Uusimmat

Fractal Design Define Nano S

29.03.2016 02:46 Juha Kokkonen

fractaldefinenanos_1

Suomessakin erittäin suureen suosioon nousseen Fractal Desiginin kotelomalliston tuorein lisäys on Define Nano S, joka on mini-ITX-kokoinen versio vuosi sitten julkaistusta Define S -miditornikotelosta. Kyseessä on Fractal Designin ensimmäinen tornimallinen mini-ITX-kotelo, joka noudattaa samaa pelkistettyä muotoilua ja tarjoaa samat keskeiset ominaisuudet kuin isommat sisaruksensa. Nano S on valmistajan mukaan suunnattu erityisesti harrastajille, jotka haluavat rakentaa tehokkaalla neste- tai ilmajäähdytyksellä varustetun suorituskykyisen ja hiljaisen mini-ITX-kokoonpanon.

Valmistajan suositushinta Define Nano S:lle on 69,99 euroa ja ikkunalliselle versiolle 74,99 euroa. Käytännössä ikkunattoman version hinnat näyttäisivät alkavan Suomessa vajaasta 80 eurosta.

Define Nano S toimitetaan Fractal Designin koteloille tyypilliseen tapaan ruskeassa pahvilaatikossa, jonka pintaan on painettu varsin selkeät ja yksityiskohtaiset kuvitukset sekä ominaisuuslistaukset. Pakkauksen päätyihin on puhkaistu aukot, jotka helpottavat sen kantamista. Laatikon sisällä kotelo on suojattu muovipussilla sekä styrox-sovitteilla.

fractaldefinenanos_2

Define Nano S:n mukana toimitetaan kotelon ohessa ohjekirjanen, takuutiedot sekä pienipahvirasiallinen oheistarvikkeita. Rasian sisältö on esitelty erittäin selkeästi sen kannessa ja mukaan on pakattu neljää sorttia erilaisia ruuveja, nestesäiliön kiinnitysraudat, mustia nippusiteitä sekä tuuletinhaaroitin.

fractaldefinenanos_4

Jos mittasuhteita ei pääse vertaamaan mihinkään toiseen koteloon, Define Nano S näyttää aivan samalta suurempien sisarmalliensa kanssa. Esimerkiksi Define S:n kanssa rinnatusten vertailtuna ero on kuitenkin päivänselvä – Nano on kuin kutistettu versio esikuvastaan. Define-mallistolle tyypillisesti ulkonäkö on valmistajan sanoin ”skandinaavista”, eli kulmikasta ja melko pelkistettyä. Kotelon rakenne on pääosin mustaksi maalattua teräspeltiä, pois lukien muovisen etupaneelin sekä kattopaneelin peitelevyn. Kotelosta on saatavilla sekä ikkunallinen että ikkunaton versio, joista testikappale edusti ensimmäistä.

Define Nano S:n fyysiset mitat ovat 203 x 330 x 400 mm (L x K x S) ja 4,6 kg (ikkunaton malli 5,0 kg), eli toisin sanoen niin sen tilavuus kuin painokin ovat alle puolet täysikokoisen Define S:n mitoista. Kotelo on mitoitettu ainoastaan mini-ITX-kokoisille emolevyille, joten suuremmat vaihtoehdot eivät sisälle mahdu. 3,5 tuuman levypaikkoja on kaksi ja 2,5 tuuman levypaikkoja toiset kaksi kappaletta. Tuuletinpaikkoja on kuusi, joista kahdessa on esiasennetut 120 ja 140 mm tuulettimet. Valmistajan takuu kotelolle on kaksi vuotta.

fractaldefinenanos_5

Define Nano S:n etupaneeli on umpinainen Define S -mallin esikuvan tapaan ja sen muovipinnassa on harjattua alumiinia imitoiva kuviointi. Kuten tästä voi päätellä, Define Nano S:stä ei siis löydy lainkaan ulkoisia 5,25 tuuman asemapaikkoja. Kotelon jäähdytysilmanotto tapahtuu etupaneelin kyljistä, joissa on koko matkalla ritilät. Tämän ns. epäsuoran ilmanoton ansiosta etutuulettimien tuottama melu ei pääse kantautumaan suorinta reittiä käyttäjän korviin. Etupaneelin sisäpinnassa on ohut bitumimainen äänenvaimennuskerros, jossa on tekstiilipinta.

fractaldefinenanos_6

Etupaneeli irtoaa ulospäin nyppäämällä ja sen takana on suuri muovinen pölysuodatin, joka on toisesta reunastaan kiinni muovikynsillä ja toisesta magneeteilla. Suodatinpaneelin irrottaminen on helppoa puhdistamista ja pesua varten. Suodattimen takaa paljastuvasta kotelon rungon etuosasta löytyy tuuletinpaikat kahdelle 120 tai 140 mm tuulettimelle. Kiskomaisten kiinnityspisteiden ansiosta tuulettimien sijaintia on mahdollista hienosäätää pystysuunnassa. 140 mm tuulettimia käytettäessä osa tuulettimesta peittyy 120 mm tuulettimien kiinnitysreikien vuoksi. Valmiiksi asennettuna Nano S:n etupaneelissa on yksi 140 mm Dynamic GP14 -tuuletin, jonka suoritusarvot ovat 1000 RPM, 18,9 dBA ja 68,4 CFM.

fractaldefinenanos_7

Etupaneelin painikkeiden ja liitäntöjen sijainti ja asettelu on täysin identtinen Define S -mallin kanssa. Ne sijaitsevat aiemmista Define-malleista tutuksi tulleella paikalla etupaneelin päällä. Tarkalleen ottaen ne eivät ole kiinni itse etupaneelissa vaan erillisessä kehyksessä, joka jää kiinni runkoon kun etupaneeli irrotetaan. Suuri pyöreä virtapainike sijaitsee keskellä ja se on valaistu siniseksi niin, että kiintolevyjä luettaessa valo vilkkuu kirkkaampana. Vasemmalta puolelta löytyvät kuuloke- ja mikkiliitännät sekä pieni pyöreä reset-painike. Oikealla puolella on puolestaan kaksi USB 3.0 -liitäntää, joka on hieman harmillista nuukailua, sillä Define R5 -mallissa USB-liitäntöjä on neljä.

fractaldefinenanos_8

Define Nano S:n kattopaneeli on oletuksena peitetty ModuVent-paneelilla, joka peittää alleen katossa olevat ilmanpoistoaukot. Toisin kuin suuremmissa sisarmalleissa, Nano S:n ModuVent-paneeli on yksiosainen. Sen materiaali on edelleen muovia ja sisäpintaan on kiinnitetty ohut tekstiilipintainen äänenvaimennuskerros. Paneeli kiinnittyy kotelon kattoon muovikynsillä, jotka on vapautettava kotelon sisäpuolelta käsin. Kynnet ovat hieman jykevämmän tuntuiset kuin Define R5:ssä, mutta siitä huolimatta ModuVentiä irrottaessa kannattaa olla varovainen.

fractaldefinenanos_9

Nano S:n pohjasta löytyy neljä pyöreää kromipinnoitettua koroketassua, jotka nostavat kotelon noin 15 mm irti alla olevasta tasosta. Koko pohjan keskiosaa peittää muovinen pölysuodatin, joka irtoaa kätevästi kotelon etupaneelin suuntaan vetämällä. Pohjan takaosan hunajakennorei’itys on virtalähteen ilmanottoa varten ja etuosaan on mahdollista kiinnittää 120 mm lisätuuletin kiskomaisiin kiinnitysuriin. Oletuksena siinä on kuitenkin pohjan kautta kiinni ruuvattu kelkka, johon tutustumme tarkemmin kotelon sisäosan yhteydessä.

fractaldefinenanos_10

Takapaneelin asettelu on tyypillinen tornimalliselle kotelolle, mutta korttipaikkoja on isompia Define-koteloita vähemmän. Virtalähdepaikka sijaitsee alhaalla kotelon pohjalla ja sen kiinnitysreiät mahdollistavat virtalähteen asentamisen molemmin päin. Emolevyn liitinpaneelin vieressä on poistotuuletinpaikka, johon sopii 120 mm tuulettimet.

fractaldefinenanos_11

Molemman kylkipaneelit ovat varustettu takareunaan muotoillulla kahvalla, joka helpottaa paneelien irrottamista. Sormiruuvit pysyvät myös avattuna kiinni paneelissa, joka estää näppärästi ruuvien hukkumisen. Kylkipaneelien sisäpintaan on liimattu tekstiilipintainen bitumipohjainen äänenvaimennusmatto. Ikkunallisesta versiosta vaimennusmateriaali luonnollisesti puuttuu vasemmasta kyljestä.

fractaldefinenanos_12

Oikeanpuoleisen kylkipaneelin takaa löytyy kohdasta riippuen noin 17-37 mm:n edestä johtotilaa – eniten sitä löytyy etupuoliskosta. Johdot on niputettu kulkemaan pystysuunnassa kahden tarranauhan avulla. Lisäksi takaa alhaalta löytyy vielä kolmas tarranauha ylimääräisten johtojen niputtamiseen. Väliseinän etuosaan on sijoitettu yksi 3,5 tuuman levykelkka, joka on kiinni yhdellä sormiruuvilla. Taaempana prosessoricoolerin asennusaukon päällä sijaitsee puolestaan kelkka kahdelle 2,5 tuuman levylle. Kumiläpillä reunustettuja johtoläpivientiaukkoja löytyy emolevyn pysty- ja yläsivulta sekä virtalähteen takaa.

fractaldefinenanos_13

Nano S:n levykelkat on valmistettu teräslevystä ja niiden kiinnitysruuvit pysyvät paikallaan myös avattuna. 3,5 tuuman levykelkka on sama kuin suuremmassa Define S -mallissa ja se on varustettu kumialuslevyillä, jotka estävät levyn suoran kontaktin kelkan kanssa. Harmi, etteivät levyn erikoiskiinnitysruuvit ole sormin kierrettävää mallia, kuten Define R5 -kotelossa. 2,5 tuuman levykelkkaan sopii rinnakkain kaksi levyä ja niiden kiinnitys tapahtuu tavallisilla ruuveilla pohjasta.

fractaldefinenanos_14

Vasemman kylkipaneelin takana sisäasettelu on isomman sisarmallin tavoin avoin ja selkeä. Kotelon etuosassa ei ole asema eikä levypaikkoja, sillä se on suunniteltu tarjoamaan ilmajäähdytyksessä esteettömän ilmavirtauksen sekä nestejäähdytyskäytössä tilaa jäähdyttimelle, pumpulle ja nestesäiliölle. Emolevyn paikka on takana kotelon yläosassa ja virtalähteen paikka takana alaosassa. Vakiojäähdytys on suunniteltu kulkemaan kotelon läpi vaakasuunnassa edestä taakse.

fractaldefinenanos_15

Nano S:n pohja on rei’itetty lähes kauttaaltaan ilmanvaihtoritiläksi. Etuosassa on esiasennettuna metallikelkka, jonka päälle voi kiinnittää joko 3,5 tuuman kiintolevyn tai vaihtoehtoisesti nestejäähdytyksen pumpun. Kelkassa on reiät yleisimpien pumppujen kanssa yhteensopivilla etäisyyksillä. Kelkka on kiinnitettynä pohjan alapuolelta neljällä ruuvilla kiskomaisiin kiinnitysuriin, joihin voi vaihtoehtoisesti kiinnittää myös yhden 120 mm tuulettimen. Pohjalla kotelon takaosassa on puolestaan virtalähdepaikka, joka on varustettu neljällä kumikorokkeella. Lisäksi takapaneelissa virtalähteen kehyksessä on tiivistävä vaahtokumikaistale. Valmistajan mukaan virtalähteen maksimipituus on 160 mm, mutta mittaustemme mukaan 140 mm:n ylittävät virtalähteet alkavat peittää väliseinässä olevaa johtoläpivientiä.

fractaldefinenanos_16

Koska Define Nano S on tarkoitettu vain mini-ITX-emolevyille, kattaa emolevy lopulta varsin pienen osan kotelon sisäalasta. Emolevyn kiinnityskorokkeet ovat valmiiksi asennettuina ja emolevyn taakse jäävästä alueesta suurin osa on prosessoricoolerin asentamisen helpottamiseksi tarkoitettua aukkoa. Valmistaja määrittelee prosessoricoolerin maksimikorkeudeksi 160 mm, joten aivan kaikki markkinoilta löytyvät tornicoolerit eivät ole välttämättä yhteensopivia. Takapaneelista löytyy kaksi laajennuskorttipaikkaa, joiden peitelevyt ovat Fractal Designille tyypillisesti maalattu valkoiseksi. Korttipaikkojen kiinnitykset on toteutettu sormiruuvein kotelon sisäpuolelta käsin. Valmistaja ilmoittaa lisäkortin maksimipituudeksi 315 mm etutuulettimien ollessa paikallaan. Mittasimme matkaksi etupaneelista takapaneeliin noin 355 mm.

Takapaneeliin on esiasennettuna 120 mm Dynamic GP12 -kotelotuuletin, joka puhaltaa lämmintä ilmaa ulos kotelosta. Kiinteänopeuksisen tuulettimen suoritusarvot ovat 1200 RPM, 19,4 dBA ja 52,3 CFM. Tuulettimen sijaintia on mahdollista hienosäätää pystysuunnassa esimerkiksi prosessoricoolerin sijainnin mukaan. Nano S:n katossa on paikat kahdelle 120 tai 140 mm kotelotuulettimelle, joiden kiinnityskohta on myös hienosäädettävissä kotelon pituussuunnassa.

fractaldefinenanos_17

Kotelon avoimessa etuosassa taustaseinämä on varustettu useilla kiinnitysurilla, jotka ovat tarkoitettu ensisijaisesti nestesäiliöiden kiinnittämiseen. Oheistarvikkeiden mukana toimitetaan metalliset vaakapalkit, jotka käyttäjä voi sijoittaa käytetylle nestesäiliölle sopivalla tavalla. Kotelon etutuulettimet asennetaan kiinni rungon sisäpintaan ja valmiiksi esiasennettuna on yksi 140 mm Dynamic GP14 -tuuletin (1000 RPM, 18,9 dBA ja 68,4 CFM). Tuulettimen sijainnin voi säätää pystysuunnassa melko vapaasti käyttäjän tarpeiden mukaan.

fractaldefinenanos_18

fractaldefinenanos_18_2

Testasimme Define Nano S:n sopivuutta nestejäähdytyskäyttöön sovittamalla siihen testiksi Alphacoolin NexXxoS Full Copper -sarjan jäähdyttimiä. Kuvissa koteloon on kiinnitettynä 30 mm paksu 240 mm jäähdytin kattoon ja 30 mm paksu 280 mm jäähdytin etupaneeliin.

Valmistajan mukaan kattopaneeliin on mahdollista asentaa maksimissaan 240 mm jäähdytin, vaikka tuuletinpaikat löytyvät myös 140 mm tuulettimille. Tähän on syynä lähinnä kotelon leveys, eli 280 mm jäähdytin sijoittuu liian lähelle emolevyn pintaan, joka tekee sen asentamisen käytännössä mahdottomaksi. Asennettaessa 240 mm jäähdytin kattoon emolevyn pinnalla olevat komponentit saavat olla maksimissaan 35 mm korkeita. Matka kattopaneelista emolevyn reunaan on aikalailla tarkalleen 30 mm, joten tuulettimet tulevat väkisin emolevyn päälle, jos niitä ei sijoita kotelon ulkopuolelle.

Etupaneeliin sopii 240 mm koon ohella myös 280 mm jäähdytin, mutta pystysuunnassa ei jää liiemmin ylimääräistä tilaa. Ainakin testattu jäähdytin oli mahdollista asentaa vain liitännät ylöspäin, sillä kiinnitysreiät eivät osuneet kohdalleen liitäntöjen ollessa alhaalla. Etupaneeliin asennettavan jäähdyttimen paksuuden osalta ei ole juuri muita rajoitteita kuin näytönohjain, sillä matkaa etupaneelin sisäpinnasta emolevyn reunaan on noin 170 mm.

fractaldefinenanos_19

fractaldefinenanos_20

Kokoonpanon asentaminen Define Nano S:ään on hyvin samantyyppinen toimenpide kuin Define S:ään, mutta vain hieman pienemmässä mittaluokassa. Tilaa on mukavasti, joten komponenttien asennusjärjestyksellä ei ole niin väliä virtalähdettä lukuun ottamatta. Koska lisäkorttipaikat sijaitsevat välittömästi virtalähteen yläpuolella, on virtalähde asennettava ennen näytönohjainta. Kuten kuvasta näkyy, kahden korttipaikan näytönohjain tulee lähes kiinni virtalähteen yläpintaan, joka saattaa heikentää näytönohjaincoolerin jäähdytystehoa. Vaikka kylkipaneelit, lisäkorttipaikat ja levykelkat ovat kiinni sormiruuveilla, tarvitsee kokoonpanon asennuksessa käyttää myös runsaasti ruuvimeisseliä.

Johdotukset onnistuvat Nano S:ssä melko vaivattomasti, sillä läpiviennit ovat kohtalaisen hyvin sijoitettuja ja oikean kylkipaneelin takaa löytyy riittävästi tilaa ylimääräisille johdoille. Tarranauhat helpottavat johtojen niputtamista kotelon taustapuolella. Kuten kuvista näkyy, kotelon etuosaan jää varsin runsaasti tyhjää tilaa, kun kokoonpano rakennetaan ilmajäähdytteiseksi. Nestejäähdytyskäytössä tilaa sen sijaan ei välttämättä jää ylimäärin, jos etuosaan sijoitetaan paksu jäähdytinkenno, sillä pitkä näytönohjain työntyy varsin pitkälle etuosaan syöden omalta osaltaan pumpulle ja säiliölle jäävää tilaa.

Päähuomiot kokoonpanon asennuksesta:

  • Kotelossa mukavasti avointa tilaa.
  • Virtalähde on asennettava ennen näytönohjainta.
  • Jäähdytysratkaisuiden sijoittaminen koteloon on helppoa.
  • Ruuvimeisseliä tarvitaan virtalähteen, emolevyn ja levyjen asennuksessa.
  • Johtojen vetäminen siististi on helppoa.

 

Sisältö

  1. Esittely
  2. Fractal Design Define Nano S
  3. NZXT Manta
  4. Phanteks Enthoo Evolv ITX
  5. Testikokoonpano, melumittaukset ja lämpötilatestit
  6. Loppuyhteenveto