Uusimmat

Fractal Design Define XL R2:n esittely

29.10.2013 11:26 Muropaketin toimitus

Fractal Design Define XL R2 toimitetaan ruskeassa pahvilaatikossa, jonka kuvitukset on painettu mustalla värillä. Vastaavan näköisiä pakkauksia käytetään myös muissa Fractal Designin nykyisissä kotelomalleissa, mutta vielä ensimmäisen sukupolven Define XL:n pakkaus on väriltään musta ja varustettu värikuvin. Pakkauksen päissä on kantokahvoina toimivat aukot, jotka ovat ehdoton varuste tämän kokoisen ja painoisen (322 x 637 x 655 mm ja 19 kg) laatikon tapauksessa. Pakkauksen sisällä kotelo on suojattu styroxilla sekä muovipussilla.

Ohjekirja ja takuutiedot löytyvät pakkauksen sisältä kotelon päältä ja oheistarvikkeet vastaavasti omasta mustasta pahvirasiastaan kotelon sisältä. Rasian sisältöön lukeutuu eri pusseihin jaoteltuja ruuveja, kumiprikkoja, sormiruuveja sekä messinkisiä emolevyn kiinnityskorokkeita. Runsaat 40 sivua käsittävä ohjekirjanen on kuvitettu yksiväripiirroksin ja sisältää yksinkertaiset ohjeet 10 eri kielellä. Mukana on englanti ja ruotsi, mutta ei suomea.

Ulkoisesti Define XL R2 on lähes identtinen edeltäjänsä kanssa ja vain asiaan perehtynyt huomaa eron kattopaneelin tuuletinaukoista. Muotokieli on pysynyt tarkoituksella muuttumattomana ja ulkopinnat ovat edelleen tyylikkään hillittyjä ja kulmikkaita. Etupaneelia peittää umpinainen ovi, jonka pinnassa on harjattua alumiinia jäljittelevä kuviointi. Etupaneelin värivaihtoehtoja on kaksi – vaaleampi Titanium Grey ja testikappaleen edustama tumma Black Pearl.

XL R2 ei ole täystornikoteloksi erityisen suurikokoinen, sillä sen ulkomitat ovat 232 x 559 x 560 mm (leveys x korkeus x syvyys). Painoa sen sijaan on kiitettävät 16,4 kg, johon oma vaikutuksensa on kotelon sisäpintojen äänenvaimennusmateriaalilla. Edeltäjään verrattuna ulkomitat ovat säilyneet lähes identtisinä, mutta paino on pudonnut runsaat 1,5 kiloa. Kotelon runko ja ulkopaneelit ovat etupaneelia lukuun ottamatta mattamustaksi maalattua terästä. Etupaneeli on muovia.

XL R2 tarjoaa käyttäjälle neljä ulkoista 5,25 tuuman asemapaikkaa sekä yhteensä kahdeksan sisäistä 2,5/3,5 tuuman levypaikkaa. Tuuletinpaikkoja on kaikkiaan seitsemän, joista kolmessa on esiasennettu tuuletin. Yhteensopivuus luvataan ATX, micro-ATX-, mini-ITX-, E-ATX- ja XL-ATX -emolevyille.

Etupaneelia peittää jämäkkä muovinen suojaluukku, jonka sisäpinnassa on muutaman millin vahvuinen äänieristekerros. Luukku on saranoitu vasemmasta reunastaan ja se aukeaa noin 100 asteen kulmaan. Kätisyys ei ole valitettavasti vaihdettavissa. Kiinni se pystyy napakan magneetin avulla ja sulkeutumista on pehmentämässä sisäpinnasta löytyvät pienet pehmustetassut.

Luukun takaa löytyy neljä 5,25 tuuman asemapaikkaa, joiden ritiläpintaiset peitelevyt ovat kiinni näppärällä pikalukituksella. Ritilöiden takana ei ole suodatinta eikä myöskään edeltäjämallissa nähtyä lisätuuletinpaikkaa. Asemapaikkojen alta löytyy vaakasuuntaisella muoviritilällä peitetyt etutuuletinpaikat. Tarvittaessa etupaneeli irtoaa ilman työkaluja alareunasta nykäisemällä.

Etutuuletinpaikkoja peittävä ritilä on saranoitu vasemmasta reunasta ja sen lukitus ponnahtaa auki oikean reunan kahdesta lukituspisteestä painamalla. Sen takaa paljastuu muovinen tuuletinkasetti, jonka rakenteeseen on integroitu myös pestävä pölysuodatin. Kasetti irtoaa helposti yläreunan muovilirpakkeesta vetämällä – tämä on selkeä parannus edeltäjään verrattuna. Paikat löytyvät kahdelle 120 tai 140 mm tuulettimelle, joista suurempien kiinnitys on toteutettu ilman ruuveja. Ylemmässä tuuletinpaikassa on esiasennettuna 140 mm Silent Series R2 -tuuletin, jonka speksit ovat 1000 RPM, 66 CFM ja 18,5 dBA. Koska etupaneelin luukku on umpinainen, on ilmanotto toteutettu etupaneelin kylkien ja pohjan kautta.

Liitännät ja painikkeet on sijoitettu tuttuun tapaan etupaneelin päälle. Keskellä on Define-malleille tyypillinen pyöreä virtapainike, jota ympäröi sininen valokehä. Valoon on yhdistetty virta- ja kiintolevyjen aktiivisuusvalo. Virtapainikkeen vasemmalla puolella ovat kuuloke- ja mikrofoniliitäntä sekä pieni reset-painike, joka on siirretty pois luukun takaa. Oikealta puolelta löytyy puolestaan kaksi USB 3.0- ja kaksi USB 2.0 -liitäntää. Luukun takana oikean reunan yläosassa sijaitsee pieni kolmiasentoinen tuulettimien säätökytkin, joka mahdollistaa kolmen tuulettimen kierrosnopeuden muuttamisen. Idea on hyvä, mutta kytkin saisi olla hieman suurempi ja kotelon kokoluokka huomioiden säädin saisi tukea suurempaa tuuletinmäärää.

Define XL R2:n ainoa merkittävä ulkoinen uudistus on kattopaneelin takaosassa sijaitsevat tuuletinpaikat. Paikkoihin sopii kaksi 120 tai 140 mm tuuletinta, mutta oletuksena ne on peitetty ModuVent-peitelevyillä. Edeltäjämallissa kattotuulettimen poistoilma-aukko oli toteutettu erikoisesti takapaneelin kautta.

Kotelon pohjasta löytyy nyt aiempaa enemmän avonaista pintaa. Takaosassa on virtalähteen ilmanottoaukko ja keskellä paikka 120 tai 140 mm tuulettimelle. Oletuksena siinä on esiasennettuna samanlainen 140 mm Silent Series R2 -tuuletin, kuin etupaneelissa. Ilmanottoaukkoja peittää yhtenäinen pölysuodatin, joka on vedettävissä ulos kotelon takapaneelin kautta. Pohja on nostettu irti tasosta neljän kumipohjaisen kromitassun avulla. Pohjan etuosassa on neljä ruuvia, joilla kiintolevykehikko on kiinni kotelon pohjassa.

XL R2:n takapaneeli on asettelultaan hyvin tyypillinen – virtalähde alhaalla, lisäkorttipaikat keskellä ja I/O-paneeli sekä tuuletinpaikka rinnakkaan ylhäällä. Lisäksi aivan yläosassa on kaistale hunajakennoverkkoa, jonka tehtävänä ei kuitenkaan enää ole toimia kattotuulettimen poistoilma-aukkona. Edellismalliin verrattuna lisäkorttipaikkojen määrä on kasvanut yhdellä, virtalähteen yläpuolinen pieni ilmanpoistoritilä on jätetty pois sekä myös letkuläpiviennit ja pystysuuntainen lisäkorttipaikka on korvattu suoralla pellillä.

Kylkipaneelit ovat kiinni kahdella sormiruuvilla ja saranoitu etureunastaan. Niiden sisäpinnassa on käytetty bitumipohjaista äänenvaimennusmattoa, jonka pinnassa on tekstiilikerros. Materiaali tekee kylkipaneeleistä tavallista painavammat. Vasemmasta kylkipaneelista löytyy ModuVent-peitelevyllä suojattu paikka 120 tai 140 mm tuulettimelle.

Oikean kylkipaneelin takaa paljastuu edellismallista tutun näköinen näkymä, jota tarkemmin tutkittaessa alkaa kuitenkin paljastua useita muutoksia. Johtoläpivientien määrää on lisätty ja niiden sijoittelu on entistä fiksumpaa. Mm. aivan yläreunasta löytyy nyt kaksi läpivientiä. Prosessorikannan kohdalla on neliskanttinen aukko, jonka peittona ei ole enää muovista kantta. Johtojen kiinnittämiseen on tarjolla pieniä kiinnityslenkkejä ja läpivientiaukkojen kumit pysyvät aiempaa paremmin paikallaan. Kaapeleille on varattu tilaa 26 mm verran, jonka pitäisi riittää hyvin, kunhan johtoja viitsii sijoitella edes hieman järkevästi. Aivan kotelon etuosassa ovat tarjolla tuuletinsäätimen liittimet, eli kolme tuuletinliitäntää sekä molex-virtaliitin.

Vasemman kylkipaneelin irrottaminen paljastaa kotelon uudistetun sisäasettelun. Suurin muutos on edeltäjämallista löytyneen välipohjan poistuminen sekä levypaikkojen vähentyminen kahdella. Komponenttisijoittelu on edelleen hyvin perinteinen – virtalähde takana alhaalla, emolevy takana ylhäällä ja asemat sekä levyt kotelon etuosassa. 5,25 tuuman asemapaikoissa ei ole pikalukitusta, vaan kiinnitys tapahtuu perinteisesti ruuveilla. Jäähdytyksestä vastaa kaksi etutuuletinpaikkaa, yksi pohjatuuletinpaikka, yksi takatuuletinpaikka, kaksi kattotuuletinpaikkaa sekä yksi kylkituuletinpaikka.

Emolevyn kolmelta sivulta löytyy useita johtoläpivientejä, jotka on peitetty kumisilla kauluksilla. Prosessoricoolerin maksimikorkeudeksi ilmoitetaan 170 mm. Ennen emolevyn kiinnittämistä koteloon käyttäjän on kierrettävä messinkiset korokkeet halutuille paikoille. Valitettavasti niitä varten ei vain ole mitään merkintöjä, joten käyttäjän on mallattava oikeat paikat oman emolevynsä avulla. Lisäkorttipaikkoja on yhdeksän kappaletta (yksi enemmän, kuin edeltäjässä) ja niiden suojana on sormiruuvein kiinnitetyt valkoiseksi maalatut peitelevyt. Korttipaikkojen yläpuolella on esiasennettu 140 mm Silent Series R2 -tuuletin (1000 RPM, 66 CFM ja 18,5 dBA), joka siirtää ilmaa kotelosta ulos. Katossa olevat kaksi tuuletinpaikkaa on suljettu äänieristetyillä ModuVent-peitelevyillä. Kattopaneelia ei kuitenkaan ole jostain syystä äänieristetty kylkien tapaan. Kattoon on mahdollista asentaa kaksi 120 tai 140 mm tuuletinta tai vaihtoehtoisesti 240 tai 280 mm jäähdytin.

Kotelon pohjalla takaosassa on paikka virtalähteelle. Virtalähteen kiinnitys tapahtuu sormiruuvein ja kotelon pohjalla on kaksi kumikoroketta, jotka tukevat virtalähteen takaosaa. Virtalähteen takana on leveä läpivientiaukko kaapeleille. Pohjan keskelle on asennettu 140 mm Silent Series R2 -tuuletin, joka puhaltaa ilmaa kotelon sisälle. Tuuletin on suojattu lankasormisuojalla, jotta virtalähteen johto eivät häiritse sen toimintaa. Tuulettimen voi myös poistaa kokonaan tai korvata 120 mm tuulettimella. Tuulettimen ollessa paikallaan virtalähteen maksimipituus on 190 mm. Ilman tuuletinta lukema kasvaa 345 mm:iin.

Siinä missä edeltäjäversiossa käytettiin yläkammion irrotettavaa neljän levyn kehikkoa sekä alakammion kahta kiinteää kolmen levyn kehikkoa, on R2:ssa päädytty perus-Definestä tuttuun kahden päällekkäisen kehikon ratkaisuun. Ylempi neljän levyn kehikko on tuttu muista Fractalin kotelomalleista ja se on irrotettavissa (kiinnitys kahdella sormiruuvilla) sekä tarvittaessa käännettävissä 90 astetta. Ylemmän kehikon ollessa paikallaan näytönohjaimen maksimipituus on 330 mm ja ilman yläkehikkoa 480 mm.

Alempi neljän levyn kehikko on kiinni kotelon pohjassa ja irrotettavissa kotelon pohjan puolelta neljä ruuvia avaamalla. Alakehikko on mahdollista kiinnittää pari senttiä kauemmas etupaneelista tai vaihtoehtoisesti pohjatuulettimen paikalle, jolloin kotelon etuosaan mahtuu myös paksu jäähdytinkenno. Yläkehikkoa ei kuitenkaan ole mahdollista käyttää ilman alakehikkoa tai alakehikon ollessa muulla kuin alkuperäisellä paikallaan.

Kokoonpanon asentaminen Define XL R2:een on varsin vaivaton toimenpide, sillä ratkaisut ovat selkeitä ja kotelon sisällä on mukavasti tilaa. Ruuvimeisseliä tarvitsee käyttää emolevyn, levyjen ja optisen aseman kiinnitykseen, joten työkaluvapaasta asennuksesta ei voi hyvälläkään tahdolla puhua. Lisäkorttien ja virtalähteen kiinnittäminen onnistuu sentään sormiruuvein. Johdotukset on helppo vetää useiden läpivientien ansiosta ja läpivientejä suojaavat kumiläpät pysyvät irtoamatta paikallaan. Emolevyn taustapuolella on riittävästi tilaa johdoille, joskaan aivan holtittomasti paksuja kaapeleita ei voi päällekkäin kylkipaneelin alle jättää.

 

Sisältö

  1. Fractal Design Define XL R2 & Phanteks Enthoo Primo
  2. Fractal Design Define XL R2:n esittely
  3. Phanteks Enthoo Primon esittely
  4. Lämpötilamittaukset & melumittaukset
  5. Loppuyhteenveto