Uusimmat

QPad MK-85

31.05.2012 22:09 Muropaketin toimitus

 

Ruotsalaisen QPadin toimintafilosofia perustuu erityisesti tiiviiseen yhteistyöhön pelaajayhteisön kanssa. Yritys on ollut aktiivisesti mukana sponsoroimassa peliturnauksia, cupeja, LAN-partyja ja pelijoukkueita. Tästä syystä kaikki sen valikoimasta löytyvät tuotteet ovat suunnattu pelikäyttöön. Tähän vertailuun saimme mukaan yrityksen viime marraskuussa julkaiseman huippumallin, MK-85:n.

QPad MK-85 toimitetaan melko kookkaassa kirkkaan punaisessa pakkauksessa, jonka pintaan on painettu kattava yhteenveto tuotteen tärkeimmistä ominaisuuksista sekä spekseistä. Pakkauksen sisällä näppäimistö on suojattu tukevien vaahtomuovipehmusteiden väliin. Näppäimistön ohella toimitussisältö koostuu rannetuesta, ohjekirjasesta, ajurilevystä, muovisesta näppäinten irrotustyökalusta sekä neljästä merkinnättömästä punaisesta WASD-näppäimestä. Testikappaleen toimitti Jimm’s PC-Store, jonka valikoimissa MK-85 maksaa 149 euroa. Pienemmällä budjetilla liikkeellä oleville QPadin mallistosta löytyy myös noin 80 euron arvoinen MK-50.

Ensisilmäyksellä MK-85 vaikuttaa hyvin perinteiseltä Duckyn näppäimistöjen tapaan, mutta jo toisella katsahduksella on havaittavissa pieniä yksityiskohtia ympäri näppäimistöä. Valmistaja ei jää epäselväksi, sillä logoja löytyy rannetuesta, välilyönnistä ja nuolinäppäinten yläpuolelta. MK-85 on kauttaaltaan mustaa mattapintaista muovia ja rannetuki on pinnoitettu kumimaiseksi. Koko komeuden ulkomitat rannetuen kanssa ovat 448 x 215 x 35 mm ja paino 1,27 kiloa. Valmistajan takuu on kaksi vuotta.

Mattapintaiset näppäimet ovat melko korkeita ja sivusuunnassa koveria. Kaikissa näppäimissä on punainen taustavalaistus, jonka kirkkaus on säädettävissä. Fn-näppäimen avulla on mahdollista käyttää ylärivin F-näppäimiä myös toimintonäppäiminä esimerkiksi multimediakontrolleina ja äänenvoimakkuuden säädössä. Lisäksi F7-F12-näppäimistä on mahdollista vaihtaa pikana näppäinprofiilia ja kytkeä päälle pelitilan (Win-näppäimen lukitus). Välilyöntiin on taiteiltu valaistu Q-logo, kuten myös Q-näppäimeen. Näppäimistö tukee automaattisesti täyttä NKRO:ta USB:n kautta, eli kaikki näppäimet rekisteröityvät samanaikaisesti painettaessa.

MK-85:n näppäinhattujen alta paljastuu pelikäyttöön sopivat punaiset Cherry MX -kytkimet, joissa on integroituna punaiset LED-valot. Punaiset Cherry MX:t ovat vasteeltaan lineaariset ja vastepisteettömät. Painallusvoima on 45 grammaa. Qpad tarjoaa kotisivuillaan näppäimistöjään ainakin toistaiseksi myös Cherryn muilla MX-kytkinvaihtoehdoilla varustettuna, mutta ainakaan Suomesta ei taida löytyä kuin punaista vaihtoehtoa. Näppäinhatut ovat läpikuultavaa ABS-muovia, joka on maalattu mattamustaksi. Taustavalaistut merkinnät on tehty laseretsaamalla maalipintaan. Kynnellä tehdyn rapsutustestin perusteella mattamainen pinta kiillottuu käytössä helpohkosti.

MK-85:n sivuprofiili on melko suora ja tästä kuvakulmasta käy hyvin selville F-näppäinten alapuolelle jätetty selvä hajurako numeronäppäinriviin. Rannetuki kiinnittyy näppäimistön pohjan etureunaan ja reunoille sen ja näppäimistön rungon väliin jää pienet raot.

MK-85:n muotoilluin kohta löytyy oikeasta ylänurkasta. Sieltä löytyvässä tasaisessa alueessa on pieniä neliön muotoisia koristekuoppia sekä kolme kahdesta U:n muotoisesta kaaresta muotoutuvaa merkkivaloa Num Lockille, Caps Lockille sekä pelitilasta kertovalle G:lle. Valojen vierestä näppäimistön taustapuolelta löytyy kaksi USB 2.0 -liitäntää sekä mikrofoni- ja kuulokeliitännät.

MK-85:n 1,8 metrinen kaapeli on päällystetty suojapunoksella ja se haarautuu loppuosastaan kolmeksi pienemmäksi kaapeliksi. Kaapeleiden päästä löytyy USB-, ääni- ja mikrofoniliitännät. Kaikki liitinpinnat ovat kullattuja.

MK-85:n taustapuoli on tasainen lukuun ottamatta pieniä koristeuria. Tyyppikilpi on sijoitettu takakuoren keskelle. Etureunaan on sijoitettu kapeat ja pitkät kumikaistaleet estämään näppäimistön liukumista pöydällä. Takakulmista löytyy käännettävät muovitassut, jolla näppäimistön kulmaa saa kasvatettua. Etureunassa on pienet punaisin merkein korostetut kiinnityspisteet rannetuelle.

QPadin näppäinhatut on valaistu punaisilla ledeillä ja niiden voimakkuutta voi säätää Fn-näppäimen sekä Numpadin kakkosen ja kahdeksikon avulla. Asetuksia on viisi – ei valaistusta, hitaasti sykkivä valaistus sekä kolme eri kirkkausastetta.

MK-85:n tuntuma muistuttaa melko pitkälti vastaavilla punaisilla Cherryillä varustettua Ducky Shineä. Näppäimistön runko on varsin tukeva, joten näppäinten pohjatessa kuuluu lähinnä pehmeä napahdus. Kumimaisella pinnalla varustettu rannetuki tuo mukavuutta näppäimistön käyttämiseen. Näppäinasettelusta ei löydy juurikaan valittamisen varaa. Liitännät näppäimistön takanurkassa ovat helposti käsillä ja niihin osuu vaivatta myös käsikopelolla.

QPad MK-85:n hallintasovellus on asultaan yksinkertainen. Se koostuu yhdestä päänäkymästä, joka jakautuu kolmeen identtiseen profiilivälilehteen. Jokaiseen profiiliin käyttäjä voi määrittää kymmenen makronäppäintä mihin tahansa näppäimistön painikkeeseen. Määritettävänä on valmiita toimintoja tai käyttäjän itse nauhoitettavissa olevia makroja. Makrontallennusnäkymä on kuvan yläosassa näkyvä pienempi ikkuna. Tallennus aloitetaan painamalla record ja painelemalla tämän jälkeen haluttuja näppäimiä halutussa järjestyksessä. Järjestystä ja viiveitä voi jälkikäteen muutella.

 

Sisältö

  1. Mekaaniset näppäimistöt testissä
  2. Näppäimistöjen historiaa, termistöä ja erot, kytkintyypit ja näppäinhatut, mikä sopii minulle?
  3. Corsair Vengeance K90
  4. Ducky DK-9008 Shine & G2Pro
  5. QPad MK-85
  6. Razer BlackWidow Ultimate
  7. Steelseries 7G
  8. Topre RealForce 88 UB Black
  9. Loppuyhteenveto