Uusimmat

Käyttökokemuksia ja loppusanat

27.12.2007 19:17 Muropaketin toimitus

 

Käyttökokemuksia

Kun diNovo Edgeen kytkee virrat, esittelee se pienen piippauksen säestämänä muutaman sekunnin ajan valopatteristoaan koko komeudessaan. Kosketuslevyä ympäröivä rengas syttyy tasaisesti kirkastuen ja äänenvoimakkuussäätimen valopylväs syttyy valo kerrallaan. Kun näppäimistö saa yhteyden tietokoneeseen, palaa yläreunassa hetken vihreä Bluetooth-symboli. Jos yhteyden muodostus epäonnistuu, palaa symboli hetken punaisena ja syttyy jos näppäimistöä yritetään käyttää. Yläpuolella oleva kuva hahmottaa mainiosti aiemmin tässä artikkelissa mainittujen valosymbolien idean ja sijainnin. Oranssit valot tuovat Edgen käyttöön tuotteen yleisilmeen ja tuntuman vaatimaa glamouria ja jaksoivat vielä pidemmänkin käytön jälkeen herättää ihastusta sekä nostaa tuotteen arvoa allekirjoittaneen silmissä. Kerrankin onnistunut valoratkaisu siis.

Edgen telakka on mainio ratkaisu näppäimistön säilyttämiseen ja lataamiseen. Näppäimistö on helppo laskea telakkaan ja se päästää pienen piippauksen merkiksi latauksen alkamisesta. Näppäimistön ylälaitaan syttyy latauksen merkkivalo, joka vilkkuu jos lataus on käynnissä ja palaa kun akku on täynnä. Kun akku on lähes tyhjä, kyseisen merkkivalon pitäisi palaa punaisena, mutta tällaista tilannetta ei testijakson aikana päästy kokemaan. Pystyasennossa pinta-alaltaan kookkaaksi esineeksi laskettava näppäimistö vie telakkaan asetettuna vähän tilaa, ja se on helppo asettaa niin piiloon kuin näytillekin.

Edgeä testattiin olohuonekäytössä, joten seuraavat kokemukset perustuvat HTPC:tä käytettäessä tehtyihin huomioihin. Saksikytkimellisten lyhytliikkeisten näppäinten ansiosta diNovo Edgellä on vaivaton kirjoittaa – sen näppäintuntuma yhdistää kannettavan tietokoneen ja perinteisen näppäimistön parhaat puolet. Kannettavamaisesta kirjoitustuntumasta ja miellyttävästä kirjoitusäänestä huolimatta näppäimet ovat tavallisen läppärin näppäimiä tukevamman tuntuiset ja jämäkämmät.

Oikeasta laidasta löytyvä kosketuslevy oli ainakin allekirjoittaneelle Edgen odotetuin ja tärkein ominaisuus, erityisesti siitä syystä, että kyseessä on ehkäpä Edgen suurin myyntivaltti. Valitettavasti kosketuslevyn toiminta ei täyttänyt kaikkia odotuksia. Ensinnäkin levy on 38 mm läpimitallaan hieman liian pieni ja muodoltaan käyttötarkoitukseen hieman epäkäytännöllinen. Lisäksi levyn hiirituntuma ei osoittautunut aivan odotetunlaiseksi, vaan jäi hieman tunnottomaksi ja etäiseksi. Hiiren käyttö onnistuu sillä toki mainiosti ja kursori liikkuu näytöllä tasaisesti ja ongelmitta, mutta jotain jäin silti kaipaamaan. Eräs vaikuttava tekijä saattaa toki olla näytön tavallista suurempi etäisyys näppäimistöön nähden, sillä kannettavan kanssa kosketushiirtä on tottunut käyttämään aivan näytön tuntumassa. Itse kosketushiiren lisäksi risuja ropisee vierityspisteistä, joita ainakaan testaaja sekä pari apuhenkilöä eivät saaneet jouhevasti toimimaan. Vieritys toimi epätasaisesti eikä kosketuspinta tuntunut monesti tunnistavan sormen liikettä oikein.

Kosketuksella toimiva äänenvoimakkuuden liukusäädin jäi allekirjoittaneella vähäiselle käytölle, sillä äänenvoimakkuuden säätö hoidetaan normaalisti vahvistimen kautta. Yleisesti ottaen säädin on kuitenkin toimiva ja erityisesti näyttävä yksityiskohta, jolla äänenvoimakkuutta on mahdollista säätää tarkasti pieni askel kerrallaan. Äänenvoimakkuuden säätäminen ääripäästä toiseen vaatii sormen liu’uttamista useamman kerran säätimen päästä päähän.

Pienistä pyöreistä toimintonäppäimistä erityisen paljon käyttöä saivat osakseen zoomauspainikkeet, jotka sijoittuvat sopivasti vasemman käden peukalon paineltaviksi. Funktionäppäinten piilottaminen F-näppäinten alle on tuttu temppu Logitechin muista näppäimistöistä, mutta Edgen tapauksessa niiden toteutus on aiempaa parempi. Siinä missä normaalisti funktiopainikkeet on aktivoitava ”pysyvästi” F-Lock-näppäimellä, ovat Edgen pikatoiminnot käytössä vain kun FN-näppäin on pohjassa. Näin F-painikkeet toimivat muutoin tavalliseen tapaan, ja toisaalta toimintopainikkeina toimiessaan niiden yläpuolella palavat symbolit kertovat selvästi mistä toiminnosta on kyse. Edgen tapauksessa säilytään virhepainalluksilta, kun F-Lock ei jää missään tapauksessa vahingossa päälle.

Loppusanat

Logitech on onnistunut diNovo Edgen tapauksessa luomaan näyttävän ja premium-tunnelmaa tarjoavan erikoisnäppäimistön, joka jakaa kuitenkin varmasti mielipiteitä. Se on tuntumaltaan erinomainen näppäimistö ja sopii erinomaisesti olohuonekoneen ohjauslaitteeksi. Suurin ongelma liittyy sen markkinoilla kohtaamaan kilpailuun – tai tarkemmin ottaen kilpailun totaaliseen puutteeseen. Edge nimittäin maksaa yli 150 euroa, jossa on rehellisesti sanoen lähes puolet liikaa. Markkinoilta ei kuitenkaan löydy muita kosketushiirellä varustettuja langattomia näppäimistöjä, joten Logitech saa kukkoilla yksin tunkiolla. Hinnan ollessa suurin risujen aihe myöskään hiiren virkaa hoitavalle kosketuslevylle ei voi antaa hirveästi kehuja. Levy on fyysisiltä mitoiltaan hieman turhan pieni ja hankalan mallinen, ja tuntumassakin olisi vielä parantamisen varaa. Lisäksi levyn vieritystoiminnot toimivat kehnosti.

Edellämainitun jälkeen on tärkeää muistaa, että diNovo Edgen hyvät puolet painavat vaa’assa roppakaupalla huonoja puolia enemmän. Ulkonäkö on erittäin onnistunut ja funktionäppäimet sekä äänenvoimakkuuden säädin ovat toteutettu toimivasti ja tyylikkäästi. Näppäimistön kirjoitustuntuma on erinomainen ja puutteistaan huolimatta kosketushiiri hoitaa kelvollisesti hiiren virkaa esimerkiksi sohvalta HTPC:tä käskytettäessä. Akkujen lataus hoituu kätevästi telakassa, ja kunhan Edgen muistaa asettaa edes aika ajoin telakkaan vaikkapa yön yli, ei akun loppumisesta pitäisi olla koskaan vaivaa.

Suurista valmistajista erityisesti Microsoftilta voisi odottaa Edgelle suoraa kilpailijaa, sillä sen nykyiset olohuonekäyttöön suunnatut näppäimistöt ovat varustettu vain kömpelöllä ristiohjaimella. Pieniltä ”nimettömiltä” valmistajilta on Suomessa tarjolla muutamia pienikokoisia pallohiirellä varustettuja näppäimistöjä, jotka eivät kuitenkaan käytettävyytensä osalta kilpaile aivan samassa sarjassa diNovo Edgen kanssa. Jos diNovo Edgeen menee sijoittamaan lähes vanhan tuhatmarkkaisen, voi olla varma, ettei se vanhene hetkessä käsiin, vaikka kilpailu markkinoilla kasvaisi ja tarjolle tulisi lisää vastaavia näppäimistöjä. Henkilökohtaisesti ihastuin Edgeen, mutta olen vielä valmis odottamaan markkinatilanteen kehittymistä. Minulle yli 150 euroa idealtaan yksinkertaisesta näppäimistön ja kosketushiiren yhdistelmästä on liikaa, ja niin varmasti monelle muullekin.

 

Hyvää

  • Näppäintuntuma
  • Ulkonäkö
  • Erikoistoimintojen ja merkkivalojen tyylikäs yhdistely
  • Hiiri samassa laitteessa näppäimistön yhteydessä
  • Lataustelakka
  • Akunkesto
  • Laatuvaikutelma
  • Kantama

 

Huonoa

  • Hinta
  • Kosketushiiren tuntuma varauksin
  • Hiiren kosketuslevyn koko ja muoto
  • Kosketuslevyn vaaka- ja pystyvieritys

 

Sisältö

  1. Logitech diNovo Edge - olohuoneen tyylinäppis
  2. Näppäimistön lähempää tarkastelua ja SetPoint-ajuriohjelmisto
  3. Käyttökokemuksia ja loppusanat