Uusimmat

Tesoro Lobera Supreme G5NFL

29.08.2014 02:54 Muropaketin toimitus

Vuonna 2011 perustettu pelituotteisiin keskittynyt yhdysvaltalainen Tesoro on varmasti monelle melko tuntematon nimi markkinoilla, eikä ihme, sillä sen tuotteet ovat saapuneet Suomen markkinoille vasta melko hiljattain. Valitsimme Tesorolta testiin sen malliston kärkipäätä edustavan Lobera Supreme -näppäimistön, joka on julkaistu tämän vuoden tammikuussa. Markkinoille se on saapunut alkukevään aikana ja nykyisellään sen saatavuus on kohtalaisen hyvä. Lobera Supreme on saatavilla sinisillä, punaisilla, mustilla ja ruskeilla näppäinvaihtoehdoilla, joista testikappale edustaa viimeisintä varianttia. Valmistajan suositushinta Lobera Supremelle on 119 euroa, mutta Muropaketin hintavertailun mukaan se irtoaa edullisimmillaan noin 105 eurolla. Testikappaleen toimitti Tesoro.

Tesoro Lobera Supreme toimitetaan tummansävyisessä suurehkossa pahvipakkauksessa, joka testiryhmän ainoana ei ole suorakulmaisen muotoinen, vaan viistottu molemmista päistään. Lisäksi toiselle pitkälle sivulle on sijoitettu muovinen kantokahva kuljettamisen helpottamiseksi. Etupuolella on valmistajan logon muotoinen kurkistusikkuna ja takapuolella suurikokoinen värikuva näppäimistöstä.

Näppäimistön ohella pakkauksen sisältä löytyy pyöreällä liittimellä varustettu lisävirtajohto sekä pahvinen tasku, jonka sisältä löytyy käyttöohjekirjanen sekä Tesoron tuote-esite.

Ulkonäöltään Lobera Supreme eroaa massasta, sillä sen muovikuorien pinnassa on käytetty sekä harjattua metallia että ”turkkilevyä” imitoivaa kuviointia. Lisäksi jämerää ulkoasua tehostamaan on molempiin päihin lisätty kuusiokokoruuveja imitoivat koristeet. Näppäimistön rakenne on kovaa muovia, joka yhdessä edellä mainittujen yksityiskohtien kanssa ei anna parasta mahdollista laatuvaikutelmaa. Siitä huolimatta rakenne on varsin jämäkän ja tukevan tuntuinen. Kooltaan Lobera Supreme on keskimääräistä suurempi, sillä niin sivuille kuin etureunaankin on muotoiltu ylimääräisiä pullistuksia. Valmistajan ilmoituksen mukaan ulkomitat ovat 444 x 206 x 44 mm ja paino 1,17 kg. Valmistajan takuu on vuoden mittainen. Osa toiminnoista vaatii ohjelmiston asentamista, joka on yhteensopiva Windows XP:n ja uudempien versioiden kanssa.

Lobera Supremen sivuprofiili paljastaa, kuinka pulskasti muotoiltu runko oikeastaan onkaan. Useimmille näppäimistöille tyypillisesti näppäinhatut on muotoiltu niin, että ne muodostavat näppäimistöön vienosti koveran pinnan. Sivukuvakulmasta käy hyvin selville pieni yksityiskohta, joka ainakin allekirjoittaneen mielestä tuo pienen miinuksen laatuvaikutelmaan. Tietyistä kohdista näppäinten välistä (numpadin yläreuna, ylärivin oikea reuna, peukalomakronäppäinten välit) nimittäin paistaa näppäimistön punainen piirilevy, joka jättää hieman viimeistelemättömän kuvan. Lobera Supreme tukee NKRO:ta, mutta käyttäjä voi kytkeä käyttöön myös 6KRO-tilan Fn+Ins-näppäinyhdistelmällä.

Ylärivin F-näppäimiin on sijoitettu multimediakontrollit sekä asetusprofiilien valintanäppäimet, joita käytetään alarivin Fn-näppäintä pohjassa pitämällä. F1-F6-näppäimissä ovat äänenvoimakkuuden säätö sekä kappaleiden hallintapainikkeet ja F8-F12-näppäimissä puolestaan asetusprofiilit. Profiileihin tallentuvat sekä makroasetukset että näppäimistön valaistusasetukset. Lobera Supremen näppäimistöasettelu on tavanomaista mallia, joskin oikeanpuoleinen Windows-näppäin on korvattu Fn-näppäimellä.

Välilyöntinäppäimen alapuolelle Tesoro on sijoittanut kolme pikanäppäintä, joihin käyttäjällä on mahdollista tallentaa pikatoimintoja tai makroja lennosta. Normaalissa kirjoitusasennossa peukalonäppäimet sijaitsevat varsin sopivasti molempien peukaloiden ulottuvilla. Näppäinten liike on melko lyhyt ja terävä, mutta niiden operoiminen vaatii melko paljon voimaa. On käyttäjäkohtaista onko kyseessä hyvä asia, mutta ainakaan näppäimiä ei sen johdosta tule painettua vahingossa.

Näppäimistön oikeaan ylänurkkaan on sijoitettu purppuranvärinen koristekaistale, jossa on valmistajan logo. Yksityiskohdan tyylikkyydestä voi olla montaa mieltä. Sen alapuolella on viisi valkoista merkkivaloa, joista kolme keskimmäistä koskevat perinteisiä Lock-näppäimiä. Valoista reunimmaiset toimivat myös näppäiminä – vasemmanpuoleisesta kytketään pelitila päälle sekä pois ja oikeanpuoleista käytetään puolestaan pikamakrojen tallentamiseen. Makrojen nauhoitus tapahtuu valitsemalla haluttu asetusprofiili (Fn + F6-F12), painamalla nauhoitusnäppäintä, valitsemalla halutun peukalopikapainikkeen, syöttämällä sen jälkeen halutun makron ja painamalla lopuksi nauhoituspainiketta uudelleen. Makroja voi tallentaa näppäimistöstä käsin vain peukalonäppäimiin – muiden näppäinten makroasetukset on tehtävä hallintaohjelmistosta käsin. Näppäimistö sisältää 512 kilotavun muistin, johon voi tallentaa jopa 300 makronäppäintä.

Tesoro on päätynyt käyttämään Lobera Supremessa kiinalaisen Kaihuan (Kailh) PG1511-näppäinkytkimiä, jotka ovat kopioita Cherryn MX -mallista. Tarjolla ovat niin punainen, musta, sininen kuin ruskeakin vaihtoehto, joten käyttäjä pääsee vapaasti valitsemaan mieleisensä näppäintuntuman. Testikappaleessamme oli ruskea kytkintyyppi, joka on tuntopisteellinen, mutta ei klikkaava. Sen liikerata on neljä millimetriä, jonka puolivälissä rekisteröintipiste sijaitsee. Kaihuan ruskeassa kytkimessä tarvittava painallusvoimakkuus on 60 grammaa, joka on kolmanneksen Cherryn vastaavaa mallia enemmän. Kytkimen kestoiäksi ilmoitetaan 50 miljoonaa painallusta. Tesoro on lisännyt kytkimien yhteyteen RGB-ledit, jotka pystyvät laajan kirjon eri värisävyjä. Kyseessä onkin yksi ensimmäisistä vapaasti valittavalla näppäinvalaistuksella varustetuista mekaanisista näppäimistöistä.

Lobera Supremen näppäinten käyttötuntuma on varsin selkeä ja painallusvoimakkuus ei eroa merkittävästi Cherryn ruskeista MX-kytkimistä, vaikka nimellisesti eroa on 15 grammaa. Pohjausääni on napsahtava, mutta muovinen runko tuo taustalle myös onton kumahduksen. Palautumispiste on näppäimen nostovaiheessa hieman selvemmin havaittavissa, kuin ruskeissa Cherry MX -kytkimissä. Välilyönnin tuntuma on mukavan selkeä, joskin tuntopiste ei ole yhtä selvästi havaittavissa kuin muissa näppäimissä. Enterin tuntuma on jostain syystä hieman nahkeampi, kuin muissa näppäimissä.

Näppäinhatut ovat läpikuultavan valkoista ABS-muovia ja niiden ulkopinta on maalattu satiinin mustaksi. Maalattujen näppäinhattujen merkintöjen kestävyys ei ole erityisen hyvä pitkässä juoksussa. Näppäinmerkinnät on toteutettu paksulla fontilla ja muutamissa näppäimissä on käytetty tavallisesta poikkeavia merkintöjä. Esimerkiksi nuolinäppäimissä on perinteisten nuoli-ikonien sijaan tyylitellyt nuolenpäät.

Näppäimistön oikeassa takanurkassa sijaitsevassa purppuranvärisessä konsolissa on rivissä kaikki näppäimistön liitännät. Tarjolla on kaksi USB 2.0 -liitäntää, kuuloke- ja mikrofoniliitännät sekä 5 V lisävirtaliitäntä mukana toimitettavaa johtoa varten. Pakkauksesta otettaessa liitäntöjä peittävä punainen tarra varottaa, ettei USB-liitäntöihin saa kytkeä yli 100 mAh virtaa kuluttavia laitteita ilman, että lisävirtajohto on kytkettynä. Lisävirtajohdon kautta USB-hubiin on mahdollista syöttää 2,5 ampeeria virtaa. Ratkaisu on varsin erikoinen sekä epäkäytännöllinen ja täytyykin ihmetellä, miksei valmistaja ole integroinut lisävirranottoa näppäimistön varsinaiseen pääjohtosarjaan. Lisäksi mukana toimitettavan johdon pituus on vain metrin luokkaa, joka rajoittaa sen käyttöä entisestään.

Lobera Supremen pohjaosa on melko tasainen takareunan pientä harjannetta lukuun ottamatta ja pinta viimeistelty samalla harjattua metallia imitoivalla kuviolla kuin etupuoli. Pohjan etureunassa on kolme keskikokoista kumitassua ja takareunassa vastaavasti kaksi tassua. Näppäimistön kulmaa on mahdollista säätää kaikkiaan kolmeen eri asentoon näppärien kaksiosaisten korokejalkojen avulla. Näppäimistön johto sijaitsee kiinteästi takareunassa liitäntöjen vieressä. Mustalla punoksella päällystetyn johdon pituus on 1,55 metriä ja sen toisessa päässä on kaksi USB-liitintä sekä 3,5 mm ääniliittimet mikrofonia ja kuulokkeita varten.

Lobera Supremen yksi tärkeimmistä erikoisominaisuuksista on monivärinen valaistus, joka koskee sekä näppäimiä että näppäimistön päistä löytyviä valoviiruja. Muusta valaistuksesta poiketen oikean ylänurkan merkkivalot sekä peukalomakronäppäinten taustavalaistus ovat aina valkoisia. Päätyjen valaistus on tyyliltään epäsuoraa pöytäpintaa kohden, eikä se häikäise käyttäjää. Kaikissa väreissä päätyjen valaistus ei jostain syystä vastannut aivan näppäinten valaistusta.

Näppäimistön valaistuksen asetuksia voi säätää näppäimistöstä käsin kirkkauden ja valaistustilan osalta Fn- sekä numpadin 2- ja 8-näppäinten avulla. Vaihtoehtoja ovat valaistuksen kokonaan sammuttaminen, matalampi kirkkaus, täysi kirkkaus, sykkivä valaistus, rajattu pelinäppäinten valaistus (alempi kuva) sekä laajempi rajattu pelinäppäinten valaistus. Kirkkausvaihtoehtoja voisi olla hieman enemmän ja niiden hallinta olisi selkeämpää olla eri näppäinten takana. Lisäksi olisi mukavaa, jos päätyjen valot saisi kytkettyä erikseen pois päältä.

Valaistuksen väriä ei ole mahdollista valita vapaasti näppäimistöstä käsin, vaan se on tehtävä asetussovelluksen kautta. Jokaiselle viidelle asetusprofiilille (Fn + F8-F12) on kuitenkin mahdollista valita oma valaistuksen väri, joten käyttäjä voi käyttää valmiiksi valitsemiaan valaistusvärejä asetusprofiilia vaihtamalla.

Lobera Supremen laajempien makro- ja valaistusasetusten hallinta tapahtuu Windowsista käsin omalla sovelluksella, joka käyttäjän on ladattava valmistajan sivuilta (19 Mt). Sovelluksen ulkoasu ei ole kovinkaan tyylikäs, vaan se tuo mukanaan tuulahduksen vuosituhannen alusta. Sovellusikkunan kokoa ei ole myöskään mahdollista muuttaa, joka hankaloittaa hieman sen käyttöä tietyiltä osin.

Perusnäkymä koostuu näppäimistön kuvasta, yläreunan profiilipainikkeista sekä alaosan toimintopainikkeista. Näppäimistönäkymästä valitaan näppäin, jonka suorittamaa toimintoa muokataan vasemman alanurkan painikkeilla. Näppäimiin voi asettaa makroja, toisten näppäinten toimintoja, sovellusten käynnistyskäskyjä ja näppäimiä voi kytkeä pois käytöstä. Lisäksi profiilin voi asettaa kytkeytymään automaattisesti valittujen sovellusten kanssa.

Lopuksi tehdyt muutokset hyväksytään ja sovellus tallentaa ne näppäimistön muistiin. Testeissämme tallennus tapahtui varsin verkkaisesti, sillä latauspalkki viipyi näytöllä useamman kymmenen sekunnin ajan.

Näppäimistön valaistusasetukset on piilotettu sovellukseen siinä määrin taidokkaasti, että jouduimme itsekin etsimään niitä usean minuutin ajan. Valaistusasetusten valikko aukeaa sovellusikkunan oikeassa laidassa sijaitsevasta pienestä violetista nuolesta, jota ei ole merkitty millään tavalla. Lisäksi aukeava valikko on merkitty hieman hämäävästi tekstillä ”side led setting”, vaikka valikon sisältö vaikuttaa koko näppäimistön valaistukseen. Käyttäjä pääsee valitsemaan jokaisen asetusprofiilin valaistuksen värin valmiiksi valitusta sävykartasta (12×20 väriruutua), eikä siis portaattomien RGB-värisäätimien avulla. Useimpien tarpeisiin värivaihtoehtoja on kuitenkin tarjolla aivan riittävästi. Lisäksi käyttäjä voi valita onko valaistus pysyvä, sykkivä vai eri värisävyjä kierrättävä vaihtoehto. Myyntipakkauksessa komeileva sateenkaarivalaistu kuva ei ole kuitenkaan käytännössä mahdollinen, sillä näppäimiin ei ole mahdollista asettaa samanaikaisesti monia eri värejä.

 

Pähkinänkuoressa:

Plussat

  • Laaja kytkinvalikoima
  • Peukalomakronäppäimet
  • Monivärivalaistus
  • Makrotoiminnot
  • Kaksi USB-liitäntää

Miinukset

  • Keinotekoisen muovinen yleisvaikutelma
  • USB-hubin lisävirtaliitännän toteutus
  • Ohjelmiston toteutus
  • Valaistuksen säädettävyys varauksin
  • Maalattujen näppäinhattujen kulutuskestävyys

 

Sisältö

  1. Mekaaniset näppäimistöt katsauksessa - kesä 2014
  2. CM Storm QuickFire Rapid-i
  3. Corsair Vengeance K95
  4. Das Keyboard 4 Professional
  5. Ducky Mini 2
  6. Ducky Premier CCnG DK9008P
  7. Razer Blackwidow Ultimate 2014
  8. Tesoro Lobera Supreme G5NFL
  9. Tt eSports Poseidon Z
  10. Xtrfy XG1-R LED
  11. Yhteenveto