Uusimmat

Testikokoonpano ja -metodit, melumittaukset & lämpötilamittaukset

27.08.2013 20:15 Muropaketin toimitus

Coolerien jäähdytystehoa testattiin 4,2 GHz:n kellotaajuudelle 1,3 voltin käyttöjännitteellä ylikellotetulla Intel Core i7 3930K -prosessorilla ja alustana testeissä oli käytössä Asuksen X79-piirisarjaan perustuva Rampage IV Formula -emolevy. Sandy Bridge-E -prosessoreiden suuri lämmöntuotto ylikellotettuna tarjoaa hyvän testialustan prosessoricoolereille.

Testikokoonpano kasattiin Corsair Obsidian Series 800D -koteloon ja lämpötilamittaukset tehtiin kotelo suljettuna. Corsair 800D -kotelon vakiotuulettimet on vaihdettu yhteen 140 mm Corsairin AF140-tuulettimeen, joka säädettiin pyörimään 1000 RPM kierrosnopeudella. Kotelon korttipaikkasuojukset eivät olleet testeissä asennettuina paikoilleen. Coolerien kennot asennettiin kotelon takatuulettimen paikalle ja tuulettimet puhalsivat ilmaa kennon läpi ulos kotelosta. Kaikki coolerit asennettiin käyttäen Arctic Cooling MX-4 lämpötahnaa.

  • Intel Core i7 3930K @ 4.2GHz (1,30 V)
  • Asus Rampage IV Formula (Intel X79 -piirisarja)
  • Corsair Vengeance LP CL9 4×4 Gt @ 1600MHz, 1,35 V
  • EVGA GeForce GTX Titan -näytönohjain
  • Samsung 840 Pro 2,5” SSD 256 Gt SATA 6Gb/s
  • Corsair Obsidian 800D
  • Corsair AX750 –virtalähde
  • Scythe Kaze Server -tuuletinkontrolleri
  • Zalman Reserator 3 Max, Corsair H80, Antec H2O 920- ja Intel BXRTS2011LC
  • Windows 8 Professional 64bit
  • Prime 95 v27.7
  • Intel Extreme Tuning Utility

Prosessorin kaikkia kuutta ydintä ja Hyper-Threading-ominaisuuden myötä 12 säiettä kuormitettiin Prime 95 v27.7 -rasitustestin ’In-place FFTs’ -asetuksella. Prosessorin lämpötila kirjattiin ylös Intel Extreme Tuning Utility –sovelluksella 40 minuutin rasituksen jälkeen. Tässä vaiheessa prosessorin lämpötila oli kerinnyt vakiintua. Huoneenlämpö oli mittausten aikana 24-25 astetta. Prosessorin virransäästöominaisuudet oli kytketty pois päältä ja prosessori toimi myös lepotilassa samalla kellotaajuudella ja käyttöjännitteellä kuin rasituksessa.

Prosessoricoolerien meluntuotto mitattiin Velleman DVM805 -desibelimittarilla 50 cm etäisyydeltä tietokoneesta kotelon kylkipaneeli auki. Melumittaria pidettiin blokkiyksikön korkeudella ja osoitettiin kohti cooleria. Taustameluksi mitattiin noin 34 dBA ja muun kokoonpanon meluntuotoksi 36 dBA.

Kaikki coolerit pyrittiin testaamaan valmistajan ilmoittamilla tuulettimen minimi- ja maksimikierroksilla. Yksilöerojen johdosta valmistajan ilmoittamat arvot heittävät joskus (±10 %). Tästä syystä esimerkiksi Zalman on testattu 1100 RPM ja 2300 RPM nopeudella eikä 1000 RPM ja 2200 RPM (valmistajan ilmoittamat minimi- ja maksiminopeudet). Tuulettimet kytkettiin Scythen tuuletinkontrolleriin manuaalista säätöä varten ja sen avulla tuulettimen minimi- ja maksiminopeudet oli vaivaton löytää ja säätää testejä varten.

Melumittausten tulokset ja subjektiivinen meluarviointi

Kuvaajassa H = tuulettimen maksiminopeus, L = tuulettimen miniminopeus.

Tuulettimien maksiminopeudella Antec ja Corsair taistelivat tasaväkisesti testin äänekkäimmän coolerin tittelistä. Antec oli testin äänekkäin 55,5 dBA tuloksellaan ja Corsairilla mitattiin aavistuksen hiljaisempi 53dBA lukema. Zalman oli huomattavasti Antec ja Corsair kaksikkoa hiljaisempi tuloksellaan 49,5 dBA ja Intel oli koko testijoukon hiljaisin mittaustuloksella 47,5 dBA.

Tuulettimien miniminopeudella coolerien melutasossa ei ollut suuria eroja. Coolerien melutasoksi mitattiin 37-38 dBA ja merkittävimmät erot olivat subjektiivisesti arvioidussa melunlaadussa.

Pumppujen mitattu melutaso oli hyvin tasainen. Hiljaisin tulos oli Intelin 36,5 dBA. Muiden pumppujen melutasoksi mitattiin 37 dBA. On huomattavaa, että pumppujen melutasossa havaittiin kuitenkin suuria subjektiivisia eroja melunlaadun suhteen.

Kaikki testatut coolerit olivat aivan liian äänekkäitä jatkuvaan käyttöön tuulettimien maksimikierroksilla. Zalmanin tuuletin pitää maksimikierroksilla häiritsevän voimakasta pörinää ja ilmanvirran huminaa. Äänenlaadusta tulee ensimmäisenä mieleen sirkkeli ja sen lähisukulaiset. Minimikierroksillakin tuulettimen moottorin melu oli vielä kuultavissa muuten hiljaisessa testikokoonpanossa, vaikka pumpun melu olikin tässä vaiheessa hallitsevampi. Koska tuuletin on integroitu jäähdyttimeen kiinteästi, sitä ei voi edes vaihtaa hiljaisempaan malliin.

Reserator 3 Maxin pumppu pyörii noin 1600 RPM nopeudella. Pumppu ei ole hiljaisimmasta päästä ja siitä kuuluu jatkuva elektroninen hurina ja rahina. Rasituksessa ja rasituksen jälkeen pumpusta kuuluu voimakasta veden pulputusta aivan kuin kierrossa olisi ilmaa.

Intelin ja Corsairin pumput olivat korvakuulolla testin hiljaisimmat. Zalmanin ja Antecin pumpuista oli kuultavissa selvä veden pulina ja elektroninen hurina jopa usean metrin päähän.

Lämpötilamittausten tulokset

Antec ei kyennyt pitämään tuulettimien miniminopeudella kokoonpanoa vakaana, vaan prosessorin lämpötila kohosi hitaasti mutta varmasti throttlauslukemiin eli 91 asteeseen. Antec testattiin kumpikin tuuletin 900 RPM nopeudella, jolla jäähdytystehoa riitti jo huomattavasti paremmin kuin 700 RPM miniminopeudella.

Rasituksessa tuulettimien maksimikierroksilla Antec ja Corsair veivät selvän voiton 66 ja 68 asteen tuloksillaan. Zalman jäi niistä neljä astetta ja prosessorin lämpötilaksi mitattiin 72 astetta. Joukon suurin yllättäjä Intel ei jäänyt juurikaan huonommaksi vaan kykeni pitämään prosessorin 73 asteessa.

Minimikierroksilla Antec ja Corsair jatkoivat tasaista vääntöä 78 ja 77 asteen tuloksillaan. Lämpökuorma oli selvästi liikaa Zalmanille ja Intelille, joilla prosessorin lämpötila oli 84 ja 88 astetta. Tämä muutaman asteen ero johtuu pääasiassa Intelin 200 RPM hitaammin pyörivästä tuulettimesta.

Lepotilassa prosessorin lämpötila pysyi testin coolereilla 42-43 asteessa tuulettimien ollessa maksimikierroksilla. Minimikierroksillakin erot jäivät pieniksi prosessorin lämpötilan vaihdellessa 47-49 asteessa.

Zalman lupailee jäähdyttimelle ylioptimistisen kuuloista 400 watin jäähdytystehoa. Testien päätteeksi on selvää, että Reserator 3 Max ei kykene pitämään prosessoria tarpeeksi viileänä edes huomattavasti alhaisemmalla lämpökuormalla. Zalman ilmoittaa, että ainakin osassa sen testeistä ei käytetty oikeaa prosessoria vaan ns. ’dummy heateria’ eli kuumenevaa vastusta. 400W lieneekin raja, jolloin kierrossa oleva neste viimeistään kiehuu hallitsemattomasti riippumatta jäähdytettävän kohteen lämpötilasta. Tuulettimen maksiminopeudella Zalmanin jäähdytysteho oli kohtalaisen hyvä, kun otetaan huomioon vain yksi tuuletin ja tuulettimen kohtuullinen melutaso verrattuna Antecin ja Corsairin coolereihin. Jäähdytysteho tuulettimen maksiminopeudella oli kuitenkin vain marginaalisesti ohuella kennolla varustettua Asetek-pohjaista Inteliä parempi. Paksummalla kennolla ja kahdella tuulettimella varustetut Antec ja Corsair painivat omassa luokassaan pitäen prosessorin huomattavasti viileämpänä myös hitailla tuulettimien nopeuksilla.

Zalmanin nesteen lämpötilalle ei ole sensoria, joten nesteiden lämpötilaa ei tässä artikkelissa testattu. Muutenkin Zalman on unohtanut ohjelmistotuen kokonaan ja minkäänlaista hallintaohjelmistoa ei coolerille tarjota.

Sisältö

  1. Zalman Reserator 3 Max
  2. Myyntipakkaus, tekniset ominaisuudet ja rakenteen tarkastelua
  3. Asennus Intel LGA2011 -kannalle
  4. Testikokoonpano ja -metodit, melumittaukset & lämpötilamittaukset
  5. Loppuyhteenveto