Uusimmat

Testikokoonpano ja -metodit, melumittausten tulokset ja subjektiivinen meluarviointi & lämpötilamittausten tulokset

07.10.2011 18:36 Muropaketin toimitus

 

Testikokoonpano ja -metodit

Testialustaksi valittiin viime kevään coolerivertailun tapaan Intel X58 -pohjaisen Asus P6T Deluxe -emolevyn ja Intel Core i7 920 -suorittimen yhdistelmä. Vakiona 2,66 GHz kellotaajuudella toimiva 45 nm prosessilla valmistettava neliytimellinen Core i7 920 kellotettiin tällä kertaa toimimaan 3,6 GHz kellotaajuudella (180×20) ja 1,40 voltin jännitteellä suuren lämpökuorman aikaansaamiseksi. Lisäksi laitteistoon kuului kolme Qimondan gigatavun DDR3-muistikampaa sekä mahdollisimman vähän kotelon sisälämpötilaan vaikuttava GeForce 285 GTX -näytönohjain, joka puhaltaa jäähdytysilmansa ulos kotelosta.

Haastajiksi valittiin oikeutetusti Muropaketin aiemmissa prosessoricoolerivertailuissa pärjänneet Noctua NH-D14 sekä Thermalright Silver Arrow. Noctuan NH-D14 voitti vuodentakaisen monstericoolerivertailun sekä syksyn 2009 coolerivertailun ja Silver Arrow puolestaan nappasi päänahan Noctualta viime kevään coolerivertailussa. Kuvassa Phanteks PH-TC14PE-RD on esiteltynä Thermalright Silver Arrown ja Noctua NH-D14:n vierellä ja kuten kuva kertoo, Phanteks on niukasti kolmikon suurikokoisin cooleri. Rakenteeltaan kolmikko muistuttaa hyvin paljon toisiaan.

Erittäin suurikokoinen (160 x 140 x 158 mm ja 1240 grammaa) Noctua NH-D14 on varustettu NF-P12 ja NF-P14 -tuulettimilla ja on kahden tornin rakenteellaan pitkälti yhtenevä Thermalrightin ja Phanteksin kanssa. Thermalright Silver Arrown ulkomitat ovat puolestaan 147 x 123 x 163 mm ja se painaa tuulettimineen noin 1,2 kg. Jäähdytyksestä huolehtii kaksi 140 mm tuuletinta.

Huoneenlämpö liikkui mittausten aikana 23-24 asteessa. Lämpötahnana käytettiin OCZ FreeZeä. Noctualla ja Phanteksilla testit ajettiin tuulettimen maksimi- ja miniminopeudella. Thermalrightin PWM-säätöiset tuulettimet asetettiin emolevyn BIOS-asetuksista pyörimään täysillä kierroksilla (1300 RPM). Noctuan tuulettimia ajettiin täysillä kierrosnopeuksilla (1300/1200 RPM) sekä miniminopeudella (900/900 RPM) ULNA-adapterien avulla. Phanteksin tapauksessa tuulettimien kierrosnopeutta puolestaan laskettiin QSA-adapterien avulla.

Testijoukon kaikki tornicoolerit asennettiin samalla tavalla liikuttamaan ilmaa emolevyn lyhyiden sivujen suuntaisesti kohti kotelon takapaneelia.

  • Intel Core i7 920 @ 3,6 GHz (180 x 20), 1,40 V
  • Asus P6T Deluxe (Intel X58 -piirisarja)
  • Qimonda PC3-8500U-7-XX-A0 DDR3 3 x 1 Gt
  • Western Digital Caviar SE 160 Gt SATA
  • Corsair HX620W
  • NVIDIA GeForce 285 GTX
  • Cooler Master HAF X
  • Phanteks PH-TC14PE, Noctua NH-D14, Thermalright Silver Arrow
  • Phanteks PH-F140TS -tuuletin
  • Windows Vista Ultimate 32bit
  • Prime95 26.6 (8 worker threads)
  • CPUID HWmonitor 1.18

Testattavien coolerien ja tietokonelaitteiston ohella yksi testikokoonpanon tärkeimmistä osatekijöistä on kotelo. Kotelona käytettiin tälläkin kertaa aikoinaan Muropaketin toimituksen vakuuttanut Cooler Master HAF X. Pelaajille ja tietokoneharrastajille suunnatun HAF X:n etuja prosessorin jäähdytyksen kannalta ovat hyvät avarat tilat ja tehokas tuuletus. Sen ulkomitat ovat 230 x 550 x 590 mm ja paino 14,35 kg. Kotelosta löytyy vakiona kaikkiaan neljä tuuletinta – 230 mm:n etupaneelista, 200 mm:n katosta ja kyljestä sekä 140 mm:n puhallin takapaneelista. Tuulettimet eivät ole äänettömiä, mutta muodostavat yhdessäkin melutasoltaan siedettävän kokonaisuuden. Tuulettimen lisäksi kotelon jokaiselta sivulta löytyy ilmanotto ja -poistoaukkoja, joten lämmin ilma ei pitkään kotelossa pyöriskele.

Ilmaa puhalletaan kotelon sisään etupaneelin alaosasta sekä kotelon kyljestä. Takapaneelissa ja kotelon katossa sijaitsevat tuulettimet puolestaan siirtävät lämmintä ilmaa ulos kotelosta. Hiljaiseksi ja luotettavaksi todettu Corsairin HX620W -virtalähde asennettiin vakiopaikalle kotelon pohjalle, jossa se ei vaikuta kotelon ilmankiertoon ottaessaan jäähdytysilman kotelon pohjan kautta ja puhaltaessaan sen ulos takapaneelista. Kotelotuulettimista etu-, katto- ja takatuuletin olivat testien aikana käytössä ja kylkituuletin oli pois käytöstä.

Prosessorin neljää hyper threadingia hyödyntävää ydintä kuormitettiin Prime 95 -rasitusohjelmalla kahdeksan työsäikeen avulla ja lämpötilat mitattiin ohjelmallisesti suorittimen ytimien DTS-sensoreista (Digital Temperature Sensor) CPUID HWmonitor 1.18 -ohjelmalla. Tällä kertaa virransyötön ja muistien lämpötiloja ei esitetä lainkaan, sillä niiden todettiin olevan vertailucoolereiden kesken lähes identtiset. Melumittaukset toteutettiin tuttuun tapaan Velleman DVM805 -desibelimittarilla 50 cm etäisyydeltä hiljaisessa tilassa.

 

Melumittausten tulokset ja subjektiivinen meluarviointi

dBAMelumittaukset toteutettiin tutun kaavan mukaisesti Velleman DVM805 -desibelimittarilla yöaikaan hiljaisessa testihuoneessa, hieman yläviistosta 50 cm:n etäisyydeltä pöydälle pehmusteen päälle asetetusta coolerista. Taustamelun arvoksi kirjattiin 34 desibeliä.

Phanteks PH-TC14PE-RD on siis varustettu oletuksena kahdella PH-F140TS-tuulettimella, joiden kierrosnopeus on valittavissa QSA-adapterin avulla 1200 ja 900 minuuttikierroksen välillä. Täysillä 1200 RPM kierroksilla Phanteksin tuulettimet pitävät selvästi havaittavaa voimakasta huminaa sekä lapojen ilmaa repivää surinaa. Lähempää kuunneltaessa taustalta on havaittavissa vaimeaa hurinaa. Voimakkuudesta huolimatta ääni on varsin tasaista ja miellyttävää.

QSA-adapterin kanssa kierrosnopeudet tippuvat 900 minuuttikierrokseen ja ilmavirran humina muuttuu vaimeaksi, vain melko läheltä kuultavissa olevaksi. Läheltä kuunneltaessa havaittavissa on myös ilman väreilevää ääntä ja vaimeaa rahinaa toisen tuulettimen moottorista. Tuuletinkaksikko on hiljainen, muttei aivan äänetön.

Yhdellä lisätuulettimella, eli yhteensä kolmella tuulettimella varustettuna melutaso voimistuu korvakuulolta selvästi. Täydellä kierrosnopeudella päällimmäisenä äänenä on voimakas ilmavirran humina, repivä ääni sekä surina. Ulommainen, eli ilmaa rivastosta imevä tuuletin tuntuisi pitävän voimakkainta ääntä. Kun kierrosnopeuden pudotetaan 900 RPM:ään, muuttuu ääni tasaiseksi huminaksi ja kolmannesta tuulettimesta kuuluvaksi tasaiseksi hurinaksi.

Verrokkeihin verrattaessa mittauslukemat eivät kerro koko totuutta. Vaikka Phanteks on QSA-adapterilla puoli desibeliä hiljaisempi, ei eroa voi juurikaan havaita korvalla. Noctua on jopa hieman miellyttävämpi käyntiääneltään. Sama juttu pätee myös kolmella QSA-adapterilla kytketyllä tuulettimella varustetun Phanteksin ja Thermalrightin välillä. Puolen desibelin erosta huolimatta Thermalrightin käyntiääni ärsyttää korvaa vähemmän.

 

Lämpötilamittausten tulokset

Suorittimen lämpötilat mitattiin siis CPUID HWmonitor 1.18 -ohjelmalla, joka näyttää erikseen kaikkien prosessoriytimien lämpötilatiedot. Koska suorittimelta oli tarjolla neljät lämpötila-arvot ja niiden kaikkien näyttäminen samassa kuvaajassa heikentäisi tulkittavuutta merkittävästi, ovat kuvaajaan merkityt arvot mitattujen lämpötilatietojen keskiarvoja. Lämpötilaerot ytimien välillä olivat rasituksessa maksimissaan 2-5 astetta.

Lepotilassa kaikkien testicoolerien lämpötilat liikkuivat hyvin samoissa lukemissa noin parin asteen sisällä. Matalin 40,5 asteen lukema mitattiin Phanteksilta ja korkein ULNA-adapterilla varustetulta Noctualta. Käytännössä näin pienillä eroilla ei lepotilassa ole kuitenkaan juurikaan merkitystä.

Rasituksessa Phanteks räjäyttää potin ja venyy koko vertailukolmikon kärkeen. Phanteksin 66,5 asteen tulos on kaksi astetta parempi kuin Thermalrightilla ja neljä astetta parempi kuin Noctualla. Kun Phanteksin tuulettimien kierrosnopeutta lasketaan, nousee lämpötila yllättävän vähän – 68 asteeseen, joka on silti vähemmän kuin Thermalrightilla.

LämpötilamittauksetSeuraavaksi päätimme hieman sekoittaa pakkaa ja testata vertailucoolereita Phanteksin PH-F140TS-tuulettimilla. Thermalrightissa ja Noctuassa käytettävän metallilankakiinnityksen ansiosta tuulettimet sopivat paikalleen ilman omia virityksiä. Lisäksi lisäsimme Phanteksiin kolmannen tuulettimen suorituskykyparannuksen toivossa.

Kolmella tuulettimella ja täydellä 1200 RPM kierrosnopeudella Phanteksin tuloksesta saatiin napattua vielä yksi aste, jolloin tulokseksi kirjattiin 65,5 astetta. QSA-adapterilla tulos on sen sijaan hieman yllättäen puoli astetta heikompi, kuin kahdella tuulettimella. Phanteksin PH-F140TS-tuulettimista näyttäisi olevan hyötyä myös vertailucoolereissa, sillä kummankin tuloksiin saatiin täysillä kierroksilla asteen parannus ja Noctuan tuloksiin QSA-nopeudella kahden asteen parannus. Phanteksin etumatkasta noin puolet näyttäisi siis olevan tuulettimien ansiota ja puolet jäähdytysrivaston ansiota.

Tiivistettynä Phanteks PH-TC14PE näyttäisi testituloksien perusteella olevan tehokkain Muropaketin testipenkissä vieraillut ilmajäähdytteinen prosessoricooleri. Erot huipulla eivät toki ole suuria, mutta kahden asteen eroa Thermalright Silver Arrowiin ja neljän asteen eroa Noctua NH-D14:ään voi silti pitää merkittävänä. Tuulettimien kierrosnopeutta laskiessa Phanteksin suorituskyky ei kärsi suuresti, mutta QSA-adapterin kanssa ero melutasossa on merkittävä. Jos coolerilta ei vaadi ehdotonta huippusuorituskykyä, ei Phanteksin käyttämisessä ilman QSA-adapteria ole oikeastaan mitään järkeä.

 

Sisältö

  1. Phanteks PH-TC14PE -prosessoricooleri ja PH-F140TS-tuulettimet
  2. Tekniset ominaisuudet ja rakenteen tarkastelua
  3. Cooleri kokonaisuudessaan, asennus & PH-F140TS-tuulettimet
  4. Testikokoonpano ja -metodit, melumittausten tulokset ja subjektiivinen meluarviointi & lämpötilamittausten tulokset
  5. Loppuyhteenveto