaso on 50, 75 ja 100 % pyörimisnopeuksilla 13,2, 19,5 ja 26,1 dBA. Molemmat tuulettimet on mahdollista kytkeä ottamaan virtansa samasta nelipinnisestä tuuletinliitännästä. 120 mm tuulettimen johdon pituus on 250 mm ja 135 mm tuulettimen vastaavasti 200 mm.

Tuulettimet kiinnittyvät coolerin kylkiin metallilankakiinnikkein. Cooleriin on mahdollista kiinnittää myös kolmas tuuletin. Käytännössä havaitsimme ongelmia muiden valmistajien tuulettimien kiinnityksessä kiinnikkeiden mitoituksesta johtuen. Tämä johtuu siitä, että coolerin mukana toimitettavissa tuulettimissa kiinnityspisteet sijaitsevat poikkeuksellisesti syvyyssuunnassa tuulettimen puolivälissä, jolloin tavallisen tuulettimen kanssa kiinnitys jää liian löysäksi tai vajaaksi.

Dark Rock Pro 3:n asennus aloitetaan asettamalla metallinen taustalevy emolevyn takapuolelle. Taustalevyn ja emolevyn reikien läpi työnnetään ruuvit, jotka eivät lukitu taustalevyyn, vaan pääsevät pyörimään vapaasti. Tämä on tarkoituksellista, sillä ominaisuutta hyödynnetään myöhemmässä asennusvaiheessa.

Seuraavaksi emolevyn etupuolelle ruuvien juureen napsautetaan muoviset lukitusprikat, jotka estävät ruuvien luiskahtamisen takaisin emolevyn taustapuolelle. Prikkojen merkitys on varsin suuri, sillä ilman niitä asennustoimenpiteestä tulisi todella hankala.

Dark Rock Pro 3

Seuraavaksi vuoroon tulee asennusrautojen kiinnittäminen coolerin pohjaosan reunoille. AMD- ja Intel-kokoonpanoille on omat rautansa ja niiden kiinnitys tapahtuu neljällä pienellä ristikantaisella ruuvilla. Rautojen päissä oleviin reikiin kiinnitetään mutterin avulla pienet sisäkierreosat, joihin emolevyn taustalevyn ruuvit kierretään. Mutterien kiristys kannattaa suorittaa jo kiinnitysrautojen ollessa vielä irrallaan, sillä coolerissa kiinni ollessaan toimenpide on jo huomattavasti hankalampi.

bq!

Viimeisessä asennusvaiheessa cooleri asetetaan prosessorin päälle ja kiinnitysrautojen sakaroissa olevat reiät kohdistetaan emolevyllä törröttäviin ruuveihin. Tämän jälkeen koko komeus kiristetään paikalleen emolevyn taustapuolelta ruuveja kiertämällä. Ratkaisu on käytännössä jotain välttävän ja katastrofaalisen huonon välimaastosta riippuen siitä, kuinka harjaantunut asennuskäsi käyttäjällä sattuu olemaan. Painavan coolerin kannattelu prosessorikannan päällä samalla pieniä ruuveja emolevyn taustapuolelta kiristäen ei nimittäin ole kovinkaan mukava toimenpide. Helpointa lienee irrottaa emolevy kotelosta ja asettaa se pöydällä ylösalaisin olevan coolerin päälle, jonka jälkeen ruuveja pääsee kiristämään näköetäisyydeltä cooleria kannattelematta.

bq!

bq!

Kokonaisuudessaan Dark Rock Pro 3:n asennusratkaisu on yksi hankalimmista joita olemme prosessoricoolereissa viime vuosina nähneet. Pienten mutterien ja ruuvien käyttäminen sekä huipennuksena painavan coolerin asetteleminen paikalleen emolevyn taustapuolelta kiristäessä on pahimmillaan hermoja kiristävä toimenpide, jota varten emolevyn saattaa joutua irrottamaan kotelosta. Be quiet on ilmeisesti päätynyt kyseiseen kiinnitysratkaisuun coolerin umpinaisen päällislevyn takia, joka ei mahdollista yläpuolelta kiristettävää ratkaisua. Toisin sanoen ulkonäkö on mennyt tällä kertaa väärässä paikassa käytettävyyden edelle. Kunhan cooleri on saatu lopulta asennettua, on lopputulos sinällään tukevan tuntuinen.

Kuten nykypäivän high-end-coolereilla on tapana, myös Dark Rock Pro 3 peittää alleen suuren osan emolevyn yläosasta. Koska rivastorakenne on täysin symmetrinen, ulottuu rivaston alareunat noin 55 mm päähän prosessorikannan keskipisteestä. Rivaston reunan alla on tilaa noin 40 mm, mutta tila pienenee nopeasti enemmän coolerin alle mentäessä lämpöputkien tullessa eteen. Esimerkkitapauksessa lähinnä ulompi tuuletin jää reunimmaisten muistipaikkojen päälle, mutta alle mahtuu siitä huolimatta matalaprofiilinen muistikampa. Tilaa on myös järjestettävissä lisää tuuletinta nostamalla, mutta tällöin sen puhallus ei enää osu aivan optimaalisesti rivastoon.

 

Sisältö

  1. High-end-prosessoricoolerit vertailussa - kevät 2014
  2. be quiet! Dark Rock Pro 3
  3. Cryorig R1 Ultimate
  4. Noctua NH-D15
  5. Thermalright Silver Arrow IB-E
  6. Numeroiden mukaan, testikokoonpano, lämpötila- ja melumittaukset
  7. Loppuyhteenveto