Uusimmat

Ohjelmisto, Kuinka DarkField oikeastaan toimii? ja Loppusanat

31.10.2009 02:29 Muropaketin toimitus

 

Ohjelmisto

Performance Mouse MX käyttää muista Logitechin hiiri- ja näppäimistötuotteista tuttua SetPoint-ohjelmistoa. Pakkauksen mukana toimitettiin 4.80.103-versio.

SetPoint ei tarjoa mitään ylimääräistä erityisesti Performance Mouse MX:ään liittyen. Asetuksia ja tietoja löytyy kaikkiaan kuudelta eri välilehdeltä. Esimerkiksi kaikkien näppäimien toiminnot ovat kustomoitavissa, pelejä varten löytyy oma erikoistilansa ja myös paristojännitettä voi seurata ohjelmiston kautta. Ohjelmisto myös varoittaa, kun hiiri on latauksen tarpeessa. Viimeiseltä välilehdeltä löytyy käynnistyspainike Unifying-sovellukselle.

Unifying-sovellusta käytetään yhteensopivien laitteiden liittämiseksi ensimmäistä kertaa koneeseen. Ohjelma opastaa simppelin toimenpiteen vaiheittain.

Jos hiiren johonkin painikkeeseen asettaa ”sovelluksen vaihdin”-toiminnon, levittäytyvät kaikki aukiolevat ikkunan ruudulle samanaikaisesti näppäintä painamalla ja käyttäjä voi valita ikkunoista haluamansa. Potentiaalinen vaihtoehto Alt+Tab-yhdistelmälle.

Kuinka DarkField oikeastaan toimii?

Tekniikasta tarkemmin kiinnostuneita jäi varmasti vielä askarruttamaan, kuinka kyseinen useampaan kertaan mainittu DarkField-tekniikka oikeastaan toimii? Onko kyseessä todellakin jotain erityistä? Logitechin sivuilta löytyy DarkField Innovation Brief PDF-tiedosto, jossa tekniikan toimintaperiaate selitetään hieman tarkemmin. Koitan nyt tuon dokumentin pohjalta selventää asiaa kotoisalla suomen kielellä.

Hiiren sensorin työ on sitä helpompaa, mitä enemmän yksityiskohtia tai pieniä ”virheitä” seurattavasta pinnasta löytyy. Koska laser valaisee pinnan yksityiskohdat huomattavasti tarkemmin kuin LED-valo, ovat tavalliset laser-hiiret huomattavasti parempia tasaisella ja kiiltävällä pinnalla käytettäessä. Kuitenkin jopa laser-hiiri on ongelmissa, kun se asetetaan kirkkaan lasin kaltaiselle kiiltävälle ja lähes virheettömälle pinnalle. Logitechin ideana olikin kyetä seuraamaan alustassa olevia mikroskooppisia virheitä ja likaa itse alustan pinnan seuraamisen sijaan. Alemmassa kuvassa rinnakkain ovat mikroskooppinen kuva puupinnasta ja lasipinnasta.

DarkField-valaistus kehitettiin alun perin tutkijoiden käyttöön sellaisten pienten objektien tutkimiseen, jotka eivät muutoin erottuneet riittävästi taustastaan tavallisella mikroskoopilla katsottaessa. DarkField-valaistus sulkee pois valon kirkkaan keskialueen ja päästään linssille vain kulmassa saapuvat valonsäteet. Jos mikroskoopin alla ei tällöin ole objekteja, näyttää koko alue mustalta. Mutta kun valo osuu partikkeliin, se hajauttaa valon linssille poikkeavassa kulmassa. Tuloksena on kirkkaita objekteja tummalla taustalla tähtitaivaan tavoin.

Logitechin DarkField-hiiret käyttävät kahta laser-valoa löytääkseen tehokkaammin mikroskooppiset yksityiskohdat tutkittavalta pinnalta. Kun DarkField-hiirtä käytetään puupöydän tai paperin kaltaisella ”helpolla” alustalla, riittää yksi laser valon tuottamiseen ja se toimii tavallisen laser-hiiren tavoin. Sen sijaan, kun alusta muuttuu haastavaksi, siirtyy hiiri käyttämään DarkField-tekniikkaa ja kahta laseria. Tällöin hiiri seuraa itse pinnan sijaan pölyä ja muita mikroskooppisia jäännöksiä. DarkField-mikroskoopin tapaan hiiri näkee alustan mustana ja siinä esiintyvät partikkelit kirkkaina pisteinä. Näiden kirkkaiden kohtien sijainnin muutosten mukaan hiiri tulkitsee käyttäjän tekemät liikkeet.

Loppusanat

Logitech Performance Mouse MX on vakuuttava hiiri. Hiiren kaltaiseen tuttuun ja yksinkertaiseen laitteeseen voidaan pakata arvaamattoman mielenkiintoista tekniikkaa, kuten DarkField testijakson aikana osoitti. Vaikka henkilökohtaisesti tapanani ei olekaan työskennellä lasipinnan päällä, päästiin Performance Mouse MX toteamaan moitteetta toimivaksi niin läpinäkyvän lasi- kuin muovipinnakin päällä. Verrokkina käytetty Logitech MX1000 -laserhiiri ei sen sijaan saanut kursoria liikahtamaankaan kyseisillä pinnoilla. Henkilökohtaisesti käytännönläheisempinä testeinä hiirtä käytettiin kannettavan kaverina esimerkiksi sohvalla sekä muilla kussakin tilanteessa käden ulottuville sattuneilla pinnoilla, ja Performance Mouse MX suoriutui paremmin kuin mikään muu käyttämäni hiiri. DarkField siis toimii, eikä ole vain pelkkää markkinointipuppua.

Performance Mouse MX:stä on muutenkin vaikea keksiä merkittävää kritisoitavaa. Ulkonäkö on erittäin onnistunut ja näyttävä (mielipidekysymys toki), funktionäppäimiä löytyy riittävästi, ripeä rulla on pitkien dokumenttien ja nettisivujen kanssa oikeasti kätevä sekä käytön aikana onnistunut latausmahdollisuus takaa, ettei hiirulaisesta lopu koskaan virta kesken. Tervetullut ominaisuus on myöskin Unifying-lähetin, joka on kooltaan mukavan pieni ja mahdollistaa useiden laitteiden käyttämisen yhden USB-liitännän kautta.

Kun oikein pinnistää, sanomista keksii ainakin tyyriistä hinnasta sekä voimakkaasta muotoilusta. Muotoilu nimittäin syrjii vasenkätisiä käyttäjiä, eikä välttämättä sovi kaikkien oikeakätistenkään kämmeneen. Itsekään en saanut kättäni istumaan Performance Mouse MX:n muotoihin niin hyvin kuin odotin, vaikka laite ei suoranaisesti huonolta tunnukaan tassussa. Jos etsit markkinoiden edistyneintä hiirulaista, se on tässä. Kovien pelaajien toki kannattaa suhtautua varauksella laitteen pelikykyihin.

 

Hyvää

  • Toimivuus lähes kaikilla alustoilla
  • Unified-lähetin
  • Lataus käytön aikana
  • Lisänäppäimet ja toiminnot
  • Voimakas muotoilu varauksin

Huonoa

  • Hinta
  • Vain oikeakätisille
  • Voimakas muotoilu varauksin

 

Sisältö

  1. Logitech Performance Mouse MX: Hiiri joka ei pinnasta hätkähdä
  2. Ulkoista tarkastelua
  3. Ohjelmisto, Kuinka DarkField oikeastaan toimii? ja Loppusanat