Uusimmat

CM Storm QuickFire Rapid-i

29.08.2014 02:54 Muropaketin toimitus

Cooler Masterin alaisuudessa toimiva pelituotteita tarjoava CM Storm -brändi on mukana Muropaketin katsauksessa toista kertaa. Viime vuonna mukana oli täysikokoinen Trigger-malli ja tänä vuonna valitsimme osanottajaksi tenkeyless-kokoisen QuickFire Rapid-i -mallin. Cooler Master esitteli Rapid-i:n huhtikuun alussa ja sen erikoisuuksiin kuuluu monipuolinen ActivLite-valaistus. Kytkinvaihtoehdoista saatavilla ovat Cherryn ruskea ja sininen malli. Muropaketin hintavertailun mukaan Rapid-i irtoaa Suomesta edullisimmillaan noin 110 euron hintaan. Testikappaleen toimitti Cooler Master.

Rapid-i toimitetaan varsin kompaktissa tummansävyisessä pahvipakkauksessa, jonka teksteissä on muutamia punaisia korostuksia. Cooler Masterin ja CM Stormin logot on sijoitettu huolellisesti pakkauksen jokaiseen tahkoon. Pakkauksen sisällä näppäimistö on suojattu pahvikehyksin sekä muovipussilla.

Pakkauksen toimitussisältöön kuuluu käyttöopasvihkonen, erikoisominaisuuksien ohjelappunen, näppäinhattujen irrotustyökalu sekä USB-kaapeli. 1,8 metrin pituinen kaapeli on suojattu tekstiilipunoksella ja sen liittimet ovat kullatut. Kaapelin näppäimistön päähän tuleva liitin on micro-USB-mallia.

QuickFire Rapid-i on ulkoisesti hyvin yksinkertaisen näköinen mattamusta näppäimistö, jonka oikeastaan ainoa muotoilullinen yksityiskohta on päätyjen takaosan pieni pokkaus. Kuorirakenne on tukevan tuntuista muovia ja näppäinhattujen alla oleva taustalevy on väriltään hohtavan valkoinen. Se jää kuitenkin helposti huomaamatta, jos näppäimistöä katselee vähänkin viistosta kulmasta. Kuorten pinnassa on kumimainen viimeistely, jonka olemme havainneet keräävän helpohkosti pölyä. Kuorten sisällä oleva näppäimistörunko on metallia, joka takaa tukevan alustan näppäinkytkimille. Rapid-i:n ulkomitat ovat 359 x 138 x 39 mm ja paino 932 grammaa.

Rapid-i:n Nordic-mallin näppäinasettelu on varsin perinteinen eikä siinä ole päädytty erikoisesti sijoitettuihin tai muotoiltuihin näppäimiin. Enter on täysikokoinen ja Ctrl- ja Alt-näppäimiä on kaksi kappaletta. Tenkeyless-mallille tyypillisesti oikean reunan numeronäppäimistö on jätetty kokonaan pois kuvioista. Rapid-i tukee NKRO:ta Windows-ympäistössä USB-liitännän kautta sekä Turbo Mode -tilaa, joka mahdollistaa pohjassa pidettävän näppäimen painallusten rekisteröintinopeuden valitsemisen neljästä eri vaihtoehdosta. Vaihtoehtoja on neljä (1x, 2x, 4x ja 8x) ja niiden valinta tapahtuu F5-F8-näppäimillä.

Rapid-i:n keskeisin erikoisominaisuus on ActivLite-valaistus, joka tarjoaa käyttäjälle eri valaistusefektjä sekä kustomointimahdollisuuksia. Valaistusominaisuuksien aivoina toimii 32-bittinen ARM Cortex-M3 -prosessori, joka sisältää myös 128 kt flash-muistia valaistusprofiilien tallentamiseen. Rapid-i:n kaikki näppäimet ovat varustettu valkoisella taustavalaistuksella ja niiden kirkkaus on valittavissa viidestä eri vaihtoehdosta. ActivLite-tilassa näppäinten valaistus syttyy aina silloin, kun niitä painetaan. Lisäksi käyttäjä voi valita sammuuko valaistus näppäimen noustessa välittömästi vai himmentyen. Käyttäjä voi myös tallentaa näppäimistön muistiin neljä eri valaistusprofiilia, joissa kussakin käyttäjä voi itse valita valaistut näppäimet. Valaistusprofiilien tallennus ja aktivointi tapahtuu F9-F12-näppäimistä.

Rapid-i:n runko on edestä taakse asti käytännössä tasapaksu ja kallistusta on mahdollista lisätä pohjasta löytyvillä nostettavilla tassuilla. Multimedianäppäimet sekä äänenvoimakkuuden säätö on sijoitettu nuolinäppäinten yläpuolelle Insertin, Page Upin ja muiden vastaavien näppäinten yhteyteen. Caps Lockin ja muiden vastaavien aktiiviseksi jäävien näppäinten merkkivalot on sijoitettu itse näppäimen valaistukseen.

CM käyttää Rapid-i:ssä erittäin suosittuja ja laadukkaiksi todettuja mekaanisia Cherry MX -näppäinkytkimiä, joihin on integroitu näppäinkohtainen valkoinen taustavalo. Kytkinten taustalevy on väriltään kirkkaan valkoinen, joten se myös heijastaa valoa osaltaan. Testikappaleessamme kytkintyyppinä oli ruskea tuntopisteellinen vaihtoehto, mutta Suomessa saatavilla on myös sininen klikkaava vaihtoehto. Ruskean kytkimen rekisteröitymispiste (operating point) saavutetaan 45 gramman painallusvoimakkuudella ja se sopii erityisen hyvin paljon kirjoittavalle käyttäjälle.

Rapid-i:n kirjoitustuntuma on varsin tasapainoinen ja ruskeat Cherry MX -kytkimet toimivat kuten pitää, vaikkakin näppäimistön runko kumahtaa hieman näppäinten pohjatessa. Välilyöntiä painaessa havaitsimme pienen niksahtavan äänen, joka liittyy ilmeisesti pitkän näppäimen vakaintangon (stabilizer bar) pieneen löysyyteen. Muissa vakaajalla varustetuissa näppäimissä, kuten enterissä tai askelpalauttimessa, emme havainneet ylimääräisiä ääniä.

Näppäinhattujen merkinnöissä on käytetty isoja kirjaimia sekä hieman futuristista fonttia, joka on kuitenkin varsin selkeälukuinen. Näppäinhatut on valmistettu läpikuultavasta ABS-muovista, joka on maalattu satiininmustalla soft touch -pinnoitteella ja johon näppäinmerkinnät on tehty laserilla. Käytössä näppäinhatut tulevat varmasti kiillottumaan ja jossain vaiheessa maali tulee kulumaan pois sotkien merkinnät.

Rapid-i:n pohjaosa on täysin tasainen lukuun ottamatta tassuja ja tyyppikilven kohtaa. Pohjan kaikissa kulmissa on leveät kumitassut ja lisäksi takanurkissa niiden vieressä on ylös käännettävät korotustassut. Näppäimistön takasivulta löytyy ainoastaan CM Storm -logo sekä aivan toisessa reunassa sijaitseva micro-USB-liitäntä kaapelia varten. On hieman erikoista, että valmistaja on päätynyt käyttämään pienikokoista micro-USB-liitintä, vaikka näppäimistössä sen pienestä koosta ei ole juuri mitään etua. Lisäksi johtoliitäntää ei ole suojattu mitenkään, joten liittimellä on vaarana päästä taipumaan tai irtoamaan näppäimistöä liikutellessa.

Rapid-i:n taustavalaistus on väriltään aina valkoinen kytkintyypistä riippumatta. Näppäintason valkoinen tausta korostaa valaistusefektiä entisestään, mutta on pitkälti käyttäjäkohtaista, onko näppäinhattujen välistä kajastava lisävalo hyvä vai huono asia. Viisi kirkkausvaihtoehtoa sekä valinnan vapaus valaistavien näppäinten suhteen tarjoaa varmasti jokaiselle käyttäjälle sopivan toteutuksen valaistuksen osalta.

Pähkinänkuoressa:

Plussat

  • Tukeva ja kompakti rakenne
  • Laadukkaat Cherry MX -kytkimet
  • Monipuolinen valaistus
  • Irrotettava johto
  • Painallusten rekisteröintinopeuden säätö

Miinukset

  • Maalattujen näppäinhattujen kulumisherkkyys
  • Micro-USB-liitännän käyttö ja sijainti
  • Ei USB-hubia
  • Kuorten kumipinta kerää herkästi pölyä

Muropaketti suosittelee - CM Storm QuickFire Rapid-i

Sisältö

  1. Mekaaniset näppäimistöt katsauksessa - kesä 2014
  2. CM Storm QuickFire Rapid-i
  3. Corsair Vengeance K95
  4. Das Keyboard 4 Professional
  5. Ducky Mini 2
  6. Ducky Premier CCnG DK9008P
  7. Razer Blackwidow Ultimate 2014
  8. Tesoro Lobera Supreme G5NFL
  9. Tt eSports Poseidon Z
  10. Xtrfy XG1-R LED
  11. Yhteenveto