Uusimmat

Loppuyhteenveto

31.05.2012 22:09 Muropaketin toimitus

Mekaaniset näppäimistöt

Monia varmasti kiinnostaa, mikä on loppupäätelmäni noin puolentoista kuukauden mekaanisten näppäimistöjen käytön jälkeen? Olenko valmis hylkäämään vanhan kalvokytkinnäppäimistöni, kuten monet mekaanisiin näppäimistöihin hurahtaneet vannovat asiasta kiinnostuneille? Vastaus on kyllä ja ei. Erilaisten mekaanisten näppäimistöjen käyttäminen päivittäisessä normaalikäytössä on auttanut ymmärtämään niiden hienouksia ja avannut silmät niiden tarjoamille eduille. Voisin hyvin jatkaa parhaaksi omaan käyttööni toteamani näppäimistön käyttöä, mutta toisaalta en ole vielä joutunut niin pahasti mekaanisten kytkimien pauloihin, ettenkö voisi kuvitella palaavani käyttämään vanhaa saksikytkimiin perustuvaa Logitechiani. Sen sijaan perinteiset kumikuvuilla varustetut kalvokytkinnäppäimistöt tuntuvat nykyään mekaanisiin verrattuna melko kamalilta.

Yksi suurin mekaanisten kytkimien heikkouksista on omalla kohdallani melu – tiettyjen näppäimistöjen tapauksessa olen saanut puolisoltani useita varoituksia työhuoneesta kantautuvasta voimakkaista näpyttelyn äänistä. Tällaiseen ongelmaan en ollut aiemmin edes kuvitellut törmääväni. Moni kuvittelee edellisen olevan liioittelua, mutta voin vakuuttaa, että varsinkin sinisillä Cherryn kytkimillä varustettujen näppäimistöjen naksutus nousee intensiivisessä kirjoitusvauhdissa erittäin miehisiin mittoihin.

Ensimmäisten päivien aikana mekaaniseen näppäimistöön totuttelu vaati todella töitä. Saksikytkinnäppäimiin tottuneelle korkeat näppäinhatut ja pitkä painallusliike tuntuivat kömpelöltä ja hitaalta tavalta tuottaa tekstiä. Sormet kompastelivat näppäinten reunoihin ja tuotetun tekstin virheprosentti nousi selvästi. Runsaan viikon käytön jälkeen yhteispeli mekaanisen näppäimistön kanssa alkoi hiljalleen sujua ja parin viikon jälkeen näppäimistöön ei kiinnittänyt enää mitään huomiota. Tosin näppäimistöstä toiseen vaihtaessa eri kytkintyyppien välillä saattoi olla pientä totuttelua. Ajan myötä oli havaittavissa, kuinka sormet oppivat automaattisesti tunnustelemaan näppäinten liikerataa ja niitä ei ollut enää välttämätöntä painaa pohjaan asti. Sormet ikään kuin ovat oppineet tanssimaan näppäimillä ja liikkeestä on tullut tökkivän sijasta sulavan liukuvaa.

Testijoukosta on vaikea suositella mitään kaikille sopivaa tiettyä näppäimistöä, sillä kyse on niin puhtaasti mielipideasioista. Helpoin nyrkkisääntö mekaanisten näppäimistöjen kanssa kuitenkin on, että liikkeelle kannattaa lähteä kytkimistä ja edetä vasta sen jälkeen itse näppäimistön valintaan. Kannattaa miettiä omia käyttötottumuksiaan ja pohtia minkä tyyppinen kytkin miellyttäisi omia sormia. Vielä parempi tietysti on, jos eri kytkimillä varustettuja näppäimistöjä pääsisi testaamaan jossain. Jos mieli on epävarma, eikä kokeilumahdollisuutta ole, Cherryn ruskeat MX -kytkimet ovat melko hyvä kompromissi aloittelijalle. Ne yhdistävät muiden kytkinmallien ominaisuuksia yksiin kuoriin.

Testinäppäimistöistä allekirjoittanutta miellytti erityisesti Cherryn punaisilla ja ruskeilla sekä Topren kytkimillä varustetut mallit. Cherryn mustat olivat liian raskaat ja siniset liian meluisat. Näppäimistöistä parhaan kirjoitusasennon tarjosi Steelseries 7G, mutta omaan käyttööni valitsisin todennäköisesti Corsair Vengeance K90:n, QPadin MK-85:n tai Duckyn Shinen punaisilla kytkimillä ja rannetuella. Myös Topren näppäimistö olisi vahva vaihtoehto, mutta 88-mallin numpadin puute on omassa käytössäni suuri miinus. Valinta on lähes mahdoton, sillä kaikista löytyy omat hyvät puolensa. Positiivista on, että valinnanvaraa ainakin löytyy.

 

Mekaaniset näppäimistöt pähkinänkuoressa:

Hyvää

  • Laatu
  • Tarkka näppäintuntuma
  • Ergonomisempi enemmän kirjoittavalle
  • Valinnanvara eri kytkintyyppien välillä
  • Kestävyys
  • Mahdollisuus NKRO-tukeen

Huonoa

  • Hinta
  • Näppäinten liikeradan pituus varauksin
  • Melu tietyillä kytkintyypeillä (erityisesti Cherry MX sininen)

 

 

Artikkelin teoriaosuuden koostamisessa käytimme apuna ja lähteenä seuraavia nettisivustoja, joista oli suurta apua ja joilta kannattaa käydä etsimässä lisätietoa aiheesta:

 

Sisältö

  1. Mekaaniset näppäimistöt testissä
  2. Näppäimistöjen historiaa, termistöä ja erot, kytkintyypit ja näppäinhatut, mikä sopii minulle?
  3. Corsair Vengeance K90
  4. Ducky DK-9008 Shine & G2Pro
  5. QPad MK-85
  6. Razer BlackWidow Ultimate
  7. Steelseries 7G
  8. Topre RealForce 88 UB Black
  9. Loppuyhteenveto