Uusimmat

Numeroiden mukaan, testikokoonpano, lämpötila- ja melumittaukset

31.12.2013 01:14 Muropaketin toimitus

 

Numeroiden mukaan

Kolmikko

Tässä kappaleessa asetamme coolerit paremmuusjärjestykseen eri ominaisuuksien osalta. Mukana on niin puhtaisiin numeroihin perustuvia yksityiskohtia kuin Muropaketin toimituksen tekemiä huomioita.

Leveys: Testikolmikon levein (pitkän sivun mitta) cooleri on Noctua 150 mm:n mitallaan. Niukalla erolla perässä tulee 145 mm levyinen Scythe ja selvästi pienin tässä suhteessa on 126 mm leveä Phanteks.

Korkeus: Korkeuden osalta kolmikon keskinäiset erot ovat varsin pieniä, sillä korkeimman Noctuan mitta on 165 mm ja matalimman Phanteksin 157 mm. Väliin mahtuu Scythe 161 mm korkuisena.

Paksuus: Paksuudeltaan (rivaston lyhyt sivu + tuuletin) suurin cooleri on Phanteks, jonka mitaksi kirjataan kahdella tuulettimella 107 mm. Ohuin on Noctua 78 mm:n paksuudella ja keskivälille sijoittuu Scythe 90 mm:n lukemallaan. Pelkän jäähdytysrivaston osalta Noctua on edelleen ohuin (53 mm), mutta Phanteks asettuu vain neljän millimetrin päähän. Scythen rivasto on paksuin 65 mm:n lukemallaan.

Paino: Kokonaispainoltaan (sisältäen tuulettimet) kaikki kolme cooleria asettuvat varsin lähelleen toisiaan. Painavin on 935 grammainen Noctua, toisena tulee 920 grammainen Scythe ja kevyin on 880 grammainen Phanteks kahdesta tuulettimesta huolimatta.

Kolmikon tuulettimet

Tuulettimien määrä: Kolmikosta ainoastaan Phanteksin mukana toimitetaan kaksi tuuletinta, mutta kaikkiin on mahdollista kiinnittää kaksi tuuletinta. Phanteksin tuulettimet ovat kooltaan 120 millisiä, kun Noctuan ja Scythen tuulettimet ovat pykälää suurempia 140 mm koollaan.

Tuulettimien säädettävyys: Kaikkien kolmen testicoolerin tuulettimet on varustettu PWM-säädöllä, eli niiden kierrosnopeutta on mahdollista säätää ohjelmallisesti tietokoneelta käsin. Tämä mahdollistaa tuulettimille laajan ja eri käyttötarkoituksiin mukautuvan käyttöalueen. Noctua on kolmikon ainoa, joka on varustettu lisäksi erillisellä Low Noise -adapterilla, jonka avulla tuulettimen nopeutta on mahdollista pudottaa ilman PWM-ominaisuuden käyttämistä.

Tuulettimien ilmavirta: Valmistajien ilmoittamien tilavuusvirtojen perusteella eniten ilmaa liikkuu Scythen tuulettimella (97,18 CFM). Noctuan tuuletin asettuu kolmikon keskijoukkoon (82,5 CFM) ja Phanteksin kokoluokkaa pienemmät flektit siirtävät vähemmän yllättäen pienimmän määrän ilmaa (68,5 CFM). Pyörimisnopeus on Phanteksilla suurin ja Scythellä pienin.

Laaduntuntu: Laaduntuntu on varsin suhteellinen ja arvioijasta riippuva käsite, mutta allekirjoittaneen kokemusten perusteella laadukkaimmin toteutettu ja parhaiten viimeistelty tuote löytyy Noctuan leiristä. Erot ovat kuitenkin melko pieniä ja kaikki kolme cooleria ovat hyvin tehtyjä tuotteita.

Asennuksen helppous: Asennuksen helppoudesta miteltäessä Scythe jää heti lähtöviivalla kilpakumppaneistaan jälkeen ruuvimeisselin tarpeesta sekä parista muusta yksityiskohdasta johtuen. Noctuan ja Phanteksin kiinnitysratkaisut ovat lähes identtiset, joten paremmuuden ratkaisee tuulettimen kiinnitys, joka on toteutettu Noctuassa hieman yksinkertaisemmin.

Hinta: Vertailuryhmän coolerien hintahaitari liikkuu 45 ja 70 euron välillä. Kolmikon edullisin on Scythe ja arvokkain Noctua. Phanteks sijoittuu melko tarkasti kaksikon välimaastoon. Edullisimman ja kalleimman hintaero on melko suuri – yli 1,5-kertainen.

 

Testikokoonpano ja -metodit

Testialustana käytettiin tälläkin kertaa lukuisista aiemmista coolerivertailusta tuttua Asus P6T Deluxe -emolevyyn (Intel X58) pohjautuvaa laitteistoa. Vanhan Intel Core i7 920 -suorittimen antauduttua tilalle tosin jouduttiin vaihtamaan hieman tehokkaampi Core i7 950 -malli, joten testitulokset eivät ole täysin vertailukelpoisia aiempien tulosten kanssa. Vaikka kokoonpano ei edustakaan tuoreinta tekniikkaa, on sen lämmöntuotto korkeampi (TDP 130 W), kuin useimmilla nykysuorittimilla. 45 nm prosessilla valmistettua neliytimistä Core i7 950 -prosessoria käytettiin testeissä kellotettuna 3,795 GHz kellotaajuudelle (165×23) 1,25 voltin jännitteellä suuremman lämpökuorman aikaansaamiseksi. Lisäksi laitteistoon kuului kolme Qimondan gigatavun DDR3-muistikampaa sekä mahdollisimman vähän kotelon sisälämpötilaan vaikuttava GeForce 285 GTX -näytönohjain, joka puhaltaa jäähdytysilmansa suoraan ulos korttipaikkojen kautta.

Verrokiksi valittiin Phanteks PH-TC14PE, joka on edelleen yksi markkinoiden tehokkaimmista prosessoricoolereista ja samalla noin 70 euron hinnallaan myös kalleimmasta päästä. Monstericoolerin ulkomitat ovat 159 x 140 x 171 mm ja paino 1250 grammaa. Kahden 140 mm tuulettimen speksit ovat 1300 RPM, 88,6 CFM ja 19,6 dBA. Verrokin avulla on tarkoituksena saada havainnollistettua testicoolereiden suorituskykyeroa markkinoiden kärkiratkaisuihin.

Huoneenlämpö liikkui mittausten aikana noin 22 asteessa. Lämpötahnana käytettiin Noctua NT-H1:tä. PWM-tuulettimilla varustetuilla coolereilla testit ajettiin valmistajan ilmoittamilla maksimi- ja miniminopeuksilla, tai lähimmillä mahdollisilla asetuksilla. Tästä syystä kuvaajasta löytyy merkinnät ”L” (low) ja ”H” (high). Scythen tapauksessa minimikierrokset olivat 700 RPM ja Phanteksin tapauksessa 650 RPM. Noctuan tuulettimia ajettiin täydellä 1500 RPM nopeudella sekä alennetulla 1200 RPM nopeudella LNA-adapterin avulla, sillä valmistaja ei ole ilmoittanut tuulettimen PWM-säädön kierrosnopeusaluetta.

  • Intel Core i7 950 @ 3,795 GHz (165 x 23), 1,25 V
  • Asus P6T Deluxe (Intel X58 -piirisarja)
  • 3 x Qimonda PC3-8500U-7-XX-A0 DDR3 1 Gt
  • Intel SSD
  • Corsair HX620W
  • NVIDIA GeForce 285 GTX
  • Cooler Master HAF X
  • Noctua NH-U14S, Phanteks PH-TC12DX, Scythe Ashura, Phanteks PH-TC14PE (verrokki)
  • Windows 7 Professional
  • Prime95 27.9 (burn, 8 worker threads)
  • Open Hardware Monitor 0.6.0 beta
  • SpeedFan 4.49

 

Testattavien coolerien ja tietokonelaitteiston ohella yksi testikokoonpanon tärkeimmistä komponenteista on kotelo. Kotelona käytettiin tälläkin kertaa luotetuksi ”sotaratsuksi” muodostunutta ja aikoinaan Muropaketin toimituksen kehut saanutta Cooler Master HAF X:ää. Pelaajille ja tietokoneharrastajille suunnatun HAF X:n etuja prosessorin jäähdytyksen kannalta ovat hyvät avarat tilat ja tehokas tuuletus. Sen ulkomitat ovat 230 x 550 x 590 mm ja paino 14,35 kg. Kotelosta löytyy vakiona kaikkiaan neljä tuuletinta – 230 mm:n etupaneelista, 200 mm:n katosta ja kyljestä sekä 140 mm:n puhallin takapaneelista. Tuulettimet eivät ole äänettömiä, mutta muodostavat yhdessäkin melutasoltaan siedettävän kokonaisuuden. Tuulettimen lisäksi kotelon jokaiselta sivulta löytyy ilmanotto ja -poistoaukkoja, joten lämmin ilma ei pitkään kotelossa pyöriskele.

Ilmaa puhalletaan kotelon sisään etupaneelin alaosasta sekä kotelon kyljestä. Takapaneelissa ja kotelon katossa sijaitsevat tuulettimet puolestaan siirtävät lämmintä ilmaa ulos kotelosta. Hiljaiseksi ja luotettavaksi vuosien aikana todettu Corsairin HX620W -virtalähde asennettiin vakiopaikalle kotelon pohjalle, jossa se ei vaikuta kotelon ilmankiertoon ottaessaan jäähdytysilman kotelon pohjan kautta ja puhaltaessaan sen ulos takapaneelista. Kotelotuulettimista etu-, katto- ja takatuuletin olivat testien aikana käytössä ja kylkituuletin oli pois käytöstä. Coolerit asennettiin puhaltamaan ilmaa kotelon pituussuuntaisesta (kohti takapaneelia).

Prosessorin neljää hyper threadingia hyödyntävää ydintä kuormitettiin Prime 95 -rasitusohjelmalla kahdeksan työsäikeen avulla ja lämpötilat mitattiin ohjelmallisesti suorittimen ytimien DTS-sensoreista (Digital Temperature Sensor) CPUID HWmonitor -ohjelmalla. Kuvaajaan suorittimen lämpötilaksi on merkitty neljän ytimen keskiarvo. Muistikampojen sekä piirisarjan jäähdytysprofiilin lämpötilaa mitattiin ulkoisen Meterman TMD90 -lämpömittarin ja K-tyypin termoelementtien avulla. Noctuan kierrosnopeutta säädettiin niiden mukana toimitettujen adapterien avulla. Scythen ja Phanteksin PWM-tuulettimien kierrosnopeutta säädettiin puolestaan SpeedFan-ohjelman avulla. Melumittaukset toteutettiin tuttuun tapaan Velleman DVM805 -desibelimittarilla 50 cm päästä hiljaisessa tilassa.

 

Melumittausten tulokset ja subjektiivinen meluarviointi

Noctua NH-U14S:n NF-A15-tuulettimen pyörimisnopeus on maksimiteholla 1500 RPM, jolloin siitä kantautuva melu on selvästi kuuluvaa huminaa, lapojen ilmaa repivää ääntä sekä pientä surinaa moottorista. Ääni on luonteeltaan varsin tasaista ja siten korvalle miellyttävää. Kun L.N.A-adapteri kytketään käyttöön, tippuu pyörimisnopeus noin 1200 RPM:n tienoille. Vaikka nopeuden pudotus on melko maltillinen, melutaso putoaa selvästi ja jäljelle jää vaimeaa huminaa, pientä ilmaa repivää ääntä sekä vaimeaa hurinaa, jotka ovat kuultavissa vain lähietäisyydeltä parin metrin sisältä. Mittasimme melutason myös lisättyämme rivaston toiselle puolelle 1200 RPM pyörivän (retail-versio) toisen NF-A15-tuulettimen. Maksimikierroksilla melutaso nousi kaksi desibeliä ja jos poistopuolella imevä tuuletin oli aivan kiinni rivastossa, havaittiin ikävä viheltävä sivuääni. Ohjekirjassa Noctua suosittelee käyttämään lisätuulettimen kanssa mukana toimitettavia kumikorokkeita, joiden avulla sivuääni saatiinkin häviämään.

Phanteks PH-TC12DX on varustettu kahdella PH-F120HP PWM -tuulettimella, joiden täysi pyörimisnopeus on 1800 RPM. Täydellä nopeudella tuulettimet pitävät varsin voimakasta tasaista ujellusta, ilmavirran huminaa sekä pientä ilmaa repivää ääntä. Valmistaja ilmoittaa tuulettimien miniminopeudeksi 600 RPM, mutta käytettävissä oleella jännitepohjaisella säädöllä saimme nopeuden laskettua minimissään 1000 minuuttikierrokseen. Kyseisellä pudotuksella melutaso putosi merkittävästi ja jäljelle jäi vaimeaa surinaa, pientä huminaa sekä pientä lapojen ilmaa repivää ääntä. Luonteeltaan ääni oli surinasta johtuen hieman Noctuaa häiritsevämpää samoista desibelilukemista huolimatta. Mittasimme Phanteksin melutason myös yhdellä tuulettimella täydellä kierrosnopeudella, jolloin melutaso laski noin kahdella desibelillä.

Scythe Ashuran GlideStream 140 PWM -tuuletin pyörii 1300 RPM:n maksiminopeudella, jolloin sen tuottama ääni on voimakasta ilmavirran huminaa ja suhinaa, pientä ilmaa repivää ääntä sekä taustalla olevaa pientä ulinaa. Luonteeltaan ääni on erittäin tasaista ja voimakkuuteen suhteutettuna miellyttävää. Scythe ilmoittaa tuulettimen miniminopeudeksi 500 RPM, mutta jännitettä laskemalla saimme nopeuden tiputettu vain 780 RPM:ään. Kyseisilläkin kierroksilla melutaso tippui lähelle taustamelua ja lähes äänettömäksi. Havaittavaksi jäi enää aivan lähietäisyydeltä kuunneltaessa pientä surinaa moottorista sekä ilmavirran vaimeaa värinää ja huminaa.

Tiivistettynä testikolmikon miellyttävimmän kuuloinen tuuletin löytyy Scythestä epätasaisten häiriöäänien loistaessa käytännössä kokonaan poissaolollaan. Noctua seuraa varsin lähellä perässä erojen ollessa niin maltillisia, että ne saattavat johtua jopa tuuletinyksilöistä. Noctuan melutaso on lisäksi säädettäessä tarvittaessa vielä alemmaksi PWM-ohjauksen avulla. Kaikkien kolmen tuulettimen säädettävyys on PWM-tuen ansiosta miellyttävän laaja monipuolista käyttöä ajatellen.

 

Lämpötilamittausten tulokset

Suorittimen lämpötilat mitattiin siis Open Hardware Monitor 0.6.0 beta -ohjelmalla, joka näyttää erikseen kaikkien ytimien lämpötilatiedot. Koska suorittimelta oli tarjolla neljät lämpötila-arvot ja niiden kaikkien näyttäminen samassa kuvaajassa haittaisi luettavuutta selvästi, ovat kuvaajaan merkityt arvot mitattujen lämpötilatietojen keskiarvoja. Lämpötilaerot ytimien välillä olivat rasituksessa maksimissaan viiden asteen luokkaa. Emolevyn piirisarjan jäähdytysprofiilin sekä muistikampojen lämpötilaa seurattiin rasituksen aikana ulkoisella Meterman TMD90 -lämpömittarilla ja mittaustulokset pyöristettiin lähimpään puoleen asteeseen. Mittaukset suoritettiin ainoastaan rasituksessa.

Prosessorilämpötiloissa parhaan tuloksen (62 astetta) mittautti odotetusti verrokkina toiminut jättikokoinen Phanteks PH-TC14PE. Myös hitaammalla tuuletinnopeudella se kykeni vertailukolmikon parhaimmiston lukemiin. Vertailukolmikosta matalimmat lämpötilat kirjattiin Noctualta ja Scytheltä tuulettimen maksiminopeudella. Phanteks jäi jälkeen 3,5 asteella. Pienemmillä kierrosnopeuksilla Noctua (1200 RPM) on testiryhmän ykkönen 68 asteen tuloksella ja Scythe (700 RPM) tulee perässä kolme astetta korkeammalla tuloksella. Phanteksilla 650 RPM:n nopeudella lämpötila pääsi karkaamaan lähelle 80 astetta.

Muistien ja piirisarjan lämpötilan suhteen erot ovat melko maltillisia, mutta yleisesti parhaiten kyseisellä saralla pärjäsi Noctua ja heikoimmin puolestaan Scythe. Täydellä kierrosnopeudella myös Phanteks piti prosessorin ympäristön tasan yhtä viileänä kuin Noctua.

Halusimme asettaa testikolmikon myös samalle viivalle ja niinpä suoritimme mittaukset kaikilla kolmella coolerilla käyttäen samaa NF-A15-tuuletinta 1500 RPM nopeudella. Tuloksia tulkitessa kannattaa kuitenkin huomioida, että Noctualla on ainakin teoriassa pieni etulyöntiasema, sillä se saa käyttää tuuletinta, jonka kanssa se on suunniteltu käytettäväksi. Kuten kuvaajasta näkyy, ero Noctuan ja Scythen välillä on prosessorin osalta vain asteen luokkaa, mutta prosessorikannan ympäristö pysyy Noctualla viileämpänä. Phanteks jää prosessorilämmöissä kaksikosta jälkeen 4-5 astetta, mutta muistien ja piirisarjan osalta venyy lähes yhtä hyviin lukemiin kuin Noctua.

Lisäksi ajoimme Phanteksin testit myös vain yhdellä vakiotuulettimella ja Noctuan testit vastaavasti kahdella NF-A15-tuulettimella. Noctuaan imupuolelle asennettu toinen tuuletin oli retail-mallia ja pyöri 1200 RPM nopeudella. Käyttöohjeissa Noctua suositteleekin, että imevä tuuletin pyörii hieman hitaammin, kuin puhalluspuolen 1500 RPM malli.

Phanteksissa toisen tuulettimen vaikutus prosessorin lämpötilaa on täydellä nopeudella vajaan viiden asteen luokkaa. Noctuassa ero osoittautui pienemmäksi, ollen noin 1,5 asteen luokkaa. Phanteksissa toisella tuulettimella oli positiivinen vaikutus myös muistien ja piirisarjan lämpötilaan, mutta Noctuassa merkitys niiden suhteen jäi pieneksi.

Tiivistettynä jäähdytyssuorituskyvyn osalta kolmikon kärkipaikasta kamppailevat Noctua ja Scythe, ensimmäiseksi mainitun ollessa niukasti parempi. Noctua pystyy jäähdyttämään prosessorikannan ympäristöä hieman kilpailijaansa paremmin. Käytännön erot ovat kuitenkin pieniä. Kolmikon hännille jää Phanteks, joka ei kahdesta tuulettimestaan huolimatta aivan yllä kilpailijoidensa tasolle. Osasyynä tähän on pienempi tuuletinkoko ja sitä myötä myös fyysisesti pienempi jäähdytysrivasto.

Melutaso huomioiden parhaan melu-suorituskykysuhteen tittelistä on erittäin tiukka vääntö Noctuan ja Scythen suhteen, eikä suoranaista voittajaa tällä osa-alueella voi nimetä. Scythe on ehkä hieman edellä tuulettimen tuottaman äänen miellyttävyyden suhteen, kun taasen Noctua on saman verran parempi suorituskyvyn alalla. Molempien voi todeta tarjoavan hyvän suorituskyvyn meluun suhteutettuna.

 

Sisältö

  1. Tornicoolerit testissä - Noctua NH-U14S, Phanteks PH-TC12DX ja Scythe Ashura
  2. Noctua NH-U14S
  3. Phanteks PH-TC12DX
  4. Scythe Ashura (SCASR-1000)
  5. Numeroiden mukaan, testikokoonpano, lämpötila- ja melumittaukset
  6. Loppuyhteenveto