AMD Radeon RAMDisk

Tietokoneen suorituskykyyn vaikuttaa moni seikka ja näkyvimmin otsikoissa ovat olleet pidemmän aikaa prosessorit ja näytönohjaimet. Viimeisen muutaman vuoden aikana kiintolevyjen korvaajiksi povatut SSD-asemat ovat yleistyneet rajusti ja flash-muistien valmistusprosessien kehittyessä hintataso on laskenut tasolle, johon myös normaaleilla kuluttajilla on varaa. SSD-asemat ovat huomattavan paljon nopeampia kuin perinteiset kiintolevyt, mutta aina harrastajien keskuudesta löytyy niitä, joille hinta ei ole este ja jotka etsivät ratkaisuja tietokoneen nopeuttamiseksi.

Keskusmuistin käyttö tallennuskapasiteettina on kaikkea muuta kuin uusi idea tietokoneen nopeuttamiseksi, sillä ensimmäiset ratkaisut ovat peräisin 1980-luvulta. Haittapuolena on ollut keskusmuistin vähäinen tallennuskapasiteetti ja varsinkin korkea hintataso, mutta DDR3-muistikampojen hinnat ovat nykyisin huomattavan paljon alempana kuin vielä muutama vuosi sitten. AMD iskeytyy tähän markkinarakoon Radeon RAMDisk -ohjelmalla, joka on Dataram-nimisen yrityksen käsialaa. Kyseisen ohjelman avulla DDR3-muisteista voi lohkaista kapasiteettia välimuistimediaksi, joka toimii SSD-aseman tai kiintolevyn parina.

Artikkelissa tarkastelemme RAMDiskin taustalla olevaa teknologiaa, sen käyttömahdollisuuksia ja vaatimuksia sekä Radeon RAMDisk -ohjelman toimintaa. Lisäksi artikkelissa tutkitaan Kingstonin 64 gigatavun HyperX Beast -DDR3-muistikampasettiä, jota käytetään testeissä vertailukohtana SSD-aseman tarjoamalle nopeudelle.

Seuraava sivu
Muropaketin toimitus

Kommentit

2.

Vaikuttaapa älyttömän paskalta kun vertaa vaikkapa ilmaiseen IMDiskiin.

Vastaa tähän
3.

Asrockillahan on jo pitkään tullut emojen mukana ilmainen XFast RAM softa, jossa ei ole koko rajoituksia ja tekee käsittääkseni muutenkin samat asiat kuin tuo AMD:n versio.

Vastaa tähän
4.

Ohjelman koko idea on täysin järjetön. Kaikki nykyaikaiset käyttöjärjestelmät osaavat käyttää RAM:ia levyvälimuistina varsin älykkäästi.

Tästä on hyötyä lähinnä vainoharhaisimmille tietoturvafanaatikoille, jotka haluavat että kaikki data katoaa kun kone sammutetaan.

Vastaa tähän
5.

Synteettinen nopeus lohduttaa kauhiasti kun oikeanelämän tulokset lähes identtiset SSD:n kanssa :-/

näkyykö tuo käyttikselle heti bootissa el isaako SWAP -fileen setattua tuonne?

Vastaa tähän
6.

Idea loistava, mutta toiminta ei niinkään. Paitsi toki niille, jotka ajelevat CrystalDiskMark 3 testiä päivät pitkät. Otsa hiessä ja käsi siellä, tärisevät uskomattomista tuloksista uujeeeeee :)

Mutta oli mielenkiintoinen artikkeli taas, eli kiitos siitä.

Vastaa tähän
7.

Yllättävän heikot tulokset. Mikä tuossa pelien latauksessa on sitten pullonkaulana, jos ei levy/muisti?

Vastaa tähän
8.

Tämä oli oikeasti todella hyödyllinen revikka.
Nytten todellakin tietää, että sillä ei ole mitään merkitystä otanko "nyky SSD:n" vai "odotanko suorituskykyisempää ensivuodelta" tai "haaveileeko RAID 0:sta". Kaikki tämä on siis turhaa (niinkun jo uumoillutkin), koska vaikka SSD asema olisi liki 100x nopeampi ei käytännön eroa olisi.

Tärkein asia siis SSD:tä valittaessa on luotettavuus, luotettavuus ja luotettavuus.

Vastaa tähän
9.

Testi vain kertoo siitä minkä itsekin totesin RAMdiskiä kokeillessani että SSD on kuronut niin paljon PC:n suurinta pullonkaulaa kiinni että RAMdiskillä saatava nopeusero on melko hyödytön normaalikäytössä.

Vastaa tähän
10.

Tuli aikoinaan ( pari vuotta sitten) ajettua minecraftiä ramdiskiltä. Ennen tätä amd:een ohjelmaa siis

Vastaa tähän
11.

Itse toivoisin, että joku kehittäisi sellaisen RAID 1 sovelluksen, että rajoittamatta SSD nopeutta voisi peilata levyn limpulle, joko softaraidilla tai hw tasolla. Siihen luulisi tämänlaisen RAM ratkaisun antavan aika moneen gigaan saakka periksi kirjoitusnopeuden hitauden? Voi tosin olla, että tälläinen on jo nytten mahdollista ja en vain tiedä sitä.

Vastaa tähän
12.

Olisi kiva nähdä levynkäyttö kappyrät noista peleistä ja ohjelmista. Olettaisin että syy nopeuserojen pienyyteen löytyy sieltä. Eli SSD nopeus on jo riittävä mitä ohjelmat ja pelit käyttävät. Jokin muu pullonkaula tuolla ilmeisesti on testiohjelmien lukemia ajatellen jos ei tiedoston kopiointi levyn sisällä ole yhtään sen nopeampaa kuin SSD:llä (data tekee turhia lenkkejä).

Emolevylle akku ja joka pitää muistien tilaa yllä niin saadaan tuo muistin häviäminenkin ratkaistua.
Tällaisia ratkaisuja taisi olla PCI/PCI-E paikkoihin joskus.

Vastaa tähän
13.
Masa Laakso

Ohjelman koko idea on täysin järjetön. Kaikki nykyaikaiset käyttöjärjestelmät osaavat käyttää RAM:ia levyvälimuistina varsin älykkäästi.

Tästä on hyötyä lähinnä vainoharhaisimmille tietoturvafanaatikoille, jotka haluavat että kaikki data katoaa kun kone sammutetaan.

Näinpä. Turha viritys ellei ole erikseen joku hölmösti suunniteltu softa joka vaatii nopeaa levyä. Swapin työntämisessä ramdiskille ei ole järkeä.

Vastaa tähän
14.

Olisin halunut nähdä mittaustulokset siitä että kuinka paljon selaimen välimuistin ym. käyttö RAMDiskillä vähentää ssd:n kirjoitus- ja lukukäyttöä, samalla (mahdollisesti) pidentäen levyn ikää.

Vastaa tähän
15.

Ramdisk toimii minusta ainoastaan jos sitä käyttää järjestelmälevynä tai väliaikaisena työskentelytilana (esim. videon editointia varten? harmi että HD-raakavideon kanssa tilanpuute ei tätä skenaariota tue niin hyvin).

Järjestelmälevynä homma saadaan toimimaan linuxissa lopulta aika helposti, mutta scriptien tekemistä vaatii jonkin verran jotta homman saa toimimaan automaattisesti. Erittäin toimiva jos käyttiksen rakentaa USB-tikulle ja haluaa ylläpitää järjestelmän nopeutta ja tikun pitkää käyttöikää.

Hauskinta tuossa on ollut testata kuinka Windows 7 käyttäytyy ramdiskissä, vaikka omat windows testit onkin tehty virtualisoituna linux tmpfs:ssä. Parhaimmillaan käynnistysnopeus oli silti n. 1,5-2x nopeampi mitä hyvällä ssd:llä (11 sekuntia vs se tyypillinen 18-20s) vaikka homma oli virtualisoitu, eli perjaatteessa PCI-passthroughilla näyttikselle siitä olisi mahdollista rakentaa entistä rivakampi windows-käyttislevy.

Rehellisesti sanottuna kuitenkin homma on aika räpellystä ellei kyseessä ole juuri jokin USB-linux, jonka ympärille haluaa rakentaa sen liikutettavan käyttiksen. Normikäyttäjälle nopeushyöty on olematon, varsinkin normaalia käyttöä varten kun vertaa ihan SSD. Tosin SSD:n käyttöikää voitaisiin samalla pidentää, jos n. 60Gt SSD:n saisi aina koneen käynnistyessä luettua automaattisesti 64Gt ramdiskille, josta voitaisiin sitten käyttis taas ajaa. Sammuttaessa ja/tai tietyin välein kirjoitus voitaisiin suorittaa niistä tiedostoissa takaisin kun huomataan jotain muutoksia. Sinällään ramdisk-levytestejen tekeminen Windowsin puolella ei välttämättä kuvasta parasta mahdollista tilannetta, kun IO-overheadia on jo muutenkin järjestelmässä niin paljon (antaen heikomman suorituskyvyn kuin pitäisi).

Mutta jos SSD:tä ei vielä omista ja on vain raidattuja perinteisiä kiintolevyjä, niin ramdiskillä voi saada siihenkin settiin eloa jos jaksaa räpeltää isompien kampojen kanssa. :)

Vastaa tähän
16.

Käytin jotain peliä ramdiskiltä vuonna 1995 kun sitä muistia oli silloin turhaan niin "paljon" ;)

Vastaa tähän
17.

Jotenkin aina kuvittelin, että kovalevyt (myös SSD) ovat olleet pullonkaula, mutta eipä siltä näytä. Tämä oli ideallisesti itsellä joskus mielessä "Mitä jos pelin mapit latais valmiiksi muistiin".

No täytyypä kokeilla läppärillä kuitenkin kun tämä pyörii vielä hitaalla 2,5" kovolla eikä edes 7200rpm.

Vastaa tähän
18.

Ehkä kannettavassa tietokoneessa missä on vaikea vaihtaa kiintolevyä ssd asemaan voi toi ramdisk olla suositeltava käyttää mutta hyöty on aika olematon kun varmuuskopiointi kestää kauan ennen läppärin sammuttamista.

Vastaa tähän
19.

OCZ julkaisi joskus DDR1 aikaan PCI väyläisen patterivarmennetun "SSD-levyn".
Sama voisi toimia nykyään DDR3 muisteilla PCIe väylässä.
Tosin se söisi Revodriven markkinoita, jolle ei ole kilpailijoita, joten tällaista julkaisua tuskin nähdään.

Vastaa tähän
20.

Olisi ollut mielenkiintoista nähdä vähän enemmän statistiikkaa testiajoista. Esim. millaista cpu- ja levykuormaa järjestelmä kokee. Jossain muualla tosiaa vaikuttaisi pullonkaulat olevan, koska noin pienet erot käytännön testeissä. Onko CPU:n teho jo rajoite, voiko ylikellottamalla saada hyödynnettyä nopeampia levyjä paremmin vai onko kyse jostain io-operaatioiden käsittelyyn liittyvista latensseista tai väylien nopeudesta yms.

Onkohan jossain muualla Internetin syövereissä tämänkaltaista analyysiä tehty?

Vastaa tähän
Näytä kaikki kommentit

Osallistu keskusteluun MuroBBS:ssäKommenttikupla