Uusimmat

LaCie 2big Network 1TB

31.05.2008 18:01 Muropaketin toimitus

LaCie on ranskalais-yhdysvaltalainen yhteensulautuma, jonka juuret yltävät 80-luvulle saakka. LaCien tarjontaan kuuluvat ulkoiset kiintolevyt, verkkolevyt, RAID-tuotteet, ammattilaisnäytöt sekä optiset asemat. Vertailuun toimitettua LaCie 2big Network -verkkolevyä on saatavilla Buffalon LinkStation Pro Duon tapaan yhden, puolentoista ja kahden teran versioina. Hinnat liikkuvat yhden teran vertailuyksilön runsaasta 300 eurosta kahden teran version noin 700 euroon.

LaCie on pakannut 2big Networkin kuutiomaisen valkoiseen pahvilaatikkoon, jonka kyljistä löytyy laadukkaita kuvia, kattava speksilistaus sekä selkeät kuvaukset tärkeimmistä toiminnoista. Tuotteen suojaamisessa on käytetty muhkeaa vaahtomuovipehmustetta.

Oheislaitetarjontaan kuuluu pari erilaista verkkovirtakaapelia, virtalähde, harmaa RJ45-verkkokaapeli, USB-johto, ohjekirjanen, ohjelmisto-CD, kuusiokoloavain, kookas valkoinen prikka sekä harmaa muovinen vääntötyökalu.

LaCie 2big Network on kooltaan lähellä Buffalon LinkStationia – valmistajan ilmoittamat lukemat ovat 91 x 200 x 172 mm ja 2630 grammaa. Alumiiniset kuoret tekevät laitteesta erittäin jämerän tuntuisen ja toimivat samalla passiivisena jäähdytyselementtinä. Teratavun testiyksilön sisältä löytyy kaksi 500 gigatavun SATA-levyä, jotka ovat varustettu pikalukitteisilla kelkoilla. Järjestelmän suoritin toimii 400 MHz kellotaajuudella ja keskusmuistina toimii 64 megatavua DDR2:sta.

2big Networkin pääasialliset käyttötarkoitukset ovat tiedostojenjako-, varmuuskopio- ja FTP-palvelimena toimiminen. Sisältä löytyvät kaksi kiintolevyä voidaan asettaa joko SAFE- tai BIG-tilaan, jotka vastaavat RAID 1- ja RAID 0 -asetuksia. Laitteen etähallinta hoituu tietokoneelta käsin Ethernet Agent -ohjelman avulla ja varmuuskopiointi verkkolevylle onnistuu 1-Click Backup -ohjelmiston avulla. Tuettuina käyttöjärjestelminä ovat Windows 98SE tai uudempi, Mac OS 9 tai uudempi sekä Linux 2.4 tai uudempi. LaCie lupaa tuotteilleen mukavan kolmen vuoden takuun.

LaCien ulkopinta on karheaa rivoitettua alumiinia ja on tehty osaksi kiintolevyjen jäähdytystä. Tästä syystä on normaalia, että kuoret saattavat lämmetä käytössä selvästi. Kaikki kyljet ovat yhtä ja samaa kappaletta, ja vain päädyt irtoavat kokonaisuudesta. Tämä rakenteellinen seikka on pääsyy siihen, miksi 2big Network tuntuu ”kuin yhdestä puusta vuollulta” murikalta.

Laitteen kapeammilta kyljiltä löytyy keskeltä leveämpi ura, johon kumitassuin varustettu jalkaosa tai lisävarusteena saatava räkkiteline kiinnitetään. Jalka on kiristetty paikalleen kahdella kuusiokoloruuvilla ja on irrotettavissa mukana toimitettavan kuusiokoloavaimen avulla.

Kun jalka otetaan irti, voidaan 2big Network asettaa myös vaakatasoon. Tällöin kotelon ja alustan välissä ei kuitenkaan ole vaimentavia kumiosia ja kiintolevyjen värinä saattaa päästä joissain tapauksissa aiheuttamaan pientä resonanssia. Valmistajan mukaan vaaka-asennossa kuorten lämmönhaihdutusteho on parhaimmillaan. Sopivassa valaistuksessa on huomattavissa, että koteloinnin runko ei ole aivan saman värinen kuin etupaneeli, mutta kuvassa sävyero korostuu huomattavasti todellisuutta räikeämmin.

Myös kotelon etupaneeli on karheapintaista alumiinia muun rungon tapaan. Etupaneelin läpäisee pidempien sivujen suuntainen halkio, joka toimii samalla ilmanottoaukkona. Toisen pään reunimmaiseen kolmannekseen on muotoiltu kuoppa, jonka pohjalle on sijoitettu kookas, kupera, sininen painike, jonka taakse syttyy sininen valo laitteen ollessa päällä. Käynnistettäessä painikkeen takana vilkkuu vuorotellen sininen ja punainen valo. Lisäksi painikkeen sisään on sijoitettu LaCien logo. Painikkeen tuntuma on lyhyt ja terävä ja sitä painamalla laite siirtää USB-liitäntään kytketyn ulkoisen tallennusmedian tiedot kiintolevyilleen.

LaCie 2big Networkin takapaneelissa kaikki on siistissä symmetrisessä järjestyksessä. Alhaalla pystyasennossa sijaitsevat irrotettava
t kiintolevykelkat ja niiden väliin on sijoitettu tärkeimmät liitännät ja painikkeet. Alhaalta ylöspäin lueteltuna tarjolla on pyöreä virtaliitäntä, gigabitin verkkoliitäntä, kaksi USB 2.0 -liitäntää sekä kolmiasentoinen virtakytkin, jonka toimintatilat ovat off, auto ja on. Kiintolevypaikkojen yläpuolelta löytyy pienet pyöreät merkkivalot, jotka vilkkuvat tai palavat sinisenä ja punaisena toimintatilasta riippuen.

Keskelle yläosaa, pieneen reikään, on sijoitettu valkoinen kiertokytkin, jota mukana toimitettavalla muovisella työkalulla kääntämällä valitaan toimivatko levyt RAID 0- vai RAID 1 -tilassa. Käytännössä tämä siis tarkoittaa sitä, onko käytössä 500 gigatavua tuplana tallentuvaa tietoa vai teratavu nopeammin toimivaa tallennuskapasiteettia. Yläosan kuusi pientä aukkoa ovat lämpötilasäätyvää tuuletinta varten, eikä niitä saisi peittää.

Hot Swapattavien kiintolevyjen kahvoihin on integroitu uralla varustetut pyöreät kannat, joita vääntämällä kelkan lukitus avautuu. Ruuvitaltan ohella toimenpide onnistuu myös pakkauksessa toimitetun muovisen työkalun avulla. Tämän jälkeen levy on vedettävissä ulos koteloinnin sisältä. Seagaten 3,5-tuuman 500 gigatavun 7200.10 SATA-levyt ovat tiiviisti neljällä ruuvilla kiinni alumiinisissa kelkoissa. Kiintolevyn irrottaminen kelkasta mitätöi takuun, mutta LaCie myy kelkalla varustettuja kiintolevyjä erillisenä lisävarusteena – kalliimmalla hinnalla totta kai.

Ohjelmisto

LaCien käyttöönotto tapahtuu Buffalon tapaan kytkemällä laite ensin toimintavalmiuteen ja asentamalla sitten tarvittavat ohjelmistot cd-levyltä. CD:ltä avautuvasta valikosta valitaan ensin kyseessä olevan verkkolevyn malli, jonka jälkeen päästään asentamaan Ethernet Agent -sovellusta. Asennus on suoraviivainen ja yksinkertainen eikä käyttäjää vaivata turhilla kysymyksillä. Epämääräisenä ratkaisuna asennusvelho ryhtyy asentamaan kesken kaiken Bonjour-nimistä apusovellusta ja jatkaa vasta sitten Ethernet Agentin asennuksen loppuun.

Kun Ethernet Agent on asennettu koneelle, sen pikkukuvakkeen pitäisi ilmestyä tilariville kellon viereen. Verkossa olevien LaCien verkkolevyjen pitäisi löytyä lähes välittömästi, jonka jälkeen pikkukuvakkeesta avautuu levyn hallintaan tarkoitettu valikko. Valikon kautta ovat tarjolla suorat linkit verkkolevyllä sijaitseviin kansioihin, mahdollisuus ankkuroida levyn linkki Omaan tietokoneeseen sekä valinta, jolla selaimeen saadaan avattua laitteen asetusten säätöohjelma. Langattomalla verkkoyhteydellä ja softapalomuurilla varustetun testikoneen sekä Ethernet Agentin kanssa esiintyi kuitenkin ongelmia. Vaikka LaCie löytyikin ongelmitta Windowsin verkkoympäristön kautta, ei Ethernet Agent tuntunut löytävän verkkolevyä yli puolessa kerroista. Verkkojohdon päähän kytketyllä palomuurittomalla koneella ongelmia ei puolestaan esiintynyt.

Kun LaCie 2big Networkilta löytyvät kansiot ankkuroidaan Omaan tietokoneeseen, ne ilmestyvät kuvan osoittamalla tavalla oman ”Verkkolevyt”-otsikkonsa alle. Kaikkien tässä vertailussa mukana olevien laitteiden tapaan LaCie näkyy toki myös normaaliin tapaan verkkoympäristössä omana tietokoneenaan.

Hallintakonsoli avautuu siis Ethernet Agentista klikkaamalla tietokoneen oletuswebbiselaimeen ja ensimmäisenä ruudulle ilmestyy kirjautumisikkuna.

LaCien hallintakonsoli on melko karun näköinen ja valikoimaltaan niukka. Säädettävänä on käyttäjät ja niiden oikeudet, käyttäjäryhmät, jaettavat kansiot sekä yleiset järjestelmäasetukset.

LaCien jaossa olevien kansioiden asetuksista voidaan määrittää omat oikeudet kaikille käyttäjille ja käyttäjäryhmille. Näin jokaiselle käyttäjälle voi esimerkiksi tehdä omat kansionsa, jotka näkyvät vain kyseisen käyttäjän tunnuksilla kirjauduttaessa. Konsoli tarjoaa myös tiedostojen selausmahdollisuuden selaimen kautta, mutta käyttöliittymä on melko karu ja karsittu. Toimintoja tiedostonäkymässä on vain dokumenttien lataus ja poisto.

Varmuuskopiointiin LaCie tarjoaa omaa 1-Click-ohjelmaa, joka noudattaa muun ohjelmiston kanssa samaa karua ja yksinkertaistettua linjaa. Ohjelmaan yksinkertaisesti määritellään mitä varmuuskopioidaan ja mihin, jonka jälkeen varmuuskopiointi tapahtuu nimen mukaisesti yhdellä klikkauksella. Automaattista ajastuksella toimivaa toimintoa ei ole, joten varmuuskopiointi on muistettava klikata itse tasaisin väliajoin käyntiin.

Sisältö

  1. Vertailussa verkkotallennusratkaisut kotikäyttöön
  2. Buffalo LinkStation Pro Duo 1TB
  3. LaCie 2big Network 1TB
  4. Fujitsu Siemens Scaleo Home Server 1900
  5. Testit ja loppuyhteenveto

Muropaketin uusimmat