Uusimmat

Geil Golden Dragon PC3500 256 MB

11.06.2003 00:00 Muropaketin toimitus

Muropaketissa esiteltiin huhtikuun alussa Corsairin, Geilin ja Kingstonin huippumuistit, joiden toimivuutta testattiin yhdessä Intel 845PE -piirisarjaan perustuvan Abit BH7 -emolevyn kanssa. Tuolloin muisteille syötettiin 2,75 ja 3,05 voltin käyttöjännite ja kaikki venyivät kirkkaasti CAS 2 5-2-2 -asetuksilla yli 200 megahertsin muistiväylälle.

Tämän artikkelin jälkeen Intel julkaisi uuden sukupolven Springdale- ja Canterwood-piirisarjat, joiden ominaisuuksiin kuuluu kaksikanavainen DDR-muistiohjain. Kaksikanavainen muistiohjain vaatii toimiakseen kaksi muistikampaa, jolloin saavutetaan kaksinkertainen muistiväylän kaistanleveys. AMD-puolella NVIDIA nForce2 -piirisarjan muistiohjain on myös kaksikanavainen.

Tämä asettaa myös muisteille uusia vaatimuksia, sillä kahden muistipalikan toimivuus korkealla muistiväylällä on huomattavasti hankalampaa, kuin yhden muistipalikan. Ylikellotuksessa eletään käytännössä huonomman muistipalikan ehdoilla.

Saimme Muropaketin testipenkkiin Cebit 2003 -messuilla näkyvästi esillä olleet Geilin Golden Dragon -muistit. Tässä artikkelissa tutustumme Geilin aivan uuteen muistipiirien kotelointiin ja ylikellotustesteissä vertailemme Golden Dragon -muisteja Geilin edellisen sukupolven Ultra Platinum PC3500 -muisteihin. Testeissä osoitamme, kuinka paljon pelkästään kireämmät muistiasetukset vaikuttavat suorituskykyyn.

GeIL Golden Dragon PC3500 256 MB (433MHz)

Golden Dragon -muistit tulevat varsin näyttävässä pakkauksessa. Kannet ovat vuorattu kullan värisellä kankaalla ja muistit ovat upotettu samettiseen syvennykseen. Sisäkansista löytyy muistin tiedot, ominaisuudet ja Geilin yhteystiedot. Kansi pysyy tiiviisti kiinni magneetin avulla.

Oranssin keltaisen piirilevyn etupuolelta löytyy kahdeksan varsin erikoisen näköistä piiriä. Jokainen piiri on kooltaan 32 megatavua eli kyseessä on 256 megatavun muistipalikka. Piirilevyllä on reilusti tyhjää tilaa ja itse muistipiirien lisäksi piirilevyltä löytyy ainoastaan pari kondensaattoria ja vastuspakettia jokaista muistipiiriä kohti.

Geil on ensimmäisenä muistivalmistajana ottanut käyttöön Golden Dragon -muistien yhteydessä piikiekoilla valmistetut muistipiirit, jotka ovat liitetty sellaisinaan piirilevylle. Uuden menetelmän nimi on WLCSP eli Wafer Level Chip Scale Packing. Muistipiirit valmistetaan piikiekolle aivan kuten prosessorit ja valmiit piirit leikataan kiekolta irti. Piireissä ei ole erillisiä liitäntäjalkoja vaan ne kiinnitetään suoraan piirilevylle. Erillisen koteloinnin puuttumisen pitäisi vähentää kohinaa datasignaaleissa.

Tähän asti muistipiirit ovat olleet suurimmaksi osaksi TSOP-koteloituja eli piikiekolta leikattu muistipiiri on koteloitu erilliseen pakkaukseen, josta lähtee liitäntäjalat piirilevylle.

Kiiltävien muistipiirien pinnalla lukee DDR 32M8 ja niiden päällä on läpinäkyvä muovi, jonka tarkoituksena on estää piirien murtumista kovassa käsittelyssä. Geilin mukaan muistipiirit tuottavat yleisesti niin vähän lämpöä, että niiden päälle ei tarvita erillistä heatspreaderia.

Muistien vasempaan ylänurkaan on sijoitettu punainen ledi, joka syttyy kun kokoonpano käynnistetään ja emolevy syöttää muistipiireille käyttöjännitteen. Valon ympärille piirilevyyn on taiteiltu itämainen lohikäärme.

Muovisen suojan päälle on liimattu tarra, joka kertoo muistin määrän, nopeuden, muistiasetukset sekä valmistusajankohdan.

Aivan oikeassa laidassa on pieni EEPROM-piiri, johon on tallennettu SPD-asetusta varten muistiasetukset, tunnistustiedot, jännitealueet sekä muuta hyödyllistä ja tarvittavaa tietoa. Kun Asus P4P800 Deluxe -emolevyn BIOS:ista asetettiin muisteille SPD-asetus, CPU-Z-ohjelma näytti muistiasetuksiksi CAS 2 4-4-8, vaikka muistien päältä löytyvässä tarrassa lukee CAS 2 3-3-6.

Golden Dragon -muistien piirilevy on kuusikerroksinen ja sen pystyy toteamaan oikeasta ylänurkasta löytyvästä kohdasta, josta näkyy jokaisen piirilevyn kerroksen oma numero.

Alla vielä Geil Golden Dragon PC3500 -muistin tekniset tiedot suoraan valmistajan tuotesivulta:

  • Hand Picked 5ns GeIL Chips
  • WLCSP Memory features GeIL trademark on the wafer
  • Optimized SPD for DDR motherboards
  • Classic Asian antique-type black retail pack
  • Lifetime Warranty
  • 6 Layers Ultra Low Noises Shielded Golden Color PCB board
  • Dragon Eye: Red led on PCB board for ON/OFF detection
  • CAS 2 6-3-3 1T Running @ DDR400Mhz / DDR433Mhz
  • 2.5V – 3.1V

Mainitsemisen arvoinen seikka on se, että itse muistien pakkauksessa ominaisuuksien kohdalla kerrotaan muistipiirien olevan nopeudeltaan 4 nanosekuntia ja lehdistötiedotteessa jännitealueeksi 2,5 – 2,9 volttia.

Ylikellotustestit

Geil mainostaa, että uuden WLCSP-tekniikan ansiosta muistipiirit eivät tarvitse lainkaan heatspreaderia ja samalla ylikellotusmahdollisuudet lisääntyvät. Muropaketin testien perusteella asia ei kuitenkaan ole aivan näin. 2,85 – 3,15 voltin käyttöjännitteellä muistipiirit tuottivat sen verran lämpöä, että kuparisesta heatspreaderista ei olisi ollut ainakaan haittaa.

Kun eri muistipalikoita ajetaan samalla muistiväylällä ja samoilla asetuksilla, suorituskyky on identtinen. Muistien kohdalla eroavuudet tulevatkin esille siinä yhteydessä, kuinka hyvin ne kestävät muistiväylää ja kuinka kireillä asetuksilla.

Vertasimme Golden Dragon PC3500 256 MB -muisteja aiemmin testattuihin Geilin Ultra Platinum PC3500 256 MB -muisteihin ja erot muistien välillä tulivat melko selviksi. Vakaustesteissä muisteja rasitettiin SuperPi-ohjelman avulla, jolla laskettiin piin arvo yli kahdeksan miljoonan desimaalin tarkkuudella.

BIOS:ista asetettiin muisteille CAS 2 6-3-3 -asetukset, joita valmistaja suosittelee niin Ultra Platinum- kuin Golden Dragon -muisteillekin.

  • Intel Pentium 4 2,4 GHz (800 MHz FSB)
  • Asus P4P800 Deluxe (Intel 865PE)
  • 2 x Geil Ultra Platinum 256 MB PC3500 (CAS 2 6-3-3)
  • 2 x Geil Golden Dragon 256 MB PC3500 (CAS 2 6-3-3)
  • Seagate Barracuda V 80 GB (Serial ATA)
  • Hercules Radeon 9700 Pro
  • Catalyst 3.4 -ajurit
  • Fortron 350 W -virtalähde
  • Windows XP

Asus P4P800 Deluxe -emolevyllä Golden Dragon -muisteja ei onnistuttu ajamaan edes 216,5 MHz:n muistiväylällä, joka vastaisi PC3500-arvoa (433 MHz). Kuten ylläolevasta taulukosta näemme, Golden Dragon -muisteilla saavutettiin testeissä 3,05 voltin käyttöjännitteellä vaivainen 213,5 megahertsin muistiväylä.

Geilin Ultra Platinum -muistit toimivat puolestaan erinomaisesti ja kun käyttöjännitettä nostettiin, meno vain parani. CAS 2 6-3-3 -asetuksilla muisteja saatiin ajettua 3,2 voltin käyttöjännitteellä jopa 241 megahertsin muistiväylällä.

Kireimmillä CAS 2 5-2-2 -asetuksilla ja uusilla Golden Dragon -muisteilla kokoonpano ei suostunut edes käynnistymään, vaikka muistijännitettä olisi ollut 3,15 volttia! Geilin Ultra Platinum -muistit puolestaan kulkivat hienosti kireimmilläkin asetuksilla ja 3,2 voltin käyttöjännitteellä kokoonpano oli täysin vakaa vielä 235 megahertsin muistiväylällä.

Seuraavissa testeissä osoitamme minkälainen ero muodostuu, kun Golden Dragon -muisteja ajettiin 213,5 megahertsin muistiväylällä ja valmistajan suosittelemilla CAS 2 6-3-3 -asetuksilla ja Ultra Platinum -muisteja puolestaan kireimmillä CAS 2 5-2-2 -asetuksilla.

Testikokoonpanossa ollut Intel Pentium 4 2,4C -prosessori toimi 2562 megahertsin (12 x 213,5 MHz) kellotaajuudella.

SuperPi 8M

SuperPi 8M-testissä eroa syntyi pelkästään muistiasetuksia kiristämällä 13 sekuntia.

Unreal Tournament 2003

Unreal Tournament 2003:n flyby-testit ajettiin 1024×768-resoluutiolla. Eroa syntyy kireämpien muistiasetuksien hyväksi noin 2-4 fps.

SiSoft Sandra 2003 Memory Benchmark

SiSoft Sandran muistitestissä eroa muodostuu 20 pistettä niin INT- kuin ALU-testissäkin.

Loppusanat

Geil on onnistunut tuomaan markkinoille muistikammat, joihin piikiekolta leikatut muistipiirit ovat kiinnitetty suoraan ilman TSOP-kotelointia. Aika näyttää, tullaanko vastaavanlaisia ratkaisuja näkemään markkinoilla tulevaisuudessa muidenkin valmistajien toimesta. Yritys on selvästi panostanut Golden Dragon -muistipalikkaan, kuten varmasti jo pakkauksesta ja muisteihin liitetystä punaisesta LEDistä huomaa. Valitettavasti muistiasetuksia ei saatu säädettyä kireimmille mahdollisille ja valmistajan suosittelemilla CAS 2-6-3-3 -asetuksillakaan ei kovinkaan pitkälle päästy.

Testeissä Geilin edeltävän sukupolven Ultra Platinum -muistit pesivät Golden Dragonit mennen tullen, joten kannattaa vielä toistaiseksi luottaa TSOP-koteloituihin muistipiireihin. Kuten testituloksista oli havaittavissa, korkeilla muistiväylillä on syytä kiinnittää huomiota myös käytettäviin muistiasetuksiin.

Hintansa puolesta Golden Dragonit eivät ole kovinkaan kalliit, sillä muistit testiin toimittanut Indesol myy 256 megatavun kampoja artikkelin kirjoitushetkellä hintaan 86,95 euroa. Vertailun vuoksi 256 megatavun Ultra Platinum PC3500 -muistikamman hinta on 85,96 euroa. Geilin muisteja tuo maahan Indeport.

GeIL Golden Dragon PC3500 -tuotesivu

GeIL ULTRA Platinum PC3500 -tuotesivu

Indesol

Sampsa Kurri 5. kesäkuuta (sampsa.kurri@https://muropaketti.com)

>> Takaisin pääsivulle