Uusimmat

Serial ATA preview

16.05.2003 00:00 Muropaketin toimitus

Muropaketin testipenkkiin saapui Maxtorin DiamondMax Plus 9 -kiintolevy uudella Serial ATA -liitännällä varustettuna. Valitettavasti saimme testata tuotetta vain muutaman päivän, joten artikkelissa tutustutaan pikaisesti kiintolevyn ominaisuuksiin ja suorituskykyyn sekä perehdytään SATA-tekniikan saloihin.

PATA = Paraller ATA – Perinteinen rinnakkaismuotoinen liitäntä
SATA = Serial ATA – Uusi sarjamuotoinen liitäntä

Nykyistä Serial ATA 1.0 -standardia alettiin kehittämään helmikuussa 2000. Samalla useampi yritys liittyi mukaan SATA-työryhmään, joka sisältää tällä hetkellä jo 133 yritystä. SATA 1.0:n ominaisuudet julkaistiin elokuussa 2001 ja markkinoilletulon ennustettiin kestävän 12-18 kuukautta.

Mikä kumma Serial ATA sitten on? Kyseessä on uuden sukupolven liitäntä kiintolevyille ja CD/DVD-asemille, joka korvaa vanhentuneen ja kömpelön rinnakkaisliitännän (Paraller ATA). Serial ATA 1.0:n ominaisuuksiin kuuluu 150 megatavun siirtonopeus sekunnissa, helpot ja yksinkertaiset liittimet sekä ohut liitäntäjohto helpottamaan esimerkiksi OEM-koneiden ilmanvirtausta. Serial ATA on yhteensopiva nykyisten rinnakkaisliitäntää käyttävien kiintolevyjen kanssa, joten käyttöjärjestelmä tunnistaa SATA-kiintolevyt ilman ongelmia.

Seuraavan sukupolven Serial ATA 2.0 -standardia kehitetään parhaillaan ja sen avulla siirtonopeus kaksinkertaistuu (300 megatavua / sekunti). Serial ATA -standardin osalta roadmap on laadittu 10 vuodeksi eteenpäin ja myös kolmas sukupolvi 3.0 on tulossa. Sen siirtonopeudeksi on kaavailtu jopa 600 megatavua sekunnissa ja sen pitäisi olla yhteensopiva taaksepäin ainakin SATA 2.0:n kanssa.

Uudet liitännät

Rinnakkaismuotoisen liitännän huonot puolet ovat siis ainakin kömpelöt liitäntäkaapelit, joita monet valmistajat ovatkin alkaneet markkinoimaan kierrettyinä. Ohuemmat kaapelit helpottavat ilman kiertämistä kotelon sisällä ja kotelo on myös siistimmän näköinen. Myös tiedonsiirtonopeudet kasvavat jatkuvasti ja tällä hetkellä tehokkain rinnakkaismuotoinen standardi on ATA-133, jonka avulla voidaan siirtää tietoa teoriassa 133 megatavua sekunnissa. Yleisimmin käytössä ovat kuitenkin ATA-100-kiintolevyt, sillä ATA-133 vaatii erillisen ohjauspiirin.

SATA-kaapeli on vain 8 millimetriä leveä ja sen sisällä kulkee seitsemän johdinta. Se voi olla jopa metrin mittainen, mutta emolevyjen mukana tulevat kaapelit ovat yleensä pituudeltaan 50 cm. Vertailun vuoksi perinteisen PATA-kaapelin maksimipituus on 45 cm ja kaapelissa on 80 johdinta.

Yhteen Serial ATA -kanavaan voidaan liittää vain yksi laite, kun taas Paraller ATA -kanavaan voidaan liittää kaksi laitetta.

Serial ATA -kovalevyt tarvitsevat myös erilaisen virtaliittimen. Toistaiseksi kovinkaan monet virtalähteet eivät vielä sisällä 15-pinnistä litteää liitintä vaan on käytettävä erillistä adapteria. Adapteri maksaa noin viisi euroa.

Testiin saapui 160 gigatavun suuruinen Maxtorin DiamondMax Plus 9 -kiintolevy. Se on ulospäin aivan normaalin näköinen ja eroaa vastaavasta ATA-133-mallista ainoastaan liittimien puolesta. Kiintolevyn moottori pyörii 7200 kierrosta minuutissa ja sen erikoisuutena ovat nesteeseen upotetut laakerit (Fluid Dynamic Bearing).

  • Kierrosnopeus: 7200 RPM
  • Keskimääräinen hakuaika: 9,3 ms
  • Käyttöaika: Vähintään 5 vuotta
  • Äänentuotto (Idle): 27 dB
  • Äänentuotto (Haku): 35 dB
  • Käyttölämpötila: 5 – 55°C
  • Fast ATA/Enhanced IDE Compatible
  • Serial ATA version enables transfer speeds up to 150 MB/sec
  • 8MB Cache Buffer
  • Quiet Drive Technology
  • 100 % FDB (fluid dynamic bearing) motors
  • Maxtor Shock Protection System
  • Maxtor Data Protection System

Valmistaja lupaa alle 120 gigatavun kiintolevyille yhden vuoden rajoitetun takuun, mutta EU-maissa takuuaika on 2 vuotta. Yli 120 gigatavun kiintolevyt saavat kolmen vuoden rajoitetun takuun.

Maxtor on huomioinut vanhempien virtalähteiden käyttäjiä jättämällä neljäpinnisen Molex-liittimen uuden 15-pinnisen virtaliittimen rinnalle. Kiintolevy voi siis käyttää jompaa kumpaa virtaliittimistä toimiakseen. Virtaliitin ja SATA-liitin eivät lukittaudu mitenkään paikoilleen vaan irtoavat yksinkertaisesti vetämällä. Liittimet eivät valitettavasti ole kovinkaan tiukat, vaan ne löystyvät kohtalaisen helposti. SATA-liitin on tiukempi, mutta virtaliitin irtoaa helposti vetämällä.

Kaikki Maxtor DiamondMax 9 -sarjan SATA-kiintolevyt ovat varustettu kahdeksan megatavun suuruisella välimuistilla. Erillinen Hynixin valmistama kuuden nanosekunnin muistipiiri löytyy kiintolevyn piirilevyltä.

Käytännössä DiamondMax Plus 9 on alunperin PATA-kiintolevy, mutta Marvellin PATA-SATA-konvertointipiirillä se on saatu käyttämään SATA-väylää.

Marvell 88i8030 Serial ATA Bridge -tuotesivu

Maxtor DiamondMax Plus 9 -kiintolevy asennettiin Asus P4P800 -emolevylle SATA1-liittimeen, joka tunnistautui BIOS:ista kolmanneksi IDE Master -asemaksi. Asus P4P800 -emolevy perustuu Intel 865PE -piirisarjaan, jonka southbridgen (ICH5) ominaisuuksiin kuuluu integroitu SATA-ohjain.

Aikaisemmin SATA-tuki jouduttiin toteuttamaan ulkoisen ohjainpiirin avulla, jolloin tiedonsiirtoon piirisarjan southbridgen ja SATA-ohjainpiirin välillä täytyi käyttää PCI-väylää. PCI-väylän maksimikaistanleveys on teoriassa 133 megatavua sekunnissa, joten tämän takia SATA-kiintolevystä ei saada kaikkea irti ulkoisella ohjaimella. Southbridgeen integoidun SATA-ohjaimen avulla voidaan teoriassa saavuttaa 150 megatavun siirtonopeus sekunnissa, kunhan käytössä on täysiverinen Serial ATA -kiintolevy.

Seuraavaksi kokoonpano asetettiin boottaamaan Windows XP:n asennus-CD:ltä. Windows XP:n asennuksen ja kiintolevyn osioinnin yhteydessä saatiin otettua käyttöön vain 131 gigatavua. Maxtorin sivuilta löytyy Big Drive Enabler niminen ohjelma, jonka avulla myös loput 30 gigatavua saadaan otettua käyttöön Windows 2000- ja XP-käyttöjärjestelmissä (W2K Service Pack 3 ja XP SP1). Ohjelma korjaa käyttöjärjestelmän rajoituksen rekistereistä.

Download Maxtor Big Drive Enabler

Testit

Valitettavasti Maxtor DiamondMax Plus 9 -kiintolevyn testiaika oli äärimmäisen lyhyt, joten seuraavassa yksinkertaiset testitulokset kiintolevyllä ilman vertailukohtia. Jokainen voi verrata oman kiintolevynsä suorituskykyä seuraaviin tuloksiin.

  • Intel Pentium 4 2,8 GHz (133 MHz)
  • Asus P4P800 (Intel 865PE)
  • 2 x Geil Platinum Ultra PC3500 256MB (5-2-2-2)
  • ATI Radeon 9800 Pro
  • Catalyst 3.2 (7.84)
  • Maxtor DiamondMax 9 Plus 160 GB
  • Fortron 350 W
  • Windows XP

Testiohjelmista mukaan otettiin SiSoft Sandran File System Benchmark, PCMark2002:n kiintolevytesti, HDTach 2.61 ja DiskBench.

SiSoft Sandra File System Benchmark

PCMark2002

HDTach 2.61

DiskBench

Testien perusteella SATA-kiintolevy ei jää ainakaan pettymykseksi.

Loppusanat

Testien aikana huomion arvoinen seikka oli se, että Maxtor DiamondMax Plus 9 kävi todella lämpimänä. Kotelossa on siis syytä olla edes jonkinlainen ilmavirtaus, joka pitää lämmöt kurissa.

Uudet liitännät olivat erittäin miellyttävät käsitellä ja kotelon sisuksiinkin jäi reilusti tyhjää tilaa. Muuten SATA-kiintolevyn käyttökokemukset eivät juurikaan eronneet aikaisemmista. Serial ATA -tekniikan todellinen hyöty nähdäänkin sitten toisen sukupolven mukana 300 megatavun siirtonopeudella sekunnissa.

Valitettavasti Maxtorin Serial ATA -kiintolevyjä ei ole vielä saatavilla Suomesta, mutta eiköhän tilanne korjaannu viimeistään kesän aikana.

Maxtor DiamondMax Plus 9 -tuotesivu

Muropaketin testipenkkiin on juuri saapumassa Seagaten Barracuda V 80 GB -kiintolevy, joka sijoittuu testikokokoonpanoon. Näin siirrymme jatkossa ainakin minun testien osalta Serial ATA -aikakauteen.

16. toukokuuta – Sampsa Kurri (sampsa.kurri@https://muropaketti.com)

>> Takaisin etusivulle