Uusimmat

Numeroiden mukaan, testikokoonpano, lämpötila- ja melumittaukset

03.12.2014 17:43 Muropaketin toimitus

 

Pala palalta ja numeroiden mukaan

Tässä kappaleessa asetamme vertailukotelot paremmuusjärjestykseen eri ominaisuuksien osalta. Mukana on niin puhtaisiin numeroihin perustuvia yksityiskohtia kuin Muropaketin toimituksen tekemiä huomioita.

Leveys: Ryhmän levein kotelo on Enthoo Pro (235 mm) niukalla parin millimetrin erolla Define R5:een (232 mm) verrattuna. Tosin jos Silent Base 800:n jalat otetaan huomioon, on se selvästi levein 266 mm lukemalla (ilman jalkoja 230 mm). H440 on joukon kapein 220 mm levyisenä. Leveydestä on hyötyä etenkin prosessoricoolerin maksimikorkeuden sekä johtojen sijoittelun kannalta.

Korkeus: Kolmikon korkein on Silent Base 800 (542 mm, 559 mm jalkojen kanssa) Enthoo Pron (535 mm) jäädessä niukasti kakkoseksi. Kärjen perässä selvällä erolla yksinäisen keskijoukon muodostaa H440 (510 mm). Selvästi joukon matalin on Define R5, jonka korkeus on vain 451 mm. Muutaman sentin korkeuseroilla ei välttämättä ole juurikaan merkitystä toiminnallisuuden kannalta, sillä jopa useampi sentti on helppo ”hukata” erilaisiin rakenneratkaisuihin, kuten korkeaan sokkeliin tai kattopaneeliin. Toisaalta vielä miditornien kokoluokassa oikein sijoitetuilla korkeussuuntaisilla senteillä saa mukavasti lisätilaa esimerkiksi kattopaneelin tuuletin ja jäähdytinasennuksille.

Syvyys: Koteloista syvin (mitta etupaneelista takapaneeliin) on Enthoo Pro (550 mm) ja kolmisen senttiä perässä seuraa Define R5 (521 mm). H440 on selvästi lyhyin 475,3 mm:n mitallaan. Silent Base 800 sijoittuu edellisten välimaastoon 495 mm:n syvyisenä. Kotelon lisäsyvyydestä on harvoin haittaa, mutta se mahdollistaa enemmän tilaa emolevyn asennukseen, tilavammat ja monipuolisemmat levyratkaisut ja jäähdyttimien asennusmahdollisuudet kotelon etuosaan.

Paino: Joukon painavin kotelo on 11,9 kg painoinen Enthoo Pro, jonka massa tosin pienenee puolella kilolla ikkunattoman mallin ollessa kyseessä. Niukasti perässä seuraa 11,2 kg painoinen Define R5 ja selvästi kevyempään joukkoon sijoittuvat 9,75 kg painoinen H440 sekä 9,31 kg painoinen Silent Base 800. Keveys riippuu paljon käytetyistä materiaaleista, mutta myös kertoo omaa kieltään rakenteen laadusta ja tukevuudesta. Myös äänenvaimennusmateriaali näkyy yleensä selvästi painossa.

3,5 tuuman levypaikat: 3,5 tuuman sisäisiä levypaikkoja löytyy kaikista koteloista nykymittapuulla riittävästi. Eniten niitä on Define R5:ssä (8 kpl) ja seuraavana tulee H440 sekä Silent Base 800 (7 kpl). Myöskään Enthoo Pron ei tarvitse häpeillä kuudella paikallaan, joskin ryhmän suurimpiin ulkomittoihin olisi voinut mahtua enemmänkin paikkoja. Vaikka riittävä levypaikkojen määrä on tärkeä asia, on nykypäivänä entistä tärkeämmässä roolissa tarjolla olevien levypaikkojen mukautettavuus omiin käyttötarpeisiin sopivaksi. Tässä onnistuu parhaiten Define R5.

2,5 tuuman levypaikat: Erityisiä 2,5 tuuman levypaikkoja löytyy sekä Define R5:stä että H440:stä kaksi kappaletta. Enthoo Prossa 2,5 tuuman levylle mitoitettuja paikkoja on vain yksi, mutta lisävarusteena saatavilla kahden levyn kehikoilla määrä on kasvatettavissa jopa neljään. Ykköspaikan tässä kisassa vie kuitenkin be quiet!, jonka sisältä löytyy kaikkiaan neljä erityisesti 2,5 tuuman levyille tarkoitettua paikkaa. Muissa paitsi be quiet!issa kuitenkin pikkulevyt on mahdollista kiinnittää lisäksi myös kaikkiin 3,5 tuuman levypaikkoihin. Viime vuosina 2,5 tuuman levypaikkojen merkitys on kasvanut selvästi SSD-levyjen yleistymisen ja kiintolevyjen kokojen kasvamisen myötä.

5,25 tuuman asemapaikat: Ulkoisia 5,25 tuuman asemapaikkoja löytyy eniten Enthoo Prosta ja Silent Base 800:sta (3 kpl). Define R5:ssä niitä on kaksi kappaletta. NZXT on puolestaan tietoisesti päättänyt jättää ulkoiset asemapaikat kokonaan pois H440:stä, joka on varmasti monen harrastajan mieleen. Ulkoisten asemapaikkojen merkitys on vähentynyt nykyiselle vuosikymmenelle siirryttäessä ja harrastajille niiden suurin merkitys taitaakin liittyä nykypäivänä erilaisten säätöpaneeleiden sijoittamiseen.

Prosessoricoolerin korkeus: Paras yhteensopivuus korkeiden prosessoricoolereiden kanssa löytyy Enthoo Prosta, joka mahdollistaa jopa 193 mm korkeiden coolereiden käytön. Define R5:ssä ja H440:ssä valmistajan ilmoittama rajoitus on 180 mm. Be quiet!in lukema (170 mm) on ryhmän pienin. Korkein tiedossamme oleva prosessoricooleri on 171 mm korkea Phanteks PH-TC14PE, jota käytämme myös tämän vertailun testikokoonpanossa. PH-TC14PE mahtui ongelmitta kaikkien tämän vertailun koteloiden sisään.

Näytönohjaimen pituus: Näytönohjaimen pituusrajoitus riippuu kaikissa testikoteloissa siitä, onko etuosassa näytönohjaimen kohdalla levypaikkoja käytössä. Levykehikoiden ollessa käytössä pisin kortti mahtuu Phanteksiin (347 mm). Define R5:ssä vastaava lukema on 310 mm, H440:ssä 294 mm ja Silent Base 800:ssa 290 mm. Kun levypaikat irrotetaan näytönohjaimen kohdalta järjestys pysyy samana, mutta lukemat ovat 472, 440, 406 ja 400 mm. Markkinoiden pisimmät kuluttajanäytönohjaimet ovat 310 mm pitkiä, joten periaatteessa ainoastaan H440 ja Silent Base vaativat levypaikkojen karsimista suurimpien näytönohjainten tieltä.

Tuulettimien määrä: Mukana toimitettavien tuulettimien tyypissä ja määrässä on testiryhmän keskuudessa varsin suuria eroja. Eniten tuulettimia on NZXT:ssä, josta löytyy kolme 120 mm ja yksi 140 mm tuuletin. Silent Base 800:n mukana tulee kaksi 140 mm etutuuletinta sekä yksi 120 mm takatuuletin. Enthoo Prossa on kaksi tuuletinta, joista toinen on suuri 200 mm:n ja toinen tavallinen 140 mm:n kokoinen. Myös Define R5:n mukana toimitetaan ”vain” kaksi tuuletinta, joista kumpikin on kooltaan 140 mm. Yhdenkään kotelon tuulettimet eivät ole PWM-mallisia. Define R5 on ainoa manuaalisella tuuletinsäätimellä varustettu kotelo ja Enthoo Prossa tuuletinsäädin ohjautuu emolevyn PWM-signaalin avulla. Kotelon mukana toimitettavien tuulettimien merkitys on kaksijakoinen, sillä jos tuulettimet eivät ole käyttäjän mieleen, ne tulevat joka tapauksessa vaihdetuksi. Mitä enemmän kotelo on suunnattu harrastajille, sitä vähemmän merkitystä mukana toimitettavilla tuulettimilla on.

Tuuletinpaikkojen määrä: Useimmista harrastajille suunnatuista nykykoteloista löytyy runsain määrin tuuletinpaikkoja, eikä testikolmikko tee tässä suhteessa poikkeusta. Eniten paikkoja löytyy Enthoo Prosta, johon on mahdollista kiinnittää jopa kymmenen 120 mm tuuletinta. Suurempien tuulettimien kanssa paikkojen määrä on vähäisempi. Define R5:ssä paikkoja on yhdeksän ja niihin kaikkiin sopii 120 ja 140 mm tuulettimet. Silent Basessa ja H440:ssä 120 mm paikkoja on puolestaan seitsemän, joka sekään ei ole huonosti, mutta ei kuitenkaan riitä tämän testijoukon kärkisijoille. Suuri tuuletinpaikkojen määrä mahdollistaa teoriassa tehokkaamman jäähdytyksen sekä antaa käyttäjälle vapaammat kädet tuulettimien sijoittelun suhteen. Toisaalta se tarkoittaa myös suurempaa aukkojen määrää kotelon ulkopinnassa, jos melunhallintaan ei ole kiinnitetty kotelossa erityistä huomiota. Define R5:ssä ylimääräiset aukot on mahdollista peittää ja Silent Basessa sekä H440:ssä ilmanotoista on tehty epäsuoria melun vaimentamiseksi.

Jäähdytinpaikat: Joukon monipuolisimmat jäähdyttimen asennusvaihtoehdot löytyvät Define R5:stä. Siihen on mahdollista asentaa jäähdytin neljään eri paikkaan ja suurimmillaan kattoon mahtuu 420 mm ja etupaneeliin 360 mm kenno. Myös Enthoo Pron kattoon voi asentaa jopa 420 mm jäähdyttimen, mutta etupaneeliin mahtuu normaalitilassa vain 240 mm kenno (rakenteita purkamalla jopa 420 mm asennus eteen on mahdollista). H440 on joukon ainoa, johon ei ole mahdollista asentaa jäähdytintä pohjalle, eikä myöskään mahdollista asentaa kattoon 420 mm kennoa. Edestä löytyy kuitenkin tilaa 360 mm kennolle. Silent Base 800:n jäähdytinyhteensopivuus on ryhmän heikoin, sillä siihen ei ole lainkaan mahdollista asentaa kolmen tuulettimen kennoja.

Hinta: Artikkelin julkaisuhetkellä testinelikko sijoittuu Muropaketin hintavertailussa 88 ja 125 euron haarukkaan. Joukon edullisin on Phanteks, joka irtoaa karvan verran alle 90 euron hintaan. Toiseksi edullisin on Define R5, jonka ikkunaton versio maksaa edullisimmillaan 105 euroa. Be quiet! ja NZXT muodostavat ryhmän kalleimman pään edullisimpien hintojen ollessa kummankin tapauksessa 125 euroa.

 

Testikokoonpano

Testialustana käytettiin tälläkin kertaa lukuisista aiemmista coolerivertailusta tuttua Asus P6T Deluxe -emolevyyn (Intel X58) pohjautuvaa laitteistoa. Vaikka kokoonpano ei edustakaan tuoreinta tekniikkaa, on prosessorin lämmöntuotto korkeampi (TDP 130 W), kuin useimmilla nykysuorittimilla. 45 nm prosessilla valmistettua neliytimistä Intel Core i7 950 -prosessoria käytettiin testeissä kellotettuna 3,795 GHz kellotaajuudelle (165×23) 1,25 voltin jännitteellä suuremman lämpökuorman aikaansaamiseksi. Prosessorin jäähdytyksestä vastasi Phanteksin PH-TC14PE -cooleri, joka on yksi markkinoiden korkeimmista (171 mm) coolerivaihtoehdoista. Lisäksi laitteistoon kuului kolme Qimondan gigatavun DDR3-muistikampaa, SSD- ja kiintolevy sekä GeForce GTX 580 -näytönohjain, jonka pituus on 267 mm ja lämmöntuotto maksimissaan noin 240 wattia. GTX 580 puhaltaa jäähdytysilmansa suoraan ulos korttipaikkojen kautta. Virtalähteenä käytimme Fractal Designin tuhannen watin Newton R3 -mallia, jonka tuuletin ei pyöri lainkaan pienemmillä rasitustasoilla.

Cooleritesteissä testikokoonpanon yksi tärkeimmistä komponenteista on kotelo, joka toimii testiympäristönä. Kotelona käytettiin tälläkin kertaa luotetuksi ”sotaratsuksi” muodostunutta ja aikoinaan Muropaketin toimituksen kehut saanutta Cooler Master HAF X:ää. Pelaajille ja tietokoneharrastajille suunnatun HAF X:n etuja prosessorin jäähdytyksen kannalta ovat hyvät avarat tilat ja tehokas jäähdytys. Sen ulkomitat ovat 230 x 550 x 590 mm ja paino 14,35 kg. Kotelosta löytyy vakiona kaikkiaan neljä tuuletinta – 230 mm:n etupaneelista, 200 mm:n katosta ja kyljestä sekä 140 mm:n puhallin takapaneelista. Tuulettimet eivät ole äänettömiä, mutta muodostavat yhdessäkin melutasoltaan kohtalaisen maltillisen kokonaisuuden. Tuulettimen lisäksi kotelon jokaiselta sivulta löytyy ilmanotto ja -poistoaukkoja, joten lämmin ilma ei jää helposti pyörimään kotelon sisään. Testien aikana kaikki HAF X:n tuulettimet olivat käytössä. Prosessoricooleri asennettiin kaikissa koteloissa liikuttamaan ilmaa vaakasuunnassa.

  • Intel Core i7-950 3,8 GHz (23 x 165 MHz, 1,25 V)
  • Asus P6T Deluxe (Intel X58 -piirisarja)
  • Qimonda PC3-8500U-7-XX-A0 DDR3 1 Gt x 3
  • Asus GeForce GTX 580
  • Intel SSDSA2MH080G1GN 2,5″ SSD 80 Gt SATA 3Gb/s
  • WD Caviar SE16 320 Gt SATA
  • Fractal Design Newton R3 1000W
  • be quiet! Silent Base 800, Fractal Design Define R5, NZXT H440, Phanteks Enthoo Pro, Cooler Master HAF X (verrokki)
  • Phanteks PH-TC14PE -prosessoricooleri
  • Windows 7 Professional 64bit
  • Prime95 27.9 (8 worker threads, In-place large FFTs)
  • Furmark 1.15.0 (Burn-in mode)
  • CrystalDiskMark 3.0.3b
  • Intel Extreme Tuning Utility 4.3
  • CPUID HWmonitor 1.21

Prosessorin, näytönohjaimen ja kiintolevyn lämpötiloja seurattiin ohjelmallisesti Intel Extreme Tuning Utility- ja CPUID HWmonitor -ohjelmien avulla. Lisäksi piirisarjan jäähdytysprofiilin sekä virtalähteen ulostuloilman lämpötilaa mitattiin ulkoisen Meterman TMD90 -lämpömittarin ja K-tyypin termoelementtien avulla. Kuvaajaan suorittimen lämpötilaksi on merkitty neljän ytimen keskiarvo. Thermaltaken kotelolla mittaustulokset kirjattiin tuuletinsäätimen minimi- ja maksiminopeudella, josta johtuen kuvaajasta löytyy merkinnät ”L” ja ”H”. Be quiet!in tapauksessa L tosin tarkoittaa sitä, että takatuulettimen kanssa on käytetty mukana toimitettua kierrosnopeutta alentavaa adapteria. Kokoonpanoa rasitettiin Prime 95-, FurMark sekä CrystalDiskMark-testiohjelmien avulla. Testiympäristön lämpötila liikkui noin 23 asteen tuntumassa. Melumittaukset toteutettiin tuttuun tapaan Velleman DVM805 -desibelimittarilla.

 

Melumittaukset ja subjektiivinen meluarviointi

Tuttuun tapaan kotelon jäähdytysratkaisun meluntuottoa mitattiin Velleman DVM805 -desibelimittarilla kolmesta eri suunnasta: kotelon edestä, vasemmalta sivulta sekä takaa. Desibelimittari asennettiin kiinni kamerajalkaan ja sijoitettiin niin, että mittapää osoitti koteloa kohti noin 50 cm etäisyydellä ja 70 cm korkeudella 20 astetta vaakatasosta alaspäin suunnattuna.

Lisäksi lukijoiden toiveesta mittasimme ensimmäistä kertaa myös koteloiden rakenteen vaimennuskykyä asentamalla koteloon Thermalright Silver Arrow IB-EExtreme -coolerin pyörimään täydellä nopeudellaan. Valmistajan tietojen mukaan TY-143-tuulettimet pyörivät täydellä tehollaan 2500 RPM ja tuottavat 130 CFM ilmavirran sekä 45 dBA melutason. Mittasimme vapaassa tilassa edellämainitulta etäisyydeltä coolerin melutasoksi 51-53 dBA. Vaimennuskyvyn mittauksen aikana koteloiden omat tuulettimet olivat pois päältä eikä koteloihin ollut asennettuna kokoonpanoa.

Mittaukset suoritettiin öisessä hiljaisessa huoneistossa, jolloin taustameluksi mitattiin 34 desibeliä. Mittaustulokset on pyöristetty lähimpään puoleen desibeliin. Tuulettimille virtaa antamassa käytettiin Silverstonen täyspassiivista NightJar 520W -virtalähdettä, joka oli asetettu ATX-liittimeen kytketyllä diagnostiikkayksiköllä toimimaan itsenäisesti ilman tietokonekokoonpanoa.

Melu

Be quiet! Silent Base 800:n mukana toimiettavista Pure Wings 2 -tuulettimista kaksi on kooltaan 140 mm ja yksi 120 mm. Valmistajan speksien mukaan pienempi takatuuletin on hieman isompia meluisampi ja teimme saman havainnon myös mittauksissa, tosin selkeämmällä erolla. Tuulettimien pyöriessä maksiminopeudella kotelo pitää selvästi kuuluvaa jurinaa sekä ilmavirran huminaa. Joku saattaa pitää jopa kyseistä hankalasti paikannettavaa jurinaa häiritsevänä. Lähempää kuulosteltuna takatuuletin pitää havaittavasti etutuulettimia kovempaa humisevaa ja ilmaa repivää ääntää. Kun takatuulettimen nopeutta lasketaan mukana toimitettavan adapterin avulla, tippuu melutaso yllättävän paljon. Jäljelle jää edelleen hiljaisessa huoneessa havaittava humina ja vaimea surina, eikä koteloa voi vieläkään kutsua erityisen hiljaiseksi. Koitimme vielä lopuksi pudottaa erillisellä tuuletinsäätimellä silkasta mielenkiinnosta etutuulettimien nopeuden 600 ja takatuulettimen 750 kierrokseen minuutissa, jolloin mittasimme melutasoksi kaikista suunnista 35 desibeliä. Nyt lopputulos oli hiljainen, mutta ei äänetön, sillä hiljaisessa tilassa kuultavissa oli edelleen vaimeaa surinaa ja rahinaa.

Define R5:n Dynamic GP14 -tuulettimet ovat jo maksiminopeudellaan hyvin hiljaisia ja niistä kantautuu ainostaan tasainen pieni suhina tarkkaan kuunneltaessa. Aivan lähelle mentäessä (20 cm) tuulettimista on havaittavissa lapojen ilmaa repivää ääntä sekä vaimeaa rahinaa moottorista. Minikierroksille etupaneelin tuuletinsäätimestä asetettuna Define R5 on niin lähellä äänetöntä, kuin aktiivijäähdytteisellä kotelolla on mahdollista. Desibelimittarimme ei kyennyt erottamaan tuulettimien ääntä taustamelusta, eikä myöskään allekirjoittanut, jos ei korvaa vienyt aivan tuulettimen viereen. Muutaman sentin päästä kuunneltuna havaittavissa oli lähinnä erittäin pientä rahinaa tuulettimen keskiöstä.

H440 on vertailun ainoa kotelo, joka ei ole varustettu tuuletinsäätimellä. Sen FN V2 -tuulettimet pyörivät aina kiinteällä 1200 (120 mm) ja 1000 RPM (140 mm) nopeudella. Tämän vuosi kyseessä onkin vakiojäähdytykseltään vertailun äänekkäin kotelo. Tuulettimet pitävät selvää tasaista huminaa, joka on tyypiltään varsin miellyttävää. Tuulettimet ovat melko sivuäänettömiä ja vain etutuulettimista oli havaittavissa läheltä kuunneltuna pientä lapojen ilmaa repivää ääntä.

Enthoo Pron tuulettimet säätyvät PWM-ohjattavan tuuletinhubin avulla, joskin meillä oli jostain syystä ongelmia saada sitä toimimaan. Tästä syystä säädimme tuulettimet 600 RPM ”miniminopeudelle” manuaalisesti erillisen tuuletinsäätimen avulla. Täydellä nopeudella Enthoo Pron tuulettimet pitävät tasaista voimakasta huminaa, joka on melko miellyttävän tasalaatuista, muttei missään nimessä lähelläkään hiljaista. Lähempää kuulosteltuna etutuuletin pitää hieman takatuuletinta kovempaa ääntä ja sen äänestä on havaittavissa ilman repivää ääntä ja pientä moottorin ulinaa. Takatuulettimen ääni muodostuu pelkästä tasaisesta huminasta. Kun tuulettimien nopeus lasketaan 600 RPM:n nopeuteen, jää jäljelle lähinnä vaimeaa huminaa. Lähempää kuunneltaessa takatuulettimesta on havaittavissa myös pientä rutinaa ja etutuulettimesta rutinaa sekä ulinaa.

Vaimentavuus

Kotelon rakenteen vaimennuskykyä mitatessamme suoritimme mittaukset kolmesta eri suunnasta edellisen mittausvaiheen tapaan. Ilman koteloa mitattuna melulähteenä käytetyn Thermalrightin coolerin melutaso oli 52, 51 ja 53 desibeliä (edestä, sivulta, takaa). Mitatut erot koteloiden välillä olivat parin desibelin luokkaa ja suurimmat vaimennukset mitattiin etupaneelin suunnalta. Pääosin erot havaittiin juuri kotelon etupuolelta mitattuna, sillä sivu- ja takasuunnasta mitattujen arvojen erot jäivät olemattomiksi.

Parhaiten mittausten mukaan melua vaimensi Define R5, joka ei ole suoranainen yllätys umpinainen rakenne ja äänenvaimennusmateriaali huomioiden. Kun Definen kattopaneelin peitelevyt irrotettiin, havaittiin ainoastaan sivumelussa yhden desibelin nousu. Toiseksi parhaiten vaimennuksesta suoriutuivat H440 ja Silent Base 800, joiden rakenteet ovat Definen tapaan melko umpinaisia ja vaimennettuja. Edestä mitattuna eroa oli kuitenkin Defineen nähden desibelin verran. Silent Base 800:n kylkipaneelin tuuletuspeitelevyn avaamisesta (ei kokonaan irti) totesimme aiheutuvan puolen desibelin melutason nousun kotelon sivusuunnasta mitattuna. Joukon viimeiseksi tässä leikissä jäi Phanteks, jonka etu- ja kattopaneelin rakenne on ryhmän avoimin.

 

Lämpötilamittaukset

Lämpötilat rasituksessa

Lämpötilamittauksissa huomioitiin tälläkin kertaa vain rasituslämpötilat, sillä tällöin kotelon ilmankierrolla on hallittavaan suurin lämpökuorma. Suurimmalla lämpökuormalla jäähdytyksen todelliset kyvyt ja mahdolliset rajat tulevat luonnollisesti parhaiten esiin.

Prosessorin lämpötila asettui koteloilla noin 15 asteen haarukkaan 70 ja 85 asteen välille. Matalin lämpötila mitattiin Define R5:ltä, jonka kattopaneeli oli avonaisena. Toiseksi venyi asteen erolla Phanteks tuulettimien maksiminopeudella. Keskijoukon 75 asteen tuloksella muodostivat Define R5 tuulettimien maksiminopeudella, H440 sekä Phanteks tuulettimien pyöriessä 600 RPM nopeudella. Alempaan keskijoukkoon jäivät Silent Base 800 78 asteen ja Define R5 tuulettimien miniminopeudella 80 asteen tuloksella. Selvästi peränpitäjäksi jäi heikolla 85 asteen tuloksella Silent Base 800 takatuulettimen pyöriessä alennetulla nopeudella.

Näytönohjaimen lämpötilassa ei havaittu juurikaan eroja testikoteloiden välillä, sillä kahta koteloa lukuun ottamatta kaikilta mitattiin 86 asteen lämpötila. Ainoastaan Phanteks täydellä tuuletinnopeudella sai pidettyä näytönohjaimen kaksi astetta viileämpänä ja Silent Baselta mitattiin puolestaan 87 ja 88 asteen lämpötilat.

Myöskään piirisarjan lämpötilan osalta koteloiden väliltä ei mitattu kovinkaan suuria eroja. Matalimmat lämpötilat mitattiin Phanteksilta kummallakin tuuletinnopeudella. Kärjen tuntumaan sijoittuu Define R5 kattopaneeli avattuna runsaan asteen lämpimämmällä tuloksella ja keskijoukon muodostavat sama kotelo suljettuna tuulettimien maksiminopeudella sekä H440. Selvästi korkein lämpötila kirjattiin Silent Baselta takatuulettimen pyöriessä alennetulla nopeudella.

Virtalähteen poistoilman lämpötilaerot pysyivät testijoukon sisällä kahden ja puolen asteen sisällä, eli varsin pieninä. Matalimmat 32 asteen lukemat kirjattiin Define R5:ltä tuulettimien maksiminopeudella sekä H440:ltä. Korkeimmat lämmöt puolestaan mitattiin Phanteksilta ja be quiet!ilta.

Kiintolevyn lämpötila liikkui testikoteloissa CrystalDiskMark-rasituksen jälkeen 35 asteen molemmin puolin. Viileimpänä levy pysyi Phanteksissa, jolta mitattiin 32 ja 34 asteen lukemat. Niukasti perässä seurasi Define R5 kattopaneeli avattuna 35 asteen lämpötilalla. Define R5:ssä täydellä tuuletinnopeudella ja H440:ssä levy saavutti 36 asteen lämpötilan ja samaan joukkoon sijoittui myös Silent Base 36-37 asteen tuloksillaan. Selvästi perää jäi pitämään Define R5 tuulettimien miniminopeudella.

Yhteenvetona Phanteks pitää vakiotuulettimilla kokoonpanon viileimpänä, mutta haittapuolena sillä on kilpailijoihinsa nähden korkea melutaso. Onneksi Phanteksin jäähdytysteho ei vaikuttaisi kärsivän merkittävästi tuulettimien kierrosnopeuden laskemisesta. Melutason ja jäähdytystehon suhteen parhaan yhdistelmän vaikuttaisi kuitenkin tarjoavan Define R5, joka on täydelläkin tuuletinnopeudella varsin hiljainen ja siitä huolimatta jäähdytysteholtaan hyvä. H440 on jäähdytyskyvyiltään samaa luokkaa Define R5:n kanssa, mutta sen tuulettimet ovat pykälää äänekkäämmät. Be quiet! tuotti pettymyksen erityisesti melutason suhteen, sillä jo valmistajan nimenkin perusteella olisi voinut odottaa hiljaisempaa lopputulosta, eikä jäähdytysteho toisaalta kuitenkaan ollut melutason mukainen.

 

Sisältö

  1. Testissä 100 euron tornikotelot - syksy 2014
  2. Fractal Design Define R5
  3. NZXT H440
  4. Phanteks Enthoo Pro
  5. be quiet! Silent Base 800
  6. Numeroiden mukaan, testikokoonpano, lämpötila- ja melumittaukset
  7. Loppuyhteenveto