Uusimmat

Rakenne ja varustelu

02.02.2017 14:00 Heikki Vatanen

Rakenne ja varustelu

Runko

Läppärin runko on tummanharmaata komposiittia, jota Omenin tavaramerkki eli vinoraidoitus koristaa. Vaikka metallirunkoja pidetään yleensä oletusarvoisesti tukevina, ei HP:n komposiitilla ole rungon puolesta mitään hävettävää.

Näyttö on kuin toisesta laitteesta, ja se on varsin ohut ja helposti taipuva. Tähän eivät auta edes tukevat saranat, jotka kromauksineen erottuvat selvästi muusta rungosta. Rungon liitokset ovat jämptejä ja työn jälki moitteetonta.

Rungon mitat ovat 17-tuumaiselle kannettavalle normaalit 416 x 279 millimetriä. Muista pelikannettavista HP erottuu niitä ohuempana (33 mm). Kone on siis normaalin, hieman järeämmän 17-tuumaisen mitoissa.

Näyttö

Omenissa on 17-tuumainen Full HD IPS-paneeli, joka on värikylläinen ja riittävän kirkas kaikkiin, paitsi aivan kirkkaimpiin olosuhteisiin. Ulkoisella näytöllä on käytettävissä myös 4K-tarkkuus.

IPS-paneelin katselukulmat ovat kunnossa, kuten odottaa sopiikin. Käytännössä näytön kallistamisella ei ole niin suurta väliä eikä tuolissa taaksepäin nojautuminen aiheuta ollenkaan näytön haalenemista tai katoamista.

Jäähdytys

Jäähdytys on toteutettu pelikannettavista poikkeavan eleettömästi. Ei pakoputkia, juomutettuja takapaneeleita tai mitään muutakaan silmiinpistävää. Äkkinäiselle katsojalle HP Omen saattaa näyttää melko tavalliselta isohkolta kannettavalta, mikäli siis onnistuu olemaan huomaamatta raidallisen kuosin näyttävineni logoineen ja punaisena hohkaavan näppäimistön.

HP:ta jäähdyttää yksi tuuletin koneen kummassakin laidassa. Ilma puhalletaan ulos koneen takaa. Prosessori sijaitsee kannettavan keskellä, josta lämpö johdetaan tuulettimien jäähdyttämille elementeille lämpöputkien avulla.

Yleensä jäähdytys nojaa osaltaan jäähdytyselementtien massaan ja haihdutuspintaan tuulettimen tehon lisäksi. Kannettavassa massa ja jäähdytyselementin pinta-ala ovat kumpikin kortilla, joten riittävä jäähdytysteho riippuu pitkälti tuulettimen tehosta.

Vähäinen massa myös lämpenee suurta nopeammin ja vaatii tuulettimelta nopeaa reagointia. Kun tuuletin joutuu reagoimaan lisääntyneeseen lämpökuormaan välittömästi ja riittävällä teholla, syntyy peliläppäreille tyypillinen kaasutteluefekti.

Kovassa rasituksessa Omen kuumenee voimakkaasti, kuten voi olettaakin. Lämpimintä on näppäimistön keskellä ylhäällä, paikassa, jonka alapuolella prosessori sijaitsee.

Muut varusteet

Omenissa ei ole optista asemaa. Tämä on auttanut virtaviivaistamaan HP:n rakennetta ja mahdollistaa vapaamman ilmankierron.

Raudan päivittäjää kohtaan HP ei ole ystävällinen. Siinä missä useimmat kannettavat on purettavissa muutaman selkeästi näkyvissä olevan ruuvin avaamisella ja muovisen kiilan ketterällä käytöllä, on Omen varsinainen simpukka. Laitteen pohjassa on pienehkö tarkistusluukku, joka aukeaa kätevästi, kun ensin irrottaa kaksi ruuvia.

Kannen alta paljastuvat muistikammat, jotka voi toki vaihtaa. Mutta siihen se jää. Koneen muovinen pohja on kiinni kuudella ruuvilla, joista kolme on piilotettu tiukkojen kumituttien alle. Avaamista ei voi suositella – valitettavasti.

Esimerkiksi kiintolevyyn tai näytönohjaimen ja prosessorin jäähdytykseen ei ole helppoa tai virallista pääsyä. Tämä on iso miinus, sillä kovalevyjen päivitys tulee eteen usein ennemmin kuin myöhemmin. Kaikkien kiusaksi HP on lisäksi tulpannut takareunan ruuvinreiät ikävillä kumituteilla, joiden poistaminen on hankalaa.

Sisältö

  1. Alkusanat
  2. Rakenne ja varustelu
  3. Käyttö
  4. Suorituskyky ja mittaukset
  5. Loppuyhteenveto