Uusimmat

Katsaus Apple iPad Airiin

18.11.2013 18:56 Teemu Hynninen

Applen iPad-taulutietokone on edennyt jo viidenteen sukupolveen ja uusin iPad Airiksi nimetty malli saapui Suomessa myyntiin 1. marraskuuta. Se on saatavilla harmaana sekä hopeisena 16, 32, 64 ja 128 gigatavun tallennustilalla sekä WiFi- että 4G-mallina. Hinnat alkavat Applen omassa kaupassa WiFi-mallien osalta 489 eurosta ja 4G-mallien kohdalla 609 eurosta.

Uutta iPad Airia voidaan helposti pitää malliston yhtenä merkittävimmistä julkistuksista sitten ensimmäisen sukupolven version. Apple on kutistanut täysimittaisen taulutietokoneensa entistäkin pienempään pakettiin ja lisännyt mukaan tehoa, onnistuen kuitenkin säilyttämään ensiluokkaisen akkukeston.

Tässä katsauksessa luomme silmäyksen Applen uuteen iPad Airiin, käymme läpi laitteen ulkoisia sekä teknisiä ominaisuuksia ja tarkastelemme iOS 7 -käyttöjärjestelmän toimintaa tablet-maailmassa.

 

Tekniset ja ulkoiset ominaisuudet

Rakenteen osalta Apple on tehnyt suuria parannuksia edelliseen neljännen sukupolven iPadiin nähden. Uusi malli on edeltäjäänsä 28 prosenttia kevyempi ja 20 prosenttia ohuempi. Muutokset ovat sen verran suuria, että niitä ei voi olla huomaamatta. Erityisesti painon tippuminen 652 grammasta 469 grammaa helpottaa laitteen käsittelyä huomattavasti. Pitäisinkin tätä iPad Airin yhtenä tärkeimmistä uudistuksista.

Ulkoisesti iPad Air on kuin venytetty iPad mini. Tämä ei ole huono asia, sillä ainakin allekirjoittaneen silmissä se saa vanhan mallin näyttämään kömpelöltä ja raskaalta. Kaventuneet sivureunat tekevät uutuudesta selvästi siromman ja toisinaan yritänkin vaistomaisesti nostaa laitteen pöydältä yhdellä kädellä, vaikka kämmeneni koko ei tähän riitäkään.

Taulutietokoneen etupuolella loistaa 9,7 tuuman Retina-näyttö (IPS), jonka tarkkuus 2048×1536 pikseliä. 264 pikselillä tuumaa kohden iPad Air ei ole markkinoiden tarkimpia tabletteja, mutta tällä ei ole käytännössä väliä. Itse katselen tablettia noin 30-40 senttimetrin päästä, jolloin pikselit eivät iPad Airin tasoiselta näytöltä pääse erottumaan toisistaan.

Näyttö on kaikin puolin erittäin laadukas, vaikka sitä ei olekaan saatu tuotua yhtä lähelle lasipintaa, kuin mitä Apple on onnistunut iPhone 5:ssä sekä iPhone 5s:ssä. Sen katseluominaisuuksissa ei ole valittamista ja näyttö kuuluukin markkinoiden parhaimmistoon.

Näytön alapuolelta löytyy tuttu ja turvallinen kotipainike. Ehkä hieman yllättäen mukaan ei ole saatu iPhone 5s:ssä esiteltyä sormenjälkitunnistinta, mutta se kuulunee seuraavan version uudistuksiin.

Kosketuspaanelin yläpuolella sijaitsee puolestaan 1,2 megapikselin (BSI) kamera. Sillä pystyy soittamaan 720p-tasoisia videopuheluita.

Sivureunojen painikkeet ovat muuttuneet muovista alumiiniin. Käynnistyspainike sijaitsee ylhäällä. Oikeassa laidassa ovat mykistyskytkin sekä äänenvoimakkuuden säätämiseen tarkoitetut painikkeet.

Applelle tyypilliseen tapaan iPad Airissa on kaksi liitintä. Pohjassa on valmistajan oma Lighting-liitäntä ja ylhäällä 3,5 millimetrin kuulokeliitin.

Takaosa on aikaisempia sukupolvia mukaillen valmistettu alumiinista. Sen etupuolelle kaareutuva reuna on hiottu näyttävän kiiltäväksi. Samaa tehokeinoa valmistaja käyttää iPhone 5s -puhelimessaan. Alumiini tekee iPad Airista todella jämäkän ja antaa sille laadukasta tuntua. Kotioloissa se on kädessä varsin miellyttävän tuntuinen, mutta viileässä ulkoilmassa alumiini muuttuu epämiellyttävän kylmäksi.

Takakuoren vasemmassa yläkulmassa sijaitsee viiden megapikselin taustavalaistulla kennolla (BSI) varustettu kamera. Se rakentuu viidestä linssielementistä ja on aukkosuhteeltaan f/2.4. Sillä onnistuu myös 1080p-teräväpiirtovideoiden tallentaminen ja HDR-kuvat. Laatu on tabletiksi kohtalaista, mutta rakeutuu helposti valaistuksen heikentyessä. Alla muutama esimerkkikuva:

Suurempi versio kuvaa klikkaamalla.

Suurempi versio kuvaa klikkaamalla.

Rakenteensa puolesta iPad Air on miellyttävä kokonaisuus, jota pitelee keventyneen painonsa ansiosta hyvin yhdelläkin kädellä. Kaventuneet sivureunat eivät pääse häiritsemään käyttöä, vaikka peukalo lipsuisikin näytön päälle, sillä iOS osaa jättää ylimääräisen kosketuksen tulkitsematta. Sormen voi siis huoletta päästää näytön päälle sen vaikuttamatta käyttöön.

Teknisesti iPad Air vastaa hyvin pitkälti iPhone 5s:ää. Siinä on 64-bittinen A7-järjestelmäpiiri sekä M7-liiketunnistinprosessori. Airin tapauksessa A7:n tuplaydinsuoritin on kellotettu 1,4 gigahertsiin, kun se iPhone 5s:ssä hyrrää 100 megahertsiä alemmalla kellotaajuudella. Applen mukaan laite tarjoaa kaksinkertaisen nopeuden edelliseen sukupolveen nähden. Vauhtia kyllä riittää, joka näkyy nopeammin käynnistyvinä sovelluksina ja erityisesti raskaammissa peleissä lyhyempinä latausaikoina. Sen todellista tehoa hyödyntävät vasta harvat sovellukset, mutta jokapäiväisessä käytössä se tarjoaa vaivatonta sujuvuutta ja tekee iPad Airistä miellyttävän käyttää.

Suorituskykymittaukset (* merkityissä pienempi parempi):

  • 3DMark Ice Storm Unlimited: 14773
  • GFXBench 2.7 T-Rex HD (C24Z16 Offscreen): 1487 frames, 27 fps
  • GFXBench 2.7 T-Rex HD (C24Z16 Onscreen): 1181 frames, 21 fps
  • GFXBench 2.7 Egypt HD (C24Z16 Offscreen): 7161 frames, 63 fps
  • GFXBench 2.7 Egypt HD (C24Z16 Onscreen): 5515 frames, 49 fps
  • Sunspider 1.0.2*: 398,7 ms

Langattoman Wi-Fi-yhteyden osalta iPad Air sisältää tuen MIMO-teknologialle, joka tekee mahdolliseksi useamman antennin hyödyntämisen tiedonsiirrossa. Uudessa iPad Airissä on kaksi antennia, joiden ansiosta tabletin pitäisi kyetä jopa 300 Mbps:n vauhtiin.

SIM-korttipaikalla varustettu 4G-versio tukee Suomessa käytössä olevia LTE-taajuuksia: 800 Mhz, 1800 Mhz ja 2600 Mhz. Se antaa näin hyvät lähtökohdat nopeiden mobiilidatayhteyksien hyödyntämiseen ja lisäksi LTE-versiossa on A-GPS-tuki.

Myös ääniominaisuuksissa on otettu askelia eteenpäin ja mukana on kaksi mikrofonia yhden sijaan. Ne mahdollistavat paremman äänenlaadun videopuheluissa sekä videokuvauksessa. Kaiuttimissa on puolestaan siirrytty stereo-aikakauteen ja ne on jaoteltu Lighting-liittimen molemmille puolille. Ongelmana ratkaisussa on lähinnä se, että vaakatasossa ääni jakautuu edelleen toiselle laidalle ja lisäksi käsi peittää helposti kaiuttimet.

Sisältö

  1. Katsaus Apple iPad Airiin
  2. iOS 7-käyttöjärjestelmä, akkukesto ja yhteenveto