Uusimmat

Testikokoonpano ja -metodit, melumittausten tulokset ja subjektiivinen meluarviointi & lämpötilamittausten tulokset

09.11.2012 17:28 Muropaketin toimitus

 

Testikokoonpano ja -metodit

Testialustaksi valittiin tutuksi muodostuneeseen tapaan Intel X58 -pohjaisen Asus P6T Deluxe -emolevyn ja Intel Core i7 920 -suorittimen yhdistelmä. Vaikka kokoonpano ei edustakaan enää tuoreinta tekniikkaa, on sen lämmöntuotto korkeampi (TDP 130 W), kuin monella nykysuorittimilla. 45 nm prosessilla valmistettua neliytimistä Core i7 920 -prosessoria käytettiin testeissä sekä 2,66 GHz:n vakiokellotaajuudella (20×133 MHz) että kellotettuna 3,6 GHz kellotaajuudelle (180×20) 1,35 voltin jännitteellä suuremman lämpökuorman aikaansaamiseksi. Lisäksi laitteistoon kuului kolme Qimondan gigatavun DDR3-muistikampaa sekä mahdollisimman vähän kotelon sisälämpötilaan vaikuttava GeForce 285 GTX -näytönohjain, joka puhaltaa jäähdytysilmansa suoraan ulos korttipaikkojen kautta.

Verrokiksi testinelikolle valittiin viime vuoden keväällä testattu Noctuan NH-C14, joka on Noctuan malliston suurikokoisin vaakamallinen vaihtoehto ja omassa kategoriassaan markkinoiden tehokkaimpia coolereita. Suurikokoisen NF-C14:n mitat ovat 130 x 140 x 166 mm ja se painaa tasan kilon. NF-C14:n rakenteessa käytetään kuutta lämpöputkea sekä 140 mm NF-P14-tuulettimia (1200 RPM, 64,9 CFM ja 19,6 dBA) rivaston molemmin puolin. Kuvassa Phanteks PH-TC14CS on istutettu NF-C14:n rinnalle mittasuhteiden selventämiseksi.

Huoneenlämpö liikkui mittausten aikana noin 23 asteessa. Lämpötahnana käytettiin OCZ FreeZeä. PWM-tuulettimilla varustetuilla coolereilla testit ajettiin valmistajan ilmoittamilla maksimi- ja miniminopeuksilla. Scythen tapauksessa valmistajan ilmoittama miniminopeus on nolla, joten päädyimme käyttämään nopeutta 600 RPM. Noctuan tuulettimia ajettiin täysillä kierrosnopeuksilla sekä miniminopeudella ULNA- ja LNA-adapterien avulla.

  • Intel Core i7 920 @ 2,66 Ghz (133 x 20) 1.20 V (vakio)
  • Intel Core i7 920 @ 3,6 GHz (180 x 20), 1,35 V

 

  • Asus P6T Deluxe (Intel X58 -piirisarja)
  • Qimonda PC3-8500U-7-XX-A0 DDR3 3 x 1 Gt
  • Intel SSD
  • Corsair HX620W
  • NVIDIA GeForce 285 GTX
  • Cooler Master HAF X
  • Noctua NH-C14, Noctua NH-L12, Phanteks PH-TC14CS, Scythe Kabuto II

 

  • Windows 7 Professional
  • Prime95 27.7 Build 2 (8 worker threads)
  • CPUID HWmonitor 1.20
  • SpeedFan 4.47

Testattavien coolerien ja tietokonelaitteiston ohella yksi testikokoonpanon tärkeimmistä komponenteista on kotelo. Koteloksi valittiin tälläkin kertaa aikoinaan Muropaketin toimituksen kehut saanut Cooler Master HAF X. Pelaajille ja tietokoneharrastajille suunnatun HAF X:n etuja prosessorin jäähdytyksen kannalta ovat hyvät avarat tilat ja tehokas tuuletus. Sen ulkomitat ovat 230 x 550 x 590 mm ja paino 14,35 kg. Kotelosta löytyy vakiona kaikkiaan neljä tuuletinta – 230 mm:n etupaneelista, 200 mm:n katosta ja kyljestä sekä 140 mm:n puhallin takapaneelista. Tuulettimet eivät ole äänettömiä, mutta muodostavat yhdessäkin melutasoltaan siedettävän kokonaisuuden. Tuulettimen lisäksi kotelon jokaiselta sivulta löytyy ilmanotto ja -poistoaukkoja, joten lämmin ilma ei pitkään kotelossa pyöriskele.

Ilmaa puhalletaan kotelon sisään etupaneelin alaosasta sekä kotelon kyljestä. Takapaneelissa ja kotelon katossa sijaitsevat tuulettimet puolestaan siirtävät lämmintä ilmaa ulos kotelosta. Hiljaiseksi ja luotettavaksi todettu Corsairin HX620W -virtalähde asennettiin vakiopaikalle kotelon pohjalle, jossa se ei vaikuta kotelon ilmankiertoon ottaessaan jäähdytysilman kotelon pohjan kautta ja puhaltaessaan sen ulos takapaneelista. Kotelotuulettimista etu-, katto- ja takatuuletin olivat testien aikana käytössä ja kylkituuletin oli pois käytöstä.

Prosessorin neljää hyper threadingia hyödyntävää ydintä kuormitettiin Prime 95 -rasitusohjelmalla kahdeksan työsäikeen avulla ja lämpötilat mitattiin ohjelmallisesti suorittimen ytimien DTS-sensoreista (Digital Temperature Sensor) CPUID HWmonitor -ohjelmalla. Lisäksi lämpötiloja seurailtiin ulkoisesti infrapunalämpömittarin avulla. Noctua NH-L12:n sekä verrokkicoolerin kierrosnopeutta säädettiin niiden mukana toimitettujen adapterien avulla. Scythen ja Phanteksin PWM-tuulettimien kierrosnopeutta säädettiin puolestaan SpeedFan-ohjelman avulla. Melumittaukset toteutettiin tuttuun tapaan Velleman DVM805 -desibelimittarilla 50 cm päästä hiljaisessa tilassa.

 

Melumittausten tulokset ja subjektiivinen meluarviointi

Melumittaukset toteutettiin tutun kaavan mukaisesti Velleman DVM805 -desibelimittarilla yöaikaan hiljaisessa testihuoneessa, hieman yläviistosta 50 cm:n etäisyydeltä pöydälle pehmusteen päälle asetetusta coolerista. Taustamelun arvoksi kirjattiin 34 desibeliä.

Noctua NH-L12 jäähtyy kahdella tuulettimella, jotka ovat kooltaan (120 mm ja 92 mm) ja tyypiltään erilaisia. Valmistaja tarjoaa mahdollisuuden käyttää tuulettimia täydellä käyttöjännitteellä tai vaihtoehtoisesti LNA-adapterin parina. Lisäksi tuulettimien kierrosnopeutta on mahdollista säätää vielä alemmas PWM:n avulla. Täysillä kierroksilla NH-L12:n tuulettimet eivät ole millään muotoa hiljainen yhdistelmä, vaan ne pitävät voimakasta surinaa ja lapojen ilmaa repivää ääntä sekä tasaista matalahkoa ujellusta. LNA-adapteri kytkettynä tuulettimet pitävät vaimeaa hurinaa ja lapojen ilmaa repivää ääntää sekä pientä ilman huminaa. LNA-adapterinkaan kanssa cooleria ei voi vielä kutsua hiljaiseksi. Kun PWM:n avulla kierrosnopeudet säädetään 1000 (NF-B9 PWM) ja 800 RPM:n (NF-F12 PWM) tuntumaan, voi kokonaisuutta alkaa kutsua hiljaiseksi. Tällöin läheltä kuunneltaessa on havaittavissa vaimeaa huminaa ja ilman repivää ääntä sekä pientä laahaavaa ääntä moottorista. Melutasoksi mitattiin kyseisillä kierrosnopeuksilla 34,5 dBA.

Phanteks PH-TC14CS:n kaksi 140 mm tuuletinta on varustettu PWM-adapterilla, jolla niiden kierrosnopeutta voidaan säätää noin 700-1200 RPM:n välillä. Täydellä pyörimisnopeudella tuulettimet ovat erittäin äänekkäitä ja ne pitävät voimakasta hurinaa, ilmavirran suhinaa sekä voimakasta lapojen ilmaa repivää ääntä. Kun pyörimisnopeus lasketaan säätöalueen alapäähän, jää jäljelle vaimeahkoa huminaa, ilmaa repivää ääntä sekä läheltä havaittavaa moottorista kuuluvaa rahinaa. Aivan Noctuan ja Scythen tasolle Phanteks ei kuitenkaan vielä näillä kierrosnopeuksilla yllä.

Scythe Kabuto II:n yksi 120 mm tuuletin on varustettu PWM-säädöllä ja sen säätöalue on erittäin laaja. Koska säätöalue alkaa valmistajan mukaan nollasta, päätimme käyttää minimikierroksina järkevänä pitämäämme 600 minuuttikierrosta. Maksiminopeudella Scythe pitää tasaista huminaa, pientä ilman repivää ääntä sekä läheltä kuultua pientä ritinää/sirinää moottorista. Lisämainintana äänen luonne on yllättävän miellyttävä ja vaimea. 600 RPM:n nopeudella tuulettimen ääni muuttuu lähes äänettömäksi ja lähempää havaittavissa on lähinnä pientä huminaa, ilmavirran väreilyä sekä vaimeaa ritinää moottorista. Kabuto II on testatuilla asetuksilla vertailukolmikon hiljaisin cooleri.

 

Lämpötilamittausten tulokset

Ensimmäiseksi coolereiden suorituskykyä testattiin prosessorin vakiokellotaajuudella ja -jännitteellä. Suorittimen lämpötiloja seurattiin testien aikana CPUID HWmonitor 1.20 -ohjelmalla, joka näyttää erikseen kaikkien ytimien lämpötilatiedot. Koska suorittimelta oli tarjolla neljät lämpötila-arvot ja niiden kaikkien näyttäminen samassa kuvaajassa heikentäisi luettavuutta selvästi, ovat kuvaajaan merkityt arvot mitattujen lämpötilatietojen keskiarvoja. Lämpötilaerot ytimien välillä olivat rasituksessa maksimissaan 2-5 astetta.

Lepotilassa kaikki testatut coolerit asettuvat kolmen asteen sisään. Matalimmat lukemat kirjattiin verrokkina toimineelta Noctua NF-C14:ltä sekä Phanteksilta. Perää pitää Scythe 600 RPM:n kierroksilla puolen asteen erolla LNA-adapterilla varustettuun Noctua NH-L12:een.

Rasituksessa kärkisijat menevät verrokki-Noctualle sekä Phanteksille 56,5 asteen tasatuloksella. Pienemmillä tuulettimien pyörimisnopeuksilla verrokki-Noctua on hieman Phanteksia tehokkaampi. Keskikastia edustaa Scythe, joka jää kärjestä kolmisen astetta. 600 RPM:n kierrosnopeudella Scythe putoaa puolestaan joukon hännille 70 asteen rajan ylittävällä tuloksellaan. Noctua NH-L12:n tulokset ovat hieman 60 asteen yläpuolella ja hieman yllättäen LNA-adapteri vaikuttaa lämpötilaan vain asteen verran.

Vaikka vertailun kaikkia coolereita ei suositellakaan ylikellotuskäyttöön, päätimme testata niiden suorituskykyä myös kokoonpanon prosessorin ollessa kellotettuna 3,6 GHz:iin 1,35 voltin jännitteellä. Tällöin sen laskennallinen lämmöntuotto on noin 205 wattia. Prosessorin ollessa kellotettuna kaikkien coolereiden tuulettimet pyörivät maksiminopeudellaan.

Ylikellotetulla prosessorilla yhdellä testicoolereista tulee suorituskyvyn rajat vastaan. Tämä cooleri on Noctua NH-L12, jolla prosessori alkoi ”throttlaamaan” noin 96 asteen tienoilla ja rasitusta jatkettaessa kone lopulta kaatui. NH-L12:n kohdalla tulos on jokseenkin ymmärrettävä, sillä valmistaja ilmoittaa prosessorin TDP-suositukseksi maksimissaan 95 wattia eikä suosittele cooleria ylikellotuskäyttöön. Verrokkina toiminut Noctua NF-C14 sekä Phanteks ja Scythe puolestaan kävivät tiukkaa kärkikamppailua kahden asteen haarukassa. Pisimmän korren veti lopulta Phanteks, jonka tulos oli 71,5 astetta.

Lopuksi päätimme vielä testata vertailucoolereita yhteisellä tuulettimella jäähdytysrivastojen suorituskykyerojen selvittämiseksi. Tuulettimeksi valitsimme tällä kertaa Phanteksin PH-F140TS:n (140 mm, 1300 RPM, 88,6 CFM ja 19,6 dBA), jonka asensimme yksinään jokaisen coolerin päälle. Teimme mittaukset prosessorin vakiokellotaajuuksilla sekä tuulettimen täydellä käyttöjännitteellä.

Kuten aiempien testiosioiden pohjalta saattoi arvata, verrokki-Noctua sekä Phanteks pitävät kärkipaikkaa tässäkin osiossa. Hieman yllättävää kuitenkin on, että tällä lämpökuormalla kumpainenkin saavuttaa saman 56,5 asteen lämpötilan, kuin kahden tuulettimen ratkaisulla. Scythe jää kärkikaksikosta 2,5 asteella, mutta saavuttaa hieman paremmat lämpötilat, kuin pienikokoisemmalla vakiotuulettimellaan. Myöskään Noctua NH-L12 ei jää muusta joukosta pahasti jälkeen, ollen kärkijoukkoa viisi astetta ja Scytheä 2,5 astetta perässä.

Tiivistettynä tulosten perusteella voidaan heti kärkeen päätellä, että Noctua NH-L12 painii selvästi pykälää kevyemmässä sarjassa, kuin vertailun kaksi muuta osanottajaa. Tämä ei tule suoranaisena yllätyksenä, kun vertailee coolerien jäähdytysrivastojen kokoa toisiinsa. Vertailun suorituskykyvoittajasta ei myöskään jää epäselvyyttä, sillä Phanteksin tuplatuulettimet tekevät viileää jälkeä myös matalammilla kierroksilla sekä suuremmalla kuormalla. Myös Scythe Kabuto II:n tuloksia voi kuitenkin pitää varsin kelvollisina, kun otetaan huomioon, että kyseessä on tämän vertailun ainoa yhdellä tuulettimella varustettu cooleri.

 

Sisältö

  1. Vaakamalliset prosessoricoolerit: Noctua NH-L12, Phanteks PH-TC14CS & Scythe Kabuto II
  2. Noctua NH-L12
  3. Phanteks PH-TC14CS
  4. Scythe Kabuto II
  5. Testikokoonpano ja -metodit, melumittausten tulokset ja subjektiivinen meluarviointi & lämpötilamittausten tulokset
  6. Loppuyhteenveto