Uusimmat

Corsair Vengeance K90

31.05.2012 22:09 Muropaketin toimitus

Vengeance K90 on Corsairin näppäinmalliston huippumalli ja sen huomaa myös kookkaasta ja näyttävästi kuvitetusta myyntipakkauksesta. Pakkauksesta löytyy muovinen kurkistusikkuna sekä tiedot näppäimistön tärkeimmistä ominaisuuksista. Pakkauksen koosta huolimatta oheistarvikevalikoima on vaatimaton. Itse näppäimistön lisäksi mukana toimitetaan vain rannetuki, ohjekirjanen sekä takuutiedot sisältävä lappunen. Testikappaleen toimitti Jimm’s PC-Store, jonka valikoimissa K90 maksaa 125 euroa.

Vengeance K90 on näyttävä ja massasta poikkeavan näköinen näppäimistö. Vaikka se on suunnattu pelaajille, ei muotoilua tai yksityiskohtia ole vedetty yli, vaan kokonaisuus on pysynyt asiallisen tyylikkäänä. Näppäimistön runko on valmistettu harjatusta alumiinista, jolla se erottautuu edukseen testijoukon muista näppäimistöistä. K90 on ulkomitoiltaan varsin suurikokoinen, sillä sen mitat ovat rannetuen kanssa 502 x 210 x 24 mm. Myös painoa on selvästi tavallista näppäimistöä enemmän.

K90:n rakenne on mielenkiintoinen ja tavallisuudesta poikkeava, sillä näppäinhattuja ei ole upotettu tyypilliseen tapaan kehyksen sisään, vaan ne sijaitsevat tasaisen harjatun alumiinilevyn päällä ja näppäinten alle jää noin kuuden millimetrin tila. Tämä antaa ulkonäölle teknisen vivahteen ja tekee samalla näppäinväleistä helpommin puhdistettavat. Näppäimet ovat muotoilultaan tyypilliset sivusuunnassa koverat. Corsair lupaa K90:lle 20KRO:n, eli näppäimistö tukee 20 näppäimen samanaikaista painamista.

Yksin K90:n erikoisuuksista on vasempaan reunaan sijoitetut 18 G-lisänäppäintä, joihin käyttäjä voi asettaa omia makroja, pikatoimintoja ja näppäinyhdistelmiä. G-näppäimet on sijoitettu muutaman millin varsinaista näppäimistöä alemmas, joten niitä ei sekoita aivan niin helposti vasemman reunan muihin näppäimiin. Makroja on mahdollista tallettaa myös lennosta ja aktivoida yhdellä näppäinpainalluksella. Lisäksi näppäintoimintoja on mahdollista tallentaa kolmeen erilliseen muistipankkiin, joten käytännössä käytössä on 54 (3×18) lisänäppäintoimintoa. Näppäimistössä on 36 kilotavun sisäinen muisti, joten kustomoinnit ja profiilit siirtyvät näppäimistön mukana tietokoneesta toiseen.

Sivuprofiilikuvasta käy hyvin selville näppäinhattujen ja alumiinirungon väliin jäävä tila sekä etureunasta rungon päälle tuleva rannetuki, jonka pinta on kumimaista materiaalia. Rannetuki kiinnitetään näppäimistöön molemmista päistä löytyvien sormiruuvien avulla.

K90:n yläreunaan on sijoitettu joukko toimintopainikkeita, joilla hallitaan multimediatoimintoja, valaistusta, Windows-näppäimen lukitusta sekä G-näppäimien muistipaikkoja. Kaikissa näppäimissä on sininen tai valkoinen taustavalaistus.

Oikeassa yläkulmassa sijaitsevat musiikkikontrollit, mute-näppäin sekä laadukkaan tuntuinen alumiinista valmistettu äänenvoimakkuuden säätörulla. Niiden vasemmalla puolella on valkoisin ledein toteutetut merkkivalot sekä pienet pyöreät painikkeet Windows-näppäimen lukituksen sekä taustavalaistuksen säätämiseen.

Yläreunassa lähellä vasenta yläkulmaa sijaitsee neljä pyöreää pikkunäppäintä, jotka ovat tarkoitettu G-näppäinten ja makrojen hallintaan. MR-painikkeella tallennetaan makroja ja M1-M3-näppäimillä valitaan G-näppäinten muistipaikka.

K90:n näppäinhatut irtoavat helposti tarkoitukseen suunnitellulla työkalulla. K90:n kirjain-, numero-, tarke-, komento- ja ohjausnäppäimet ovat toteutettu mekaanisilla punaisilla Cherry MX -kytkimillä. Kuten kytkintyyppien esittelyssä kerrottiin, ne tarjoavat lineaarisen vasteen 45 gramman painallusvoimakkuudella. K90:n rungossa näppäimet pitävät melko pehmeän ja miellyttävän pohjaamisäänen. Kytkimien yhteyteen on integroitu siniset LEDit, jotka vastaavat näppäinhattujen valaistuksesta. Näppäinhatut ovat valmistettu läpikuultavan valkoisesta ABS-muovista, joka on maalattu mattamustaksi. Merkinnät on toteutettu laseretsauksella. Yksinkertaisen sormella tehdyn raaputustestin perusteella maalattu pinta tulee kiillottumaan melko helposti.

K90:n kaikki kytkimet eivät kuitenkaan ole mekaanisia, sillä nuolinäppäinten yläpuoliset näppäimet (Insert, Home, Page Up Page Down, Delete ja End), ylärivin näppäimet (F1-F12, Esc, PrtScn, Scroll Lock, Pause/Break) sekä G-näppäimet ovat toteutettu perinteisillä silikonikupuisilla kalvokytkimillä. Näiden näppäinten tuntuma on selvästi kumimaisempi, mutta samalla niiden näppäinäänet ovat vaimeammat. Corsairin ratkaisu käyttää näissä näppäimissä edullisempaa kytkintekniikkaa on ymmärrettävä, sillä kyseisten näppäinten tuntumalle on matalammat vaatimukset. Toisaalta esimerkiksi ahkerasti makroja käyttävät pelaajat varmasti arvostaisivat, jos myös G-näppäimissä olisi mekaaniset kytkimet.

Näppäimistörungon takareunasta taustavalaistuksen säätöpainikkeen tienoilta löytyy yksi USB 2.0 -portti, johon käyttäjä voi kytkeä esimerkiksi hiiren tai USB-muistin. Liitännän ympäristö on hieman kohollaan, joten se löytyy helposti myös sormikopelolla.

K90:n kaapeli on viimeistelty suojapunoksella ja se haarautuu kahdeksi siniseksi USB-liittimeksi, joista toinen on näppäimistölle itselleen ja toinen edellisen kuvan USB-liitännälle. Liittimistä löytyy merkinnät, joiden avulla niiden tarkoitus on erotettavissa toisistaan. Johdon pituus on noin kaksi metriä ja se haarautuu noin 1,7 metrin kohdalla.

Taustapuolelta K90 on umpinainen ja lähes tasainen, lukuun ottamatta toisen yläkulman syvennystä. Tyyppikilpi sijaitsee normaaliin tapaan keskellä. Pohjan kulmiin on sijoitettu yhteensä neljä kapeaa kumitassua. Lisäksi rannetuen etureunassa on kaikkiaan kolme vastaava kumitassua. Rannetuki on saranoitu kahdesta kohtaa näppäimistön pohjan etureunaan. Näppäimistön takareunasta löytyy kaksi sivusuunnassa ylös nostettavaa korokejalkaa, joiden avulla näppäimistön kulmaa saa hieman nostettua.

Corsairin päänäppäinten sininen valaistus poikkeaa siltä osin testin muista näppäimistöistä, että valo pääsee leviämään näkyvästi myös näppäinten alla olevaan harjattuun alumiinipintaan. Valaistuksen kirkkauden voi valita kolmesta eri vaihtoehdosta, jonka lisäksi valot on mahdollista tarpeen vaatiessa sammuttaa kokonaan. G-näppäinten taustavalaistus on puolestaan valkoinen. Sisäisen muistin ansiosta näppäimistö muistaa valoasetuksen myös koneen uudelleenkäynnistyksen jälkeen, mikä on tervetullut yksityiskohta.

K90:n poikkeuksellinen ulkomuoto ja pienet yksityiskohdat miellyttävät myös käytössä. Musiikkisoitinta on mukava kontrolloida omista näppäimistään F-painikkeiden taakse piilotettujen Fn-toimintojen sijaan. Myös valaistuksen säätäminen ja Win-näppäimen lukitseminen käy näppärästi omista nappuloistaan. K90:n näppäintuntuma on tyypillinen Cherryn punaisille MX-kytkimille – lineaarinen ja melko kevyt. Näppäinten liikerata on koko matkan täysin tasainen ja voimakkaammin pohjatessa näppäimistön runko kumahtaa hieman. Mattapintaisten näppäinhattujen tuntuma sormissa on miellyttävä. K90:ssä käytettyjen kalvokytkinnäppäinten kumimainen tuntuma pomppasi allekirjoittaneen silmille lähinnä del-näppäintä käyttäessä. G-makronäppäinten suuri määrä antaa runsaasti valinnanvaraa, mutta ajoittain tuntui, että niitä olisi jopa hieman liikaa.

Corsairin hallintaohjelmiston pikkukuvake ilmestyy alapalkkiin kellon viereen ja avautuu sieltä tarpeen vaatiessa omaksi ikkunakseen. Näkymä on tyylikäs ja tiivistetty. Ikkunan yläreunasta valitaan välilehti, joista vasemmanpuolimmainen sisältää näppäinasetukset. Käytännössä käyttäjä pystyy asettamaan kullekin G-näppäimelle oman toiminnon tai makron kolmeen eri muistipankkiin jokaista profiilia kohti. Makron toiston voi määrittää tapahtuvan näppäintä painettaessa kerran, n-kertaa, niin kauan kunnes näppäin nostetaan tai niin kauan kunnes näppäintä painetaan toisen kerran. Makrojen tallentaminen onnistuu myös suoraan näppäimistöstä käsin ilman hallintaohjelman avaamista. Toiselta välilehdeltä löytyy profiilien hallinta. Käyttäjä voi luoda haluamansa määrän profiileita eri ohjelmille. Profiilin voi kytkeä aktivoitumaan halutun ohjelman käynnistyessä.

 

Sisältö

  1. Mekaaniset näppäimistöt testissä
  2. Näppäimistöjen historiaa, termistöä ja erot, kytkintyypit ja näppäinhatut, mikä sopii minulle?
  3. Corsair Vengeance K90
  4. Ducky DK-9008 Shine & G2Pro
  5. QPad MK-85
  6. Razer BlackWidow Ultimate
  7. Steelseries 7G
  8. Topre RealForce 88 UB Black
  9. Loppuyhteenveto