Uusimmat

Silverstone Fortress FT05

06.07.2015 16:01 Muropaketin toimitus

Vuosituhannen alkuhumussa perustettu taiwanilainen Silverstone Technology on tullut vuosien mittaan tunnetuksi muotoilultaan ja rakenneratkaisuiltaan innovatiivisista koteloista. Ensimmäisen 90-astetta käännetyllä emolevyasettelulla varustetun kotelon yritys esitteli vuonna 2008 Raven RV01 -kotelon muodossa ja kyseistä rakennetta on sovellettu valituissa kotelomalleissa näihin päiviin asti. Tuorein tulkinta aiheesta on viime syyskuussa esitelty Fortress FT01, joka sijoittuu Silverstonen tyylikoteloiden tarjontaan. Muropaketin hintavertailun mukaan Fortress FT05 maksaa Suomessa edullisimmillaan 180 euroa ja ikkunallisena versiona 195 euroa, joten kyseessä on kalliimman pään kotelo tässä kokoluokassa.

Fortress FT05 toimitetaan mustassa pahvilaatikossa, jonka pintaan on painettu tyyliteltyjä värikuvia tuotteesta. Pakkauksen pinnassa on myös esitelty kotelon tärkeimmät ominaisuudet sekä lueteltu tekniset yksityiskohdat. Kotelo on suojattu styrox-sovittein sekä mustalla tekstiilipussilla.

FT05:n mukana toimitetaan pahksuhko ohjekirjanen, virtalähteen ilmanottoaukon magneettikiinnitteinen suodatin, neljä mustaa nippusidettä sekä pussillinen mustia ruuveja. Ohjekirja on FT05:n tapauksessa poikkeuksellisen tarpeellinen opus, sillä kotelo sisältää lukuisia tavanomaisesta poikkeavia rakenneratkaisuja. Ohjekirja on painettu kymmenellä kielellä, joista suomalaisille tutuin on Englanti. Kiinnitysruuvien olisi toivonut olevan lajiteltuna eri pusseihin tyypin mukaan.

Fortress FT05 on muiden tämän vertailun koteloiden tapaan pelkistetyn kulmikkaasti muotoiltu, mutta Silverstone on kuitenkin saanut loihdittua koteloon persoonallisia muotoja. Etu-, taka-, ja pohjapaneeli ovat paksua alumiinilevyä, jonka pintaviimeistely on poikkeuksellisen karkeaa. Kyljet ovat alumiininväriseksi maalattua paksua teräslevyä ja runko on valmistettu mustaksi maalatusta teräslevystä. Valmistaja mainostaa FT05:ttä tyylikkäänä ja kompaktina ATX-kotelona, joka tarjoaa erinomaisen jäähdytystehon.

FT05:n ulkomitoiksi ilmoitetaan 221 x 483 x 427 mm (L x K x S) ja tilavuudeksi 46 litraa. Kyseessä on siis ATX-kokoiseksi miditorniksi varsin pienikokoinen tapaus, etenkin kun sisärakenne perustuu 90-astetta käännettyyn asetteluun. Painoa on 9,5 kiloa, joka on poikkeuksellisen paljon tämän kokoiselle kotelolle. Syynä tähän on ulkokuoren paksut rakenteet, jotka painavat ohutta peltiä enemmän. Maltillisista ulkomitoista huolimatta sisään mahtuu SSI-CEB-, ATX- ja micro-ATX-kokoiset emolevyt. Sekä 2,5 että 3,5 tuuman asemapaikkoja löytyy kaksi kappaletta kumpaakin. Jäähdytyksestä huolehtii kaksi säädettävää 180 mm tuuletinta, joiden lisäksi varustukseen kuuluu yksi 120 mm lisätuuletinpaikka. Silverstone myöntää FT05:lle kahden vuoden takuun.

Aiempien sukupolvien 90-astetta käännetyllä rakenteella varustettuihin koteloihin verrattuna FT05 on huomattavasti lyhyempi, joka johtuu pitkälti 5,25 tuuman asemapaikkojen karsimisesta. Samasta syystä myös etupaneelista on saatu pelkistetyn tasainen. Etu- ja kattopaneelin reunoille on muotoiltu pienet porrastukset ja etupaneelin sekä kylkien alareunoja kiertää peilaava muovinen koristelista. Etupaneelin koristelistaan on piilotettu valaistu Silverstonen logo, joka palaa koneen ollessa päällä. Alumiinista valmistettu etupaneeli on umpinainen oikeasta reunasta löytyvää pientä slot-mallisen optisen aseman aukkoa lukuun ottamatta. Oletuksena aukko on peitetty kumisella peitelistalla.

Etupaneelin painikkeet löytyvät kattopaneelin etureunasta ja liitännät niiden välissä sijaitsevan suojaluukun takaa. Pienen jousen voimalla toimiva luukku aukeaa takareunasta kevyesti painamalla. Suorakaiteen muotoiset virta- ja reset-painike sijaitsevat luukun vastakkaisilla reunoilla ja ne ovat kooltaan identtiset, joten vahinkopainallusten vaara on olemassa. Luukun alla on tarjolla kaksi USB 3.0 -liitäntää, kuuloke- ja mikrofoniliitännät sekä kaksi kolmeportaista kytkintä, joilla ohjataan kotelotuulettimien pyörimisnopeutta.

Kattopaneelin keskiosa on FT05:n ulkokuoren ainoa muovista valmistettu osa ja siihen on toteutettu suuriaukkoinen ritiläkuviointi. Kattopaneelin ritilä irtoaa helposti taaksepäin vetämällä ja sen alta paljastuu noin 80 mm syvä tyhjä tila sekä kotelon musta teräsrunko. Koska FT05 perustuu 90-astetta myötäpäivään käännettyyn sisärakenteeseen, sijaitsevat kaikki tyypillisesti takapaneelista löytyvät seikat nyt katossa. Kotelon metallirungon päällä on kaksi muovista kaarta, joiden tarkoituksena on toimia kaapeliohjureina. Lisäksi niiden toteutus on niin tukeva, että niitä voi käyttää myös kahvoina kotelon liikuttamiseen. Kotelon takapaneelista löytyy aukko, josta kaapelit johdetaan ulos kotelosta.

FT05:n kylkien alaosasta löytyy mielenkiintoinen yksityiskohta, joka näyttelee erittäin merkittävää osaa kotelon ilmanvaihdon kannalta. Kyljen alaosassa on nimittäin koko kotelon pituinen noin 30 mm korkea aukko, joka ulottuu läpi kotelon toiselle puolelle asti. Tunnelin pohja on vuorattu pehmeällä äänenvaimennusmateriaalilla ja sen yläpinnasta löytyvät kotelon jäähdytyksen ilmanottoaukot, joihin tutustumme hetken päästä tarkemmin. Ratkaisu näyttää erittäin mielenkiintoiselta, mutta jäimme epäilemään sen puhtaana pysymistä pidemmän käyttöjakson aikana, etenkin jos kotelo sijaitsee lattialla.

Kun kotelon kääntää kyljelleen, on paljastuva pohjapaneeli täysin umpinaista alumiinilevyä, jonka kulmista löytyy kumiset tassut. Pohjan molemmista päistä löytyy kuitenkin kolme ruuvia, jotka irrottamalla paneeli lähtee irti ja käyttäjä pääsee käsiksi pölysuodattimeen sekä tuulettimiin. Magneettikiinnitteinen muovinen pölysuodatin on mahdollista irrottaa puhdistettavaksi myös ilman pohjapaneelin irrottamista. Suodattimen alta paljastuvaa näkymää hallitsevat isokokoiset 180 mm:n Air Penetrator -tuulettimet, jotka puhaltavat ilmaa koteloon tuottaen samalla positiivisen paineen kotelon sisälle. Halutessaan käyttäjä voi korvata vakiotuulettimet kahdella 140 mm tai kolmella 120 mm tuulettimella.

Takaa katsottuna FT05 poikkeaa radikaalisti perinteisistä koteloista. Takapaneeli on etupaneelin tapaan paksua alumiinilevyä ja sen yläpuoliskosta löytyy virtalähteen ilmanottoaukko sekä johtojen ulostuloaukko. Virtalähteen ilmanottoaukkoon on mahdollista asentaa mukana toimitettava magneettikiinnitteinen pölysuodatin, joka ei ole kuvassa paikallaan.

FT05:n kylkipaneelien irrottaminen on tehty todella helpoksi. Ensin on irrotettava kattopaneeli, jonka jälkeen kylkipaneelit nousevat ylöspäin nostamalla. Paneelien yläreunassa on kätevä pikalukitusmekanismi, jota painamalla paneeli vapautuu irrotettavaksi. Itse paneeli on tuhtia 1,1 mm paksua teräslevyä, joka on maalattu muistuttamaan ulkokuoren alumiiniosia. Molempien kylkipaneelien sisäpinnasta löytyy hieman retkipatjaa muistuttava ohut solukumimatto, jonka tarkoituksena vaimentaa kokoonpanon melua. Matot eivät peitä koko paneelin sisäpintaa, vaan ainoastaan kotelon sisäosan alueen.

Testikappaleessa molempien kylkien vaimennusmatto repsotti reunastaan, emmekä saaneet sitä enää tarttumaan uudelleen kiinni paneeliin. Silverstone kommentoi tapauksen olevan yksittäinen ja kuluttajan saavan takuuseen uuden paneelin jos vastaavia ongelmia esiintyy. Aivan uniikki tapaus ei kuitenkaan ole kyseessä, sillä havaitsimme ainakin Bit-techin testikappaleessa olleen vastaavia ongelmia.

Oikeanpuoleisen kylkipaneelin takaa aukeaa näkymä, jonka tulkitseminen vaatii hieman keskittymistä. Kylkipaneeli irrotettuna käy myöskin hyvin selville, kuinka merkittävä osa korkeussuunnassa koostuu muusta kuin kotelon sisätiloista. Perinteiseen sisäasetteluun tottuneelle FT05:n sisätilat saattavat näyttää varsin sekavilta, sillä väliseinämä on poikkeuksellisen pienikokoinen. Kuvassa vasemmalla keskellä sijaitsee slot-mallisen slim-kokoisen optisen aseman muovinen kiinnityskehikko, joka on tarvittaessa irrotettavissa kotelosta muutamalla ruuvilla. Keskellä sijaitseva metalliseinämä tarjoaa kaksi 2,5 tuuman levypaikkaa, joiden kiinnitys on toteutettu levyjen kylkiin asetettavilla tapeilla sekä tavallisilla ruuveilla. Oikealla alanurkassa näkyy puolestaan 3,5 tuuman levykehikko, johon on pääsy toisen kyljen puolelta.

Vasemman kylkipaneelin alta paljastuva näkymä on huomattavasti avonaisempi kuin vastakkaiselta puolelta tarkasteltuna. Ensimmäisenä huomio kiinnittyy kotelon pohjalla sijaitseviin suurikokoisiin tuulettimiin, jotka peittävät käytännössä koko kotelon alaosan. FT05:n ilmankierto tapahtuu pystysuunnassa pohjatuulettimien tuottaman ylipaineen sekä luonnollisen lämmön nousemisen avulla. Slim-aseman ja 2,5 tuuman levyjen paikat jäävät emolevyn taakse, kun taasen 3,5 tuuman levypaikat sijoittuvat pohjalle sisustan takaosaan. Virtalähteen paikka löytyy pystyasennosta takaa levykehikon yläpuolelta.

Pohjalla sijaitsevat 180 mm Air Penetrator -tuulettimet (AP181) ovat varustettu integroiduilla sormi/johtosuojilla, jotka kiinnittävät samalla navan tuulettimen runkoon sekä toimivat ilmavirran keskittäjinä. Tuulettimien pyörimisnopeus on valittavissa kolmesta eri vaihtoehdosta etupaneelin kytkimistä. Nopeusvaihtoehdot ovat 600, 900 ja 1200 RPM, joita vastaavat melutasot ovat 17, 25 ja 34 dBA sekä ilmavirrat 65, 100 ja 130 CFM. Tuulettimet ottavat virtansa kolmepinnisillä tuuletinliittimillä, mutta niistä lähtee lisäksi erilliset johdot etupaneelin tuuletinsäätimille.

Alhaalla kotelon takaosassa sijaitseva kahden 3,5 tuuman levyn kehikko on rakenteeltaan hyvin umpinainen ja sijoituksellaan peittää yli kolmanneksen taaemman tuulettimen puhallusalasta. Jos kahdelle levypaikalle ei ole tarvetta, käyttäjä voi halkaista kehikon kahtia, jolloin se vie vähemmän tilaa ja levy jäähtyy hieman tehokkaammin. Kehikko on kiinni kotelon rungossa yhteensä viidellä ruuvilla, joista kaksi sijaitsee kotelon toisella puolella. Levyjen lukitus kehikkoon tapahtuu yhdellä sormiruuvilla, joka riittää havaintojemme mukaan mainiosti, sillä levyjen sovitus kehikkoon on melko tiukka. Yleisesti ottaen olisimme nähneet FT05:ssa mieluummin metallisen ja rakenteeltaan avoimemman kehikon, joka käyttäisi pikalukitusta eikä peittäisi tuuletinta näin paljon.

Kotelon takaosasta levypaikkojen yläpuolelta löytyy suurikokoinen ilmanottoritilä, joka toimii kattoon asennettavan virtalähteen ilmanottoaukkona. Virtalähteen maksimipituudeksi Silverstone ilmoittaa 160 mm, jos levykehikko on paikallaan.

FT05:n kattopaneeli näyttää siltä, mitä tavallisen kotelon takapaneelissa on totuttu näkemään. Kattopaneelin takaosaan kiinnitetään virtalähde (ottaa ilman takapaneelista ja puhaltaa sen ylös). Laajennuskorttipaikkoja on seitsemän ja niitä suojaa rei’itetyt peitelevyt. Peitelevyjen kiinnitys on toteutettu turhan hankalasti tavallisilla ruuveilla sekä erillisellä ulkopuolella sijaitsevalla suojakehikolla, joka on irrotettava (kaksi tavallista ruuvia) ennen kuin korttipaikkojen kiinnityksiin pääsee käsiksi. Näytönohjaimen maksimipituudeksi on ilmoitettu 312 mm, eli käytännössä mitta lattian tuulettimiin asti.

Katon etuosassa sijaitsee I/O-paneelin aukko sekä paikka 120 mm lisätuulettimelle. Pohjan kookkaan tuuletinkaksikon ja pystysuuntaisen ilmanvaihdon huomioiden lisätuuletin merkitys keskittynee lähinnä prosessorin alueen jäähdytyksen tehostamiseen. Emolevyn taustana toimiva väliseinä on poikkeuksellisen avonainen ja etureunastaan emolevy kiinnittyykin itse asiassa kotelon runkoon. Emolevyn kiinnityskorokkeet ovat valmiiksi asennettuna, joten käyttäjä voi suoraan ruuvata ATX-kokoisen emolevyn koteloon. Prosessoricoolerin maksimikorkeudeksi ilmoitetaan 162 mm ja se saa tulla maksimissaan 13 mm emolevyn reunan ulkopuolelle.

Muiden vertailukoteloiden tapaan kokeilimme FT05:n sopivuutta nestejäähdytyskäyttöön Alphacoolin NexXxoS Full Copper -sarjan jäähdyttimillä. FT05:n nestejäähdytysmahdollisuudet ovat testikolmikon rajoitetuimmat. Kotelon kattoon on mahdollista kiinnittää lähes mikä tahansa 120 mm jäähdytinkenno. Pohjan 180 mm Air Penetrator -tuulettimien tilalle sopii maksimissaan 280 tai 360 mm jäähdytin. Levykelkan alle jää noin 40 mm:n tila, joten käytännössä se on irrotettava, sillä sen alle ei mahdu edes ohuimmat jäähdyttimet tuulettimineen. Lisäksi itse koottujen järjestelmien jäähdyttimet on asennettava niin, että niiden letkulähdöt ovat kotelon takaosan puoleisessa päädyssä, sillä ne eivät mahdu kotelon etuosaan (lyhytpäätyisissä valmisratkaisuissa saattaa mahtua). ATX-kokoisten emolevyjen reunaan on matkaa kotelon pohjalta noin 95 mm, joten pohjalle mahtuu 60 mm paksu jäähdytin tuulettimineen.

Kokoonpanon asentaminen FT05:een oli hyvin erikoinen kokemus, sillä lähes mitään asennusvaihetta ei voi suorittaa yleisten kokemusten pohjalta. Tämän kotelon tapauksessa ohjekirja kannattaa ainakin lukaista läpi ennen asennusta, sillä sieltä löytyy hyödyllisiä ohjeita mm. asennusjärjestyksen ja johtojen vetämisen suhteen. Ensimmäisenä koteloon suositellaan asentamaan virtalähde, joka on hyvä ajatus sekä sen mahtuvuuden että johtojen järjestelyn kannalta. Muissa koteloissa käyttämämme Corsair HX1000i -virtalähde (pituus 180 mm) ei mahtunut paikalleen ilman levykehikon irrottamista, joten asensimme sen sijaan Silverstonen oman Strider Gold S 750W -mallin, joka on vain 140 mm pitkä. Muropaketin hintavertailussa kyseinen virtalähde maksaa edullisimmillaan noin 135 euroa. Johtojen siisti vetäminen on hankalaa, sillä oikean kyljen takana on varsin vähän tilaa ja johdotusreitit on hankalia hahmottaa. Modulaarinen virtalähde on FT05:n kaverina vähintäänkin suositeltava.

Emolevyä asennettaessa erityisesti kotelon etuosassa on ahdasta, jos suurikokoinen prosessoricooleri on asennettuna valmiiksi paikalleen. Esimerkkikokoonpanon tapauksessa Phanteksin suurikokoinen PH-TC14PE-malli mahtui juuri ja juuri koteloon, mutta emolevyn reunan ruuveja ei mahtunut ruuvaamaan kiinni coolerin ollessa paikallaan, eikä myöskään kahdeksanpinnisen lisävirtaliittimen kiinnittäminen ollut mahdollista tilanahtauden vuoksi. Näytönohjainta asentaessa tila ei ollut ongelmana, mutta ärräpäitä lenteli hankalan korttipaikkojen kiinnitysratkaisun vuoksi. Sen lisäksi että korttien kiinnittämiseen käytetään tavallisia ruuveja, on ruuvien suojana metallinen kehikko, joka on myös kiinni kahdella tavallisella ruuvilla. Edes sormiruuvien käyttäminen tässä kohdin olisi ollut toivottavaa. Myöskään muilta osin FT05:n omistaja ei pääse sormiruuveilla herkuttelemaan, sillä ainoat sellaiset löytyvät 3,5 tuuman asemien kiinnityksen yhteydestä.

Kokonaisuudessaan FT05 ei ole missään nimessä käyttäjäystävällinen kotelo kokoonpanon asennuksen suhteen, eikä sitä voi suositella käyttöön, jossa kokoonpanoa tarvitsee muuttaa usein. Kokoonpano on kuitenkin mahdollista saada asennettua koteloon siististi, kunhan asiaan paneutuu ja nöyrtyy lukemaan vinkkejä ohjekirjasta.

Päähuomiot kokoonpanon asennuksesta:

  • Emolevyn etupaneelin puoleisessa päädyssä ahdasta suurten coolerien kanssa.
  • Pitkän virtalähteen kanssa 3,5 tuuman levykehikko on irrotettava.
  • Siistien johtovetojen tekeminen on työlästä ja hankalaa.
  • Korttipaikkojen kiinnitysratkaisu on toteutettu hankalasti.
  • Näytönohjaimelle on hyvin tilaa.
  • Kotelon ilmankierto pysyy selkeänä.

 

Sisältö

  1. 5,25" asemapaikattomat miditornikotelot testissä
  2. Fractal Design Define S
  3. NZXT S340
  4. Silverstone Fortress FT05
  5. Pala palalta ja numeroiden mukaan, Testikokoonpano, Melu- ja lämpötilamittaukset
  6. Yhteenveto