Uusimmat

be quiet! Silent Base 800

03.12.2014 17:43 Muropaketin toimitus

Saksalaisomisteinen be quiet! on tarjonnut hiljaisuuteen tähtääviä virtalähteitä jo vuodesta 2002 lähtien ja vuodesta 2008 alkaen sen valikoimista on löytynyt myöskin coolereita ja tuulettimia. Ensimmäisen kotelonsa yritys esitteli tämän vuoden Computex-messuilla kesäkuun alussa ja virallisesti kotelo laseerattiin marraskuun 18. päivä. Be quiet!in mukaan uusi Silent Base 800 kotelo noudattaa ”muoto seuraa funktiota” -periaatetta ja se tarjoaa täydellisen yhdistelmän äänenvaimennusta, jäähdytystehoa, helppokäyttöisyyttä ja laajat tilat huipputason raudalle. Valmistajan suositushinta Silent Base 800:lle on 119 euroa ja Muropaketin hintavertailun mukaan sellaisen saa itselleen edullisimmillaan 129 euron hintaan.

Silent Base 800 toimitetaan valmistajan tyylille sopivasti mustassa pahvilaatikossa, josta löytyy oranssit logot sekä useampia kuvia kotelosta. Laatikon päissä on kantamista helpottavat kahva-aukot. Laatikon sisällä kotelo on suojattu styrox-kehyksin sekä kangaspussilla.

Asennustarvikkeet löytyvät pienestä ruskeasta pahvirasiasta pakkauksen sisältä. Testikappaleen tapauksessa rasia oli päässyt aukeamaan kuljetuksen aikana ja sen sisältö oli levinnyt pitkin koteloa. Lisäksi kotelon korokejalat toimitetaan irrallaan styrox-kehykseen upotettuna ja käyttäjä voi halutessaan kiinnittää ne koteloon ilman työkaluja. Kahvamaisten jalkojen lisäksi mukana toimitetaan pussillinen silikonisia levykiskoja, neljä pientä nippusidettä, yksi muovinen johtolenkki, iso pussillinen sormiruuveja sekä joukko pienempiä pusseja erilaisia pikkuruuveja. Harmi vain, ettei ruuvipusseja ole merkitty niiden käyttämisen selkeyttämiseksi. Mustavalkoisin kuvin kuvitettu käyttöohjekirja voisi olla hieman selkeämpi, sillä jokaisen esimerkkikuvan yhteydessä kirjalliset ohjeet on kirjoitettu kaikilla kymmenellä kielellä, joka heikentää ohjeiden luettavuutta.

Muotoilultaan Silent Base 800 on kulmikas ja melko futuristinen, joskin siitä huolimatta riittävän hillitty. Värivaihtoehtoja on kolme (musta, oranssi ja hopea) ja värivalinta näkyy etupaneelin ilmanottoaukkojen kehyksissä sekä sisustan silikonisissa yksityiskohdissa. Kotelon runko ja kylkipaneelit ovat mustaksi maalattua 0,7 mm paksua teräslevyä, etu-, katto- ja pohjapaneeli ABS-muovia sekä jalat kuituvahvistettua nailonia. Etupaneeli on peitetty suojaluukuin ja kylkipaneelien keskellä on valmistajan logoin koristellut tuuletinpaikkojen peitepaneelit. Etu- ja kylkipaneelin sisäpinta on vuorattu äänenvaimennusmateriaalilla.

Silent Base 800 on ulkomitoiltaan 495 x 266 x 559 mm ja painaa 9,31 kg. Yhteensopivuus luvataan ATX-, micro-ATX- ja mini-ITX-emolevyille. Varustukseen kuuluu kolme ulkoista 5,25 tuuman asemapaikkaa, seitsemän sisäistä 3,5 tuuman levypaikkaa sekä neljä 2,5 tuuman levypaikkaa. Kotelon jäähdytys on toteutettu kolmella tuulettimella, joiden lisäksi on olemassa mahdollisuus neljän lisätuulettimen asentamiselle. Valmistaja lupaa kotelolleen kolmen vuoden takuun.

Etupaneelin keskiosaa peittää harjattua alumiinipintaa imitoiva muovipaneeli ja reunoilla on käytetty tiheähköä metalliverkkoa. Alaosassa on kiiltävä be quiet!in logo. Yläosaa peittää sivulle avautuva suojaluukku, joka avautuu vain hieman yli 90 asteen kulmaan. Luukku pysyy kiinni pienen magneetin voimalla eikä sen avaamisen helpottamiseksi ole tehty mitään koloa, vaan luukku on helpointa avata yläreunasta auki vetämällä. Luukun sisäpinnassa on vaahtokuminen äänenvaimennusmatto, jonka pinnassa on rei’itetty pintakerros. Luukun saranoinnin puoli on mahdollista vaihtaa, mutta se vaatii hieman ruuvimeisselin käyttöä. Luukun takaa löytyy neljä 5,25 tuuman asemapaikkaa, joista vain kolme alimmaista ovat todellisuudessa oikeita käyttökelpoisia asemapaikkoja.

Myös etupaneelin alaosassa on suojaluukku, joka on puolestaan saranoitu alareunastaan. Luukku ponnahtaa auki yläreunasta painamalla ja sen takaa paljastuu etutuulettimien pölysuodatin sekä itse etutuulettimet. Luukun sisäpinta on vuorattu äänenvaimennusmatolla. Pölysuodatin on kiinni yläreunastaan pienellä lukitusklipsillä sekä alareunasta parilla kynnellä. Suodatinkasetti onkin siis helppo irrottaa kotelosta puhdistusta varten. Valitettavasti huomasimme suodattimen pääsevän hieman heilumaan paikallaan, joka saattaa pahimmassa tapauksessa aiheuttaa resonansseja kotelon rakenteisiin. Ilmaa kotelon sisään puhaltavat Pure Wings 2 -tuulettimet (1000 RPM, 18,8 dBA ja 61,2 CFM) ovat kiinnitetty ruuveilla kotelon rungon ulkopintaan ja niiden kiinnityspisteissä on värinää vaimentavat kumit. Etutuulettimien ilmanotto tapahtuu etupaneelin kylkien ritilöiden sekä epäsuorasti takapaneelista kotelon pohjan ilmanottokanavan kautta.

Painikkeet, merkkivalot ja liitännät on sijoitettu kotelon kattopaneelin etuosaan. Poikkeuksellisen suurikokoinen neliön muotoinen virtapainike on miellyttävän lyhytliikkeinen ja taustavalaistu valkoiseksi. Kiintolevyjen valkoinen aktiivisuusvalo on upotettu pienenä viiruna sen etupuolelle ja saman valon yhteyteen on sijoitettu näppärästi myös reset-painike, jota ei varmasti tule painettua vahingossa. Liitännät sijaitsevat kattopaneelin oikeassa reunassa ja tarjolla ovat kaksi USB 3.0 -liitäntää, mikrofoni- ja kuulokeliitännät sekä kaksi USB 2.0 -liitäntää.

Kattopaneeli on muilta osin tasainen ja reunoiltaan viistottu, lukuun ottamatta takaosan neljää ”viiltoa”. Valmistajan mukaan niin tarkoituksena on toimia epäsuorana ilmanpoistoaukkona ja vaimentaa kattotuulettimien tuottamaa melua, mutta samalla ne myös varmasti kuristavat melkoisesti ilmavirran pääsyä ulos kotelosta. Tämä siitäkin huolimatta, että takapaneelin takapäädystä löytyy myös poistoilmaritilä.

Tarvittaessa niin etu-, katto- kuin pohjapaneelikin irtoavat kotelosta vetämällä. Paneelien sovitus on melko tiukka, joten niiden irrottaminen vaatii hieman voimaa. Etupaneeli on irrotettava ennen katto- tai pohjapaneelin irrottamista. Kotelon kattopaneelin alta löytyy paikat kahdelle 120 tai 140 mm tuulettimelle. 120 mm tuulettimille löytyy säätövaraa kotelon sivusuunnassa. Kattopaneelin alle jää noin 30 mm korkea tila, joten rungon ulkopintaan on mahdollista kiinnittää tuulettimet tai 30 mm paksu jäähdytinkenno. Tosin kotelon katon aukot ovat päistään siinä määrin kapeat, että testaamamme Alphacool NexXxoS ST30 Full Copper 280 mm -jäähdyttimen letkuliitännät osuivat kotelon kattopeltiä vasten.

Silent Base 800:n pohjassa on noin 55 mm korkea muovinen pohjapaneeli, joka yhdessä kahvamaisten jalkojen kanssa nostaa kotelon rungon irti maasta noin 65 mm. Kotelon pohjapaneeli on täysin umpinainen ja kaikki ilmanotto tapahtuu sen takapäädyn kautta. Takapäädystä saa vedettyä ulos myös pölysuodattimen, joka peittää virtalähteen- ja pohjatuulettimen ilmanottoaukkoja. Pohjapaneelin tarkoituksena on toimia ilmanottokanavana etupaneelin ja pohjan ilmanottoaukoille ja samalla estää suora melun kantautuminen käyttäjän korviin.

Takapaneelin asettelu on hyvin tyypillinen ja mielenkiintoisimmat yksityiskohdat löytyvätkin katto- ja pohjapaneelin päädyistä, joista kummastakin löytyy ilmanvaihtoaukot. Pohjapaneelin aukot ovat tarkoitettu ilmanottoon ja kattopaneelin vastaavasti ilmanpoistoon. Virtalähdepaikka sijaitsee alhaalla ja sen yläpuolelta löytyvät korttipaikat sekä niiden vieressä sijaitseva ilmanvaihtoritilä. I/O-paneelin vieressä on 120 mm tuulettimen poistoaukko sekä kolme letkuläpivientiä. Kylkipaneelit ovat kiinni sormiruuvein ja niiden takareunassa on pienet irrottamista helpottavat kahvat.

Molemmat kylkipaneelit ovat identtiset keskenään ja niiden keskeltä löytyy pölysuodattimella varustetut paikat 120 mm tuulettimille. Tuuletin mahtuu toimimaan kuitenkin vain vasemmanpuoleisessa kyljessä kotelon sisärakenteista johtuen. Ulkopuolelta aukko on varustettu nelipykäläisellä peitelevyllä, jonka voi asettaa täysin kiinni tai vaihtoehtoisesti raolleen kolmeen eri asentoon.

Kylkipaneelien sisäpinnat on päällystetty samalla solukumipohjaisella matolla, jota löytyy myös kotelon etupaneelista. Vaimennusmatossa on ohut muovinen rei’itetty pintakerros, mutta ei lainkaan raskastekoisempaa bitumipohjaista kerrosta. Kylkipaneelien kaikilla kyljillä on pokkaukset, joka jäykistää rakennetta selvästi, vaikka materiaali on ”vain” 0,7 mm teräslevyä. Paneelit ovat paikalleen liu’utettavaa mallia, mutta sovitus on onneksi melko hyvä.

Oikean kylkipaneelin takaa avautuu nykykotelolle tyypillinen näkymä. Prosessorikannan taustapuolen asennusaukko on erittäin suurikokoinen rajautuen emolevyn kiinnityspisteiden tienoille. Sen alapuolelta löytyy kaksi 2,5 tuuman levykelkkaa, jotka ovat kiinni kotelossa sormiruuvilla sekä metallikynsillä. Levyt kiinnitetään kelkkoihin tavallisilla ruuveilla. Kumein varustettuja läpivientiaukkoja on neljä kappaletta ja lisäksi takaylänurkasta löytyy yksi peittämätön aukko. Kaapelitilaa jää kylkipaneelin taakse noin 22 mm, joka ei ole erityisen paljon, mutta useimpiin tarpeisiin riittävästi.

Silent Base 800:n sisälayout on varsin yllätyksetön. Asema- ja levypaikat sijaitsevat etuosassa, virtalähde takana pohjalla ja emolevy takana ylhäällä. Vakiojäähdytysratkaisu perustuu kahteen etutuulettimeen sekä yhteen takatuulettimeen. Käyttäjä voi asentaa lisätuulettimia, pohjaan (1 kpl), kattoon (2 kpl) ja oikeaan kylkeen (1 kpl).

Virtalähteen paikka on kotelon pohjalla ja sitä varten runkoon on kiinnitetty neljä pientä kumikoroketta ja takapaneeliin vastaavasti kuminen kehys. Välittömästi virtalähteen takana sijaitsee yksi johtoläpivientiaukko, jonka soisi kuitenkin olla kooltaan suurempi. Virtalähteen pituus on rajoitettu 160 mm:iin, jos pohjatuuletinpaikka on käytössä. Pohjatuuletinpaikkaan on mahdollista kiinnittää yksi 120 tai 140 mm kotelotuuletin.

Takapaneelista löytyy kaikkiaan seitsemän laajennuskorttipaikkaa, joiden rei’itetyt peitelevyt ovat kiinni sormiruuvein. Sormiruuveja saattaa joutua hieman herkistelemään ensimmäisellä käyttökerralla. Koteloon mahtuu maksimissaan 290 mm pitkä näytönohjain kohdalla olevan levykehikon ollessa paikallaan ja jopa 400 mm pitkä levykehikon ollessa irrotettuna. Takapaneelin yläosaan on esiasennettuna 120 mm Pure Wings 2 -tuuletin, jonka speksit ovat 1500 RPM, 19,2 dBA ja 51,4 CFM. Tuulettimen kierrosnopeutta on mahdollista laskea mukana toimitettavalla adapterikaapelilla. Valitettavasti takatuuletinta ei ole mahdollista vaihtaa suurempaan 140 mm kokoon.

Katossa kotelon rungon ja emolevyn välille jää noin 43 mm tilaa, joten paksujen jäähdytinkennojen asennettavuus riippuu siitä, kuinka korkeita komponentteja emolevyn yläreunasta löytyy. 120 mm tuulettimille tarkoitettujen kennojen yhteensopivuutta parantaa sijainnin säätömahdollisuus kotelon sivusuunnassa. Emolevyn asennuskorokkeiden suhteen be quiet! on päätynyt väliseinään kiinteästi prässättyihin ”kohoumiin”. Toivottavasti Silent Base 800:n valmistustoleranssit ovat kohdallaan, sillä joissain halpakoteloissa vastaavat kiinteät korkkeet ovat aiheuttaneet oikosulkuja emolevyn kiinnitysreikien ympärillä. Keskimmäisessä kiinnityspisteessä on valmiiksi asennettuna tappi, joka helpottaa emolevyn asettamista oikeaan kohtaan. Prosessoricoolerin maksimikorkeus on 170 mm, joka riittää niukin naukin markkinoiden korkeimmille tornicoolereille.

Kotelon etuosan alapuoliskon täyttää kaksi levykehikkoa, jotka ovat kiinni sormiruuvein sekä etu- että takapuolelta. Molemmat kehikot irrottaakseen on ruuvattava irti kaikkiaan seitsemän sormiruuvia. Levypaikkojen yläpuolelta löytyy kolme 5,25 tuuman asemapaikkaa, joissa on pikalukitusmekanismit. Ylemmässä levykehikossa on paikat kolmelle levylle ja alemmassa neljälle. Kehikoiden paikat ovat vaihdettavissa keskenään ja toisen tai molemmat voi jättää pois kotelosta. Kotelon pohjalla oleva kiinnitysjalusta on valitettavasti niitein kiinnitettyä kiinteää mallia, mutta 5,25 tuuman asemakehikoiden alapinnassa olevat kiinnityskiskot voidaan tarvittaessa irrottaa ja siirtää asemakehikon sisäpuolelle, jolloin levykehikon voi kiinnittää asemapaikkojen sisään jättäen näin alaosan vapaaksi esimerkiksi nestejäähdytyskennoa varten. Levykehikoiden ollessa normaalilla paikallaan jäähdytinkennon asentaminen etupaneeliin ei ole mahdollista. Lisäksi etupaneeli on rakenteeltaan jopa yllättävän umpinainen, joka rajoittaa jonkin verran etutuulettimien tuottamaa ilmavirtaa. Jäähdyttimen sovitusta etupaneeliin saattaa hankaloittaa myös tuulettimien kiinnityspisteet, jotka ovat kierteistettyä mallia.

Itse metallirakenteiset levykehikot ovat rakenteeltaan melko avoimet, joka helpottaa ilmavirran kulkua niiden läpi. Molempien kehikoiden katosta löytyy 3,5 tuuman paikkojen lisäksi yksi 2,5 tuuman levypaikka, johon levy kiinnitetään tavallisilla ruuveilla. 3,5 tuuman levyjen kiinnitykseen be quiet! on sen sijaan kehittänyt mielenkiintoisen ratkaisun, joka perustuu silikonisiin kiinnityskiskoihin. Kiskot kiinnitetään levyn kylkiin sormiruuvein, jonka jälkeen levy työnnetään kehikkoon. Kiskojen sovitus kehikkoon on mukavan jämpti. Kehikkoon työnnetyt levyt lukitaan paikalleen kehikon kyljessä sijaitsevan pystysuunnassa liu’utettavan mekanismin avulla, joka kiristetään paikalleen yhden sormiruuvin avulla. Mekanismissa pieni metalliliuska työntyy silikonikiskojen päissä oleviin uriin estäen niitä näin liukumasta ulos kehikosta. Ratkaisu on yllättävän helppokäyttöinen ja toimiva.

Esimerkkikokoonpanon asentaminen Silent Base 800:n sisuksiin ei vaatinut erityisiä ponnisteluja, vaikkakin kotelon emolevyosasto on yhdessä NZXT:n kanssa testijoukon kapeimmasta päästä. Varsinkaan testikokoonpanon näytönohjaimelle ei jäänyt liiemmin tyhjää tilaa kotelon pituussuunnassa. Vaikka valmistaja mainostaa kokoonpanon asennusta työkaluvapaana, on emolevyn lisäksi myös virtalähteen ja 2,5 tuuman levyjen kiinnittämisessä käytettävä ruuvimeisseliä.

Johtojen vetäminen saattaa tuntua ensialkuun hieman hankalalta, sillä virtalähteen takana sijaitseva läpivientiaukko on kooltaan melko pieni. Onneksi läpivientien suojakumit pysyvät hyvin paikallaan myös hieman rajummassa menossa. Oikean kylkipaneelin takana johdoille on kohtalaisesti tilaa, joskin kyljen tuuletinpaikan peitelevyn kynnet saattavat osua huolimattomasti aseteltuihin johtoihin kylkeä kiinni liu’utettaessa.

Käyttämämme Phanteksin prosessoricoolerin mahtuminen koteloon meni erittäin tiukille, sillä tunsimme sen ottavan kiinni kylkipaneelin sisäpintaan koteloa suljettaessa. Phanteksin ilmoittama 171 mm kokonaiskorkeus ylittää Silent Base 800:n ilmoitetun maksimikorkeuden millillä, mutta onneksi coolerin tuulettimissa on sen verran korkeussuuntaista säätövaraa, että kotelon kylki mahtui paikalleen. Yleisesti ottaen kylkipaneelien istuvuus on liu’utettavaksi malliksi hyvä, mutta siitä huolimatta ne eivät pärjää käytettävyydessä etureunastaan saranoidulle toteutukselle.

 

Sisältö

  1. Testissä 100 euron tornikotelot - syksy 2014
  2. Fractal Design Define R5
  3. NZXT H440
  4. Phanteks Enthoo Pro
  5. be quiet! Silent Base 800
  6. Numeroiden mukaan, testikokoonpano, lämpötila- ja melumittaukset
  7. Loppuyhteenveto