Uusimmat

Tuniq Tower 120 Extreme -prosessoricooleri

31.01.2010 21:37 Muropaketin toimitus

Marraskuussa Muropaketti testasi high-end prosessoricoolereita neljältä eri valmistajalta. Mukana olivat Noctua, Prolimatech, Thermolab ja Zalman huippumalleineen. Alun perin koko vertailun yhdeksi mielenkiintoisimmista tuotteista oli kaavailtu uutta Tuniq Toweria, mutta lopulta kävi niin, ettei se harmillisesti aivan ehtinyt mukaan vertailuun. Muropaketti tekee harvoin yksittäistestejä coolerien kaltaisista tuotteista, mutta tällä kertaa teemme Tuniq Tower 120 Extremen kanssa poikkeuksen.

Tuniq on Sunbeamin perustama tuotemerkki, jonka alla myydään tänä päivänä koteloita, virtalähteitä ja coolereita. Ensimmäisen sukupolven Tuniq Tower tuli kauppoihin vuonna 2005 ja se keräsi melkoista suosiota erinomaisen suorituskykynsä ansiosta. Sen innovatiivisena rakenteellisena ajatuksena oli jäähdytysrivaston keskelle sijoitettu 120 mm tuuletin. Viime loppusyksystä markkinoille tullut toisen sukupolven Tuniq Tower 120 Extreme luottaa samaan rakenteeseen, mutta lukuisilla parannuksilla varustettuna.

Testikappale saatiin sujuvasti Coolputerin kautta. Tässä artikkelissa on tarkoitus tutkia Tuniq Toweria lähemmin ja ottaa selvää, kuinka se pärjää marraskuun coolerivertailun osanottajia vastaan. Luvassa on siis runsaan kuvapläjäyksen ohella perinteiset lämpötila- ja melumittaukset.

Pakkaus ja oheistarvikkeet

Tuniq Tower 120 Extreme on pakattu mustanpuhuvaan pakkaukseen, joka on informatiivisuudeltaan esimerkillinen. Tarjolla on lukuisia värikuvia sekä kaikki tarpeellinen informaatio tuotteesta. Selkeästi esitettynä ovat mm. tärkeimmät ominaisuudet, jäähdytyssiilin-, tuulettimen- ja lämpötahnan ominaisuudet eriteltyinä, pakkauksen sisältö sekä yhteensopivuustaulukko. Kaikki teksti on englanniksi, mutta se tuskin on ongelma tyypilliselle high-end-coolerin ostajalle.

Pakkauksen päältä löytyy jykevä muovikahva, joka ainakin teoriassa helpottaa kantamista. Kun pakkauksen avaa, selviää, että päällä onkin vain ohuesta pahvista tehty ”kuori” ja tuotteen todellisena suojana toimii sisältä löytyvä paksummasta pahvista valmistettu musta laatikko.

Pakkauksen sisältä paljastuu muovikehyksellä suojattu cooleri, valkoiseen pahvirasiaan pakatut tarvikkeet sekä ohjekirjanen. Valkoisen rasian sisällä asennustarvikkeet ovat jopa hieman tarpeettomasti ”ylipakattu” vaahtomuovikehyksen sisään omiin poteroihinsa. Eri suoritinkantojen asennustarvikkeet ovat siististi jaoteltuna omiin merkittyihin pusseihinsa.

Tuniq Tower 120 Extremen varusteisiin kuuluu tuulettimen pyörimisnopeuden portaaton säädin. Mustaksi maalattu säädin kiinnitetään tyhjään kotelon lisäkorttipaikkaan. Tuuletin kytketään tuuletinliittimellä säätimestä lähtevän 35 cm pituisen johdon päähän. Myös virta otetaan kolmepinnisen tuuletinliittimen kautta.

Ensisilmäys ja ominaisuudet

Tuniq Tower 120 Extreme on jykevä prosessoricooleri, muttei pärjää kokonsa puolesta suurimmille kilpailijoille markkinoilla. Testiin saapunut kappale on nikkelöity kauttaaltaan tummaksi, mutta Tuniqin valikoimissa on myös paljaalla alumiini- ja kuparipinnalla varustettu versio. Tower 120 Extremen jäähdytysrivat ovat tornicoolereille tyypilliseen tapaan alumiinia ja lämpöputket puolestaan kuparia. Ensimmäisenä katse kiinnittyy mielenkiintoisen näköiseen aaltomaiseen rivastoon.

Ulkomitoiksi kerrotaan 131 x 112,3 x 150,7 mm ja painoksi 775 grammaa (ilman tuuletinta). Coolerin 120 mm tuulettimen pyörimisnopeus on säädettävissä 1000 ja 2000 RPM välillä. Yhteensopivuus luvataan LGA1366-, LGA775- sekä AM3-, AM2(+)-, Socket 939- ja Socket 940 -suoritinkantojen kanssa. Lisäksi Rev.1-versio sisältää asennustarvikkeet myös LGA1156-kannalle. Edullisimmillaan Tower 120 Extremen saa Suomesta vajaalla 60 eurolla.

Sisältö

  1. Tuniq Tower 120 Extreme -prosessoricooleri
  2. Lähempää tarkastelua
  3. Asennus ja vertailua
  4. Testikokoonpano ja -metodit, Lämpötila- ja melumittausten tulokset ja subjektiivinen meluarviointi
  5. Loppuyhteenveto