Uusimmat

Logitech Wireless All-in-One Keyboard TK820

20.06.2014 15:56 Muropaketin toimitus

Wireless All-in-One Keyboard TK820 (myöhemmin TK820) on tämän artikkelin toinen Logitechin tuote ja samalla se sijoittuu myös testijoukon kalliimpaan päähän. Logitech esitteli TK820:n viime vuoden elokuussa ja se ei ole suunnattu pelkästään HTPC-käyttöön, vaan myös työpöydälle tavallisen hiiren ja näppäimistön korvaajaksi. TK820 toimitetaan melko suurikokoisessa läpinäkyvässä muovipakkauksessa, jonka läpi koko näppäimistö on nähtävissä. Valmistajan suositushinta tuotteelle on 99 euroa, mutta Muropaketin hintavertailun mukaan TK820 irtoaa edullisimmillaan noin 90 euroon.

TK820:n tuotepakkauksen sisältö on poikkeuksellinen, sillä mukana toimitetaan itse näppäimistön ohella ainoastaan sinisellä kangasnauhalla rullalle sidottu pikakäyttöohje sekä pienikokoinen USB-vastaanotin. Sisarmalli K830:n tapaan myös TK820:n vastaanotin käyttää Unifying-tekniikkaa ja toimii 2,4 GHz:n taajuudella. Valmistajan lupaama toimintaetäisyys on tuttu 10 metriä.

TK820:n fyysiset mitat ovat 409,5 x 145,3 x 21,7 mm ja paino 783 grammaa. Toisin sanoen kyseessä on selvästi tämän testiryhmän suurikokoisin näppäimistö, joka viittaa selvästi siihen, ettei sitä ole suunniteltu erityisesti olohuonekäyttöä silmällä pitäen. TK820 on sisarmalliaan tukevampi näppäimistö, mutta aivan puhtain paperein ei sekään selviä piinapenkistä. Päädyistä väännellessä rungon saa selvästi taipumaan, mutta nitinöitä tai natinoita ei sentään kuulu. Ohueksi muovirunkoiseksi näppäimistöksi laaduntuntu on kohtalaisen hyvä, mutta tämän hintaluokan tuotteelta voisi silti odottaa parempaa.

Valmistaja lupaa TK820:n olevan yhteensopiva Windows 7 ja -8 versioiden kanssa. Valmistajan myöntämä rajoitettu laitteistotakuu on voimassa kolme vuotta.

K830:n tapaan myös TK820:n runko on valmistettu sinertävänharmaasta mattapintaisesta muovista ja näppäimet sekä kosketuslevy ovat mustaa muovia. Etenkin runko kerää itseensä ikävän helposti rasvaisia sormenjälkiä. Muotoilu on melko kulmikasta takaosassa kulkevaa pyöreää ”patukkaa” lukuun ottamatta. Päädyissä sekä etureunassa etu- ja takakuoren välissä kulkee sininen värikaistale, joka tuo mukavaa piristystä näppäimistön ulkoasuun, mutta ei sovi välttämättä kaikkien käyttötarkoitukseen. Suuren kokonsa ohella myös sivuprofiilin puolesta TK820 on suunniteltu selvästi ensisijaisesti työpöytäkäyttöön. Takaosastaan näppäimistön runko on yli 21 mm paksu, mutta etureunasta mitattuna vain noin yhdeksän millimetriä. Tämän ansiosta TK820 asettuu tasolle hieman etukenoon. Nordic-näppäinasettelu ei tarjoa yllätystä muun, kuin oikeanpuoleisen shiftin alle sijoitettujen nuolinäppäinten osalta. Myös oikeanpuoleinen ctrl-näppäin on saatu mahdutettua mukaan.

Logitech käyttää TK820:ssa PerfectStroke-saksikytkintekniikkaa, joka valmistajan omin sanoin yhdistää kannettavien näppäimistön painallusten sujuvuuden ja perinteisten näppäimistöjen mukavuuden. Näppäinten liikkeeksi ilmoitetaan 3,2 mm, joka on suurin piirtein puolimatkassa kannettavan ja tavallisen työpöytänäppäimistön välissä. Näppäinhatut ovat puolestaan nimetty Incurveksi, joka mukailee sormenpäiden muotoa. Hieman karheapintaiset näppäinhatut ovat pyöristetty reunoistaan ja koverrettu miedosti keskeltä. Merkinnät on painettu hattujen keskelle ja lisäksi muutamasta näppäimestä löytyy siniset lisämerkinnät Fn-toiminnoille. Näppäinhattujen koko on 15 x 15 mm ja väli runsaat neljä millimetriä sekä pysty- että vaakasuuntaan. Näppäinten tuntuma on testiryhmän tarkin ja näppäimistörunko tuntuu kirjoittaessa tukevimmalta. TK820 on selvästi suunniteltu myös työpöytäkäyttöön. Näppäimistön ylimmälle riville on sijoitettu joukko mediatoimintonäppäimiä, jotka toimivat suoraan ilman Fn-näppäimen pohjassa pitämistä. Sen sijaan F-näppäinten käyttöön tarvitaan Fn-näppäimen apua. Microsoftin näppiksen tapaan Insert-, home-, end-, print screen- ja scroll lock -näppäimiä ei ole jostain syystä toteutettu millään tavalla.

TK820:n oikeasta reunasta löytyy suurikokoinen (106 x 106 mm) ja melko sileäpintainen kosketusalusta, jonka alle on integroitu mekaaniset hiiripainikkeet. Alusta on varustettu monikosketustuella ja sitä on mahdollista operoida jopa neljän sormen eleillä. Kokonsa puolesta kosketusalusta on erittäin miellyttävän kokoinen, mutta fyysisten hiiripainikkeiden tuntumassa olisi vielä parantamisen varaa. Vasenta hiiripainiketta on mahdollista käyttää myös kosketusalustan keskeltä painamalla, mutta oikea painike toimii vain oikeasta alakulmasta käsin. Painikemekanismin tuntuma saisi olla selvästi terävämpi ja kevyempi miellyttävän tuntuman aikaansaamiseksi. Itse kosketuslevyn tuntuma on mukavan tarkka ja täsmällinen.

Kosketusalustan vasemmalta puolelta askelpalauttimen yläpuolelta löytyy näppäimistön hopeanvärinen liukumallinen virtakytkin, jonka vieressä sijaitsee pieni merkkivalo. Valo kertoo virtojen kytkeytymisestä sekä paristojen varaustilasta.

TK820:n takasivu on etureunaa huomattavasti paksumpi pyöristetty ”patukka”, mutta siitä huolimatta umpinainen.

Näppäimistön pohja on umpinainen ja tasainen. Etureunaan on kiinnitetty neljä kumitassua ja takareunaan vastaavasti kolme. Keskellä takakuorta komeilee hopeanvärinen Logitechin logo.

Takakuoren takareunassa oikealla puolella sijaitsee luukku, jonka takana on paikat neljälle AA-kokoiselle sormiparistolle. Näppäimistön mukana toimitetaan Duracellin valmistamat paristot. Valmistajan mukaan yhdet paristot riittävät noin puolen vuoden käyttöön (kahden miljoonan vuosipainalluksen tahdilla). Paristokotelon luukku pysyy hyvin paikallaan, mutta liikkuu painettaessa hieman epämääräisesti toisesta reunastaan.

TK820 on selvästi testinelikon suurikokoisin näppäimistö ja samalla myös joissain tilanteissa hieman kömpelön tuntuinen olohuonekäyttöön. Käsillä kannateltavaksi näppäimistö painaa kohtalaisen paljon eikä ole muotoiltu sen kannalta optimaalisesti. Sylissä pidettäväksi TK820 sopii sen sijaan hyvin, sillä se yltää lepäämään mainiosti reisien päällä. Tekstin tuottaminen sujuukin TK820:lla parhaiten tästä testiryhmästä.

Kosketuslevy on kooltaan mukavan suuri ja sillä on näppärä käyttää Windows 8:n pyyhkäisykomentoja. On kuitenkin harmi, ettei hiirelle ole peukalolla käytettävää painiketta näppäimistön vasemmassa ylänurkassa. Myös kosketusalustan fyysiset painiketoiminnot saattavat olla hieman hankalakäyttöisiä HTPC-olosuhteissa, sillä kursori pääsee helposti liikahtamaan harmillisesti hieman hiiren näppäintä painaessa. TK820:n kaverina käytetään sisarmallin tapaan Unifying-ohjelmistoa yhteyden muodostamiseen useamman laitteen kanssa sekä vapaaehtoista SetPoint-sovellusta, joka mahdollistaa näppäimistön asetusten mukauttamisen. Langattoman yhteyden toiminnassa ei havaittu ongelmia 42-tuumaisen televisionäytön ruudulla kursorin näkemisen mahdollistavilla etäisyyksillä.

 

Sisältö

  1. HTPC-näppäimistöt testissä - kesä 2014
  2. Microsoft All-In-One Media Keyboard
  3. Logitech Illuminated Living-Room Keyboard K830
  4. Logitech Wireless All-in-One Keyboard TK820
  5. Rapoo E6700
  6. Yhteenveto