Uusimmat

Ylikellottaminen ja loppusanat

15.10.2014 12:51 Muropaketin toimitus

 

Ylikellotustestit

Vakiotahnalla kannettavan ylikellottaminen ei onnistunut, sillä Core i7-4710MQ -prosessorin lämpötila nousi rasituksessa hyvin nopeasti 96 asteeseen ja tuuletin pyöri täysillä kierroksilla. Intel Extreme Tuning Utilityn mukaan prosessori throttlasi jatkuvasti.

Nestemetallin avulla prosessorin lämpötila saatiin laskettua alle 80 asteeseen ja tuulettimien pyöriessä täysillä alle 70 asteeseen, joten kokeilimme mielenkiinnosta pikaisesti ylikellottamista. Intelin Extreme Tuning Utility -ohjelman avulla prosessorin suurin Turbo Boost -tehonkulutus säädettiin 67 wattiin ja ytimien kertoimet rasituksessa suurimpiin mahdollisiin (37x, 36x, 35x & 35x). GeForce GTX 880M -näytönohjaimen osalta kellotaajuutta nostettiin 1075/1406 MHz:iin, eli grafiikkapiiri saatiin toimimaan +82 MHz ja muistit +156 MHz korkeammalla kellotaajuudella. Testit suoritettiin samaan tapaan kuin aiemminkin, eli prosessorin rasitukseen käytettiin Prime 95 -ohjelmaa ja 3D-rasituksessa 3DMarkia.

XMG P704 Pro -kannettavan ylikellottamisella 3DMarkin Fire Strike -testissä saavutettiin noin neljä prosenttia parempi kokonaistulos ja kuusi prosenttia parempi fysiikkatestin tulos.

Tuulettimien auto-asennossa kierrosnopeus ei missään vaiheessa noussut 100 % -tasolle ja prosessorin lämpötila pysyi 86 asteessa eli kolme astetta viileämpänä kuin vakiotahnalla ja vakiokellotaajuudella. Kun tuulettimet säädettiin manuaalisesti 100 % kierrosnopeudelle, prosessorin lämpötila oli rasituksessa 80 astetta ja grafiikkapiirin lämpötila 77 astetta.

 

Loppusanat

Alkuperäisenä tavoitteena oli yrittää saada XMG:n kovaääniset tuulettimet hiljaisiksi erityisesti työpöytäkäytössä, mutta myös pelirasituksessa. Vakiotahnojen vaihto nestemetalliin on käytännössä ainoita tehokkaita keinoja parantaa kannettavan jäähdytystä takareunan noston lisäksi. Tavoitteet saavutettiin ja jopa ylitettiin 10 euron sijoituksella nestemetalliin. Isona miinuspuolena projektin myötä täytyy kuitenkin heittää hyvästit kahden tai useamman vuoden takuulle, joka ei ole aivan mitätön juttu kahden tuhannen euron kannettavassa.

XMG 704 Pro:n rakenne on helpoin mahdollinen tämän kaltaiseen projektiin: tarkasti tehden työhön saa kulumaan aikaa noin puoli tuntia ja vaativuustaso on matala. Nestemetallin ansiosta Core i7-4710MQ -prosessorin lämpötila laski rasituksessa 11 astetta ja GeForce GTX 880M -näytönohjaimen GK104-grafiikkapiirin lämpötila 5 astetta. Alhaisempien lämpötilojen lisäksi automaattisesti säätyvät tuulettimet pyörivät hiljaisemmin ja kannettavan melutaso oli alhaisempi.

Kokeilimme nestemetalliin vaihtamisen jälkeen myös kannettavan ylikellottamista ja 3DMarkin Fire Strike -testissä saavutettiin noin neljä prosenttia parempi kokonaistulos ja kuusi prosenttia parempi fysiikkatestin tulos.

Sisältö

  1. Kannettavan tietokoneen vakiotahnojen vaihto nestemäiseen metalliin
  2. Vakiotahnan vaihtaminen nestemetalliin ja lämpötilamittaukset
  3. Ylikellottaminen ja loppusanat