Uusimmat

Loppuyhteenveto

24.02.2013 19:17 Muropaketin toimitus

Markkinoilla on lukuisten eri valmistajien DDR3-muistikampoja, joiden hintataso vaihtelee reilusti. Hintaan vaikuttaa merkittävimmin muistikampojen muistimäärä, tuettu kellotaajuus ja asetukset. Esimerkiksi kahden neljän gigatavun DDR3-muistikamman setin saa halvimmillaan 50 eurolla, kuten taas tässä artikkelissa mukana ollut kahdeksan Kingstonin HyperX Beast -muistikamman 64 gigatavun muistimäärällisen setin hinta pyörii reilussa 500 eurossa.

Nykypäivänä peruskuluttaja pärjää kahdeksalla, maksimissaan 16 gigatavulla muistia, jolloin muisti riittää hyvin useiden ohjelmien pitämiseen auki ja pelaamiseen. Käyttötapauskohtaisesti tarvetta voi olla myös suuremmalle määrälle muistia ja tällaisia tapauksia ovat esimerkiksi suurikokoisten kuvien muokkaaminen kuvankäsittelyohjelmalla tai useiden virtuaalikoneiden pitäminen käynnissä. Testeissä havaitsimme, että 16 gigatavun muistimäärästä oli käytössä Windows 7:n työpöydällä ainoastaan noin 1,7 gigatavua ja pelit haukkasivat muistimäärästä noin gigatavun lisää muistinkäytön pysyessä alle kolmessa gigatavussa. Photoshopilla muistinkäyttö nousi 4,5 gigatavuun ja SiSoft Sandra 2013:n synteettisellä muistitestillä 10 gigatavuun.

Testasimme 2D- ja 3D-ohjelmia 8, 16 ja 32 gigatavun muistimäärällä ja loppupäätelmänä totesimme, ettei muistimäärällä ole käytännössä minkäänlaista vaikutusta suorituskykyyn. Seuraavaksi testasimme samaiset ohjelmat 667, 800, 933 ja 1066 MHz:n kellotaajuuksilla, jolloin eroja syntyi korkeampien kellotaajuuksien eduksi, mutta pääasiassa erot olivat maltilliset. Muistiasetusten osalta tilanne oli varsin samanlainen ja 9-9-9-, 10-10-10- ja 11-12-11-asetuksilla erot oli varsin pienet.

Testit osoittivat hyvin sen seikan, ettei muistiasetuksiin kannata kiinnittää kovinkaan paljon huomiota ja kellotaajuudet on hyvä sovittaa sen mukaan, mikä alusta on kyseessä. Intelin ja AMD:n nykypäivän työpöytäalustat tukevat virallisesti joko DDR3-1866- tai DDR3-1600-kellotaajuutta, joten hyvänä ratkaisuna on hankkia edulliset perusmuistikammat, jotka tukevat haluttua kellotaajuutta. Muistimäärän tarve riippuu käyttäjästä itsestään, mutta peruskuluttajan näkökulmasta kahdeksalla gigatavulla pärjää pitkälle, 16 gigatavussa riittää varaa tulevaisuutta ajatellen.

 

Sisältö

  1. DDR3-suorituskyky puntarissa
  2. Kingston HyperX Beast
  3. Testikokoonpano & testiohjelmien muistinkäyttö
  4. Suorituskyky - muistimäärä
  5. Suorituskyky - kellotaajuus
  6. Suorituskyky - asetukset
  7. Loppuyhteenveto