Uusimmat

Cooler Master CM Storm Trigger

12.08.2013 20:35 Muropaketin toimitus

CM Storm on Cooler Masterin pelituotteisiin keskittynyt brändi ja sen valikoimiin kuuluu tällä hetkellä kuusi mekaanista näppäimistömallia. Päädyimme ottamaan testiin Trigger-mallin, joka on malliston monipuolisin vaihtoehto. Trigger on saatavilla sinisillä, punaisilla, ruskeilla ja mustilla Cherry MX -kytkimillä, joista testikappaleessamme oli listan viimeinen vaihtoehto. Triggerin saatavuus Suomessa on varsin hyvä ja Muropaketin hintavertailun mukaan sen saa edullisimmillaan alle sadalla eurolla, vaikkakin yleinen hintataso liikkuu 120 euron pinnassa. Testikappaleen toimitti Cooler Master.

Trigger toimitetaan melko korkeassa pahvilaatikossa, jonka pinnassa komeilee Cooler Masterin logot. Pakkaus on pohjaväriltään musta ja sen pinnasta löytyy punaisia yksityiskohtia sekä värikuva näppäimistöstä. Lisäksi laatikon kannessa on kurkistusikkuna, josta näkee osan näppäimistä.

Pakkauksen toimitussisältö on melko niukka, sillä itse näppäimistön ohella mukana tulee irrotettava rannetuki, USB-kaapeli sekä käyttöohjeet.

CM Storm Trigger on varsin jämäkän näköinen näppäimistö ja se erottuu massasta etupuolen alumiinia muistuttavalla hopeanväriseksi maalatulla pinnallaan. Pinnassa on lisäksi kumimainen pinnoite, joka tuntuu miellyttävältä, mutta saattaa ajan saatossa tehdä pölyn pyyhkimisestä hankalampaa. Alumiinia muistuttavasta värityksestä huolimatta näppäimistön rakenne on kauttaaltaan muovia – tosin melko tukevaa sellaista. Triggerin ulkomitat (ilman rannetukea) ovat 475 x 162 x 25 mm ja paino 1260 grammaa.

Rannetuki kiinnittyy näppäimistön pohjan etureunaan pienillä muovikynsillä, jotka eivät vaikuta aivan kestävimmältä mahdolliselta ratkaisulta. Muovinen rannetuki on pinnaltaan kumimainen näppäimistön etupuolen tapaan. Lisäksi tukeen on muotoiltu nuolinäppäinten kohdalle pieni notkelma, jonka merkitys ei aivan auennut allekirjoittaneelle. Nuolinäppäinten sijaitessa näppäimistön etureunassa ranne on varsin kaukana näppäimistöstä, joten tuen olisi loogista olla kyseisestä kohdasta ennemminkin ulkonevaksi muotoiltu.

Trigger on muotoiltu varsin kulmikkaasti ja sen tukevaa ilmettä korostavat yläreunassa sekä nuolinäppäinten alapuolella sijaitsevat uritetut yksityiskohdat. Näppäimistön layout on perinteinen numeronäppäimistöllinen malli vasemman reunan makronäppäimiä lukuun ottamatta. Valmistajan mukaan Trigger tukee 6KRO:ta, eli se tukee kaikissa tilanteissa vähintään kuuden näppäimen samanaikaista painamista.

Triggerin rungon sivuprofiili on loivasti takaosaa kohti paksuuntuva ja näppäimet ovat tyypilliseen tapaan osaksi upotettuna etukuoren sisään. Jokaisella näppäinrivillä on omat näppäinkulmansa. Oikeassa yläkulmassa on CM Stormin logo ja sen alapuolelta löytyy punaiset merkkivalot (Num, Caps, Scr).

F-näppäinten yhteyteen Cooler Master on integroinut multimediatoimintoja sekä näppäinten taustavalaistuksen säädön. Käytettävissä on neljä valaistustilaa (pois, pelinäppäimet, kaikki, sykkivä) sekä viisi kirkkausvaihtoehtoa, joista kaksi kirkkainta ei ole käytössä ilman viiden voltin lisävirtajohtoa (joka ei tule näppäimistön mukana). Multimediatoiminnot sijaitsevat F5-F11-näppäimien takana ja tarjolla on myös äänenvoimakkuuden säätömahdollisuus.

Näppäimistön vasemmasta laidasta löytyy viisi makronäppäintä (M1-M5), joihin käyttäjä voi tallentaa omia makrokomentojaan. Yksi makro voi olla jopa 30 sekuntia pitkä ja sisältää jopa 50 käskyä. Makroja on mahdollista tallentaa ohjelmiston ohella myös lennosta painamalla Storm Tactics- ja Alt Macro -näppäimiä samanaikaisesti parin sekunnin ajan. Windows-näppäimien sijaan alarivilta löytyy kaksi Storm Tactics -näppäintä, joista vasemman saa halutessaan toimimaan Windows-näppäimenä. Oikeanpuoleinen näppäin sen sijaan toimii aina Storm Tactics -toimintonäppäimenä. Painamalla Storm Tactics -näppäintä sekä jotain numeroista 1-5, käyttäjä voi valita eri näppäinprofiilien väliltä. Triggerin sisällä on 64 kilotavua muistia, jonne käyttäjäprofiilit tallentuvat. Näppäimistön vasemmasta yläkulmasta löytyy näppäinten mukaan punaiseksi valaistu CM Storm -logo.

Näppäinhatut irtoavat tarvittaessa helposti tehtävään tarkoitetulla työkalulla ja niiden alta paljastuu testikappaleen tapauksessa mustat Cherry MX -kytkimet. Vaihtoehtoina ovat myös punaiset, siniset ja ruskeat kytkimet. Jokaisen näppäimen yhteydessä on oma punainen LED-valo, joka valaisee näppäinhatun alapuolelta. Musta Cherry MX on siis lineaarinen ja äänetön kytkintyyppi, jonka rekisteröitymispiste (operating point) saavutetaan 60 gramman painallusvoimalla. Yleisesti ottaen musta kytkin sopii erityisesti pelaajille ja se saattaa olla joidenkin makuun turhan raskas kirjoittamiseen.

Näppäinten pohjaamisääni on Triggerissä jämäkän ja pehmeän kuuloinen ”kolahdus”. Näppäimistöllä kirjoitettaessa havaittavissa on myös kytkimen sisäisen jousen pientä ”soimista”. Näppäinhattujen pinnassa on käytetty tavallista modernimpaa fonttia, joka ei kuitenkaan jätä epäselvyyttä merkintöjen suhteen. Näppäinhatut ovat materiaaliltaan mattamustaksi maalattua läpikuultavaa ABS-muovia. Ratkaisu on edullinen, mutta tulee kiillottumaan ja kulumaan käytössä pidemmällä aikajänteellä.

Takareunassa huomio kiinnittyy vasemmalle puolelle, josta löytyy kaikki näppäimistön liitännät. Vasemmalta oikealle lueteltuna tarjolla on standardi viiden voltin virtaliitäntä (ei virtalähdettä mukana), mini-USB-liitäntä sekä kaksi USB 2.0 -liitäntää. Näppäimistön kullatuin liittimin varustettu ja suojapunoksella päällystetty 1,8 metrinen USB-johto kytketään mini-USB-liitäntään. Kahteen täysikokoiseen liitäntään voi kytkeä esimerkiksi hiiren, muistitikun tai muita USB-laitteita.

Triggerin taustapuolelta löytyy kuusi kookasta kumitassua, takanurkista ylös käännettävät korokejalat, tyyppikilpi sekä etureunan rannetuen kiinnityskolot. Myös korokejalkojen päissä on kumia, joten näppäimistö tuskin pääsee luistelemaan pöydällä.

Triggerin taustavalaistus on aina punainen riippumatta näppäinten kytkintyypistä. Kirkkausvaihtoehtoja on kolme ja niistä kirkkainkaan ei ole missään nimessä liian kirkas. Valaistus on myös mahdollista asettaa sykkimään rauhalliseen tahtiin. Pelatessaan käyttäjä voi rajoittaa valaistuksen makro-, WASD- ja nuolinäppäimiin. Mukavana yksityiskohtana Trigger muistaa valitun valaistusasetuksen myös tietokoneen oltua sammutettuna.

Cooler Master tarjoaa näppäimistön makrotoimintojen hallintaan omaa Trigger-sovellusta, jonka tuorein versio on artikkelin kirjoitushetkellä v1.2. Kolmeen välilehteen jakautuva sovellusnäkymä on ensinäkemältä hieman sekava, mutta pienen totuttelun jälkeen sen käyttö sujuu vähintään kohtuullisesti. Ensimmäisellä ”Storm CFG”-välilehdellä käyttäjä pääsee määrittämään näppäimille uusia toimintoja ja makroja. Keskimmäisellä ”Profiles”-välilehdellä käyttäjä pääsee määrittelemään eri sovelluskohtaisia profiileita ja valitsemaan tallennetaanko ne näppäimistön vai tietokoneen muistiin. Kolmannella ”Macro Studio”-välilehdellä puolestaan luodaan makrokomennot, jotka näkyvät luomisen jälkeen makrovaihtoehtona ensimmäisellä välilehdellä.

 

Sisältö

  1. Mekaaniset näppäimistöt katsauksessa - kesä 2013
  2. Cooler Master CM Storm Trigger
  3. DasKeyboard Model S Professional
  4. Ducky G2 Pro
  5. Ducky Shine 2
  6. Logitech G710+
  7. Matias Quiet Pro
  8. Thermaltake Meka G-Unit
  9. Loppuyhteenveto