Uusimmat

Noctua NH-L9i

18.02.2013 20:33 Muropaketin toimitus

Noctua esitteli NH-L9-coolerinsa viime lokakuun lopulla kahtena eri versiona – NH-L9a on tarkoitettu AMD FMx -pohjaisiin kokoonpanoihin ja NH-L9i Intel LGA 115x -pohjaisiin koneisiin. Noctuan mukaan uutuusmalli syntyi käyttäjien toiveiden pohjalta erityisesti ITX-pohjaisten ohuiden tietokoneiden kanssa käytettäväksi. Tähän vertailuun otimme NH-L9i-version, joka sopii yhteen Intel-testikokoonpanon kanssa. Suomessa saatavuus on varsin hyvä ja hinnat liikkuvat Muropaketin hintavertailun mukaan 40-50 euron välissä. Valmistajan suositushinta on 39,90 euroa. Testikappaleen toimitti Noctua.

NH-L9i toimitetaan matalassa pahvirasiassa, jonka väritys yhdistelee Noctualle tyypillisesti valkoista ja tummanruskeaa. Coolerin värikuvaa ei pakkauksesta löydy, mutta pohjassa sijaitsee pieni mustavalkoinen hahmotelmakuva ja päädyissä on esitelty kattavasti coolerin speksit. Pakkaus ansaitsee myös erillisen sisäkuvan, sillä asettelu on tyylikkäin miesmuistiin. Tarvikkeet on sijoiteltu solukumikehykseen, jossa jokaiselle osalle on oma muotoiltu paikkansa. Ohjekirjanen on puolestaan sijoitettu laatikon kannen sisäpintaan.

Pakkauksen toimitussisältöön kuuluu itse coolerin lisäksi kuvitettu englanninkielinen ohjekirjanen, metallinen Noctua-kotelomerkki, neljä erikoismallista kiinnitysruuvia, ruiskullinen NT-H1-lämpötahnaa, kiinnitysruuvit 25 mm paksuille tuulettimille sekä L.N.A-adapteri tuulettimen kierrosnopeuden laskemiseen.

Ensi kertaa NH-L9i:tä pidellessä huomio kiinnittyy pieneen kokoon sekä siihen nähden suureen massaan. 37 x 95 x 95 mm kokoinen (tuulettimen kanssa) cooleri painaa nimittäin kokonaisuudessaan 420 grammaa. AMD-versio on hieman kookkaampi (37 x 114 x 92 mm ja 465 g). Coolerin mukana toimitetaan Noctuan NF-A9x14-tuuletin, jonka melutasoksi ilmoitetaan 14,8 – 23,6 dBA. Noctua ilmoittaa sivuillaan, että cooleria ei ole tarkoitettu ylikellotukseen ja yli 65 watin TDP-arvollisten prosessorien kanssa sitä on käytettävä varoen. NH-L9i on yhteensopiva LGA 115x -prosessorikantojen kanssa ja NH-L9a puolestaan AM2(+)-, AM3(+)-, FM1- ja FM2 -kantojen kanssa. Emolevyjen yhteensopivuuslista löytyy valmistajan sivuilta. Valmistajan takuu on kuusi vuotta.

Päältä päin katseltuna NH-L9i:stä näkyy lähinnä vain tuuletin sekä sen alla sijaitseva suunnilleen samankokoinen matala rivasto, joka on suljettu päädyistä metallilevyillä. Metallilevyjen rivaston päälle taipuvat korvakkeet toimivat tuulettimen kiinnityspisteinä. 23 mm paksu rivasto koostuu 54 alumiinirivasta, joiden päällä on nikkelipinnoite.

NF-A9x14-tuuletin on suunniteltu tavallista 92 mm tuuletinta ohuemmaksi, sillä sen paksuus on vain 14 mm. Tuulettimesta löytyy PWM-tuki, joka on toteutettu Noctuan omalla NE-FD1-piirillä. Noctua on myös hyödyntänyt muista tuulettimistaan tuttuja ominaisuuksia, kuten AAO-runkoa, SSO2-laakerointia sekä Flow Acceleration Channels -urilla varustettua roottoria. Tuulettimen kulmista kiinnitysreikien ympäriltä löytyy silikonista valmistetut pehmustetyynyt. Lisää teknisistä yksityiskohdista voi lukea Noctuan sivuilta.

Täydellä jännitteellä tuulettimen kierrosnopeudeksi ilmoitetaan 2500 RPM 23,6 dBA:n melutasolla ja 57,5 m^3/h ilmavirralla. Mukana toimitettava L.N.A-adapteri laskee kierrosnopeuden 1800 RPM:ään, jolloin melutasoksi ilmoitetaan 14,8 dBA ja ilmavirraksi 40,8 m^3/h. PWM-ohjauksella miniminopeus on 300 RPM. Tuuletin käyttää tavallista nelipinnistä tuuletinliitintä. Vakiotuulettimen tilalle on myös mahdollista asentaa paksumpi 92 x 92 x 25 mm flekti, jota varten pakkauksen mukana toimitetaan omat pidemmät ruuvit.

Kun tuuletin on irrotettu, voi päätyä peittävän metallilevyn irrottaa avaamalla sen keskellä sijaitsevan ruuvin. Peitelevyn takaa paljastuu rivaston sisällä kulkevat kupariset lämpöputket, jotka siirtävät lämpöä keskellä sijaitsevasta kuparisesta pohjasta alumiinirivaston reunoille. Yläkuvasta käy hyvin selville, kuinka kaksi U:n mallista lämpöputkea kulkevat kuparipohjan päällä olevissa urissa ja kaartuvat sen jälkeen rivaston ulkoreunoille.

NH-L9i:n alapuolta hallitsee keskiosassa kulkeva nikkelöity kuparikappale, joka on korotettu keskeltä prosessorin kontaktipinnaksi. Kontaktipinnan molemmille puolin on kiinnitetty metalliset kiinnityssakarat. Jäähdytysrivasto on avoin kuparipohjan molemmin puolin, joka mahdollistaa jäähdytysilman virtaamisen prosessorin välittömässä läheisyydessä sijaitseville komponenteille.

NH-L9i:n pohjan kontaktipinta on nikkelöityä kuparia ja samaa kappaletta muun pohjan kanssa. Muista Noctuan coolereista tuttuun tapaan pohjan pintaan on jätetty hiuksenhienoja työstöuria, jonka kerrotaan auttavan lämpötahnan tasaisessa levittymisessä sekä estävän ilmakuplien jäämistä lämpötahnaan.

NH-L9i:n asennuksen ensivalmistelut sujuvat nopeasti, sillä ohjeista löytyy käytännössä vain kolme mallikuvaa ja kiinnitystarvikkeiden määrä rajoittuu neljään ruuviin. Asennusohjeet ovat esimerkillisen selkeät, kuten Noctuan tuotteissa on totuttu näkemään.

Noctua kutsuu NH-L9i:n kiinnitysmekanismia SecuFirm 2:ksi, vaikka todellisuudessa se eroaa suuresti aiemmin testaamiemme Noctua-coolereiden vastaavan nimisestä kiinnitystavasta. Käytännössä asennus on niinkin yksinkertainen, että cooleri asetetaan oikealle kohdalle prosessorin päälle ja emolevy käännetään ympäri. Tämän jälkeen kiinnitysruuvit kiristetään tasaisesti kulmittain kiinni coolerin pohjan kiinnitysrautoihin. Ruuvien kantojen alapinnassa on muovitarra oikosulkujen estämiseksi.

Asennettuna NH-L9i asettuu varsin lähelle emolevyn pintaa, mutta siitä ei pitäisi olla käytännön haittaa, sillä pohjan pinta-ala (95 x 95 mm) on mitoitettu tarkkaan Intelin prosessorikantaa ympäröiviä komponentteja koskevien ”keep-out-zone” suositusten mukaisesti. Käytännössä ainakin testiemolevyn kanssa ilmeni kuitenkin ongelmia coolerin asennussuunnan kanssa, sillä prosessorikannan vieressä sijainnut pieni kondensaattoririvi otti kiinni pohjan kiinnitysrautoihin eikä coolerin kontaktipintaa saanut kiristettyä tasaisesti prosessoria vasten.

Tästä johtuen NH-L9i jouduttiin asentamaan niin päin, että rivaston avoimet päädyt osoittivat prosessoria takapaneelia ja muistipaikkoja kohti. Kuten kuvasta näkyy, coolerin reunat tulevat hyvin lähelle testiemolevyn muistipaikkoja ja PCI-E-liitäntää, mutta ei kuitenkaan estä niiden käyttöä. Käytännössä muistikampoja vasten olevasta rivaston päädystä ilmavirran poistuminen estyy kuitenkin tehokkaasti, joka varmasti heikentää jäähdytystehoa jonkin verran. Esimerkkikokoonpanon kaltaisessa tapauksessa mahdollisen näytönohjaimen ja coolerin väliin kannattaa kuitenkin varmuuden vuoksi harkita jonkinlaista eristemateriaalia.

 

Sisältö

  1. Matalat prosessoricoolerit: Noctua, Phanteks & Scythe
  2. Noctua NH-L9i
  3. Phanteks PH-TC90LS
  4. Scythe Kozuti
  5. Testikokoonpano ja -metodit, Melumittausten tulokset ja subjektiivinen meluarviointi & Lämpötilamittausten tulokset
  6. Yhteenveto