Uusimmat

”Kuin 3D äänelle”: Dolby Atmos on Finnkinon uusi vetonaula

26.07.2016 10:47 Tuukka Hämäläinen

Helsingin Tennispalatsi-elokuvateatteriin kesäkuussa avattu Scape-sali toi ensimmäisenä Suomeen paitsi laserprojektorin, myös Dolby Atmos -äänentoistojärjestelmän. Se tarjoaa uudenlaisen elokuvakokemuksen, jonka toteuttaminen tuo lisää töitä äänenkäsittelijöille.

”Dolby Atmos ei vahvista vain räjähdyksiä, rytinää ja äänitehosteita, vaan sen nimikin viittaa ilmapiiriin. Hiljaisessa tai intiimissäkin kohtauksessa se sijoittaa katsojan hetkeen, olipa kyse sitten linnuista ja puista tai tuulesta. Se on katsojalle hyvin kokemuksellista, sillä se eräällä tapaa tuo heidät sisään elokuvaan.”

Näin kuvailee tuoreen X-Men: Apocalypsen ohjaaja Bryan Singer Dolbyn uutta äänentoistojärjestelmää, jollainen löytyy kesäkuun lopulla avatusta Tennispalatsin Scape-salista. Tekniikka sinänsä ei ole aivan uutta, vaan Atmos julkaistiin jo vuonna 2012, ja nykyisin se löytyy jo yli 1800 elokuvateatterisalista ympäri maailmaa.

Singerin kanssa vastaavia kehuja suoltavat Atmoksen nettisivuilla myös muun muassa Batman v Supermanista tuttu Zack Snyder ja Deadpool-ohjaaja Tim Miller. Pitkän linjan elokuvamiksaaja ja Helsingissä toimivan Kalevalastudion studiopäällikkö Sami Sarhamaa tuntuu olevan samoilla linjoilla ohjaajien kanssa.

– Atmos on kuin äänen 3D, jolla katsoja saadaan haluttaessa tavallaan äänen sisään. Atmos on erittäin tehokas tilaäänissä, kuten tyhjien ulko- ja sisätilojen luomisessa, sekä musiikissa jo ihan normaalissa draamassakin. Missään nimessä sitä ei kannata ajatella pelkästään efektikäyttöön soveltuvana.

Dolby Atmos

Atmos peittoaa edeltäjänsä

Dolby Atmos eroaa aiemmista Dolby-järjestelmistä kaikkein selkeimmin äänikanavien määrässä. Siinä missä elokuvateattereiden tavanomaisessa Dolby 5.1 -järjestelmässä on kuusi kanavaa, on Dolby Atmoksessa niitä useita kymmeniä.

Sarhamaa avaa äänentoistoa seuraavasti: Aiemmassa Dolby 5.1:ssä valkokankaan taakse on sijoitettu vasen, oikea ja keskikanava, sekä matalien taajuuksien LFE-efektikanava, jonka lisäksi salin puolelta löytyvät surround-kanavat vasemmalta ja oikealta.

– Vaikka 5.1:ssä salissa on useita kaiuttimia, surround-äänet ajetaan kahteen kanavaan ja salikaiuttimet toistavat summattua ääntä muodostaen vasemman ja oikean surround-kentän.

– Atmoksessa sen sijaan jokaiseen kaiuttimeen, joita salista riippuen voi olla 20-40, päästään ajamaan tarvittaessa ääntä erikseen. Atmoksessa salissa on seinäkaiuttimien lisäksi myös kattokaiuttimia.

Finnkinon Scape-salissakaan ei kaiuttimien määrällä säästellä, sillä salista löytyy kaikkiaan 73 kaiutinta, 3 subwooferia ja lisäksi kankaan takana olevia kaiuttimia on kolmen sijaan viisi. Sarhamaan mukaan kaiutinten lukumäärä luo entistä tasaisemman äänikentän, mutta se ei ole ainoa tapa, jolla Atmos peittoaa edeltäjänsä.

– Myös kaiuttimien taajuusvaste on erilainen, sillä Atmoksessa mennään 30 hertsistä 20 kilohertsiin, 5.1:ssä noin 150 hertsistä noin 12 kilohertsiin. Eli sointi pysyy samanlaisena, tuli ääni edestä, sivulta tai ylhäältä.

Atmoksessa ääni voidaan myös miksata entistä tarkemmin eri suuntiin katsojan ympärillä ja myös yläpuolella. Näin äänikohde, esimerkiksi kameran kiertävä helikopteri, saadaan kuulostamaan siltä, että se todella kiertää sulavasti katsojan ympäri.

– Atmoksessa ääntä voidaan liikuttaa täsmällisemmin eri kohtiin salia, ja tehdä se siten, että sointi leviää selkeästi koko saliin tai liikkuu salissa täsmällisesti. Varsinkin bassotoisto on aivan erilainen Atmoksessa.

Alla olevalla Dolbyn esittelyvideolla havainnollistetaan selvästi, kuinka Atmoksen äänentoisto vertautuu Dolbyn aiempiin järjestelmiin.

Miksaaminen hitaampaa ja kalliimpaa

Ensimmäinen Dolby Atmokselle miksattu elokuva oli vuonna 2012 ilmestynyt Pixarin animaatio Brave. Nykyisin monet tai jopa useimmat suuren luokan elokuvat miksataan Atmokselle, joten on luontevaa, että näitä elokuvia tuodaan esitettäväksi juuri Scape-saliin. Kesän ensi-illoista esimerkiksi Tarzanin legenda ja Ice Age: Törmäyskurssilla on miksattu Atmokselle.

Kun Finnkino järjesti medialle tiedotustilaisuuden Scape-salista kesäkuun lopulla, kerrottiin kuitenkin samalla, että myös suurten suomalaisten elokuvien ensi-iltoja tullaan jatkossa tuomaan Tennispalatsin lippulaivasaliin. Tämä herätti heti kysymyksen siitä, tullaanko kotimaisia elokuvia miksaamaan Dolby Atmokselle.

Sarhamaa tietääkin nyt kertoa, että suomalaisten elokuvien Atmos-miksaaminen ei ole pelkkää kunnianhimoista maalailua.

– Suunnitelmia ja keskusteluita on jo käyty, ja ensimmäiset kotimaiset Atmos-elokuvat tulevat vielä tänä vuonna.

Atmokselle miksaaminen on kuitenkin hieman kalliimpaa ja hitaampaa, kuin Dolby 5.1:lle miksaaminen.

– Koska kanavia on enemmän, menee miksaamiseenkin enemmän aikaa. Myös miksaamon kaiutinjärjestelmä sekä audiolaitteisto vaativat melkoisia investointeja, jotka nostavat miksaushintaa noin 10%.

– Atmokselle miksaaminen ei kuitenkaan ole juuri vaikeampaa, vain hitaampaa. Se, miten hyvin Atmosta voidaan hyödyntää, jää paljolti äänisuunnittelijan ja -leikkaajan varaan. Jos äänisuunnittelu ja leikkaus on tehty 5.1-äänentoistoa varten, miksaajan tehtäväksi jää vain levittää olemassa olevat äänet ja musiikki saliin, sekä kaiuttaa ja liikuttaa eri elementtejä tarpeen mukaan salin puolelle.

Dolby

– Jos äänileikkaus taas on tehty Atmokselle, saadaan elokuvaan enemmän dynamiikkaa, joka puolestaan auttaa tarinankerronassa. Miksaaminen on kuitenkin perusteiltaan samaa: Edelleen täytyy pitää huoli siitä, että puheen sointi on miellyttävä ja että dialogista saa selvää, sekä noudattaa tarinankerronnan edellytyksiä musiikin ja tehosteiden suhteen. Koska äänikanavia on enemmän, täytyy jo äänileikkausvaiheessa pitää myös huolta siitä, että etenkin tilaäänissä on tarpeeksi erilaisia sointeja, jotta immersio saadaan kunnolla aikaan.

Sarhamaan mukaan myös musiikki käyttäytyy eri tavalla Atmokselle miksatessa. Musiikki voidaan esimerkiksi siirtää salin puolelle soinnin kärsimättä ja saada se soimaan ilmavammin.

Mahdollisuudet Dolby Atmos -miksaamiseen löytyvät jo nyt Helsingin Kalevalastudiolta, jonka studiopäällikkönä Sarhamaa toimii. Osaamista Atmos-miksaukseen löytyy hänen mukaansa jo nyt riittävästi, mutta yhä enemmän tullaan oppimaan kokemuksen kautta.

– Miksaaminen onnistuu nyt jo hyvin, mutta näkemys kehittyy kukkaansa vasta kun elokuvia on useampi Atmos-miksattuna. Teknologiahan on uusi ja oivalluksia tehdään vielä jonkin aikaa sekä äänisuunnittelun ja -leikkauksen, että miksauksen alueella.

Lue myös:

Testasimme Finnkinon uuden Scape-salin: ”18,50 euroa on kova hinta, vaikka 3D vakuuttikin” | Dome.fi

Aiheesta lisää:

Dolby Atmos: Next-Generation Audio for Cinema

Dolby Atmos Specifications

Authoring for Dolby Atmos: Cinema Sound Manual

Tatu Junni

Olen toiminut Otavamedian eri sivustojen tuottajana ja toimittajana vuodesta 2007 lähtien. Ensin Plaza.fi:n elokuva- ja musiikkiosio Kaistalla, myöhemmin eDomessa ja Domessa, ja nykyään sitten Muropaketissa. Osallistun juttujen kirjoittamiseen aktiivisesti etenkin elokuvaosiossamme, joka on käsittelemistämme aiheista minulle läheisin.

Muropaketin uusimmat