Uusimmat

Pala palalta ja numeroiden mukaan, Testikokoonpano, Melu- ja lämpötilamittaukset

06.07.2015 16:01 Muropaketin toimitus

Pala palalta ja numeroiden mukaan

Tässä kappaleessa asetamme vertailukotelot paremmuusjärjestykseen eri ominaisuuksien osalta. Mukana on niin puhtaisiin numeroihin perustuvia yksityiskohtia kuin Muropaketin toimituksen tekemiä huomioita.

Levein: Ryhmän levein kotelo on Define S 233 mm:n sivuttaismitallaan. Runsaan sentin kapeampi on 221 mm leveä Fortress FT05 ja selvästi joukon kapein on NZXT tasan 200 mm:n leveydellään. Tornikotelon leveydestä on hyötyä etenkin prosessoricoolerin maksimikorkeuden sekä johtojen sijoittelun kannalta.

Korkein: Joukon korkein kotelo on 481 mm korkea Silverstone, joka sekään ei ole nykypäivän ATX-tornikoteloksi erityisen korkea. 451 mm korkea Define S ja 445 mm korkea NZXT ovat korkeudeltaan hyvin lähellä toisiaan. Muutaman sentin korkeuseroilla ei välttämättä ole juurikaan merkitystä toiminnallisuuden kannalta, sillä jopa useampi sentti on helppo ”hukata” erilaisiin rakenneratkaisuihin, kuten korkeaan sokkeliin tai kattopaneeliin. Tästä hyvä esimerkki on Silverstone, jonka sisätilojen korkeus on joukon pienin. Toisaalta vielä miditornien kokoluokassa oikein sijoitetuilla korkeussuuntaisilla senteillä saa mukavasti lisätilaa esimerkiksi kattopaneelin tuuletin ja jäähdytinasennuksille.

Syvin: Ylivoimaisesti koteloista syvin (mitta etupaneelista takapaneeliin) on Define S 520 mm:n lukemallaan. Kaukana perässä tulee 432 mm:n syvyinen NZXT sekä 427 mm:n syvyinen Silverstone. Kotelon lisäsyvyydestä on harvoin haittaa, mutta se mahdollistaa enemmän tilaa emolevyn asennukseen sekä etenkin asemapaikattomissa koteloissa monipuolisemmat jäähdyttimien asennusmahdollisuudet kotelon etuosaan. Tämä ei tosin päde suoranaisesti Silverstone FT05:ttä, jonka sisärakenne poikkeaa merkittävästi tyypillisistä tornikoteloista.

Painavin: Kolmikon painavin kotelo on 9,5 kg painoinen Silverstone, jonka massa koostuu pitkälti paksuista teräksisistä ja alumiinisista ulkopaneeleista. Define S seuraa perässä tasan kilon kevyempänä ja selvästi tämän joukon höyhensarjalainen on 7,05 kg:n painoinen NZXT. Yleisesti ottaen keveys riippuu paljon käytetyistä materiaaleista sekä kertoo myös omaa kieltään rakenteen laadusta ja tukevuudesta. Myös äänenvaimennusmateriaali näkyy yleensä selvästi painossa.

3,5 tuuman levypaikat: 3,5 tuuman sisäisiä levypaikkoja löytyy kaikista kolmesta kotelosta vähemmän, kuin mitä nykypäivän miditorneissa on totuttu keskimäärin näkemään. Eniten paikkoja 3,5 tuuman levyille löytyy NZXT:stä ja Fractal Designistä – kummastakin kolme kappaletta. Silverstonessa paikkoja on kaksi. Myös toteutustavassa on merkittäviä eroja, sillä Define S:ssä levyt ovat omissa kelkoissaan, NZXT:ssä kiinteässä kehikossa ja kotelon lattialla sekä Silverstonessa irrotettavassa muovisessa kehikossaan. Testikoteloiden isojen levyjen paikat riittävät varmasti useimmille käyttäjille hyvin, mutta siitä huolimatta niiden toteutuksessa olisi voinut näkyä enemmän muunneltavuutta.

2,5 tuuman levypaikat: Erillisiä 2,5 tuuman levypaikkoja löytyy kaikista kolmesta kotelosta kaksi kappaletta. Myös tämä määrä riittää useimmille tietokonetta rakentaville. Viime vuosina 2,5 tuuman levypaikkojen merkitys on kasvanut selvästi SSD-levyjen yleistymisen ja pienten kiintolevyjen tallennuskapasiteetin kasvamisen myötä.

5,25 tuuman asemapaikat: Ulkoisia 5,25 tuuman asemapaikkoja ei tästä testijoukosta luonnollisestikaan löydy, koska kaikista kolmesta ne on karsittu varta vasten pois. Ulkoisten asemapaikkojen merkitys on vähentynyt nykyiselle vuosikymmenelle siirryttäessä ja harrastajille niiden suurin merkitys taitaakin liittyä nykypäivänä erilaisten säätöpaneeleiden sijoittamiseen. Monesti 5,25 tuuman asemapaikkojen olemassaolo tarkoittaa kompromisseja kotelon sisäratkaisujen suhteen, mutta markkinoilta löytyy myös muutamia poikkeuksia tämän asian suhteen.

Prosessoricoolerin korkeus: Korkeimman yhteensopivan prosessoricoolerin rajaksi ilmoitetaan Define S:n kohdalla 180 mm, joka riittää kaikille nykypäivän jäähdytysratkaisuille. Silverstone ilmoittaa lukemaksi 162 ja NZXT 161 mm, mutta käytännön testeissämme huomasimme, että sisään mahtuu kookkaampikin cooleri. Korkein tiedossamme oleva prosessoricooleri on valmistajan ilmoituksen mukaan 171 mm korkea Phanteks PH-TC14PE, jota käytämme myös tämän vertailun testikokoonpanossa. PH-TC14PE mahtui juuri ja juuri ongelmitta kaikkien tämän vertailun koteloiden sisään, kunhan sen tuulettimet asennettiin niin matalalle kuin mahdollista.

Näytönohjaimen pituus: Selvästi pisin näytönohjain mahtuu Define S:ään, jossa pituus voi olla jopa 450 mm ilman samalle kohdalle asennettua tuuletinta. NZXT:ssä pituusraja on 364 mm ja Silverstonessa 312 mm. Kaikkien kolmen kotelon pitäisi riittää tämän hetken pisimmillekin kuluttajanäytönohjaimille.

Tuulettimien määrä: Kaikkien kolmen testikotelon mukana toimitetaan kaksi kotelotuuletinta, mutta niiden koossa ja sijoittelussa on merkittäviä eroja. Silverstonessa tuuletustehoa on eniten, sillä sen pohjaan sijoitetut tuulettimet ovat kooltaan 180 mm ja lisäksi nopeussäädettäviä. Define S:ssä molemmat tuulettimet ovat 140 mm:n kokoisia ja ne liikuttavat ilmaa vaakasuunnassa. NZXT:ssä tuulettimet ovat kooltaan pienimmät – 120 mm – ja ne keskittyvät ilman poistamiseen kotelon takaosasta. Yhdenkään kotelon tuulettimet eivät ole PWM-mallisia ja vain Silverstonesta löytyy tuuletinsäädin. Kotelon mukana toimitettavien tuulettimien merkitys on hieman kaksijakoinen, sillä jos tuulettimet eivät ole käyttäjän mieleen, ne tulevat joka tapauksessa vaihdetuksi. Mitä enemmän kotelo on suunnattu harrastajille, sitä vähemmän merkitystä mukana toimitettavilla tuulettimilla on.

Tuuletinpaikkojen määrä: Ylivoimaisesti eniten tuuletinpaikkoja löytyy Define S:stä, jossa niitä on kahdeksan kappaletta (ikkunattomassa mallissa yhdeksän) 140 mm tuulettimille. NZXT:ssä paikkoja on neljä, joista kolmessa maksimikoko on 140 mm ja yhdessä 120 mm. Silverstonessa paikkoja on maksimissaan neljä, mutta niiden hyödyntäminen vaatii pohjatuulettimien korvaamisen pienemmillä 120 mm malleilla. Suuri tuuletinpaikkojen määrä mahdollistaa teoriassa tehokkaamman jäähdytyksen sekä antaa käyttäjälle vapaammat kädet tuulettimien sekä jäähdytinkennojen sijoittelun suhteen. Toisaalta se tarkoittaa myös suurempaa aukkojen määrää kotelon ulkopinnassa, jos melunhallintaan ei ole kiinnitetty kotelossa erityistä huomiota. Define S:ssä katto- ja kylkipaneelin käyttämättömät aukot on peitetty ja kaikissa kolmessa kotelossa hyödynnetään epäsuoraa ilmanottoa ja umpinaista etupaneelia.

Jäähdytinpaikat: Selvästi laajimmat jäähdyttimien asennusmahdollisuudet tarjoaa Define S, jossa suurikokoisia jäähdyttimiä voi asentaa etupaneeliin jopa 360 ja kattoon jopa 420 mm:n koossa. NZXT:ssä etupaneeliin on mahdollista asentaa maksimissaan kahden 140 mm tuulettimen jäähdytin, mutta on harmi että kattopaneelissa on paikka vain yhden tuulettimen mallille. Silverstonessa pohjalle sopii 280 mm kenno ja myös jopa 360 mm malli siinä tapauksessa, että jäähdyttimen päädyt eivät ole liian massiiviset. Jäähdyttimen asentamiseen ei piitä pelkkä tuuletinpaikkojen riittävä määrä, vaan myös tuuletinpaikkojen ympäristöstä on löydyttävä riittävästi tilaa kaikkiin kolmeen suuntaan. Kaikkiin kolmeen koteloon on mahdollista asentaa paksuja 60 mm:n kennoja, mutta NZXT:ssä se vaatii kaapeliläpiviennin peitelevyn irrottamisen.

Rakenne: Rakenteen tukevuus ja laatuvaikutelma on toki aina tarkastelijasta riippuva asia, mutta havaitsimme kaikesta huolimatta testikolmikon kesken selviä eroja rakenteellisessa toteutuksessa. Kokonaisuudessaan tukevimpana ja laadukkaimman tuntuisena pidimme Define S:ää, joka on pelkistetyn laadukkaan tuntuisesti tehty. Silverstonessa on käytetty laadukkaita ja paksuja pintamateriaaleja, mutta niiden välinen sovitus ei tunnu kaikilta osin aivan saumattomalta, vaan etenkin kylki ja kattopaneelit pääsevät hieman liikkumaan toisiinsa nähden. NZXT on joukon kevyin ja tietyllä tapaa heppoisimman tuntuinen kotelo, joka rämisee ja helisee hieman tyhjänä. Yhdessäkään testikotelossa ei kuitenkaan havaittu suoranaista valittamista laadussa tai rakenteen tukevuudessa.

Hinta: Tämän artikkelin julkaisuhetkellä testikolmikko asettuu Muropaketin hintavertailussa varsin laajaan 90-180 euron hintahaarukkaan. Skaalan edullisempaa päätä edustavat NZXT ja Fractal Design, joista kummankin hinta on edullisimmillaan 90 euroa. Silverstone puolestaan pyytää erikoisuudestaan tasan tuplahintaa, eli sellaisen saa itselleen edullisimmillaan 180 eurolla. Kaikkien kolmen kotelon ikkunallinen versio nostaa hieman hintaa umpikylkiseen versioon nähden.

 

Testikokoonpano

Testialustana käytettiin tälläkin kertaa lukuisista aiemmista coolerivertailusta tuttua Asus P6T Deluxe -emolevyyn (Intel X58) pohjautuvaa laitteistoa. Vaikka kokoonpano ei edustakaan tuoreinta tekniikkaa, on prosessorin lämmöntuotto korkeampi (TDP 130 W), kuin useimmilla nykysuorittimilla. 45 nm prosessilla valmistettua neliytimistä Intel Core i7 950 -prosessoria käytettiin testeissä kellotettuna 3,795 GHz kellotaajuudelle (165×23) 1,25 voltin jännitteellä suuremman lämpökuorman aikaansaamiseksi. Prosessorin jäähdytyksestä vastasi Phanteksin PH-TC14PE -cooleri, joka on yksi markkinoiden korkeimmista (171 mm) coolerivaihtoehdoista. Lisäksi laitteistoon kuului kolme Qimondan gigatavun DDR3-muistikampaa, SSD- ja kiintolevy sekä GeForce GTX 580 -näytönohjain, jonka pituus on 267 mm ja lämmöntuotto maksimissaan noin 240 wattia. GTX 580 puhaltaa jäähdytysilmansa suoraan ulos korttipaikkojen kautta.

Strider Gold SYhteensopivuuden varmistamiseksi (lähinnä Fortress FT05:n kanssa) virtalähteenä käytimme Silverstonen modulaarista 750 watin Strider Gold S -mallia, joka on vain 140 mm pitkä. Se on varustettu täysin modulaarisilla kaapeleilla ja sille on myönnetty 80Plus Gold -sertifikaatti hyötysuhteen osalta. 12 voltin jännitelinjaan on tarjolla virtaa 62,5 ampeeria. 120 mm tuuletin pyörii matalalla 500 RPM:n kierrosnopeudella aina noin 50 % rasitustasoon asti, tuottaen vain 18 dBA melutason.

Cooleritesteissä testikokoonpanon yksi tärkeimmistä komponenteista on kotelo, joka toimii testiympäristönä. Kotelona käytettiin tälläkin kertaa luotetuksi ”sotaratsuksi” muodostunutta ja aikoinaan Muropaketin toimituksen kehut saanutta Cooler Master HAF X:ää. Pelaajille ja tietokoneharrastajille suunnatun HAF X:n etuja prosessorin jäähdytyksen kannalta ovat hyvät avarat tilat ja tehokas jäähdytys. Sen ulkomitat ovat 230 x 550 x 590 mm ja paino 14,35 kg. Kotelosta löytyy vakiona kaikkiaan neljä tuuletinta – 230 mm:n etupaneelista, 200 mm:n katosta ja kyljestä sekä 140 mm:n puhallin takapaneelista. Tuulettimet eivät ole äänettömiä, mutta muodostavat yhdessäkin melutasoltaan kohtalaisen maltillisen kokonaisuuden. Tuulettimen lisäksi kotelon jokaiselta sivulta löytyy ilmanotto ja -poistoaukkoja, joten lämmin ilma ei jää helposti pyörimään kotelon sisään. Testien aikana HAF X:n kylkituuletin oli pois käytöstä. Prosessoricooleri asennettiin kaikissa koteloissa liikuttamaan ilmaa vaakasuunnassa.

  • Intel Core i7-950 3,8 GHz (23 x 165 MHz, 1,25 V)
  • Asus P6T Deluxe (Intel X58 -piirisarja)
  • Qimonda PC3-8500U-7-XX-A0 DDR3 1 Gt x 3
  • Asus GeForce GTX 580
  • Intel SSDSA2MH080G1GN 2,5″ SSD 80 Gt SATA 3Gb/s
  • WD Caviar SE16 320 Gt SATA
  • Silverstone Strider Gold S 750W -virtalähde
  • Fractal Design Define S, NZXT S340, Silverstone Fortress FT05, Cooler Master HAF X (verrokki)
  • Phanteks PH-TC14PE -prosessoricooleri
  • Windows 7 Professional 64bit
  • Prime95 27.9 (8 worker threads, In-place large FFTs)
  • Furmark 1.15.0 (Burn-in mode)
  • CrystalDiskMark 3.0.3b
  • Intel Extreme Tuning Utility 4.3
  • CPUID HWmonitor 1.21

Prosessorin, näytönohjaimen ja kiintolevyn lämpötiloja seurattiin ohjelmallisesti Intel Extreme Tuning Utility- ja CPUID HWmonitor -ohjelmien avulla. Lisäksi piirisarjan jäähdytysprofiilin sekä virtalähteen ulostuloilman lämpötilaa mitattiin ulkoisen Meterman TMD90 -lämpömittarin ja K-tyypin termoelementtien avulla. Kuvaajaan suorittimen lämpötilaksi on merkitty neljän ytimen keskiarvo. Silverstonen kotelolla mittaustulokset kirjattiin tuuletinsäätimen minimi- ja maksiminopeudella, josta johtuen kuvaajasta löytyy merkinnät ”L” ja ”H”. Kokoonpanoa rasitettiin Prime 95-, FurMark sekä CrystalDiskMark-testiohjelmien avulla. Testiympäristön lämpötila liikkui 24 ja 25 asteen välimaastossa. Melumittaukset toteutettiin tuttuun tapaan Velleman DVM805 -desibelimittarilla.

 

Melumittaukset ja subjektiivinen meluarviointi

Tuttuun tapaan kotelon jäähdytysratkaisun meluntuottoa mitattiin Velleman DVM805 -desibelimittarilla kolmesta eri suunnasta: kotelon edestä, vasemmalta sivulta sekä takaa. Desibelimittari asennettiin kiinni kamerajalkaan ja sijoitettiin niin, että mittapää osoitti koteloa kohti noin 50 cm etäisyydellä ja 70 cm korkeudella 20 astetta vaakatasosta alaspäin suunnattuna.

Mittaukset suoritettiin öisessä hiljaisessa huoneistossa, jolloin taustameluksi mitattiin noin 34 desibeliä. Mittaustulokset on pyöristetty lähimpään täyteen desibeliin. Tuulettimille virtaa antamassa käytettiin Silverstonen täyspassiivista NightJar 520W -virtalähdettä, joka oli asetettu ATX-liittimeen kytketyllä diagnostiikkayksiköllä toimimaan itsenäisesti ilman tietokonekokoonpanoa.

Fractal Design Define S:n mukana toimitettavat kaksi Dynamic GP14 -tuuletinta sijaitsevat kotelon etu- ja takapaneeliin asennettuina, jolloin ne liikuttavat ilmaa vaakasuunnassa kotelon läpi. Define S:n varustukseen ei kuulu tuuletinsäädintä, joten tuulettimet pyörivät tasaisella 1000 RPM:n nopeudella. Define S pitää vakiotuulettimillaan tasaista vaimeaa huminaa, joka on havaittavista parin metrin päästä erittäin hiljaisessa huoneessa. Läheltä parinkymmenen sentin päästä kuulosteltuna havaittavissa on huminaa ja ilmaa repivää ääntä, mutta moottorista ei havaittu mitään sivuääniä. Melumittauksien perusteella kotelo on hiljaisimmillaan edestä mitattuna ja myös kuunteluhavainnot vahvistivat tämän. Kokonaisuudessaan totesimme Define S:n vakiojäähdytysratkaisun ääneltään hiljaiseksi ja erittäin miellyttäväksi.

NZXT S340:n kaksi FN V2 -tuuletinta on asennettuina takapaneeliin ja kattoon pyörien jatkuvasti kiinteällä 1200 RPM:n nopeudella. Melutasoltaan S340 sijoittuu vertailujoukon keskiluokkaan, olematta suoranaisesti niin äänetön kuin äänekäskään. S340:n suunnalta on selvästi kuultavissa hiljaisessa ympäristössä tasaista maltillista huminaa muutaman metrin päästä. Läheltä ääntä kuulosteltaessa havaittavissa on huminan lisäksi pientä ilmaa repivää ääntä. Testikotelon kattotuulettimessa havaitsimme ajoittain ilmenneen laahaavan äänen moottorista. Mittauksissa totesimme kotelon olevan hiljaisin etuviistosta tarkasteltuna, jota tukee umpinainen etupaneeli sekä taakse sijoitetut tuulettimet. Yleisvaikutelma S340:n vakiojäähdytyksen tuottamasta melusta oli tasaisen miellyttävä, joskaan ei erityisen hiljainen.

Silverstonen mielenkiintoinen kahteen 180 mm Air Penetrator -tuulettimeen perustuva jäähdytysratkaisu on vertailun ainoana kotelona mahdollista säätää kolmeen eri pyörimisnopeuteen. Pienimmällä 600 RPM:n pyörimisnopeudella FT05:n tuulettimet pitävät aavistuksen verran aaltoilevaa ja hiljaisessa huoneessa havaittavissa olevaa huminaa. Läheltä kuulosteltuna havaittavissa on huminaa sekä pientä rahinaa tuulettimien navoista. Keskimmäisellä 900 RPM:n nopeusasetuksella melutaso kasvaa erittäin selvästi ja kuultavissa on melko voimakas ja havaittavasti aaltoileva humina sekä ilmaa repivä ääni. Täydellä 1200 RPM:n nopeudella melutaso kasvaa jo erittäin voimakkaaksi ja sitä kuvaa parhaiten voimakas humina ja taustalla aaltoileva repivä ujellus, joka jo pelkästään tekee tämän asetuksen käytöstä pidemmällä aikavälillä lähes mahdotonta. Kokonaisuudessaan FT05:n jäähdytysratkaisusta jäi päällimmäisenä mieleen hyvä säädettävyys sekä kaikilla nopeuksilla havaittavissa oleva äänen aaltoilu.

 

Lämpötilamittaukset

Lämpötilamittauksissa huomioitiin tälläkin kertaa vain rasituslämpötilat, sillä tällöin kotelon ilmankierrolla on hallittavaan suurin lämpökuorma. Suurimmalla lämpökuormalla jäähdytyksen todelliset kyvyt ja mahdolliset rajat tulevat luonnollisesti parhaiten esiin.

Prosessorin lämpötila asettui koteloilla melko kapeaan noin neljän asteen haarukkaan, jonka paras tulos oli 72 astetta ja korkein puolestaan 76 astetta. noin 15 asteen haarukkaan 70 ja 85 asteen välille. Matalimman lämpötilan mittasimme Silverstonelta tuulettimien maksiminopeudella. Korkeimmaksi prosessorin lämpötila puolestaan nousi erittäin hiljaisella Define S:llä.

Näytönohjaimen lämpötila liikkui muissa tapauksissa 86-87 asteen tuntumassa, mutta Silverstonen tuulettimien toimiessa täydellä puhallusnopeudella lämpötila laski huomattavasti alhaisempaan 80 asteen lukemaan.

Myös piirisarjan lämpötilan osalta Silverstone veti kirkkaasti parhaimman tuloksen, sillä tuulettimien maksiminopeudella lämpötilaksi mitattiin 41,5 astetta. Toiseksi paras oli NZXT selvällä erolla 49 asteen tuloksellaan ja yhtä selvästi perää jäi pitämään Define S korkeahkolla 56 asteen lukemallaan.

Kiintolevyn lämpötila liikkui testikoteloissa CrystalDiskMark-rasituksen jälkeen 34-42 asteen välimaastossa. Matalimpana levyn lämpötila pysyi Silverstonessa täydellä tuuletinnopeudella ja myös korkein lämpötila mitattiin samasta kotelosta – sillä kertaa kuitenkin tuulettimien minimiasetuksen ollessa käytössä. Define S ja NZXT sijoittuivat keskijoukkoon vajaan 40 asteen lukemillaan.

Mittausten yhteenvetona vakiojäähdytysratkaisulla selvästi parhaan jäähdytyssuorituskyvyn tarjoaa Silverstone, jonka kaksi suurta Air Penetrator -tuuletinta sekä pystysuuntainen ilmanvaihto takaavat isomman kokoluokan koteloita vastaavat lämpötilalukemat. Esimerkiksi verrokkina käytettyä HAF X -täystornia vastaan FT05:n lämpötilalukemat ovat hyvinkin vertailukelpoisia täyden tuuletinnopeuden ollessa käytössä. Toisaalta Silverstonen melutaso on kuitenkin etenkin suurimmalla nopeusasetuksella lähes sietämättömän kova pidempää käyttöä ajatellen. Hiljaisimmalla tuuletinnopeudella Silvestone pysyy kilpailukykyisenä vertailun muita koteloita vastaan niin jäähdytystehon kuin melutasonkin suhteen.

Joukon hiljaisin on Fractal Design, joka näkyy kuitenkin myös keskimäärin korkeimpina lämpötiloina. Define S:n ostajalla on kuitenkin helppo työ parantaa kotelonsa jäähdytystehoa huomattavasti hyvän laajennettavuuden ansiosta. NZXT pärjää myös kokoisekseen koteloksi hyvin, vaikka se sijoittuukin kilpakumppaniensa välimaastoon. Siitäkin löytyy tarvittaessa mukavasti laajennusvaraa etutuuletinpaikkojen muodossa.

 

Sisältö

  1. 5,25" asemapaikattomat miditornikotelot testissä
  2. Fractal Design Define S
  3. NZXT S340
  4. Silverstone Fortress FT05
  5. Pala palalta ja numeroiden mukaan, Testikokoonpano, Melu- ja lämpötilamittaukset
  6. Yhteenveto