Uusimmat

Phanteks PH-TC12DX

31.12.2013 01:14 Muropaketin toimitus

Phanteks tuli runsas pari vuotta sitten ryminällä parrasvaloihin huipputehokkaan PH-TC14PE-coolerinsa myötä ja sen jälkeen sen valikoimiin on ilmestynyt myös kolme muuta coolerimallia, joista kaikki ovat tämän artikkelin myötä vierailleet myös Muropaketin testissä. Uusin tulokas on PH-TC12DX, joka näki päivänvalon aivan viime vuoden lopulla. Kyseessä on TC14PE:tä pienempi yhden tornin cooleri, jonka parina on kaksi 120 mm tuuletinta. Muropaketin hintavertailun mukaan PH-TC12DX:n hinta on alimmillaan noin 55 euroa. Testikappaleen toimitti Phanteks.

PH-TC12DX toimitetaan mustavalkoiseksi väritetyssä pahvipakkauksessa, jonka pinnassa on osittainen kuva sisällä olevasta coolerista sekä pienet mallikuvat saatavilla olevista värivaihtoehdoista. Pakkauksen päätyyn on printattu kattavat speksit. Pakkauksen sisällä cooleri on suojattu huolellisesti vaahtomuovisovittein ja oheistarvikkeet ovat omassa rasiassaan.

 

Pakkauksen sisällä olevasta valkoisesta pahvirasiasta löytyy kiinnitystarvikkeet AMD- ja Intel-suoritinkannoille, kiinnitystarvikkeet kahdelle tuulettimelle, asennusohjeet, haaroitusjohto tuulettimille sekä ruiskullinen lämpötahnaa. Tarvikkeet on jaoteltu kolmeen pussiin (AMD-, Intel- ja yleistarvikkeet), jotka ovat valitettavasti sulatettu umpeen, joten niiden uudelleensulkeminen ei ole mahdollista. Pakkauksen sisältä löytyy luonnolliesti myös itse cooleri sekä kaksi tuuletinta.

Phanteks PH-TC12DX on pirteän näköinen ilmestys, sillä sen jäähdytysrivasto on väriltään sininen. Muita värivaihtoehtoja ovat musta, hopea ja punainen. Tornimallisen jäähdytysrivaston ulkomitat ovat 126 x 107 x 157 mm (tuulettimien kanssa) ja se painaa 880 grammaa. Jäähdytyksestä huolehtii kaksi 120 mm tuuletinta, joiden melutaso on nopeudesta riippuen 21,9 – 27,6 dBA. Cooleri on yhteensopiva kaikkien AMD- ja Intel-suoritinkantojen kanssa LGA 775:stä ja AM2:sta lähtien. Tarkemman emolevy-yhteensopivuuden voi tarkistaa valmistajan sivuilta. Valmistaja antaa coolerille viiden vuoden tehdastakuun.

Coolerin rakenne koostuu varsin perinteiseen tapaan tornimallisesta alumiinirivastosta, kuparisista lämpöputkista sekä kuparisesta pohjaosasta. Kupariosat ovat saaneet päälleen nikkelikerroksen. Värilliseksi pinnoitetussa mattapintaisessa rivastossa on käytetty aiemmista Phanteksin coolereista tuttuja patentoituja P.A.T.S.- ja C.P.S.C.-tekniikoita. Kertauksen vuoksi P.A.T.S. (Physical Antioxidant Thermal Shield) tarkoittaa pinnoitustekniikkaa, jonka kerrotaan parantavan rivaston lämmönluovutuskykyä sekä heijastavan muista lähteistä tulevaa lämpösäteilyä. C.P.S.C. (Cold Plasma Spraying Coating) on puolestaan tekniikka, jota käytetään rivaston juotoskohdissa lämmön siirtymisen parantamiseksi.

Vaikka PH-TC12DX:n rivasto onkin periaatteessa yksitorninen, koostuu se käytännössä kahdesta toisistaan erillisestä osasta, joiden välinen rako on noin viiden millimetrin luokkaa ja joista kummastakin löytyy 48 ripaa. Rivaston puolikkaat kiinnittyvät lämpöputkien vastakkaisiin päihin. Ripaväliksi mittasimme tasan kaksi milliä ja ripojen paksuudeksi 0,4 mm.

Rivaston päälle Phanteks on asentanut yrityksen logolla koristellun peitelevyn, joka peittää alleen lämpöputkien päät. Kyseessä on pieni tyylikäs yksityiskohta erityisesti ikkunallisen kotelon omistaville. Käytännön suorituskykyyn sillä tuskin kuitenkaan on mitään vaikutusta. Rivaston pitkien sivujen profiili on muotoiltu niin, että keskikohta kaartuu hieman sisäänpäin rivastojen välistä aukkoa kohti. Pitkien sivujen reunoilla on puolestaan väkäset, jotka kohdistavat tuulettimen automaattisesti keskelle. Lyhyiltä sivuilta löytyy urat tuulettimien kiinnitykselle sekä pienet kynnet, jotka sitovat rivat kiinni toisiinsa.

Rivaston alapuolelta käy hyvin selville, miten lämpöputket liittyvät rivastoon. Molemmat rivaston puoliskot koostuvat itse asiassa vielä kahdesta osasta, jotka kiinnittyvät lämpöputkien vastakkaisille puolille. Nikkelöityjä kuparilämpöputkia on neljä kappaletta ja niiden halkaisija on kuusi millimetriä. Putket ovat taivutettu U-muotoon ja ne läpäisevät rivaston molemmista päistään suorassa rivissä. Putkien ja rivaston liitos on tehty juottamalla, joka parantaa lämmön siirtymistä.

Coolerin pohjaosa koostuu kiinnitysmekanismin sisältävästä yläpuolisesta kappaleesta sekä 36,6 x 40 mm kokoisesta kontaktipinnasta, joiden väliin lämpöputket puristuvat. Putket on kiinnitetty pohjaan juottamalla. Kontaktipinnan viimeistelyssä ei ole edes yritetty hakea peilipintaa, vaan valoa vasten pinnassa on selvästi havaittavissa pieniä kaarimaisia työstöuria, jotka tuntuvat myös sormella. Pinta on lyhyemmän sivunsa suuntaisesti kevyesti kupera, joka on normaalia. Jousitetuin ruuvein varustettu kiinnitysrauta on tarpeen vaatiessa irrotettavissa, sillä se on kiinni pohjaosan yläpinnassa sormiruuvilla.

Phanteksin jäähdytyksestä vastaa kaksi 120 mm:n PH-F120HP PWM -tuuletinta, jotka ovat tätä cooleria varten muokattu versio yrityksen PH-F120S-tuulettimesta. Tuulettimien rungot ovat valkoiset ja roottorin väritys mukailee jäähdytysrivastoa. Yhdeksänlapaiset tuulettimet ovat varustettu MAFO-lapamuotoilulla (Maelstrom Air-Fort Optimization) sekä UFB-laakerointia (Updraft Floating Balance bearing). Kiinnitysreikien ympärille on asennettu kumiset renkaat värinöiden estämiseksi.

Phanteks ilmoittaa tuulettimien kierrosalueeksi 600 – 1800 RPM PWM-säädön puitteissa. Vastaavasti tuotettu ilman tilavuusvirta on tuolloin 23 – 68,5 CFM ja melutaso 21,9 – 27,6 dBA. Täydellä jännitteellä maksimiteho on 2,16 wattia ja se syötetään nelipinnisen tuuletinliittimen kautta. Johtoja suojaa valkoinen kangaspunos. Tuulettimien kiinnitys on toteutettu metallilankakiinnikkein.

PH-TC12DX:n SoliSku-kiinnitysmekanismi on tuttu Phanteksin aiemmista malleista ja samalla myös lähes identtinen Noctuan ratkaisun kanssa. Itse asiassa Noctuan coolerin voi asentaa Phanteksin kiinnitystarvikkeilla ja päinvastoin. Ratkaisu onkin erittäin toimiva ja helppokäyttöinen. SoliSku on yhteensopiva kaikkien AMD- ja Intel-kantojen kanssa viime vuosien ajalta (LGA 2011/115X/1366/775 ja FM1/FM2/AM3+/AM3/AM2+/AM2). Englanninkieliset asennusohjeet ovat varsin hyvät, mutta eivät aivan yhtä selkeät kuin Noctuassa. Positiivisena yksityiskohtana Phanteksin asennus onnistuu teoriassa loppuun asti ilman työkaluja, kunhan näpeistä riittää tarpeeksi vääntöä viimeisten ruuvien kiristämiseksi. Käytännössä ainakin itse tarvitsin jousitettujen kiristysruuvien pohjaan vääntämiseksi työkalua.

Kokonaisuudessaan Phanteksin asennus ei poikkea juurikaan Noctuasta. Tuulettimia on tosin tuplamäärä ja niiden kiinnittäminen on hieman hankalampaa, sillä metallilankakiinnittimet vaativat parikseen tuulettimen reikiin asetettavat pienet muovitapit. Esimerkkialustana toimineen emolevyn kanssa ei odotetusti ilmennyt yhteensopivuusongelmia ja tavallista korkeamman HyperX Predator -muistikamman ja coolerin väliin jäi noin pikkusormen pään mentävä rako. Kahden tuulettimen myötä PH-TC12DX peittää toki hieman kilpaveljiään enemmän pinta-alaa emolevyltä. Rivaston alapinnan ja emolevyn väliin jää noin 40 mm tilaa. Ahtaissa tilanteissa käyttäjä voi harkita toisen tuulettimen poisjättämistä, sillä se ei ole välttämätön coolerin toiminnan kannalta.

 

Sisältö

  1. Tornicoolerit testissä - Noctua NH-U14S, Phanteks PH-TC12DX ja Scythe Ashura
  2. Noctua NH-U14S
  3. Phanteks PH-TC12DX
  4. Scythe Ashura (SCASR-1000)
  5. Numeroiden mukaan, testikokoonpano, lämpötila- ja melumittaukset
  6. Loppuyhteenveto