Uusimmat

Noctua NH-U14S

31.12.2013 01:14 Muropaketin toimitus

Noctua esitteli ensimmäiset U-sarjan tornicoolerinsa vuonna 2005 ja ne saavuttivat heti suuren suosion. Viime huhtikuussa yritys päivitti U-sarjan coolereitaan ja esitteli uudistetun NH-U12S-mallin sekä täysin uuden NH-U14S-huippumallin. U14S on ensimmäinen 140 mm tuulettimille suunniteltu U-sarjan cooleri, joka on edelleen erittäin yhteensopiva vain 52 mm paksun rivastonsa ansiosta. Valmistajan suositushinta NH-U14S:lle on 69,90 euroa ja Muropaketin hintavertailun mukaan sen hinta liikkuu edullisimmillaan niukasti alle 70 eurossa. Testikappaleen toimitti Noctua.

NH-U14S toimitetaan väritykseltään ruskea-valko-sinisessä pahvipakkauksessa, jonka ulkoasu on tuttu yrityksen aiemmista malleista. Pakkauksen kuvituksessa on menty tyylin ehdoilla, eikä itse coolerista ole kuvaa pientä mustavalkoista hahmotelmaa lukuun ottamatta. Tuotteen speksit on sen sijaan esitelty erittäin selkeästi pakkauksen kyljissä.

 

NH-U14P:n pakkauksen sisällä cooleri on suojattu pahvikehyksin ja oheistarvikkeiden sijoitus on esimerkillinen. Ne ovat nimittäin pakattu kolmeen pahvirasiaan, joista kunkin kannessa on selvä kuvaus rasian sisällöstä. Tästä toivoisi muidenkin valmistajien ottavan mallia. Toimitussisältöön kuuluu itse coolerin ja tuulettimen ohella kiinnitystarvikkeet AMD- ja Intel-suoritinkannoille, erilliset englanninkieliset asennusvihkoset kaikille suoritinkannoille, metallinen kotelomerkki, ruuvinväännin, reilu ruiskullinen NT-H1-lämpötahnaa, kiinnitysraudat ja korokekumit toiselle 140 mm tuulettimelle sekä L.N.A-adapteri tuulettimen kierrosnopeuden laskemiseen.

NH-U14P on ulkoisesti poikkeuksellinen cooleri, sillä vaikka se on korkea ja leveä, on sen rivasto poikkeuksellisen ohut. Koko komeuden ulkomitat ovat 165 x 150 x 78 mm (tuulettimen kanssa) ja painoa on kokonaisuudessaan 935 grammaa. Jäähdytysilmavirrasta huolehtii NF-A15 PWM -tuuletin, jonka melutasoksi ilmoitetaan 19,2 – 24,6 dBA. Yhteensopivuus löytyy vakiona LGA2011- ja LGA115x- sekä AM2/3(+)- ja FM1/2-prosessorikannoille. Kiinnikkeen vanhemmille LGA 775- ja -1366-kannoille on tilattavissa valmistajalta ilmaiseksi. Yhteensopivien emolevyjen lista löytyy valmistajan sivuilta. Valmistajan takuu on mukavat kuusi vuotta.

NH-U14S:n tornimallinen jäähdytysrivasto koostuu vajaasta 60 lamellista, joiden pinta on nikkelöity. Ripavälit ovat kaksi milliä ja ripojen paksuus 0,4 mm:n luokkaa. Rivaston alaosa on kavennettu yhteensopivuuden parantamiseksi, mutta toisaalta myös tuulettimen ilmavirran maksimaaliseksi hyödyntämiseksi. Rivaston pitkät sivut ovat keskikohdastaan hieman koverat, joka helpottaa hieman tuulettimen työskentelyä.

Kokoisekseen cooleriksi NH-U14S on harvinaisen kapea, sillä rivaston lyhyemmän sivun mitta on vain 52 mm. Jokaisen rivan päässä on alaspäin taitettu osa, jotka yhdessä muodostavat rivaston päätyihin umpinaisen ilmavirtaa ohjaavan rakenteen. Tuulettimen kiinnitys tapahtuu metallilankakiinnikkein rivaston kylkiin. Tornin päällä törröttävät kaikkiaan 12 lämpöputken päätä.

Lämpö coolerin pohjasta jäähdytysripoihin kulkee kuuden kuusimillisen kuparilämpöputken välityksellä. Lämpöputket ovat U-muodostelmassa ja niiden molemmat päät ovat kiinni rivastossa. Kiinnitys on toteutettu juottamalla, joka ainakin teoriassa tarjoaa optimaalisen lämmönsiirtokyvyn saumoissa.

Kuparinen pohjaosa on kauttaaltaan nikkelöity rivaston ja lämpöputkien tapaan. Kaikki kuusi lämpöputkea kulkevat rinnatusten pohjan läpi. Pohjan kontaktipinta on viimeistelty ensisilmäyksellä sileäksi, mutta lähemmässä tarkastelussa siinä on havaittavissa pieniä työstöuria, joiden tehtävänä on tasoittaa lämpötahnan leviämistä ja estää ilmakuplien syntyminen. Mittaustemme mukaan kontaktipinta on erittäin kevyesti kupera, joka on normaalia nykycoolereille prosessorien lämmönlevittäjien muodosta johtuen. Pohjaosan reunoilta pilkottavat jousitetut kiinnitysruuvit ovat valmiiksi asennettuna suoraan paketista.

NH-U14S:n mukana toimitettava NF-A15 PWM -tuuletin on erityisesti coolerikäyttöön suunniteltu pyöreäkehyksinen malli, jonka leveys on 150 mm, korkeus 140 mm ja kiinnitysreikien väli 120 mm tuulettimista tuttu 105 mm. Tuuletin hyödyntää Noctuan lukuisia innovaatioita, joita ovat mm. AAO-kehys, metallikoteloitu SSO2-laakerointi ja Flow Acceleration Channels -urilla varustettu roottori. PWM-säätömahdollisuus on toteutettu Noctuan omalla NE-FD1-piirillä.

Tuulettimen teho on 1,56 wattia ja se ottaa virtansa nelipinnisen tuuletinliittimen kautta. Coolerin mukana toimitettava versio pyörii vakiona 1500 RPM:n maksiminopeudella tuottaen 24,6 dBA melutason sekä 140,2 m3/h tilavuusvirran. Mukana toimitettavalla L.N.A-adapterilla (Low Noise Adapter) kierrosnopeuden saa pudotettua 1200 RPM:ään, jolloin melutaso on 19,2 dBA ja tilavuusvirta 115,5 m3/h. PWM-ohjauksella miniminopeudeksi ilmoitetaan 300 RPM.

NF-A15 PWM -tuuletinta on saatavilla myös erikseen 1200 RPM -versiona. Muropaketin hintavertailun mukaan sen hinta on edullisimmillaan 19 euroa.

NH-U14S käyttää muista Noctuan malleista tuttua SecuFirm 2 -kiinnitysmekanismia, joka on todettu moneen otteeseen toimivaksi ja helppokäyttöiseksi. Se on vakiona yhteensopiva Intel LGA 115x- ja 2011- sekä AMD AM2(+)-, AM3(+)-, FM1- ja FM2-suoritinkantojen kanssa. Intelin vanhempien LGA 775 ja -1366-kantojen kanssa täytyy käyttää erillisiä NM-I3-kiinnikkeitä, jotka saa tarvittaessa tilattua Noctualta ilmaiseksi. Pakkauksen mukana tulevat asennusohjeet ovat esimerkillisen hyvin jäsennellyt ja selkeästi kuvitetut. Asennus onnistuu muilta osin ilman työkaluja, mutta coolerin kiristämiseen tarvitaan ristipäistä ruuvimeisseliä. Kiinnitysratkaisu koostuu tiettyjen suoritinkantojen kanssa emolevyn takana käytettävästä metallisesta taustakappaleesta sekä emolevyn etupuolella suoritinkannan reunoille tulevista sivuraudoista, joissa oleviin kierretappeihin coolerin jousitetut kiristysruuvit kierretään.

Esimerkkialustana käyttämällemme Asuksen emolevylle NH-U14S istuu ongelmitta ja kuvan mukaiseen asentoon asennettuna prosessorikantaa lähimpään muistipaikkaan (etäisyys 33 mm) asennettu korkealla heatspreaderilla varustettu muistikampa mahtui ongelmitta paikalleen. Sen sijaan coolerin kääntäminen 90 asteella ei onnistu kyseisen muistikamman kanssa, sillä rivaston uloimman osan alapinta on 41 mm korkeudella emolevyn pinnasta. Yhteensopivuus on joka tapauksessa huomattavasti parempi, kuin markkinoilta löytyvillä kahden tornin ratkaisuilla.

NH-U12S

Noctua julkaisi samaan aikaan NH-U14S:n kanssa myös päivitetyn version legendaarisesta NH-U12-cooleristaan. NH-U12 on Noctuan ensimmäinen coolerimalli, joka aloitti yrityksen voittokulun kerrasta vuonna 2005. NH-U12S on pienempi 120 mm tuuletinta käyttävä versio NH-U14S:stä.

NH-U12S sisältää edeltäjäänsä NH-U12P SE2:een verrattuna pieniä rakenteellisia uudistuksia sekä uuden tuulettimen. Lisäksi tuulettimien määrää on karsittu kahdesta yhteen. NH-U12S:n ulkomitat ovat 158 x 125 x 71 mm ja paino 755 grammaa (tuulettimen kanssa). Tuulettimena toimii 120 mm NF-F12 FocusedFlow -flekti, jonka speksit ovat 300 – 1500 RPM, 18,6 – 22,4 dBA ja 74,3 – 93,4 m3/h.

Muropaketin hintavertailun mukaan NH-U12S maksaa edullisimmillaan vajaat 60 euroa, eli noin 10 euroa isoveljeään vähemmän.

 

Sisältö

  1. Tornicoolerit testissä - Noctua NH-U14S, Phanteks PH-TC12DX ja Scythe Ashura
  2. Noctua NH-U14S
  3. Phanteks PH-TC12DX
  4. Scythe Ashura (SCASR-1000)
  5. Numeroiden mukaan, testikokoonpano, lämpötila- ja melumittaukset
  6. Loppuyhteenveto