Uusimmat

Fujitsu Siemens Scaleo Home Server 1900

31.05.2008 18:01 Muropaketin toimitus

Fujitsu Siemens on varmasti lähes kaikille tuttu mm. kannettavista tietokoneistaan, pöytäkoneistaan ja näytöistään. Fujitsun edustaja on tällä kertaa vertailun ainoa todellinen serverilaite, eikä vain pelkkä verkkokiintolevy. Testiin saatu Scaleo Home Server 1900 on mallistonsa keskimmäinen, sisältäen teratavun tallennustilaa ja hinnan ollessa noin 750 euroa. Scaleo Home Serveristä on olemassa myös 1500- ja 2155-mallit, jotka ovat varustettu yhdellä 500 Gt ja kahdella 750 Gt kiintolevyllä.

Scaleo saapui ylivoimaisesti testijoukon suurimmassa pahvilaatikossa, jonka koko edustaa tietokonekotelon luokkaa. Pakkauksen printtaukset ovat melko ympäripyöreää tavaraa, eivätkä tarjoa juurikaan tarkempaa informaatiota sisältä löytyvästä laitteesta. Tämän kokoluokan pakkauksessa myös kahvojen virkaa hoitavat aukot helpottaisivat kantamista huomattavasti.

Itse serverilaitteen ohella pakkauksen sisältä kuoriutuu käyttöopas sekä pika-aloitusopas, metalliset jalat, RJ45-verkkokaapeli, kolme erilaista verkkovirtajohtoa, kolme CD-levyä sekä kahdeksan kierteillä varustettua keltaista kumitappia.

Scaleo Home Server on huomattavasti Buffalon ja Lacien verkkolevyjä kookkaampi laite ja muistuttaakin enemmän kompaktia pöytäkonetta. 122 x 406 x 336 mm ulkomitat ja 8,3 kilogramman painokin kertovat, että se on muihin nähden aivan eri kaliiberia. Testikappaleena olleesta 1900-mallista löytyy kaksi 500 gigatavun 3,5-tuuman SATA-levyä, joiden lisäksi kotelon sisältä löytyy vielä kaksi tyhjää laajennuspaikkaa. Prosessorina toimii 1,6 gigahertsin Celeron 420 -malli ja DDR2-keskusmuistia on 512 megatavua. Niiden avulla Scaleon sisällä pyörii Windows Home Server 2008 -käyttöjärjestelmä. Maksimi virrankulutus on valmistajan mukaan 80 wattia.

Scaleo Home Serveriä voidaan käyttää maksimissaan kymmenen tietokoneen pienkotiverkoissa. Tarjolla on automaattiset varmuuskopiointitoiminnot sekä haluttujen tiedostojen varmuustallennus laitteen molemmille kiintolevyille. Valmistaja kehuu sisäänrakennetun TwonkyMedia UPnP -toiminnon olevan paremmin yhteensopiva muiden laitteiden kanssa kuin tavallinen UPnP. Erityisen ylpeä Fujitsu Siemens on Scaleo Home Serverin virransäästötoiminnoista, sillä laitteen etäkäynnistyksen lisäksi se on mahdollista ohjelmoida sammumaan ja käynnistymään automaattisesti haluttuina ajanko
htina. Serverin tiedostoihin on myös mahdollista päästä käsiksi internetin kautta. Windows Home Server -käyttöjärjestelmän ansiosta käyttäjä voi lisäksi asentaa laitteeseen pyörimään omia internetistä lataamiaan lisäsovelluksia, joka lisää hyödyntämismahdollisuuksia huomattavasti.

Lähes ensimmäisenä tehtävänä pakkauksen purkamisen jälkeen käyttäjän tulee päättää missä asennossa Home Serveriä aiotaan käyttää. Päätös tapahtuu valitsemalla mihin irtonaisena toimitetut kumitassuilla varustetut metallijalat kiinnitetään. Vaihtoehtoja on kaksi – toisessa kotelo on vaakatasossa ja toisessa pystyssä. Jalat yksinkertaisesti työnnetään paikoilleen koteloinnista löytyviin aukkoihin ja ne pysyvät itsestään paikoillaan kankaisten pehmustusten avulla.

Jo pelkästään tilankäytöllisistä syistä päädyin itse käyttämään Scaleo Home Serveriä pystyasennossa. Mustan muovikoteloinnin muotoilu on pyöreää, eikä se pysy ilman jalkoja heilumatta paikoillaan missään asennossa. Hieman kontrastia tummaan perusväritykseen tuo kyljessä kiertävä hopeanvärinen metalliverkko, joka toimii samalla jäähdytyksen ilmanottoaukkona.

Laitteen etupaneelin toisessa reunassa, keskellä metalliverkkokehää, sijaitsee virtapainike, merkkivalot sekä kaksi USB 2.0 -liitäntää ulkoisille tallennuslaitteille. Merkkivaloja on yhteensä seitsemän kappaletta ja niitä kaikkia yhdistää sininen väri. Pyöreän virtapainikkeen keskellä sijaitseva logo on valaistu ja kertoo laitteen olevan käynnissä. Virtapainikkeen ympäriltä löytyvät neljä numeroitua valoa kertovat montako kiintolevyä koneen sisälle on kytkettynä ja loput kaksi valoa informoivat kiintolevyjen ja verkkoyhteyden aktiivisuudesta.

Kotelon takapaneelia hallitsee kaksi 80 mm tuulettimen puhallusaukkoa. Lisäksi oikeasta reunasta löytyy virtalähteen pienen 40 mm tuulettimen puhallusaukko, vieressään verkkovirtakaapelin liitäntä. Päätuulettimien välissä sijaitsee kaksi USB 2.0 -liitäntää sekä gigabitin RJ45-verkkoliitäntä. Ulkoisia kiintolevyjä voi lisäksi liittää vasemman alanurkan kahteen eSATA-liitäntään. Kotelon kansi on kiinni kahdella mustalla sormiruuvilla, jotka näkyvät kuvassa takapaneelin yläreunassa.

Sormiruuvien avaamisen jälkeen kotelon kansi irtoaa vetämällä ja nostamalla. Sisältä paljastuu mielenkiintoinen rakenne, jossa kiintolevypaikat sijaitsevat päällimmäisenä. Keskellä kotelon sisustaa kulkee palkki, johon sen molemmilla puolin sijaitsevat kahden kiintolevyn kehykset on saranoitu. Testiyksilössä emolevyn ja suorittimen päällä sijaitsevat kiintolevypaikat olivat tyhjinä ja nippusiteillä metallirakenteisiin kiinnitetyt johdot odottivat valmiina laajennuslevyjen kiinnittämistä. Kummankin puolen kiintolevykehykset ovat nostettavissa pystyyn ilman sen kummempia lukituksia.

Tyhjänä olevan kehyksen alta paljastuu siis koneen emolevy, joka ei ole mitoiltaan ja layoutiltaan ATX-standardin mukainen, mutta käyttää tavallista ATX-virtaliitintä ja nelipinnistä 12V-lisävirtaliitintä. Suorittimen päällä on kuparipohjainen alumiiniripainen passiivicooleri, jonka kylkeen on kiinnitetty etupaneeliin yhdistetty muovinen ilmanohjuri. Coolerin kohdalla kotelon toisella puolella sijaitsee toinen kotelotuulettimista, joka hoitaa osansa coolerin jäähdytyksestä. Emolevyltä löytyvään yhteen muistipaikkaan on liitetty Hynixin 512 megatavun PC2-5300U-555-12-DDR2-muistikampa ja IDE-liittimestä löytyy mielenkiintoinen 256 megatavun flash-muisti, josta palvelimen saa tarpeen vaatiessa palautettua alkuperäiseen tilaansa.

Coolerin alta paljastuu tavallinen LGA775-kantainen 1,6 gigahertsin Intel Celeron 420 -suoritin, joka toimii 800 MHz väylätaajuudella ja sisältää 512 kilotavua L2-välimuistia. Myös coolerin kiinnityspisteet ovat standardin mukaiset, joten teoriassa käyttäjä voi vaihtaa jäähdytysratkaisun tehokkaampaan, kunhan sen saa mahtumaan kotelon sisälle.

Itse kiintolevyjen irrotus ja kiinnitys on tehty helpoksi. Jokaiselle kiintolevylle on omat pienemmät kehyksensä, joiden kahden puoliskon väliin kiintolevy ”puristetaan”. Levyjen kylkeen ruuvataan keltaiset kierretapilliset kuminystyt, jotka lukittuvat kehyksen puoliskojen väliin ja vaimentavat samalla värinöitä. Pienempien kehysten lukitus tapahtuu näppärillä sormiruuveilla, joita löytyy yksi per kiintolevy.

Kotelon pohjalla, toisella puoliskolla, on huomattavasti tyhjempää kuin emolevyosastolla. Virtalähteen ohella siellä kiemurtelee lähinnä johtoja ja etupaneeliin on kiinnitetty virtapainikkeen, valojen ja liitäntöjen piirilevy.

Ohjelmisto

Scaleo Home Serverin ohjelmiston asennus alkaa asettamalla ykköseksi numeroitu ohjelmisto-CD koneeseen ja seuraamalla avautuvan asennusvelhon vaiheita. Ensin koneelle asentuu SCALEO Wake Up, joka avulla palvelimen käynnistäminen onnistuu tietokoneilta käsin. Seuraavaksi vuoroon tulee automaattisesti Windows Home Server Connector -sovellus.

Kun Home Server Connector on asennettu, palvelimeen muodostuu yhteys ensimmäistä kertaa ja Home Server Setup käynnistyy asetusten määrittelemiseksi. Aluksi ohjelma latailee hetken, kunnes päästään määrittelemään palvelimen nimi, käyttäjänimi ja salasana sekä turvallisuuteen ja päivityksiin liittyviä yksinkertaisia asetuksia. Lopuksi asetusohjelma latailee hieman pidemmän tovin, jonka jälkeen palvelin on valmis käytettäväksi.

Scaleo Home Serverin hallinta tapahtuu Windows Home Server Consolen avulla. Ensimmäiseksi Console kysyy aina salasanaa, mutta salasanan saa halutessaan tallennettua valmiiksi tekstikenttään. Salasanan hyväksymisen jälkeen ikkunassa pyörii latauspalkki muutaman sekunnin ajan ja konsolin pääikkuna aukeaa käyttäjän operoitavaksi.

Home Server Consolen kuvake löytyy tilariviltä kellon vierestä ja konsolin käynnistämisen ohella kuvake kertoo värikoodein serverin tilasta. Vihreä väri kertoo kaiken olevan kunnossa, punainen ja keltainen viittaavat pikaiseen tai välittömään huomion tarpeeseen, sininen tarkoittaa varmuuskopioinnin olevan käynnissä ja harmaa kuvake paljastaa yhteyden serveriin olevan poikki. Scaleo Wake Upilla on oma pieni kellokuvakkeensa, jonka avulla sammuksissa oleva palvelin on mahdollista etäkäynnistää.

Windows Home Server Console -ikkunan yläreunasta löytyy kaikkia toimintoja vastaavat kuvakkeet ja valitun toiminnon asetukset avautuvat yläpalkin alapuolelle. Käyttäjän lisäämien omien lisäsovellusten kuvakkeet ilmestyvät muiden toimintokuvakkeiden viereen yläpalkkiin.

Välilehdistä ensimmäinen on Fujitsun oma SCALEO Power Management. Ikkunaan avautuu kalenterinäkymä halutulla jaottelulla; kuvassa näkyvillä on viikkonäkymä. Kalenterissa näkyy kaikki käyttäjä
n asettamat varmuuskopiointitapahtumat, kuten esimerkkikuvassa joka yö kahdentoista ja kuuden välillä. Tärkeimpänä ominaisuutena käyttäjä pääsee kuitenkin määrittelemään haluamansa virranhallinta-asetukset, joiden mukaan palvelin osaa käynnistää ja sammuttaa itsensä automaattisesti. Käyttäjä voi esimerkiksi asettaa palvelimen käynnistymään joka päivä aamukahdeksalta ja sammumaan iltakymmeneltä sekä pysymään sammuksissa viikonlopun yli. Virranhallintatapahtumia voi lisätä kalenteriin oman mielen mukaan joko toistuvina tai kerran tapahtuvina.

Computers and Backups -välilehti näyttää verkkoon kytketyt tietokoneet ja mahdollistaa kunkin tietokoneen varmuuskopiointiasetusten määrittelemisen. Varmuuskopionti voi tapahtua automaattisesti tietyin väliajoin tai vain manuaalisesti käyttäjän käskystä. Jokaiselta tietokoneelta voi asettaa varmuuskopioitaviksi vain halutut osiot ja kansiot. Lisäksi käyttäjä voi halutessaan määrittää tärkeät tiedostot varmuuskopioitavaksi tuplana serverin molemmille kiintolevyille. Tällaiset tuplavarmuuskopiot vievät kaksinkertaisesti tilaa, mutta pysyvät tallessa vaikka palvelimen toinen kiintolevy hajoaisi.

User Accounts -välilehti on palvelimen käyttäjien tietojen hallintaa varten. Jokaiselle käyttäjälle on laadittavissa oma salasana ja käyttäjänimi, jonka lisäksi eri tietojen käyttöoikeudet on määritettävissä käyttäjän mukaan.

Shared Folders -kohdasta hallitaan tiedostokansioita. Laitteesta löytyy valmiita esiasetettuja kansioita joiden lisäksi jokaiselle käyttäjälle on omat kansionsa. Uusien kansioiden ja alihakemistojen luominen on toki myös mahdollista. Jokaiselle kansiolle on mahdollista määrittää omat käyttöoikeudet.

Server Storage -kansio esittelee palvelimeen kytketyt tallennusvälineet ja hahmottaa tilankäyttöä tahkodiagrammin avulla. Esimerkkikuvassa kahden palvelimen sisältä löytyvän 500 gigatavun levyn lisäksi kytkettynä on ulkoinen USB-liitäntäinen kymmenen gigatavun levy. Jos ulkoista levyä haluaa käyttää tallennuskapasiteetin laajentamiseen, on se lisättävä osaksi levyjärjestelmää.

Hardware Monitor -välilehdellä on tekniikasta kiinnostuneille tarjolla tietoja lämpötiloista, tuulettimien pyörimisnopeudesta sekä käyttöjännitteistä. Valitsemalla jonkin arvon käyttäjää saa lisäksi näkyville sen normaalin vaihteluvälin. Jos jokin arvoista alittaa tai ylittää sille asetetut raja-arvot, järjestelmä varoittaa siitä käyttäjää.

Scaleon yhteispeli DLNA-sertifioitujen laitteiden kanssa on toteutettu TwonkyMedia-mediaserverisovelluksen avulla. TwonkyMedian asetukset löytyvät omalta välilehdeltään ja hallittavana on mm. tiedostomuotoihin ja nettiradiokanaviin liittyviä ominaisuuksia.

Asetusvalikko on jaettu kahdeksaan alakohtaan. Yksi alakohdista koskee netin kautta serveriin otettavaa yhteyttä, joka on kytkettävä erikseen päälle. Käyttäjä määrittelee serverilleen uniikin palvelimennimi.homeserver.com -webbiosoitteen ja syöttää asetuksiin NET-passport salasanansa (samaa käytetään esimerkiksi Hotmailissa ja Messengerissä). Tämän jälkeen palvelin olikin ainakin testiyksilön tapauksessa selailtavissa nettiselaimella mistä tahansa sijainnista.

Kun selaimeen naputellaan oman palvelimen osoite, aukeaa näytölle kirjautumisruutu. Kirjautuminen onnistuu kyseiseen Scaleo Home Serveriin määritettyjen käyttäjien tunnuksilla. Etäpalvelun etusivulla lähinnä esitellään toiminnon avaamia mahdollisuuksia sekä tarjotaan linkit toimintoihin, jotka löytyvät myös välilehtinä sivun ylälaidasta.

Computers-välilehdellä näkyy kaikki Home Serverin kanssa samaan kotiverkkoon kytketyt tietokoneet. Jos kyseisistä koneista on kytketty etäkäyttö toimintaan, onnistuu myös niiden etäkäyttö nettiyhteyden välityksellä. Parhaimmillaan sivuston kautta voi siis hallita etänä talouden kaikkia tietokoneita. Computers-välilehdeltä voi myös avata Windows Home Server Consolen webbiselaimeen, eli palvelimen kaikkien asetusten muuttaminen onnistuu tarvittaessa täydellisesti myös etänä.

Shared Folders -välilehti tarjoaa pääsyn kaikkiin palvelimelle tallennettuihin tiedostoihin. Hakemistorakennetta voi selata normaaliin tapaan ja kansioita voi halutessa lisätä tai poistaa. Tiedostoja voi nimetä uudelleen sekä ladata palvelimelta ja palvelimelle. Kaikki talletetut tiedostot ovat siis käytettävissä nettiselaimen välityksellä mistä maailmankolkasta käsin tahansa.

Sisältö

  1. Vertailussa verkkotallennusratkaisut kotikäyttöön
  2. Buffalo LinkStation Pro Duo 1TB
  3. LaCie 2big Network 1TB
  4. Fujitsu Siemens Scaleo Home Server 1900
  5. Testit ja loppuyhteenveto