Uusimmat

Rapoo E2700

13.09.2012 15:08 Muropaketin toimitus

Rapoo E2700 toimitetaan kompaktissa läpinäkyvässä muovipakkauksessa, jonka sisäpahvien väritys tuo äkkiseltään mieleen Logitechin tuotteet. Pakkaus on näppäimistön pinta-alan kokoinen ja osa näppäimistöstä näkyy pakkauksen läpi. Pakkauksen taustapuolelle on painettu selostukset tärkeimmistä ominaisuuksista yleisimmillä ulkomaisilla kielillä. Rapoo E2700:sta on olemassa musta ja valkoinen versio. Suomessa E2700 maksaa noin 50 euroa. Saatavilla on myös suurikokoisempi E9080-malli, joka maksaa noin 10 euroa enemmän. Testikappaleen toimitti Jimm’s PC-Store.

Rapoon pakkauksen sisältö on varsin vaatimaton. Näppäimistön lisäksi mukana toimitetaan ainoastaan pikaohjekirjanen sekä pienikokoinen USB-vastaanotin. Vastaanotin toimii 2,4 GHz taajuudella ja sen kantomatka on jopa 10 metriä. Pikaohjeista löytyy myös suomenkielinen osuus. Paristot tulevat esiasennettuna näppäimistön sisään.

Rapoo E2700 on testikolmikon pienikokoisin näppäimistö 82 x 254 x 5,8 mm ulkomitoillaan. Muropaketin toimitus jopa hieman yllättyi E2700:n pienestä koosta, sillä sen ulkomittoihin ei ollut tutustuttu etukäteen sen tarkemmin. Muotoilu on hyvin yksinkertaista ja pelkistettyä – etupuoli koostuu käytännössä vain litteistä näppäimistä sekä kosketuslevyhiirestä. Reunoja tai muuta kehystä ei ole, vaan näppäimet ulottuvat aivan reunoille asti. Siroudesta huolimatta E2700 tuntuu varsin jämäkälle, kiitos metallisen rungon. Tuotteen kerrotaan olevan yhteensopiva Windows XP-, Vista- ja 7-versioiden kanssa. Valmistajan takuu on kaksi vuotta.

E2700:n näppäinasettelu on vertailukolmikon erikoisin. Vaikka kyseessä on ns. skandinaavinen versio, on näppäinten sijoittelun ja koon suhteen tehty suuria kompromisseja. Ehdottomasti suurin miinus tulee Ä- ja Å-kirjaimien sijoittamisesta alariviin välilyönnin oikealle puolelle. Lisäksi ne ovat Ö:n kanssa lähes puolta pienempiä, kuin muut kirjainnäppäimet. Pyyhkeitä saavat myös muiden alarivien näppäinten (Ctrl, Alt, Win) pieni koko, joka tekee niiden käyttämisestä jo valmiiksi pienikokoisessa näppäimistössä erittäin hankalaa. Kosketuslevyhiirelle on varattu oikeasta laidasta noin viidesosa näppäimistön koko leveydestä.

E2700:n näppäimet ovat erittäin matalia ja muotoilultaan täysin tasaisia. Näppäinvälit ovat millin luokkaa, eli käytännössä olemattomat. Näppäimissä käytetään kannettavista tietokoneista tuttua saksimekanismia, joka kuitenkin sallii E2700:n tapauksessa näppäimien poikkeuksellisen epätasaisen painumisen. Lisäksi näppäinten kiinnitys saksimekanismeihin on toteutettu niin, että näppäinhatut pääsevät heilumaan hieman ja ravistaessa näppäimistö helisee helistimen tapaan. Helinä kuuluu myös kirjoittaessa sormien liikkuessa näppäimillä. Näppäinten liikerata on lyhyt ja tuntuma melko miellyttävä. Merkinnät on tehty näppäimiin perinteisellä tavalla printtaamalla.

Fn-näppäimen avulla kaksoistoiminnon omaavissa näppäimissä on myös oranssi lisämerkintä. Ylärivin F-näppäimiin on sisällytetty yleisimmät multimediatoiminnot, internet-selaimen käskyjä sekä pikavalintoja.

E2700:n rakenne on erittäin ohut, kiitos matalien näppäinten sekä metallisen rungon. Ohuimmillaan paksuutta on vaivaiset 5,8 mm, mutta takaosan korokkeen kohdalla lukema on 19,5 mm.

Oikeassa päädyssä sijaitsevan kosketuslevyn koko on noin 79 x 47 mm ja se ylettyy käytännössä portaattomasti reunoille asti. Kosketuslevy tukee yksinkertaisia kosketuseleitä, kuten kahden sormen vieritystä. Levyn pinta on toteutettu karheapintaisella muovitarralla.

Rapoo E2700:n taustapuoli on harjattua terästä ja kauttaaltaan umpinainen. Kuten kuvastakin näkyy, pinta on erittäin herkkä sormenjäljille ja niiden poistaminen on varsin hankalaa, joten taustapuoli ei pysy pitkään siistin näköisenä. Tummilla sormenjäljillä tahriintunut pinta luonnollisesti vähentää näppäimistön tyylikkyyttä.

Taustapuolen takareunassa on mustasta muovista valmistettu harjanne, joka on metalliosaa moninkertaisesti paksumpi. Harjanteen keskellä on paristokotelon kansi sekä virtakytkin, jonka tausta on värikoodattu siniseksi ja punaiseksi asennon mukaan. Kumitassut löytyvät vain pohjan etukulmista, joten pito pöytäpinnalla ei ole aivan paras mahdollinen.

Harjanteen toiseen päähään on toteutettu pieni aukko, joka toimii USB-lähettimen säilytyspaikkana. Näin lähetin pysyy näppärästi mukana myös näppäimistöä siirrellessä tai säilytettäessä.

HTPC-käytössä näppäimistön kompaktit ulkomitat ovat tiettyyn pisteeseen asti hyvä asia, mutta Rapoo E2700 valitettavasti ylittää tuon pisteen useimpien sitä testanneiden mielestä. Ahdas näppäinasettelu ja näppäinten koko estävät kymmensormijärjestelmän tehokkaan käytön ja näppäimiä on käytännössä jatkuvasti vilkuiltava kirjoittaessa. Nettiosoitteiden kirjoittaminen sujuu vielä vaivatta, mutta esimerkiksi sähköposteja tai pidempiä MuroBBS-viestejä Rapoolla ei mieluusti naputtele. Oikean käden pikkusormen kanssa on oltava tarkkana, sillä se eksyy helposti hipomaan kosketuslevyn pintaa, jolloin näytöllä saattaa tapahtua ei-haluttuja asioita.

Hiirilevyn koko on pystysuunnassa riittävä, mutta leveyssuunnassa sormi eksyy välillä ulos levyltä. Asiassa auttaisi esimerkiksi pieni porras levyn reunoilla. Kosketuslevyn tuntuma on kohtalainen, mutta kursorin liikkumisnopeus on hitaanpuoleinen, vaikka nopeutta säätäisi asetuksista suuremmaksi. Lisäksi kursorin liikkeessä on pieni liike, joka on havaittavissa, mutta josta ei kuitenkaan ole merkittävää haittaa. Langattoman yhteyden toiminnassa ei havaittu testiympäristössä ongelmia 42 tuumaisen television kanssa käytettävillä etäisyyksillä.

Sisältö

  1. Alle 50 euron HTPC-näppäimistöt testissä
  2. Deltaco TB-109E
  3. Logitech Wireless Touch Keyboard K400
  4. Rapoo E2700
  5. Yhteenveto