Uusimmat

Suorituskyky ja mittaukset

02.02.2017 14:00 Heikki Vatanen

Suorituskyky ja mittaukset

Koska Muropaketti on jo testannut toisen Pascal-sukupolven GeForce GTX 1070 -mobiilinäytönohjaimella varustetun kannettavan, päädyimme aikataulurajoitteiden puitteissa ajamaan Omenilla vain 3D Markin Firestrike-testit. Suorituskykytesteissä verrokkina toimi siis Asus ROG G752VS -malli.

Testeissä tuloksia verrattiin Standard-tilassa ajettuihin tuloksiin. HP Omenin testitulokset ovat varsin hyvin linjassa aiemmin testatun Asuksen kanssa. Eroa syntyi kuitenkin Asuksen hyväksi. Ajoimme testit Omenilla sekä mukana tulleilla 373.19-ajureilla sekä NVIDIAn kokeiluhetkellä uusimmilla saatavilla olleilla 376.33-ajureilla ilman merkittäviä eroja.

HP Omen saavutti Firestrikessa Full HD -resoluutiolla 15396 pistettä, mikä jäi 9,9 prosenttia Asuksen 16924 pisteestä. Asusin Extreme-asetuksella ero venähti jo 17,7 prosenttiin (18119 pistettä). Pascal-sukupolvi kuitenkin näyttää kynsiensä perusterävyyden vertailussa edellisen sukupolven Asus 752VY -mallin GTX 980M-versioon, minkä HP Omen pesee jo yli 35 prosentilla.

Lämpötilamittaukset tehtiin 3D Mark -testin työkaluilla. Korkeimmillaan prosessorin lämpötila nousi 96 asteeseen ja näytönohjaimen lämpötila 72 asteeseen.

Melutaso

Melu mitattiin Betex AC 130 -desibelimittarilla. Varsinainen mittaus tehtiin noin 40 senttimetrin päästä näppäimistöstä, kohdalta, jossa käyttäjän pää normaalitilanteessa on.

Täysin hiljaisessa ympäristössä tehty mittaus tehtiin koneen ajaessa 3D Markin raskainta osuutta, tuuletinten puhaltaessa maksiminopeudella. HP:n ääni ei ole ärsyttävää surinaa tai ulvontaa. Se on tasaista huminaa, jossa yhtenä komponenttina on ilmavirran aiheuttama suhina, yhtenä tuulettimen siipien aiheuttama ilmaa repivä ääni ja yhtenä tuulettimen laakerista tuleva ääni. Mitattu 43 desibelin ääni ei ole hiljainen, kun sitä verrataan pöytäkoneiden meluun, ja se pitää hyväksyä osana kannettavan pelikoneen luonnetta. Täydessä rasituksessa ääni nousi 45 desibelin tasolle.

Kannettavan jäähdytyksessä jäähdytyselementtien massalla ei ole roolia siinä kuin pöytäkoneiden massiivisissa jäähdytyselementeissä. Lämpö siirtyy lämpöputkien avulla suoraan tuulettimille, jotka puhaltavat lämpimän ilman ulos rungon molemmilta puolilta. Lämmönsiirto ja tuulettimien reagointi siihen on jokseenkin välitöntä, mikä herätti asiaan perehtymättömien keskuudessa huvittuneisuutta, kun testilaite kiihdytteli kuin tyhjän parkkipaikan löytänyt driftaaja.

Akkukesto

HP Omenissa on suurehko, 96,83 wattitunnin akku. Normaalikäytössä se tarjoaa normiläppärin verran akkukestoa, joka on linjassa laitteen hyötykäyttötarkoituksen kanssa. Käytännön kokeilussa akku kesti näytön maksimikirkkaudella hieman alle neljä tuntia sekalaista työkäyttöä, johon kuului netinkäyttöä langattomassa verkossa, kirjoittamista ja muutama Skype-puhelu.

Akun varassa ollessa vakavammasta pelaamisesta tai ainakaan vaativammilla peleillä ei pidä turhaan uneksia. Kone tiputtaa näytönohjaimen suorituskyvyn alle puoleen, joka tekee pelaamisesta tuskaa. Lisäksi akkukesto tippuu melkein yhtä dramaattisesti.

Sisältö

  1. Alkusanat
  2. Rakenne ja varustelu
  3. Käyttö
  4. Suorituskyky ja mittaukset
  5. Loppuyhteenveto