Uusimmat

Kannettavan tietokoneen vakiotahnojen vaihto nestemäiseen metalliin

15.10.2014 12:51 Muropaketin toimitus

Tutustuimme Muropaketissa loppukesästä uusimpiin pelikannettaviin Asukselta, MSI:ltä ja XMG:ltä. Erityisesti XMG:n P704 Pro -kannettava osoittautui perus- ja pelikäytössä äänekkääksi ja tuuletin reagoi todella herkästi prosessorin pieneenkin kuormitukseen jo työpöytäkäytössä. Kommenteista saadun palautteen perusteella päätimme tehdä jatkotutkimuksia ja vaihdoimme prosessorille ja grafiikkapiirille vakiotahnojen tilalle Coollaboratoryn Liquid Pro -nestemetallia.

Olemme todenneet useampaan otteeseen testeissämme Intelin nykyisten Haswell-prosessoreiden lämpöongelmat ja myös mobiiliversiot toimivat rasituksessa erittäin kuumana. XMG:n kannettavassa käytössä olevia Core i7-4710MQ -prosessoria ja GeForce GTX 880M -näytönohjainta jäähdytetään noin 100 grammaa painavilla kuparisilla jäähdytyselementeillä, joihon pusketaan ilmaa halkaisijaltaan 40 mm:n radiaalituulettimilla. Vakiona prosessorin ja grafiikkapiirin lämpötila nousivat rasituksessa 89 asteeseen ja korvakuulolla laite valittiin testijoukon äänekkäimmäksi. Kun prosessoria ja näytönohjainta yritettiin ylikellottaa, tuulettimet alkoivat huutaa täysillä ja lämmöt nousivat välittömästi yli 90 asteeseen throttlausrajojen väärälle puolelle.

Coollaboratoryn Liquid Pro -nestemetalli maksaa noin 10 euroa ja se on osoittautunut testeissämme lämmönsiirtokyvyltään täysin ylivoimaiseksi. Kun vakiotahnat vaihdettiin nestemetalliin, suoritimme lämpötilamittaukset uudelleen ja alhaisempien rasituslämpötilojen myötä kokeilimme lisäksi kannettavan ylikellottamista.

Huom! Viimeistään tässä vaiheessa on syytä huomauttaa, että lämpötahnan vaihtaminen nestemetalliin vaatii tarkkuutta ja 2000 euroa maksavan kannettavan takuulle voi heittää hyvästit. Jos et tiedä, mitä teet, älä tee! Kaikki kokeilut siis omalla vastuulla! Nestemetallin käytössä on hyvä myös muistaa aineen ominaisuudet, jotka yksinkertaistettuna ovat ehdoton kielto alumiinisille osille ja sähkönjohtavuus.

Sisältö

  1. Kannettavan tietokoneen vakiotahnojen vaihto nestemäiseen metalliin
  2. Vakiotahnan vaihtaminen nestemetalliin ja lämpötilamittaukset
  3. Ylikellottaminen ja loppusanat