Uusimmat

Yhteenveto

23.02.2017 14:00 Tapio Berschewsky

Yhteenveto

Esitäytetty Be Quiet! Silent Loop 280 mm -nestejäähdytysjärjestelmä on pätevä ratkaisu koneen jäähdyttämiseen. Sen käyttäminen on helppoa, vaikka asennuksessa onkin hieman enemmän tekemistä kuin ilmajäähyn kohdalla. 280 millimetrin jäähdytin osoittautui laadukkaaksi ja tehokkaaksi viilentäjäksi.

Ylikellotustestissä Be Quietin jäähy oli lopulta juuri sen ratkaisevan verran ilmajäähyä tehokkaampi, että kone selvisi 12 tunnin rasitustestistä ilman kaatumisia. Prosessori ja emolevy kuitenkin nousivat molemmat yli 90 asteen lämpötiloihin, joka ei vakaudesta huolimatta ole tarkoituksenmukaista.

Peruskelloilla ero laadukkaan ilmajäähyn ja nestejäähyn välillä oli 15 prosentin luokkaa. Tulos on hyvä, mutta ei mitenkään huikea.

Melumittauksissa Noctua oli aavistuksen hiljaisempi, mutta ero ei ollut merkityksellinen. Molemmat ratkaisut pitivät harmillisen kovaa ääntä 100 prosentin PWM-ohjausarvolla ja hiljentyivät mukavaksi vasta alle 75 prosentissa.

Be Quietin Silent Loop -nestejäähdytysjärjestelmä on laadukas ja helppo tuote. Se sopii hyvin olosuhteisiin, joissa ilmajäähyt eivät aivan riitä hoitamaan lämpökuormaa.

Sen sijaan Intel Core i7-7700K osoittautui jälleen lieväksi pettymykseksi ylikellottajan kannalta. On selvää, että itse prosessorin lämmönlevittäjän alla käytetty tahna muodostaa kellottamisen pullonkaulan. Tehokkaammatkaan jäähdytinjärjestelmät eivät auta, kun lämpö kertyy jo lämmönlevittäjän alle eikä välity tarpeeksi hyvin.

Tästä eteenpäin päästään vain peruskäyttäjän kannalta työläämmillä prosesseilla: joko korkkaamalla prosessori ja vaihtamalla tahna tai siirtymällä vielä järeämpiin jäähdytysratkaisuihin.

Hyvää

  • Kohtuullisen helppo asennus
  • Prosessoriblokki asentuu miten päin tahansa
  • Pumppu on hiljainen

Huonoa

  • Ei suomenkielistä ohjetta
  • Kaikki kielet on ympätty samoihin kuviin ohjeissa
  • Emolevyn taustapuolelle tuleva heikolta tuntuva muoviosa
  • Piti kovempaa ääntä kuin verrokki

Sisältö

  1. Alkusanat
  2. Coolerin esittely ja asennus
  3. Testikokoonpano ja testit
  4. Lämpötila- ja melumittaukset
  5. Yhteenveto

Tapio Berschewsky

Muropaketin uusimmat