Uusimmat

Coolerin asentaminen

02.12.2016 12:40 Juha Kokkonen

Coolerin asentaminen

Nestejäähdytteisen coolerin asentaminen kokoonpanoon on tyypillisesti hieman ilmajäähdytteistä cooleria työläämpää, sillä blokin kiinnittämisen ohella myös jäähdytin on asennettava kiinni koteloon. Jäähdyttimen paras sijoituspaikka riippuu paljon käytetystä kokoonpanosta ja kotelosta, joten valinta on tehtävä tapauskohtaisesti.

Tässä kappaleessa tutustumme Kraken X42:n asennukseen Intelin LGA 1150 –kannalliselle Asus Z97-A -emolevylle. Intelin LGA 2011- ja AMD:n suoritinkannoille asennus tapahtuu pitkälti samoihin periaatteisiin perustuen, joskin erillistä taustalevyä ei ole niiden tapauksessa tarvetta käyttää.

nzxt-kraken-x42-3

Kraken X42:n asennusohjeet on painettu taitellulle paperiarkille, joka on avattuna noin viiden A4-arkin kokoinen. Kuvitus on selkeää ja mustavalkoisissa kuvissa on käytetty purppuranväristä korostusta. Jokaisen kuvan alla teksti on noin kymmenellä eri kielellä, joka hankaloittaa aavistuksen ohjeen luettavuutta. Asennustarvikkeet on eritelty selkeästi ja asennusvaiheet on esitelty loogisesti.

nzxt-kraken-x42-17

Kraken X42:n asennus LGA 115x & 1366 -kantaisille emolevyille alkaa asettamalla prosessorikannan taustapuolelle muovisen taustalevyn. Levyn kulmissa sijaitsee metalliset sisäkierteelliset palat, joiden sijaintia on mahdollista säätää emolevyn reikien etäisyyden mukaan. Palat pysyvät myös itsestään paikallaan asetetulla etäisyydellä, joka helpottaa taustalevyn asennusta.

nzxt-kraken-x42-18

Seuraavaksi emolevy käännetään takaisin oikein päin ja prosessorikantaa ympäröivien reikien läpi kierretään taustalevyyn kiinni neljä korokeruuvia. Ruuvien kiertäminen paikalleen onnistuu sormivoimin. Tämä asennusvaihe koskee kaikkia suoritinkantoja, mutta korokeruuvien malli poikkeaa hieman toisistaan mm. kierteiden osalta.

nzxt-kraken-x42-19

Blokkiyksikön asennuksen viimeisessä vaiheessa prosessorin päälle levitetään lämpötahnaa (jos ei haluta käyttää blokin pohjaan valmiiksi levitettyä tahnakerrosta) ja blokkiyksikkö asetetaan prosessorin päälle. Jos asennus tehdään AMD:n suorittimelle, on blokin pohjaan reunoihin kiinnittyvä asennuskehys vaihdettava ensin AMD-malliseen. Intel-kehys on valmiiksi esiasennettuna blokkiin.

Emolevylle asennetut korokeruuvit asettuvat asennuskehyksen kulmissa sijaitseviin reikiin ja koko paketti kiristetään paikalleen jokaiseen kulmaan kierrettävien suurten sormimutterien avulla. Mutterit voi halutessaan loppukiristää ruuvimeisselin avulla.

nzxt-kraken-x42-20

Blokkiyksikön voi asentaa emolevylle periaatteessa miten päin tahansa, mutta NZXT:n valaistu logo asettuu oikeaan asentoon silloin, kun letkulähdöt osoittavat muistipaikkojen ja emolevyn oikean reunan suuntaan. Ainakaan esimerkkikokoonpanossamme se ei aiheuttanut yhteensopivuusongelmia, vaikka lähimpään muistipaikkaan olikin asennettu muistikampa. Joissain tapauksissa asento on kuitenkin valittava yhteensopivuuden tai letkujen ulottuvuuden puitteissa.

nzxt-kraken-x42-21

Kokonaisuudessaan Kraken X42:n kiinnitysratkaisu on varsin yksinkertainen ja suoraviivainen. Plussaa ropisee siitä, ettei osia ole kovinkaan paljon, ja että kaikki blokkiyksikön asennusvaiheet onnistuvat ilman työkaluja. Jäähdyttimen kiinnittämiseen koteloon vaaditaan ristipäinen ruuvimeisseli.

Maininnan arvoisia puutteita on puolestaan hankala keksiä muun kuin asennusohjeiden formaatin ja kielitulvan osalta. Kuvasta puuttuvat vielä lisäksi blokkiyksikköön kiinnitettävät johdotukset, jotka tuovat hieman ylimääräistä johtohässäkkää prosessorikannan ympärille. Ne heikentävät myös coolerin visuaalista näyttävyyttä hieman.

Yhteensopivuuden osalta Kraken X42:n tilanne on varsin hyvä. Kuten kaikissa nestejäähdytteisissä coolereissa, myös tässä tapauksessa prosessoriblokki vie ilmajäähdytteisiin coolereihin nähden melko vähän tilaa prosessorikannan ympäristöstä. Huonona puolena se myöskään tuo jäähdyttävää ilmavirtaa prosessorikannan ympäristöön. Jäähdyttimen asennusta varten kotelosta on luonnollisesti löydyttävä vähintään yksi 140 mm tuuletinpaikka, johonkin jäähdyttimen mahtuu kiinnittämään. Muilta osin jäähdyttimen optimaalinen sijoitus on täysin kotelosta riippuvainen.

Päähuomiot coolerin asennuksesta:

    • Asennusohjeet ovat kohtalaisen selkeät, mutta eivät suomeksi.
    • Asennuksessa ei tarvita työkaluja.
    • Tukevan tuntuinen kiinnitys
    • Lähtökohtaisesti blokin letkulähdöt suuntautuvat oikealle päin.
    • Kotelosta löydyttävä riittävästi tilaa 140 mm jäähdyttimelle.
    • Blokin valmis lämpötahnakerros kannattaa korvata itse levitetyllä laadukkaalla tahnalla.

Sisältö

  1. Johdanto ja paketin sisältö
  2. Coolerin tekninen toteutus ja ominaisuudet
  3. Coolerin asentaminen
  4. CAM 3.2 -ohjelmisto
  5. Testikokoonpano ja -metodit
  6. Melumittausten tulokset
  7. Lämpötilamittausten tulokset
  8. Yhteenveto