Uusimmat

NoFan CR-95C

12.02.2014 20:13 Muropaketin toimitus

Korealainen NoFan on varsin tuntematon nimi coolerimarkkinoilla, sillä se julkaisi ensimmäisen prosessoricoolerinsa vasta vuoden 2012 alkupuolella. Yritys keskittyy lähinnä pieneen valikoimaan äänettömyyteen tähtääviä tuotteita, kuten koteloita, virtalähteitä ja coolereita. CR-95C saapui kauppoihin kesällä 2012 ja sen saatavuus Suomessa on rajattua. Ainakin Jimm’s PC-Store listaa sen sivuillaan 105 euron hintaan.

NoFan CR-95C toimitetaan värikkäässä pahvipakkauksessa, jonka keskellä cooleri on näyttävästi esillä läpinäkyvän muovikuvun takana. Pakkauksen pinnasta löytyy kattavasti tietoa tuotteen ominaisuuksista ja päällä on näppärä pieni kantokahva.

Itse coolerin ohella pakkauksen sisältä löytyy asennusohjeet, pieni pullollinen lämpötahnaa sekä selkeästi merkattuihin pusseihin lajitellut kiinnitystarvikkeet. Lämpötahna on mielenkiintoisesti kynsilakkapulloa muistuttavassa pakkauksessa, josta se levitetään pienen sudin avulla.

CR-95C on erittäin mielenkiintoisen näköinen cooleri ja eroaa varsin radikaalisti muista markkinoilta löytyvistä coolereista. Sen rengasmainen rakenne on suunniteltu ainoastaan passiivikäyttöön luonnollista konvektiota hyödyntäen. CR-95C on ulkomitoiltaan erittäin suuri cooleri – 180 x 180 x 148 mm. Painoa on kokoon verrattuna melko maltilliset 730 grammaa. Coolerin patentoitu rakenne koostuu kuparipohjasta, kuparilämpöputkista sekä pienistä IcePipe-putkista. Passiivisen toimintaperiaatteen ansiosta melutaso on luonnollisesti 0 dBA. Jäähdytysteho riittää aina 95 W TDP-arvollisille prosessoreille asti. Valmistaja kuitenkin huomauttaa, että coolerin kanssa on tarkoitettu käytettäväksi yläosastaan aukinaista koteloa. Yhteensopivuus luvataan kaikkien uusiempien AMD-suoritinkantojen sekä Intelin LGA 775- ja 115x-kantojen kanssa. Emolevy-yhteensopivuuden voi tarkistaa valmistajan sivuilta.

CR-95C:n tynnyrimäinen rakenne koostuu NoFanin patentoimista pienistä IcePipe-putkista, jotka kiertävät rengasmaisesti coolerin alaosasta yläosaan. Ohuita 1,8 mm paksuisia IcePipe-putkia on kaikkiaan 160 kappaletta ja ne on valmistettu kuparista. Putkien väliin jäävä rako on noin 2,2 mm luokkaa. Valmistaja ei ole paljastanut putkien tarkkaa rakennetta, mutta niiden sisällä kulkee lämmönsiirtoneste kapillaarisen ilmiön avulla. Lämmönsiirtonopeuden kehutaan olevan jopa 400 kertaa parempi, mutta vertailukohtaa ei ole ilmoitettu. IcePipe-rakennetta on tuettu yläosasta harmaalla muovirenkaalla. Coolerin haihdutusalaksi ilmoitetaan 217 036 mm2.

Tynnyrimäisen rakenteen sisäosa on tyhjää täynnä. Pohjaosan yläpinta on näkyvissä ja siinä on pieni valmistajan logo. Ylempänä alaosan rakenteissa on kiinnitysreiät eri suoritinkannoille.

Coolerin alaosaa kiertää kehä, jonka sisällä kulkevat pohjasta tulevat lämpöputket. Kuuden millimetrin paksuisia kuparilämpöputkia on neljä kappaletta ja ne kiertävät pareina puoliympyrän coolerin alaosassa. IcePipe-putket ovat kiinni lämpöputkissa ja ne siirtävät lämmön eteenpäin.

CR-95C:n pohjan kontaktipinta on kooltaan 44 x 44 mm ja viimeistelty peilipinnalle. Mittaustemme mukaan kontaktipinta on kaikkiin suuntiin varsin tasainen ja suora. Lämpöputket lähtevät pareittain pohjan vastakkaisilta puolilta ja ovat kiinnitetty juottamalla.

CR-95C:n asennus alkaa metallisen taustalevyn asettamisella emolevyn taustapuolelle ja ruuvien sovittamisella emolevyn reikien läpi.

Seuraavaksi emolevy käännetään ympäri, jolloin ruuvit jäävät törröttämään emolevyn kiinnitysrei’istä. Koska ruuvit eivät ole suoranaisesti millään kiinni taustalevyssä, niiden pitäminen paikallaan saattaa olla hieman hankalaa emolevyä kääntäessä. Ruuveihin asetetaan alumiiniset korokeholkit, joiden päälle puolestaan kiristetään pitkät kullanväriset sisäkierteellä varustetut tangot. Tankoja kiristäessä on hyvä pitää ruuvia paikallaan emolevyn taustapuolella meisselin avulla, jotta tangon saa riittävän kireään. Cooleri kiinnitetään tankojen yläpäähän jousitettujen ruuvien avulla.

Coolerin kiristäminen prosessorin päälle tapahtuu sisäpuolelta alaosassa olevien reikien läpi. Ruuvien paikalleen asettaminen ja kiristäminen on melko helppoa, sillä coolerin sisällä on varsin hyvin tilaa. Ruuvit kiristetään loppuun asti, joten sopivasta kireydestä ei jää epäselvyyttä. Tässä vaiheessa on eduksi, että koroketangot on kiristetty kunnolla paikalleen, sillä muuten ne saattavat pyöriä kiristysruuvien mukana. Olisikin hyvä, jos ruuvit lukittuisivat jollain tavoin paikalleen taustalevyyn.

Kokonaisuutena CR-95C:n asennus on kohtalaisen helppoa, vaikkakin käytetyt ratkaisut ovat hieman erikoisia. Hieman tilanteesta riippuen harmaita hiuksia saattaa aiheuttaa taustalevyyn kiinnittyvien ruuvien paikallaan pysyminen. Emolevyn päällä CR-95C näyttää suorastaan valtavalta ja myös peittää alleen suuren osan emolevyn yläosasta. Tarkalleen ottaen coolerin alle jää prosessorin keskipisteestä katsottuna kaikki yhdeksän senttimetrin säteellä.

Useimmilla emolevyillä ongelmia saattaa syntyä muistipaikkojen kanssa, sillä coolerin alle mahtuu maksimissaan 40 mm emolevyn pinnasta olevat komponentit, eli käytännössä ainoastaan normaalikorkuiset muistikammat. Lisäksi etenkin Micro-ATX-emolevyjen kanssa yhteensopivuusongelmia saattaa esiintyä myös ylimmän PCI-E-paikan kanssa ja esimerkiksi testikokoonpanossa käytetyn Asus Maximus VI Formula -emolevyn kanssa ylin PCI-E x16 -paikka ei ollut käytettävissä NoFanin kanssa.

 

Sisältö

  1. Passiivijäähdytteiset prosessoricoolerit vertailussa - talvi 2014
  2. NoFan CR-95C
  3. Silverstone Heligon HE02
  4. Thermalright HR-22
  5. Zalman FX100
  6. Pala palalta, testikokoonpano & testitulokset
  7. Loppuyhteenveto