Uusimmat

Koteloiden suunnittelua ja piirilevyjen sovittelua

25.02.2015 13:17 Muropaketin toimitus

 

LVDS-ohjaimen kotelon suunnittelu ja piirilevyn sovittelu

Sillä aikaa kun LVDS-ohjain oli matkalla Suomeen, latasin netistä myös sen datalehdet, jotta pystyin aloittamaan sen kotelon suunnittelun etukäteen. Käytännössä tein Tinkercadiin mallin piirilevystä, jossa oli myös liittimet paikallaan. Tämä helpotti itse kotelon tekoa huomattavasti.

Kun vehkeet olivat vihdoin saapuneet, pääsin sovittamaan ensimmäiseen kotelo-revisioon tätä ohjainta. Ihan suoraan se ei sinne sopinut, mutta melko lähellä oltiin. Harjoituskappaleita tuli kuitenkin useampia. Pari kappaletta tuli turhaan tehtyä, kun huomasin että joillekin johdoille piti saada vielä lisää reikiä kotelon pohjaan. Dremelöimällä olisi tullut vähän julmaa jälkeä, joten tyydyin tulostamaan vain uuden.

En kyllä ollut vielä täysin tyytyväinen tähän lopulliseen versioon tulleeseen koteloonkaan, mutta ainahan näistä löytyy viilailtavaa. Kuvassa LVDS-ohjain sovitettuna koteloon.

 

OSD-näppäimistö ja sen kotelo

Ohjaimessa on oma OSD (On-Screen Display), jolla pystyy mm. säätämään näytön kirkkautta ja kontrastia. Tuttavallisemmin siis se valikko, joka näytöistä yleensä löytyy kun sen nappuloita painelee. Tätä varten mukana tulee näppäimistö, jolle suunnittelin myös oman kotelonsa. Jälleen mallinsin myös piirilevyn, jotta näppäimiä painavat palikat saatiin mitoitettua sopivan kokoiseksi, ja jotta niiden reiät olisivat oikeissa kohdissa kotelon kannessa. Samaiseen koteloon suunnittelin paikan Asuksen läppäristä löytyneeseen web-kameraan, sekä Dellin rungosta löytyneisiin kaiuttimiin.

Web-kameraan löytyi netistä pinnijärjestys, jolla sen sai toimimaan suoraan USB-väylästä. Kolvailin rikkinäisen USB-johdon toisen pään kameran liittimeen ja vehje tunnistui Windowsissa normaalisti Web-kamerana. Käytännössä tämä oli ainoa kohta projektissa, kun tarvittiin kolvia. Kameran kanssa kävi kuitenkin kotelon kokoamisvaiheessa ohraisesti, koska sen piirilevy oli yksinkertaisesti liian pitkä jotta se olisi mahtunut sille suunnittelemaani paikkaan. Ei kylläkään paljoa, noin 2 mm, mutta liikaa tässä tapauksessa.

Tästäkin olisi selvitty, jos olisin malttanut mallintaa kameran piirilevyn suunnittelemaani koteloon. Ajattelin pystyväni lyhentämään piirilevyä hieman, mutta tässä tapauksessa se ei onnistunut vaan piirilevystä meni jotain toiminnan kannalta tärkeää poikki. En tuota jaksanut enää sen tarkemmin ruveta korjailemaan, kyseessä oli kuitenkin vaan toissijainen ominaisuus joten se jäi lopullisesta versiosta uupumaan.

Kannettavan kaiuttimet oli valettu isoon muovikuoreen ja teurastamista oli suoritettava, jotta ne mahtuisivat uuteen sijoituspaikkaansa.

Nämä johdotettiin sitten kiinni LVDS-ohjaimen kaiutinlähtöön, johon kyllä voi isommatkin ämyrit laittaa kiinni.Toimivat niistä kuitenkin tuli ja itse näytöstä pystyy säätämään äänenvoimakkuutta. Kuvissa kaiuttimien liimaus paikalleen ja näppäimistön asennus koteloon.

Sisältö

  1. DIY-näyttöprojekti 3D-tulostimella: Recyclotap
  2. 3D-tulostin, näyttöpaneelin kuoret & LVDS-ohjaimen metsästystä
  3. Koteloiden suunnittelua ja piirilevyjen sovittelua
  4. Näytön jalusta, teline ja taustalevy
  5. Rakentaminen ja kokoonpano
  6. Valmis lopputulos ja loppusanat