Uusimmat

Zalman FX100

12.02.2014 20:13 Muropaketin toimitus

Korealainen Zalman on pitkän linjan veteraani coolerimarkkinoilla ja se esitteli passiivijäähdytykseen suunnatun FX100-coolerinsa viime vuoden alussa CES-messuilla Las Vegasissa. Myyntiin FX100 tuli vuoden alkuneljänneksen aikana. Tällä hetkellä sen saatavuus on Suomessa varsin hyvä ja hinta liikkuu Muropaketin hintavertailun mukaan edullisimmillaan noin 70 eurossa.

Zalman FX100 toimitetaan mustassa pahvipakkauksessa, jonka pintaa on painettu kuva tuotteesta sekä tiedot sen tärkeimmistä ominaisuuksista. Pakkauksen sisällä cooleri on suojattu läpinäkyvästä muovista valmistettuun kehykseen ja oheistarvikkeet ovat omassa pahvirasiassaan.

Itse coolerin ohella pakkauksen mukana toimitetaan asennusohjevihkonen, sininen kotelotarra, pieni pussillinen ZM-STG2-lämpötahnaa, tuulettimen kiinnikeraudat sekä kiinnitystarvikkeet AMD- ja Intel-kokoonpanoille. Asennusohjeet ovat englanninkieliset ja selkeästi kuvitetut.

Ulkoisessa tarkastelussa FX100 on varsin suurikokoinen ja massasta poikkeavasti muotoiltu prosessoricooleri. Perinteisen tornimallin sijaan FX100 muistuttaa enemmänkin kuutiota ja valmistaja kutsuukin sitä heksaedri-muotoiluksi. Zalman ilmoittaa FX100:n ulkomitoiksi 156 x 156 x 157 mm ja painoksi 770 grammaa. Rakenne koostuu nikkelöidystä alumiinirivastosta sekä kuparisesta pohjasta ja lämpöputkista. Melutaso on 0 dBA, koska mukana ei toimiteta tuuletinta. Valmistajan mukaan FX100:n jäähdytysteho on 95 wattia ilman tuuletinta ja 130 wattia lisätuulettimen kanssa. Yhteensopivuus luvataan kaikkien viimeisimpien AMD- ja Intel-suoritinkantojen kanssa, joskin LGA 1366- ja 2011-kantaisten suorittimien kanssa suositellaan käyttämään lisätuuletinta.

Päältä ja sivuilta tarkasteltuna FX100:n kuutiomainen rakenne on varsin erikoinen ja sen toimintaperiaatteesta on hieman hankala saada selkoa. Zalman perustelee muotoiluvalintaa sillä, että kuutiomainen muoto mahdollistaa käytettyyn tilaan nähden optimaalisen jäähdytyspinta-alan. Coolerin sivut ovat symmetrisiä keskenään ja rivat ovat suunnattu pystyasentoon. Rivaston kylkiin on muotoiltu syviä uria ja jokaisessa kulmassa on muoviset peitepalat. Coolerin päällä on neliskulmainen Zalman Cube -tekstillä varustettu musta ritilä, joka on kulmistaan kiinni muovisissa peitepaloissa.

Jotta FX100:n rakenteesta saisi paremmin selkoa, on kulmien peitepalat ja päällisosan ritilä irrotettava rivastosta. Alta paljastuva rakenne onkin vähintäänkin mielenkiintoinen näky, sillä lämpöputkia vilisee lähes joka suuntaan. Kaikkiaan rivastokokonaisuus koostuu neljästä reunoilla sijaitsevasta identtisestä 19 lamellisesta osasta sekä niiden keskelle muodostuvaan tilaan sijoitetuista kahdesta hieman pienemmästä 24 lamellisesta rivastosta. Kaikkien rivastojen ripaväli on poikkeuksellisen suuri 3,7 mm ja ripojen paksuus noin 0,45 mm.

Lämpö siirretään FX100:n jäähdytysrivastoihin melko erikoisella ja monimutkaisella lämpöputkirakenteella, joka koostuu kaikkiaan kymmenestä kuuden millimetrin nikkelöidystä kupariputkesta. Putkista kaksi kulkee U-muodostelmassa pohjasta coolerin keskimmäisiin rivastoihin ja toiset kaksi pohjasta coolerin kulmiin. Kulmista lämpö siirretään hieman erikoisesti putki-putki-kontaktilla kaikkiaan kuuteen vaakatasossa olevaan lämpöputkeen, jotka ovat vuorostaan kiinni ulkokehän pystyrivastoissa. Valmistaja ei kerro, ovatko vaakatason lämpöputkien ominaisuudet poikkeavat pohjaan kiinnitettyihin putkiin nähden.

Alapuolelta tarkasteltuna saa entistä paremman kuvan lämpöputkien reitityksestä ja toiminnasta. Putkien muoto ei ole keskenään identtinen, vaan pohja on sijoitettu epäkeskeisesti coolerin keskikohtaan nähden. Tällä haetaan parempaa yhteensopivuutta prosessorikantaa ympäröivien komponenttien, kuten muistikampojen kanssa. Pohjaan kiinnitetyistä lämpöputkista ulommaiset johtavat sisempiin jäähdytysrivastoihin ja keskimmäiset ulommaisiin rivastoihin.

FX100:n pohjaosa on nikkelöityä kuparia ja kontaktipinta on hieman kohollaan sen keskiosassa. Pohjaosan vastakkaisilla reunoilla on ruuvit, joita käytetään asennuskomponenttien kiinnittämiseen. Kontaktipinta on viimeistelty peilipinnaksi ja se on keskikohdastaan hieman kupera.

Vaikka FX100 on tarkoitettu ensisijaisesti passiivikäyttöön, eikä sen mukana toimiteta tuuletinta, on rivaston sisälle mahdollista asentaa yksi 92 x 25 mm tuuletin. Tuulettimen asentamiseksi on irrotettava coolerin päällä sijaitseva suojaritilä. Tuulettimen kiinnitys tapahtuu kahdella metallilankakiinnikkeellä tuulettimen yläosan kiinnitysrei’istä ulkoreunan jäähdytysrivastoon.

FX100:n asennus aloitetaan asettamalla emolevyn taustapuolelle metallinen taustalevy, joka on sama sekä AMD- että Intel-kokoonpanoille. Taustalevyn sakaroihin kiinnitetään kierrepalat prosessorikannalle sopivalle etäisyydelle toisistaan muoviholkkien avulla.

Kun taustalevy on paikallaan, käännetään emolevy ympäri ja kiinnitysreikiin ruuvataan korokesormiruuvit. Niiden väliin asetetaan metalliset kiinnitysraudat, jotka puolestaan kiristetään paikalleen muovinuppisten sormiruuvien avulla.

Seuraavaksi coolerin pohjan päälle asetetaan kiinnitysrauta, joka asettuu oikeaan kohtaan keskellä alapintaa sijaitsevan tapin avulla. Raudan päihin asetetaan jousituetut ruuvit, joiden paikallaan pysyminen saattaa vaatia hieman kikkailua. Kun cooleri on asetettu prosessorin päälle, kiristäminen tapahtuu yläkautta coolerin läpi. Toimenpiteeseen vaaditaan pitkä ruuvimeisseli ja esimerkiksi kuvan ”normaalikokoinen” ristipäämeisseli ei ylettynyt ruuveihin asti. Ruuvit kiristetään loppuun asti. Valmistaja suosittelee asentamaan coolerin niin, että lämpöputkien alaosan mutkat osoittavat näytönohjaimen suuntaan (alaspäin).

Kokonaisuudessaan FX100:n asennus on melko looginen toimenpide, joskin itse coolerin paikalleen kiristämisessä tarvitaan pitkää ruuvimeisseliä ja ruuvit saisivat olla kiinnitettynä pohjan päältä kulkevaan kiinnitysrautaan. Etenkin jos prosessorikannan ympärillä on korkeita komponentteja, saattaa kiinnitysruuvien pitäminen paikallaan olla hankalaa. Thermalrightin tapaan myös Zalman jää kiristettynäkin sen verran löysästi paikalleen, että cooleria pystyy helposti liikuttamaan kädellä edestakaisin. Käytännön haittaa tästä ei kuitenkaan testeissä havaittu.

Yhteensopivuuden kannalta oikeastaan ainoat ongelmat liittyvät muistipaikkoihin, sillä melko leveä cooleri ylettyy monilla emolevyillä muistipaikkojen päälle, eikä coolerin kääntämisestä ole sen suhteen apua.

 

Sisältö

  1. Passiivijäähdytteiset prosessoricoolerit vertailussa - talvi 2014
  2. NoFan CR-95C
  3. Silverstone Heligon HE02
  4. Thermalright HR-22
  5. Zalman FX100
  6. Pala palalta, testikokoonpano & testitulokset
  7. Loppuyhteenveto