Uusimmat

Razer BlackWidow Ultimate

31.05.2012 22:09 Muropaketin toimitus

 

Yksi parhaiten suuren yleisön tuntemista pelitarvikevalmistajista on Razer, jonka mallistosta testiin saatiin BlackWidow Ultimate -näppäimistö. Se on pakattu mustanpuhuvaan pahvilaatikkoon, jonka pinnassa on myrkynvihreitä yksityiskohtia. Pakkauksen mukana toimitettavien oheistarvikkeiden määrä on erittäin vähäinen – niihin lukeutuvat ainoastaan mustaan pieneen kansioon pakatut kaksi tarraa, aitoustodistus, pikaopas, master-opas sekä tuotekatalogi. Suomessa BlackWidow Ultimaten hinta on noin 115 euroa. BlackWidowsta on tarjolla myös edulisempi perusmalli, jonka hinta on noin 75-80 euroa.

Toisin kuin vertailuryhmän muut näppäimistöt, BlackWidow Ultimaten runko on kiiltäväpintaista mustaa muovia ja kerää näin helposti sormenjälkiä. Etureunaan on pyritty hakemaan poikkeavaa muotoa viistotuilla etukulmilla. Näppäinhatut ovat mattamustat ja taustavalaistu siniseksi. Näppäimistön ulkomitat ovat 475 x 171 x 20 mm ja paino 1500 grammaa.

Razer on hakenut näppäinten ulkonäköön tuoreempaa otetta modernimmalla fontilla. Negatiivisesti silmään pistää R-kirjain, joka on pieni kirjain, kun muut merkinnät ovat toteutettu suurilla kirjaimilla. Perusnäppäinten vasemmalta puolelta löytyy yksi ylimääräinen näppäinsarake, josta löytyy viisi vapaasti ohjelmoitavaa makronäppäintä. Käyttäjä voi ohjelmoida ne joko Razerin ohjelmiston tai suoraan näppäimistön kautta. Myös BlackWidowin ylimpään näppäinriviin on sijoitettu Fn-näppäimen avulla käytettäviä pikatoimintoja, kuten multimediakontrollit, äänenvoimakkuuden säätö ja näppäimien taustavalaistuksen säätö. Lisäksi tarjolla on pelitilan aktivoiva G-näppäin, joka kytkee Windows-näppäimen pois käytöstä. Razer ilmoittaa näppäimistön päivitysnopeudeksi (polling rate) 1000 Hz, josta ei pitäisi olla mitään käytännön hyötyä, mutta samaan aikaan painettavien näppäinten määrää se ei ole ilmoittanut.

Näppäinhattujen alta paljastuu Cherryn MX-sarjan siniset kytkimet LEDein varustettuna. Sininen kytkinversio tarjoaa puolivälissä selkeän tuntopisteen ja klikkaavan äänipalautteen. Painamisvoimakkuus on 50 grammaa. Näppäinhatut ovat mattamustaksi maalattua läpikuultavaa muovia ja merkit on toteutettu ilmeisesti laseretsauksella. Kuten kilpailevienkin valmistajien tuotteissa, myös BlackWidown näppäimet tuntuivat kiillottuvan kynnellä tehdyssä raaputustestissä.

Näppäimistön rungon sivuprofiili on takaosaa kohti nousevan kiilamainen. Lisäksi takaosaa on vielä mahdollista nostaa pohjasta löytyvien tassujen avulla. Näppäimistön oikean päädyn takaosasta löytyy yksi USB 2.0 -liitäntä sekä kaksi kuuloke- ja mikrofoniliitäntää.

BlackWidown kaapelin pituus on noin 220 cm ja se haarautuu neljään osaan 180 cm kohdalla. Kaapelit ovat koko matkaltaan suojapunoksella päällystettyjä. Kaapeleiden päästä löytyy neljä liitintä – kaksi USB 2.0 -liitintä (päätyliitännälle ja näppäimistölle itselleen) sekä mikrofoni- ja kuulokeliittimet.

BlackWidow Ultimaten pohja on lähes täysin tasainen ja tyyppikilpi on pohjan keskellä. Pohjan kulmista sekä etureunan keskeltä löytyy pienet kolmion muotoiset kumitassut. Lisäksi takakulmissa on pienet ylösnostettavat jalat, joilla näppäimistön asennon saa pystymmäksi.

Razerin sininen taustavalaistus säätyy Fn-näppäimen ja F12-näppäimen yhteispelillä. Valaistusvaihtoehtoja on viis – pois päältä, kolme kirkkausvaihtoehtoa sekä hitaasti sykkivä vaihtoehto. Näppäinten ohella myös näppäimistön etureunassa sijaitseva logo on valaistu.

Razerin kirjoitustuntuman päällimmäiset ominaisuudet ovat sinisen Cherry MX -kytkimen terävä ja selvästi havaittava tuntopiste sekä tyypillinen helähtävä klikkausääni. Jos näppäimen antaa pohjata, seuraa terävää klikkausta muovinen kolahdus. Ikäväksi osoittautunut ominaisuus oli vasemman reunan makronäppäinten läheinen sijainti shiftiin, controlliin ja caps lockiin nähden. Ainakin allekirjoittaneella sormet kurottautuvat automaattisesti näppäimistön alakulmaa kohden ja tällöin tulee helposti painettua M-näppäimiä oikeiden näppäinten sijaan. Ongelmaan saattaisi auttaa, jos M-näppäimet sijaitsisivat hieman kauempana ja mahdollisesti hieman eri tasossa, kuten Corsairin näppäimistössä.

Razerin hallintaohjelmisto jakautuu kolmeen välilehteen, joista ensimmäisellä määritellään näppäimet, toisella hallitaan profiileja ja kolmannella hallitaan makroja. Käyttäjä voi valita mille tahansa näppäimelle uuden toiminnon, makron, pikavalinnan tai vaikkapa kytkeä koko näppäimen pois käytöstä. Keskimmäisellä välilehdellä on mahdollista luoda eri profiileita, joista kymmenen ensimmäistä on pikavalittavissa suoraan näppäimistöltä Fn-painikkeen ja numeron avulla. Profiilit voi nimetä vapaasti ja asettaa vaikkapa käynnistymään tietyn sovelluksen tai pelin mukana.

Kolmannella välilehdellä hallitaan makroja, jotka käyttäjä voi itse nimetä ja joiden ominaisuuksia kuten viiveitä pääsee muokkaamaan. Käyttäjä voi lisätä ensimmäisellä välilehdellä näppäimeen makron vain, jos makro on ensin käyty luomassa makrovälilehdellä. Makroja voi myös nauhoittaa suoraan näppäimistöltä Fn + Alt Gr yhdistelmällä, jolloin näppäimistön oikeaan ylänurkkaan syttyy makron nauhoittamisesta ilmoittava valo.

 

Sisältö

  1. Mekaaniset näppäimistöt testissä
  2. Näppäimistöjen historiaa, termistöä ja erot, kytkintyypit ja näppäinhatut, mikä sopii minulle?
  3. Corsair Vengeance K90
  4. Ducky DK-9008 Shine & G2Pro
  5. QPad MK-85
  6. Razer BlackWidow Ultimate
  7. Steelseries 7G
  8. Topre RealForce 88 UB Black
  9. Loppuyhteenveto