Uusimmat

Scythe Kozuti

18.02.2013 20:33 Muropaketin toimitus

Japanilainen Scythe on ollut lähes vakio-osanottaja Muropaketin coolerivertailuissa, eikä se tee poikkeusta tälläkään kertaa. Mukaan valittiin HTPC-tietokoneisiin suunnattu Kozuti, joka esiteltiin toukokuussa 2011. Kozutin saatavuus on Suomessa varsin hyvä ja sen hinta liikkuu Muropaketin hintavertailun mukaan Suomessa noin 29 – 40 euron haarukassa. Valmistajan veroton suositushinta Kozutille on 22,90 euroa. Testikappaleen toimitti Jimm’s PC-Store.

Kozuti toimitetaan erittäin pienikokoisessa pahvirasiassa, jonka kuvitus on Scythelle erittäin tyypillinen. Värikuvien ohella pinta on täynnä aasialaista kirjoitusta sekä pieniä ominaisuuksiin liittyviä yksityiskohtia. Pakkauksen pieni koko selittyy osaksi sillä, että coolerin ympärillä ei ole käytetty mitään suojapehmusteita.

Kozutin pakkauksen toimitussisältöön kuuluu coolerin ohella kiinnitysraudat eri prosessorikannoille, ruuveja, muttereita, kumiprikkoja, pieni pussi lämpötahnaa sekä asennusohjelappuset.

Kozuti muistuttaa testikolmikosta eniten suurempia vaakamallisia coolereita, mutta siitäkin löytyy omat erikoisuutensa. Ulkomitoiksi ilmoitetaan 110 x 103 x 40 mm ja painoksi vain 250 grammaa. Coolerin mukana toimitetaan 80 mm tuuletin, jonka melutaso on 8,2 – 32,5 dBA. Kozutia suositellaan maksimissaan 65 watin TDP-arvolla varustetuille prosessoreille ja käyttö 95 wattisten prosessoreiden kanssa sallitaan tuulettimen maksiminopeudella. Yhteensopivuus löytyy LGA 775-, 115x- ja 1366- sekä Socket AM2(+)-, AM3(+)-, FM1- ja FM2-suoritinkannoille.

Scythe Kozuti rakentuu kaksiosaisesta alumiinirivastosta, kolmesta kuuden millin kuparilämpöputkesta sekä nikkelöidystä kuparipohjasta. Rivaston ylemmässä kerroksessa on kaikkiaan 57 ohutta (0,3 mm) alumiinilamellia, joiden väli on noin 1,7 mm.

Pitääkseen Kozutin mahdollisimman matalana Scythe on sijoittanut tuulettimen rivaston alapuolelle ja käyttää ratkaisusta nimeä Stealth Fan Mounting Structure. Tuuletin imee ilmaa rivaston läpi ja puhaltaa sitä kohti emolevyn pintaa. Tuulettimen sovitus on varsin tiukka ja sen alapuolelle jää vain runsas sentti tilaa. Kiinnityksessä on käytetty metallilankakiinnikkeitä.

Jäähdytysrivaston viilentämiseen Scythe käyttää liukulaakeroitua SY8010SL12M-P-tuuletinta, jonka roottorissa on 11 melko kapeaa ja käyrää lapaa. Tuulettimen erikoisuus on se ohuus, sillä ulkomitoiksi kirjataan 80 x 80 x 10 mm. Tavallisiin 80 mm tuulettimiin nähden 2,5 kertaa ohuempi profiili on välttämätön, jotta tuuletin mahtuu rivaston alapuolelle. Matala profiili puolestaan vaatii tuulettimelta tavallista korkeamman pyörimisnopeuden riittävän ilmavirran tuottamiseksi.

Tuuletin on varustettu nelipinnisellä tuuletinliittimellä sekä PWM-säädöllä. Kierrosnopeusalueeksi ilmoitetaan 800 – 3300 kierrosta minuutissa. Tällöin ilmavirta on 6,0 – 24,82 CFM ja melutaso 8,2 – 32,5 dBA.

Kozutin rakenne käy paremmin selville, kun sitä tutkitaan alapuolelta tuulettimen ollessa irrotettuna. Jäähdytysrivasto koostuu kahdesta osasta – leveämmästä yläosasta sekä pienemmästä alaosasta, joiden väliin lämpöputket kaartuvat. Putkien kiinnitys rivastoon on toteutettu juottamalla. Jokainen putki muodostaa täyden 360 asteen silmukan, ollen keskeltä yhteydessä pohjaan ja päistä jäähdytysrivastoon. Putkien päät jakautuvat tasaisesti koko rivaston leveydelle.

Kuparipohjan kontaktipinta on kooltaan 38 x 38 mm ja sen nikkelipinnoitteelle on tehty peilikiiltävä viimeistely. Valoa vasten tarkasteltuna pinnassa on havaittavissa nikkelipinnoitteen alla olevan kuparin hiontaviiruja, mutta ne eivät tunnu kynnellä koittaessa.

Scythe mainostaa Kozutin yhteydessä E.I.S.-kiinnitysratkaisua (Easy Installation with Screw system), jossa ei käytetä lainkaan erillistä taustalevyä. Taustalevyä ei tarvita coolerin pienen massan ansiosta. Coolerin asennus aloitetaan kiinnittämällä pohjan reunoille metalliset kiinnitysraudat, joita varten pohjaosan kulmista löytyy kierteistetyt ruuvinreiät. Seuraavaksi (LGA-kannallisissa emolevyissä) kiinnitysrautojen päihin kiinnitetään pienet mutterit, joiden sijoitus riippuu LGA-kannan tyypistä.

Seuraavaksi valmisteltu cooleri asetetaan prosessorin päälle ja emolevy käännetään ympäri. Emolevyn kiinnitysrei’istä työnnetään läpi paksuilla kumisilla aluslevyillä varustetut ruuvit, jotka kiristetään kiinni coolerin kiinnitysrautoihin.

Kozutin asennus on helppo toimenpide. Asennettu cooleri näyttää hieman erikoiselta, koska tuuletin ei ole juuri lainkaan näkyvissä. Jos muistipaikat ovat poikkeuksellisen lähellä prosessorikantaa, kannattaa Kozuti asentaa niin, että lämpöputkien mutkat eivät osoita muistien suuntaan. Kuvan esimerkkikokoonpanon tilanteessa lämpöputket osuivat törmäyskurssille prosessorikantaa lähempänä olevan muistipaikan kanssa. 90-astetta käännettynä muistien kanssa ei enää esiintynyt ongelmia, mutta lämpöputkien päät menivät todella lähelle PCI-E-paikkaan testiksi asennettua näytönohjainta. Kozutia ostaessa kannattaa siis varmistua siitä, että se on yhteensopiva oman emolevyn layoutin kanssa.

 

Sisältö

  1. Matalat prosessoricoolerit: Noctua, Phanteks & Scythe
  2. Noctua NH-L9i
  3. Phanteks PH-TC90LS
  4. Scythe Kozuti
  5. Testikokoonpano ja -metodit, Melumittausten tulokset ja subjektiivinen meluarviointi & Lämpötilamittausten tulokset
  6. Yhteenveto