Uusimmat

Testikokoonpano ja testit

23.02.2017 14:00 Tapio Berschewsky

Testikokoonpano ja testit

Kokeilimme Be Quietin jäähdytintä Kaby Lake -testiemme parhaaksi arvioimamme kokoonpanon kanssa: Dark Base Pro 900 -koteloon asennettiin jäähdyttimen lisäksi Z270-piirisarjaa käyttävä Asus ROG Maximus IX Formula -emolevy, Intelin kerroinlukoton Core i7-7700K -prosessori, 16 gigatavua G. Skillin Trident Z -sarjan DDR4-3600-muistia sekä Asuksen Strix -malliston GeForce GTX 1080 -näytönohjain.

Verrokkina toimi sama kokoonpano Noctuan DH15-ilmajäähdytyksen kanssa.

Kotelossa oli vakiona asennetut kolme 140 millimetristä tuuletinta, kaksi edessä ja yksi takana, jotka olivat lämpötilamittauksissa kokoonpanon automaattisessa hallinnassa.

Jäähdytin asennettiin kotelon yläosaan. Itse jäähdytinosa tuli kotelon irrotettavan ja tuuletusaukoilla varustetun yläkannen alle ja tuulettimet kotelon sisään jäähdyttimen alapuolelle puhaltamaan ylöspäin.

Kokeilimme jäähdytystä niin vakiokelloilla kuin ylikellotettuna. Koetimme ensin käyttää prosessoria kellotettuna 5 gigahertsiin asti. Pääsimme näin Windowsin työpöydälle saakka, mutta kone kaatui heti testisovelluksia ajettaessa.

Seuraavaksi laskimme kellotaajuuden 4,9 gigahertsiin. Tällä kertaa kone oli vakaampi, ja suoritimme lämpötilamittaukset Prime95-rasitustestin avulla. Myös ilmajäähyn avulla prosessori nousi samaiseen 4,9 gigahertsiin, jossa käytimme Prime95-testiä.

SpeedFan-sovellusta käytettiin ottamaan selvää tuuletimen todellisista kierrosnopeuksista eri PWM-asetuksilla.

Mittasimme myös melut sekä Silent Loopista että verrokki Noctuasta käyttämällä Omnitronic SLM-500 -desibelimittaria. Kokoonpanon virtalähteeksi valittiin 520-wattinen passiivinen, täysmodulaarinen Silverstone SST-NJ520.

Melumittaukset tehtiin samalla kokoonpanolla, mutta ilman näytönohjainta ja kotelon muut tuulettimet pois päältä kytkettyinä. Dark Base Pro 900 -kotelon karkaistu lasikylki oli poistettu, ja desibelimittari asetettiin telineeseen ruuvattuna noin 30 senttimetrin päähän äänenlähteestä.

Mittaukset tehtiin viikonloppuna hiljaisessa toimistotalossa. Ilmastointijärjestelmän takia taustamelu oli 35,6 desibeliä. Melumittaukset tehtiin 50 prosentin, 75 prosentin ja 100 prosentin PWM-ohjausarvoilla molemmilla jäähdytysratkaisuilla.

Melumittauksia tehdessä kokoonpano oli nostettu resonointia vähentävän kumilevyn päälle.

Sisältö

  1. Alkusanat
  2. Coolerin esittely ja asennus
  3. Testikokoonpano ja testit
  4. Lämpötila- ja melumittaukset
  5. Yhteenveto

Tapio Berschewsky

Muropaketin uusimmat